Bekijk belangrijke updates
 1. 17/01/2018

  Einde liveblog

  We sluiten hierbij ons liveblog over het einde van het Antwerpse kartel Samen af. Je kan het laatste nieuws blijven volgen via onze website of op de app.

  Vanmiddag besliste Groen om de samenwerking met sp.a in Antwerpen stop te zetten, na de ophef rond de socialistische kopman Tom Meeuws van de voorbije dagen. Het feit dat het enkel nog over personen ging, en niet meer over inhoud, was voor Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien de druppel. Bovendien is Van Besien ontstemd dat Meeuws gisteren aankondigde ontslag te zullen nemen en dat ontslag daarna teruggedraaid werd door het sp.a-partijbestuur.

  Meeuws was onder vuur komen te liggen voor mogelijk financieel wanbeheer toen hij nog directeur was van De Lijn Antwerpen. De details over Meeuws' ontslag bij De Lijn in 2015 bleven altijd geheim, tot ze gisteren uitlekten in de pers. 

 2. 17/01/2018

  "Ontslag terugdraaien is geen ernstige manier van werken"

  Over het eventuele ontslag van Tom Meeuws zegt Van Besien dat de twee wel degelijk hadden afgesproken was dat hij zou opstappen. Dat communiceerde Van Besien gisteren ook in Terzake, maar achteraf weigerde het sp.a-bestuur het ontslag te aanvaarden. "Als dat achteraf teruggedraaid blijkt te worden, dan is dat geen ernstige manier van werken"zegt Van Besien daar nu over. Een duidelijke sneer richting sp.a.

  Instanews image
  © BELGA
 3. 17/01/2018

  Van Besien: "De grens was bereikt"

  Wouter Van Besien neemt over: "Vandaag is een grote teleurstelling voor mij. Ik vind het oprecht spijtig dat het kartel is gestrand", zo zegt hij. 

  "Langer aanmodderen was geen optie meer, de grens was bereikt als het niet meer om de essentie gaat, de toekomst van Antwerpen, maar wel om personen en partijen. We slaan vandaag de bladzijde om. We hebben alles in huis om de kiezer een volwaardig alternatief te bieden. Ik ben en blijf kandidaat voor het burgemeesterschap."

  Dit scenario was door niemand te voorspellen, aldus Van Besien, maar hij is ervan overtuigd de Antwerpenaar "een positief en groen" alternatief voor te kunnen leggen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

  Over Jinnih Beels, de onafhankelijke kandidate die de tweede plaats op de lijst zou krijgen, zegt Van Besien dat zij nu zelf een keuze moet maken. "Ik vind het heel spijtig voor haar. Ik gun haar nu de tijd om na te denken." 

 4. 17/01/2018

  Almaci: "We willen vooruit met Antwerpen"

  “Het is geen evidente, maar een noodzakelijke beslissing voor Antwerpen. Onze overweging als Groenen is altijd: “Wat is het beste voor deze stad en haar inwoners?” We willen vooruit met Antwerpen, een stad die bruist van het talent en waar zo veel mogelijk is. Onze ambitie is en blijft een alternatieve coalitie op de been te brengen.” Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci op de persconferentie.

  “We hebben de ploeg, het verhaal en de kracht. In dat kader wil ik hier, vandaag, ook heel expliciet mijn steun uitspreken voor die ploeg. Met name voor Wouter en al onze militanten die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt. Ik wil mijn respect en waardering voor dat werk uitspreken.”

  Instanews image
  © BELGA
 5. 17/01/2018

  Zodadelijk persconferentie

  Groen-voorzitter Meyrem Almaci en Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien geven zodadelijk een persconferentie over de beslissing van hun partij het kartel met sp.a op te blazen. Volg de persconferentie live via de streaming hierboven (vernieuw de pagina even wanneer u de video niet ziet).