Bekijk belangrijke updates
 1. 30/11/2018

  Poll: hebt u begrip voor de acties?

 2. 30/11/2018

  Drie gerechtelijke arrestaties

  In totaal werden 74 mensen opgepakt, zegt woordvoerster Ilse Van de keere van de politiezone Brussel/Elsene. Een opgepakte minderjarige is het voorwerp van een gerechtelijke procedure, luidt het. Van de 74 arrestaties die de lokale politie telt, zijn er 70 administratief.

  Woordvoerster Ine Van Wymersch van de Brusselse politie laat weten dat drie mensen gerechtelijk zijn aangehouden, maar dat dat cijfer nog kan stijgen. "In het begin van de namiddag werd één persoon die verdacht wordt van het dragen van een wapen, van zijn vrijheid beroofd", luidt het. 

  Een tweede persoon wordt verdacht van het opzettelijk toebrengen van vernielingen. Hij wordt nu verhoord, terwijl een derde persoon zich later moet melden voor een verhoor. De verdachte werd aangetroffen in het bezit van verdovende middelen, klinkt het nog.

  De politie onderzoekt ook wie de twee politievoertuigen in brand stak.

  Instanews image
  © BELGA
 3. 30/11/2018

  Kalmte keert terug

  In Brussel is het protest van de 'gele hesjes' afgelopen, laat burgemeester Philippe Close weten. Toch zouden hier en daar nog enkele heethoofden een kat-en-muisspelletje spelen met de politie op de Kleine Ring.

  Close preciseert nog dat hij de onmiddellijke vrijlating had bevolen van een Franse journalist, van zodra hij op de hoogte was van diens arrestatie. De journalist werd opgepakt bij een insluitingsoperatie van een honderdtal manifestanten waartussen hij zich bevond. 

 4. 30/11/2018

  "Bij voetbal weet je ook niet waar hooligans plots vandaan komen"

  Verschillende aanhangers van de gelehesjesbeweging distantiëren zich van de gewelddadigheden. Wel vinden ze het nodig om actie te voeren, want het signaal van de regering blijft uit. "We zijn een legitieme beweging die recht heeft om op straat te komen, maar je moet weten dat 80 tot 90 procent van de betogers zich hier tegen afzet. Zij zijn pacifistisch”, stelt Eric Lehert, afkomstig uit Marche-en-Famenne. “Dit doet daar volledig afbreuk aan en brengt onze beweging in diskrediet. We verliezen al het krediet bij de mensen waar we onze eisen aan willen laten horen. In geen enkel geval hebben we nood aan geweld.” 

  Instanews image
  © Lukas

  "Dit is niet de beweging van de gele hesjes. Wij willen niet deelnemen aan dergelijke gewelddadigheden. We weten niet waar deze mensen vandaan komen. Het is zoals bij een voetbalwedstrijd, dan weet je ook niet waar die hooligans plots vandaan komen", stelt Lehert. "Een deel van deze mensen zijn waarschijnlijk helemaal slachtoffer van het systeem en zij antwoorden op deze manier. Of het zijn gewoon mensen die met de autoriteiten de strijd willen aangaan", aldus de betoger.

 5. 30/11/2018

  Journalist opgepakt tijdens livestream

  Aan het kruispunt Kruidtuin, nabij de Pachecolaan, werd een Franse webjournalist opgepakt door een politieagent. De journalist, die zijn arrestatie live streamde op Facebook, werd na ongeveer een halfuur vrijgelaten.
  De Franstalige afdeling van de Belgische journalistenvereniging AJP spreekt van een ontoelaatbare arrestatie en een inbreuk op de persvrijheid.