Bekijk belangrijke updates
 1. 16/04/2019

  Nog meer geld ingezameld

  De teller van de vele gulle giften staat al op meer dan 750 miljoen euro.

 2. 16/04/2019

  Haan van torenspits gevonden

  Jacques Chanut, voorzitter van de Franse vereniging van aannemersbedrijven, heeft geweldig nieuws op Twitter. "Een lid van de Franse federatie van bedrijven die historische gebouwen restaureren, heeft de haan van de torenspits van de Notre-Dame teruggevonden in het puin. Het is ongelofelijk!" Volgens Le Figaro werd de vondst op de Franse televisie ook bevestigd door bisschop Patrick Chauvet. Tot nu toe werd gedacht dat de windhaan op de toren de brand niet had overleefd, gevreesd werd dat hij gesmolten was. Op de foto's is wel te zien dat de haan stevig beschadigd is.

 3. 16/04/2019

  Macron: "Binnen 5 jaar herbouwen"

  De Franse president Emmanuel Macron richtte zich om 20 uur tot de natie. De president riep in zijn toespraak de Fransen op zich na deze ramp te verenigen en samen de Notre-Dame opnieuw op te bouwen, zoals altijd al is gebeurd als gebouwen sneuvelden bij oorlogen en incidenten. "Wij zijn een volk van bouwers", aldus Macron.

  De president zei ook dat de kathedraal "binnen de vijf jaar" zal gerenoveerd worden en "nog mooier dan vroeger zal zijn" eens volledig hersteld.

  Instanews image
  © AFP — De Franse president Emmanuel Macron richtte zich vanavond tot de natie.
 4. 16/04/2019

  Dertig mensen verhoord

  Een van de onderzoekers van de brand stelt anoniem dat een brandweerman na het eerste brandalarm in de Notre-Dame onder het dak is gaan kijken, maar geen brand kon ontdekken. Na het tweede alarm was het vuur al te groot om in te grijpen.

  Er zijn inmiddels dertig mensen gehoord in de zaak. Het gaat vooral om mensen die renovatiewerkzaamheden uitvoerden aan de kathedraal.

  Zeker vijftig onderzoekers zijn op de zaak gezet. In verband met de veiligheid kunnen ze nog niet in de kerk zelf aan de slag. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op laswerkzaamheden in de kathedraal. De openbaar aanklager gaat niet uit van opzet.

  Instanews image
  © AP —
 5. 16/04/2019

  Trump betuigt medeleven

  De Amerikaanse president Trump heeft namens de Amerikanen zijn medeleven betuigd na de brand in de Notre-Dame. "We staan vandaag zij aan zij met Frankrijk en bieden onze hulp aan bij de restauratie van dit onvervangbare symbool van de westerse beschaving. Vive la France!", aldus het Witte Huis in een verklaring.

  Het Witte Huis noemt Frankrijk hun "oudste bondgenoot" en zegt dat de Amerikanen dankbaar terugblikken op het luiden van de kerkklokken van de Notre-Dame na de aanslagen van 11 september 2001. "Die klokken zullen opnieuw luiden."

  Instanews image
  © AP