Watch all updates
 1. 27/05/2019

  Brexit Party grote winnaar in Verenigd Koninkrijk, traditionele partijen afgestraft


  Instanews image
  © AFP — Brexit Party-leider Nigel Farage aplaudisseert terwijl de verkiezingsresultaten binnenlopen.

  De nieuwe EU-kritische Brexit Party wordt de duidelijke winnaar van de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Met bijna drie kwart van de kiesdistricten geteld, is de partij van Nigel Farage op weg naar een score van 31,7 procent. De twee traditionele partijen, Labour en de Conservatives, krijgen rake klappen. De nog niet gerealiseerde Britse uittrede uit de Europese Unie stond centraal in de verkiezingsstrijd.

  De stemming lijkt nogmaals de grote verdeeldheid binnen het Verenigd Koninkrijk over de aangekondigde brexit aan te tonen. Want ook de pro-Europese LibDems doen het erg goed. Met 20,5 procent van de stemmen, komen zij uit op de tweede plaats.

  De twee traditionele partijen worden afgestraft. Labour moet het met 13,6 procent stellen. De Tories van de afscheidnemende eerste minister Theresa May halen slechts 9,2 procent, en moeten zelfs nog de groenen (12 procent) laten voorgaan.

  Partijleiders verliezen in eigen districten
  Tekenend voor het slechte resultaat van Labour en van de Conservative Party, is dat de beide partijleiders er niet in slaagden om in eigen kiesomschrijving de meeste stemmen binnen te halen. BBC News vermeldt dat Labour in Islington, het district van Jeremy Corbyn, de LibDems heeft moeten laten voorgaan. In Windsor & Maidenhead, het district van Theresa May, worden de Tories pas derde, na de Brexit Party en LibDems.

  De Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk vonden donderdag plaats, één dag voordat Theresa May aankondigde dat ze zou opstappen als partijleider en eerste minister.

  Lees hier meer over de stembusgang in het Verenigd Koninkrijk.

  Instanews image
  © EPA — Leider van de Brexit Party Nigel Farage gaat het stembureau in Biggin Hill, Kent, binnen.
 2. 26/05/2019

  Welke coalities zijn mogelijk?

  Stilaan wordt duidelijk welke coalities er mathematisch mogelijk zijn. In dit artikel kan je zelf je eigen coalitie samenstellen.

 3. 26/05/2019

  "Hoop dat de koning zijn doos dafalgan forte uit kast heeft gehaald"

  N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt "dat de Koning zijn doos dafalgan forte al uit de kast heeft gehaald". Volgens De Wever kondigt de federale regeringsvorming zich bijzonder moeilijk aan. 

  Ook Jan Jambon zegt dat de spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië alsmaar groter wordt. Op de vraag of hij nog steeds kandidaat-premier is voor de federale regering, antwoordde hij diplomatisch: "Als blijkt dat we de grootste partij zijn, willen we onze verantwoordelijkheid nemen".

  "De kaarten liggen heel moeilijk: Wallonië heeft zeer links gekozen, Vlaanderen heeft een rechts signaal gegeven", aldus Jambon. "Die spreidstand tussen beide wordt alsmaar groter."

  Over de grote verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang wist Jambon te zeggen dat hij tijdens de kiescampagne gemerkt heeft dat er veel boosheid was bij de mensen: "Mensen die de vorige keer voor ons gestemd hebben en die veel van ons verwacht hadden, vinden dat we de verwachtingen niet ingelost hebben."

  Wat het cordon sanitaire betreft, waar Jambon naar eigen zeggen nooit een grote minnaar van geweest is, vindt de voormalige minister van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om daarover een oordeel te vellen: "Ik ben nooit een grote fan geweest van hun taalgebruik, het zal sowieso moeilijk worden", zei hij daarop.

 4. 26/05/2019

  Groen grootste partij in Gent

  In kieskanton Gent wordt Groen de grootste partij. Dat blijkt uit de eerste zeer voorlopige resultaten, na de telling van 6 van de 91 bureaus. Groen wint 4,64 procentpunt tot 21,04 procent. Open Vld staat op plaats twee met 20 procent (+3,20 procentpunt), N-VA op de derde plaats met 17 procent (-4,81 procentpunt),

  Vlaams Belang is de grootste groeier, en behaalt 11,36 procent (+6 procentpunt). Sp.a verliest 8 procent en haalt nog 11,81 procent. CD&V haalt nog 7,95 procent (-5 procentpunt), PVDA stijgt tot 9 procent (+4,24 procentpunt). 

 5. 26/05/2019

  Rutten: "Nooit met VB samenwerken"

  "We zullen nooit met het Vlaams Belang samenwerken." Dat zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in haar toespraak voor de liberale militanten. "Onze waarden staan haaks op elkaar."

  "Misschien wel onze belangrijkste taak is mensen stap voor stap opnieuw laten geloven in de politiek, vanuit de liberale waarden die we verdedigen. We zijn en blijven een partij die gelooft in optimisme, in hoop en in samenwerking.”