Watch important updates
 1. 27/05/2019

  Nieuwe liveblog

  De stemmen zijn geteld, het stof is gaan liggen. Vlaams Belang is de grote winnaar van de verkiezingen. Maar hoe moet het nu verder? In Vlaanderen is N-VA als grootste partij aan zet, maar op federaal vlak ligt een aartsmoeilijke puzzel op tafel. En wat met het cordon sanitaire? Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen in deze nieuwe liveblog.

 2. 27/05/2019

  PS blijft grootste partij in Wallonië: Di Rupo start woensdag met Waalse regeringsvorming


  Instanews image
  © Reporters / Andrieu — Elio Di Rupo wil woensdag starten met het vormen van een nieuwe Waalse regering.

  Ondanks een verlies van bijna vijf procentpunt, blijft de PS de grootste partij in het Waals parlement. Dat blijkt uit de volledige verkiezingsuitslag. Ecolo en PVDA zijn de grootste winnaars.

  De PS is er uiteindelijk in geslaagd 26,2 procent van de stemmen binnen te halen, wat 4,7 procentpunt minder is in vergelijking met 2014. De socialistische partij zal het in het Waals parlement met zeven verkozenen minder moeten doen, maar blijft met 23 leden wel de grootste fractie vormen.

  MR boekt een verlies van 5,3 procentpunt, om uit te komen op 21,4 procent. De partij houdt nog altijd 20 zetels over in het Waals parlement, vijf minder dan voorheen.

  Ecolo stijgt van 8,6 naar 14,5 procent en is daarmee een van de belangrijkste winnaar. De partij klimt van vier naar twaalf zetels. De andere grote winnaar is de PVDA, die nu op 13,7 procent uitkomt (+7,9 procent). De partij heeft nu tien verkozen in het Waals parlement.

  Tot slot haalt cdH met een score van 11,0 (-4,2 procent) nog tien zetels binnen, drie minder dan tijdens de vorige legislatuur.

  PS-voorzitter Elio Di Rupo kondigde al aan dat hij vanaf woensdag het initiatief wil nemen om een nieuwe Waalse regering te vormen.

  Ook in Brussel zal de PS woensdag het initiatief nemen voor de vorming van een Brusselse regering. De PS bleef aan Franstalige kant namelijk de grootste fractie in het Brussels parlement, met 17 zetels (-4). Daarna volgen Ecolo met 15 zetels (+7), MR met 13 zetels (-5) en DéFI en PTB met elk 10 zetels (+6). Voorts houdt cdH 6 over (-3) en doet DierAnimal haar intrede met één zetel.

  Aan Nederlandstalige kant is Groen de grootste fractie geworden met vier zetels (+1). Open Vld (-2), N-VA (-) en one.brussels-sp.a (-) tellen elk drie zetels, Vlaams Belang (-), CD&V (-1), Agora (+1) en PVDA (+1) elk één.

  Brussels minister-president Rudi Vervoort had eerder al laten verstaan dat hij een progressieve meerderheid wil vormen. Maar voorlopig kan hij nog niet zeggen met welke partijen hij het liefst wil samenwerken.

 3. 27/05/2019

  EUROPA: voor het eerst een Turks-Cyprioot verkozen in Europees Parlement


  Instanews image
  © AFP — Niyazi Kizilyurek zet zich al jaren in voor een hereniging van Cyprus.

  Voor het eerst in de geschiedenis zal een Turks-Cyprioot zetelen in het Europees halfrond. De 60-jarige Niyazi Kizilyurek, professor politieke geschiedenis aan de University of Cyprus in de hoofdstad Nicosia, werd verkozen op de lijst van de communistische partij AKEL. Dat meldt de openbare radio-omproep RIK op basis van de nationale kiescommissie.

  Kizilyurek zet zich al jaren in voor een hereniging van het eiland. Cyprus is sinds 1974 verdeeld, al erkent enkel Turkije de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Het volledige eiland is volgens het boekje lid van de EU, maar de Europese wetten en regelgeving gelden niet in het noordelijke deel.

  De Cyprioten stemden zes eilandgenoten naar Brussel en Straatsburg. De communisten en conservatieven (DISY) halen elk twee zetels, de laatste twee gaan naar twee sociaaldemocratische formaties.

 4. 27/05/2019

  CD&V grootste partij in West-Vlaanderen, maar Vlaams Belang is grootste winnaar


  Instanews image
  © BELGA — Hilde Crevits behaalde een persoonlijke monsterscore in haar thuisprovincie West-Vlaanderen: ze kreeg maar liefst 130.912 voorkeurstemmen.

  N-VA is op Vlaams niveau niet langer de grootste partij in West-Vlaanderen. De partij zakt 10 procentpunten naar 19,7 procent en valt terug naar plaats 3. CD&V wordt met 23,5 procent de grootste partij. Vlaams Belang is de grootste winnaar. De partij klimt ruim 15 procent en komt uit op 20,2 procent.

  N-VA met lijsttrekker Bert Maertens krijgt dus een forse tik in de kustprovincie. In 2014 haalde de N-VA nog bijna 30 procent in West-Vlaanderen, nu blijft de partij nipt steken onder de 20 procent. In zetels zakt de partij van 7 naar 5.

  Net als in de rest van Vlaanderen is de grootste winst voor Vlaams Belang. De partij met lijsttrekker Stefaan Sintobin maakt een hink-stap-sprong van 5 procent naar 20,2 procent. De partij krijgt er in één klap 4 zetels bij en komt uit op 5 zetels.

  Monsterscore voor Hilde Crevits
  En hoewel CD&V-boegbeeld Hilde Crevits een persoonlijke monsterscore van 130.912 voorkeurstemmen haalde (nummer twee Bart Tommelein volgt op plaats twee met 35,265 voorkeurstemmen) laten de Vlaamse christendemocraten een licht verlies optekenen. De partij verliest 1,86 procent en komt uit op 23,47 procent. De partij verliest daarmee 1 zetel.

  Ook sp.a verliest een zetel. De partij zakt van 16,27 naar 12,18 procent, een verlies van 4,09 procentpunt.

  Groen en Open Vld blijven allebei status quo. De Vlaamse groenen behouden 1 zetel, die gaat naar nieuwkomer Jeremie Vaneeckhout. En Open Vld behoudt haar drie zetels. In procenten zakt de partij lichtjes van 13,06 procent naar 12,34 procent. 

 5. 27/05/2019

  Bart De Wever stemmenkampioen Vlaams parlement


  Instanews image
  © Photo News — Bart De Wever is de stemmenkampioen van het Vlaams parlement geworden.

  N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is de stemmenkampioen in het Vlaams parlement. Dat blijkt uit de volledige uitslag. De Wever heeft exact 242.386 voorkeursstemmen gehaald.

  De Wever, die door N-VA naar voren geschoven was als kandidaat voor het minister-presidentschap, haalt daarmee op zijn eentje 21,34 procent van de stemmen in de kieskring Antwerpen binnen.

  Hilde Crevits, de voor CD&V kandidaat was om minister-president van Vlaanderen te worden, haalde 130.912 voorkeursstemmen. Zij is daarmee de op een na populairste verkozene in het Vlaams parlement.

  Filip Dewinter (Vlaams Belang) volgt op de derde plaats, met 93.751 stemmen. Ben Weyts (N-VA) wordt met 64.640 stemmen vierde, Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) wist 56.807 kiezers te overtuigen, wat nog goed is voor de vijfde plaats.

  Top 6-10
  De top tien wordt verder vervolledigd door Bart Somers van Open Vld (52.885 voorkeursstemmen), Meyrem Almaci van Groen (50.848), Gwendolyn Rutten van Open Vld (44.866), Joke Schauvliege van CD&V (43.428) en Steven Vandeput van N-VA (41.426). 

  Viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) valt met 40.480 stemmen net buiten de top tien.

  De eerste sp.a-kandidaat op de ranglijst staat pas op plaats 24: Caroline Gennez met 24.630 stemmen. Jos D'Haese is dan weer de stemmenkampioen van PVDA. Hij haalt 19.312 voorkeursstemmen, goed voor een 38ste plaats.