Bekijk belangrijke updates
 1. 16/02/2020

  Aantal besmettingen op cruiseschip Diamond Princess stijgt naar 355, Hongkong en Canada halen landgenoten terug

  Op het cruiseschip Diamond Princess zijn 70 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld na nieuwe analyses bij de passagiers. Daarmee stijgt het totale aantal op de boot naar 355, meldt de Japanse minister van Volksgezondheid, Katsunobu Kato.

  Het schip ligt al veertien dagen in quarantaine voor de kust van Japan.

  Hongkong liet vandaag nog weten dat het ongeveer 330 passagiers gaat terughalen uit Japan. De mensen worden met een speciale chartervlucht naar Hongkong gevlogen, zodra de quarantainetijd van het schip voorbij is en de mensen in Japan aan land mogen. Ook Canada zal passagiers ophalen uit Japan. Hoeveel Canadezen worden gerepatrieerd, is nog niet bekend. Eenmaal geland moeten de mensen wederom veertien dagen in quarantaine.

  Gisteren maakten de Verenigde Staten bekend dat ze de 380 Amerikanen die nog op de boot zitten terug gaan halen.

  Op de Diamond Princess zitten 3.700 mensen. Het aantal besmettingen met het longvirus is alleen in China hoger dan op het schip.

 2. 16/02/2020

  Dodental loopt op tot 1.665

  Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus in China is gestegen tot boven de 1600. Zaterdagavond (Belgische tijd) werd nog melding gemaakt van 1.523 doden. Het dodental staat nu op 1.665.

  Ruim 68.500 mensen zijn nu besmet door het virus dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak. 56.249 van die besmettingen zijn in die provincie. Het virus verspreidde zich vanaf december snel over het land en is ook in zo'n twintig andere landen vastgesteld bij patiënten.

  Frankrijk rapporteerde zaterdag de eerste dode van het nieuwe coronavirus buiten Azië, wat de wereldwijde bezorgdheid over de epidemie weer voedde. Slechts drie andere sterfgevallen zijn geregistreerd buiten het vasteland van China: op de Filipijnen, Hongkong en Japan.

 3. 16/02/2020

  Japans echtpaar met coronavirus gediagnosticeerd na vakantie in Hawaï

  Bij terugkomst in Japan is bij een Japans echtpaar, dat eind januari en begin februari tien dagen in de Amerikaanse staat Hawaï doorgebracht, vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. De autoriteiten in Hawaï proberen nu te achterhalen met wie de zestigers tijdens hun verblijf contact hebben gehad. De man werd al ziek toen hij in Honolulu verbleef, maar pas thuis in Japan werd vastgesteld dat hij besmet was met het coronavirus.

  “Alle staatsagentschappen zijn voorbereid op dit scenario, waarbij iemand het eiland bezoekt en het virus aanwezig is”, zegt gouverneur David Ige van Hawaï. Volgens Ige is de staat voorbereid om de situatie op te vangen.

 4. 16/02/2020

  Holland-Amerika Lijn wil nieuwe test voor passagier met coronavirus

  De Holland-Amerika Lijn wil een nieuwe test om te bepalen of een 83-jarige Amerikaanse vrouw echt het nieuwe coronavirus heeft. De vrouw zat aan boord van het schip de Westerdam. Na een vlucht naar Maleisië werd het virus bij haar vastgesteld.

  Het schip werd deze week toegelaten in Cambodja, nadat het de afgelopen twee weken was afgewezen door andere landen in de regio, zoals Japan en Thailand uit angst voor het longvirus. De passagiers werden aan boord regelmatig getest en daaruit kwam nooit naar voren dat iemand besmet was.

  "De eerste resultaten zijn al openbaar gemaakt, maar die zijn voorbarig. We wachten op een tweede, bevestigende test", aldus de rederij in een verklaring. Cambodja heeft Maleisië om opheldering gevraagd, want uit de tests van dat land bleek dat niemand het virus had.

  De Westerdam vaart onder Nederlandse vlag, maar is van de Amerikaanse rederij Holland America Line. Aan boord van het schip bevonden zich 1.455 passagiers, onder wie een Belgisch koppel, en 802 bemanningsleden.

 5. 16/02/2020

  Dodentol in China loopt op tot boven 1.600

  De dodentol van het nieuwe coronavirus, Covid-19, in China is zondag opgelopen tot 1.600 nadat er in de provincie Hubei nog eens 139 dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

  De gezondheidsautoriteiten van de provincie melden dat er zondag 1.843 nieuwe gevallen zijn vastgesteld.

  Meer dan 66.000 mensen zijn nu in China besmet door het virus dat in december in de provincie Hubei de kop opstak. 56.249 van die besmettingen zijn vastgesteld in Hubei. Het virus verspreidde zich daarna snel over het land en zo'n twintig andere landen.

  Frankrijk rapporteerde zaterdag de eerste dode van het nieuwe coronavirus buiten Azië, wat de wereldwijde bezorgdheid over de epidemie weer voedde. Slechts drie andere sterfgevallen zijn geregistreerd buiten het vasteland van China: op de Filipijnen, Hongkong en Japan.

  Verschillende landen hebben binnenkomende vluchten uit China verboden en grote luchtvaartmaatschappijen hebben de verbindingen met het land tijdelijk verbroken.