Bekijk belangrijke updates
 1. 01/04/2020

  Baas Holland America Line verwacht meer doden op Zaandam

   De baas van de Holland America Line (HAL) vreest dat het dodental aan boord van het cruiseschip Zaandam door het coronavirus gaat oplopen als het schip niet mag aanmeren in Florida. Dat schrijft Orlando Ashford in een lokale krant in de Amerikaanse staat.

  "Vier mensen zijn er al overleden en ik ben bang dat er meer levens in gevaar zijn", aldus Ashford. "Op 30 maart vertoonden 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen. Deze ongelukkigen zitten onvrijwillig gevangen in een politiek spel."

  "Landen zijn druk bezig om het virus te bestrijden en dat doen ze geconcentreerd, maar ze keren nu tientallen mensen die nog op zee zitten de rug toe", vervolgt Ashford. De Zaandam hoopt aan te kunnen meren in Florida, zodat reizigers daar van boord kunnen om behandeld te worden of naar huis toe te gaan. Maandag liet de gouverneur van Florida weten dat het schip niet aan mocht meren.

 2. 01/04/2020

  Eerste twee doden in Congo-Brazzaville, 109 gevallen in DRC

  De eerste twee sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus zijn dinsdag geregistreerd in Congo-Brazzaville, dat vanaf middernacht voor 30 dagen in lockdown gaat. 

  De eerste twee doden in Congo-Brazzaville werden geregistreerd in de economische en oliehoofdstad Pointe-Noire, zei de minister van Volksgezondheid, Jacqueline Lydia Mikolo, dinsdag, die in totaal 22 gevallen meldde. De lockdown begint om middernacht het olieproducerende land met ongeveer vijf miljoen inwoners.

  Aan de andere kant van de rivier de Congo meldde de Democratische Republiek Congo dinsdagavond elf nieuwe bevestigde gevallen. Het totaal komt daarmee op 109. In het land zijn acht doden gevallen, drie mensen zijn genezen.

 3. 01/04/2020

  Trump voorspelt "zeer pijnlijke twee weken"

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag voorspeld dat de VS "twee zeer, zeer pijnlijk twee weken" te wachten staan, terwijl het land strijdt tegen de coronavirus-uitbraak.

  "Dit is een plaag", zei Trump tijdens een persconferentie. "Er zal licht aan het einde van de tunnel" zijn. "De golf komt eraan en die komt behoorlijk sterk", voegde hij eraan toe.

  Trump kondigde ook aan dat er nog zeker 30 dagen sociale afstand gehouden moet worden vanwege het coronavirus in de Verenigde Staten. "Het is van cruciaal belang dat alle Amerikanen de komende dertig dagen de richtlijnen volgen. Het is een kwestie van leven en dood", aldus Trump.

  De coördinator binnen het Witte Huis van de aanpak van het virus, Deborah Birx, verduidelijkte de maatregelen. "Kom niet bij elkaar in groepen van meer dan tien mensen, mijdt de horeca, maak geen onnodige reizen. Er is geen magische pil om dit virus weg te laten gaan, het gaat allemaal om het naleven van de richtlijnen."

  Dokter Anthony Fauci, de directeur van het Amerikaanse nationale instituut voor infectieziekten, zegt dat het de goede kant op gaat, maar dat er nog een stijging in het aantal ziekenhuisopnames en doden wordt verwacht. "Dat zie je ook in bijvoorbeeld Italië. Eerst neemt het aantal besmettingen minder snel toe, daarna het aantal ziekenhuisopnames en daarna het aantal nieuwe doden."

  Instanews image
  © Getty Images — De Amerikaanse president Donald Trump samen met vicepresident Mike Pence en zijn raadgever, de directeur van het Amerikaanse nationale instituut voor infectieziekten Anthony Fauci.
 4. 01/04/2020

  Brussels gezondheidsminister Alain Maron besmet met coronavirus

  De Brusselse gezondheidsminister Alain Maron heeft gisteren bevestigd in La Capitale dat hij in strikte thuisisolatie zit omdat vermoed wordt dat hij besmet is met het nieuwe coronavirus Covid-19.

  De minister is niet op de infectie getest, maar met alle verdachte symptomen heeft zijn arts sinds afgelopen dinsdag strikte opsluiting gelast. De afgelopen drie dagen zijn er nieuwe symptomen opgedoken die de stelling van het coronavirus bevestigen. “Sinds zaterdag merk ik een verlies van smaak en geur op. Dit zijn vrij specifieke symptomen van coronavirus. Dat doet me denken dat ik het virus moet hebben.”

  Alain Maron blijft voorlopig thuiswerken. 

 5. 01/04/2020

  Saudi-Arabië roept moslims op voorbereidingen hadj stop te zetten

  De Saudische autoriteiten hebben vandaag moslims wereldwijd opgeroepen om de voorbereidingen voor de hadj, de grote pelgrimstocht, voorlopig op te schorten vanwege onzekerheden in verband met de pandemie van het nieuwe coronavirus.

  Eerder in maart schortte Saudi-Arabië de Umrah, de kleine pelgrimstocht, op uit angst dat het virus zich zou verspreiden in de heilige steden Mekka en Medina. De beslissing riep ook de bezorgdheid op over het houden van de hadj, die jaarlijks miljoenen pelgrims van over de hele wereld trekt.

  “Saudi-Arabië is volledig bereid om de pelgrims te dienen”, zei de Saudische minister van Pelgrimage, Mohammad Benten, op de staatstelevisie van Al-Ekhbariya. “Maar in de huidige omstandigheden (...) wil het koninkrijk de gezondheid van moslims en burgers beschermen en we hebben onze moslimbroeders in alle landen gevraagd te wachten voordat ze een contract aangaan (met bedrijven om de hadj te doen), totdat de situatie duidelijk is”, voegde hij eraan toe.

  Saudi-Arabië heeft officieel 1.563 gevallen van nieuw coronavirus en 10 doden geregistreerd. Het keurde een aantal beperkingen goed, waaronder de opschorting van gebeden in moskeeën.