Bekijk belangrijke updates
 1. 06/04/2020

  Bulgarije sluit de grenzen voor buitenlanders

  Bulgarije gaat in de strijd tegen het nieuwe coronavirus zijn grenzen voor buitenlanders sluiten, zo maakte de minister van Volksgezondheid Kiril Ananiev  bekend. Concreet gaat het om mensen die uit Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland komen, ongeacht hun nationaliteit. Ook uit andere EU-landen met "een hoog COVID-19-verspreidingsrisico" zal men de toegang worden ontzegd, klinkt het.

  Er gelden wel een aantal uitzonderingen, onder meer voor EU-burgers en burgers uit Balkanlanden die naar hun land willen terugkeren.

  In Bulgarije hebben op een bevolking van bijna 7 miljoen mensen 549 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. Zo'n 22 mensen overleden eraan.

  Het inreisverbod maakt deel uit van de noodtoestand, die voorlopig geldt tot 13 mei. De bedoeling is om het al zwakke gezondheidssysteem in Bulgarije niet verder te overbelasten.

 2. 06/04/2020

  Italië komt met extra maatregelen voor bestrijden coronacrisis

  De Italiaanse regering heeft door de coronacrisis haar bevoegdheden uitgebreid om buitenlandse overnames te blokkeren. Ook breidt Rome de steunmaatregelen voor bedrijven in nood flink uit.

  De regering in het Zuid-Europese land wil onder meer voorkomen dat banken, verzekeraars en energiebedrijven tijdens de crisis makkelijk in handen komen van buitenlandse partijen. Daarnaast steunt overheid vanaf nu leningen aan bedrijven voor in totaal meer dan 750 miljard euro, waarmee eerder overeengekomen garanties met 400 miljard euro worden uitgebreid.

  "Dit is een enorm bedrag, zowel voor de interne markt als voor de export", zei premier Giuseppe Conte op een persconferentie. Er wordt geen steun verleend aan bedrijven die dividenden uitkeren.

  De Italianen komen met de maatregelen terwijl het land zijn vijfde week met een lockdown ingaat. Alle niet-essentiële bedrijven zijn gesloten en er zijn nog steeds geen plannen om deze beperkingen te versoepelen.

  Instanews image
  © EPA — Italië komt met extra maatregelen voor bestrijden coronacrisis.
 3. 06/04/2020

  Al tien overlijdens in Leuvens woonzorgcentrum Booghuys

  In het woonzorgcentrum Booghuys in de Vesaliusstraat in Leuven, dat uitgebaat wordt door het zorgbedrijf Zorg Leuven en waar vooral mensen met dementie verblijven, zijn al 10 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt ROBtv Leuven. De eerste melding van een besmet persoon in het wzc dateert van 20 maart. Toen verbleven er nog circa 70 bewoners. Momenteel vertonen er tal van andere bewoners ziektesymptomen.

  Leuvens schepen Bieke Verlinden (sp.a) haalt op ROBtv uit naar het feit dat er onvoldoende testcapaciteit aanwezig is om alle bewoners te kunnen testen. Alleen op die manier kan er een strikte scheiding gemaakt worden tussen besmette en niet-besmette bewoners. "Op dit ogenblik is het compleet blind varen", aldus Verlinden. Ze merkt ook op dat de woonzorgcentra stilaan ook in de problemen komen wat het personeelsbestand betreft. 

 4. 06/04/2020

  Wall Street toont krachtig herstel

  De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met flinke winsten geëindigd, na de verliezen van vrijdag. Beleggers trokken zich op aan nieuwe cijfers die wijzen op een soort afvlakking in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In enkele zwaar getroffen landen lijkt het aantal besmettingsgevallen een daling in te zetten.

  De Dow-Jonesindex sloot 7,7 procent hoger op 22.679,99 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 7 procent vooruit tot 2663,68 punten en techbeurs Nasdaq won 7,3 procent tot 7913,24 punten.

 5. 06/04/2020

  Gouverneur Wisconsin beveelt uitstel van dinsdag geplande voorverkiezingen

  De Democratische gouverneur van Wisconsin heeft vandaag een decreet uitgevaardigd dat de Democratische voorverkiezingen die dinsdag in zijn staat moesten plaatsvinden uitstelt. Door de coronacrisis zouden die nu georganiseerd worden op 9 juni.

  "Ik ben verplicht om de mensen te beschermen, en daarom heb ik dit decreet vandaag goedgekeurd", zei gouverneur Tony Evers in een verklaring. In het decreet zelf staat dat "geen enkele inwoner van Wisconsin ooit zou moeten kiezen tussen het uitoefenen van zijn/haar grondwettelijke stemrecht, en veilig en gezond zijn". Afgelopen weekend gaven de Republikeinen in het deelstaatparlement geen gehoor aan zijn oproep tot uitstel van de verkiezingen.

  De Republikeinen kondigden aan het decreet te zullen aanvechten bij het Hooggerechtshof, en riepen lokale griffiers op "zich klaar te houden om door te gaan met de verkiezingen".