Bekijk alle updates
  1. 08/07/2020

    Werkgroep moet nog samenkomen om rode en oranje zones te bepalen, boetes en gevangenisstraf voor wie quarantaine overtreedt

    Er staat nog geen lijst of kaart met rode, oranje en groene zones in Europa op de website van Buitenlandse Zaken. Een werkgroep, de evaluatiecel CELEVAL, moet daarvoor nog samenkomen. Mogelijk gebeurt dat vandaag nog, maar dat is niet zeker.

    Pas daarna zal er meer duidelijkheid komen. De cel adviseert over volksgezondheid aan de autoriteiten voor het nemen van beslissingen om de pandemie te bestrijden.

    Sowieso is het in de praktijk nu al moeilijk om een buitenlands gebied in lockdown binnen te geraken, nog los van de vraag of dat vanuit gezondheidsoogpunt erg slim zou zijn. Het blijft dus van belang de al bestaande reisadviezen op de site van Buitenlandse Zaken te controleren, ook al zijn die nog niet helemaal up to date. In de adviezen per land staat wel al aangegeven waar er een lockdown geldt.

    Boete en celstraf

    De juridische regeling rond de quarantaine bevindt zich op deelstaatniveau. Daarover zou er in de loop van volgende week meer duidelijkheid komen voor Vlaanderen. Wel is al bekend dat er boetes tot 4.000 euro en in theorie zelfs een gevangenisstraf tot zes maanden op het overtreden van de verplichte quarantaine zal komen te staan, bevestigt het kabinet-Beke aan onze redactie. 

    Het gaat om dezelfde straffen die nu al zijn opgenomen in het Vlaams preventiedecreet, dat nu enkel geldt voor wie al besmet is. Dat decreet zal daarom worden aangepast om het uit te breiden naar al wie terugkeert uit de rode zones en dus mogelijk besmet is.

    Al beseffen de politici dat controle in de praktijk bijzonder moeilijk en zelfs onmogelijk zal zijn. Het valt door het vrij verkeer van personen in Europa onmogelijk te controleren wie waar is geweest, bijvoorbeeld met de auto. "Er is een belangrijke morele verantwoordelijkheid bij de mensen zelf", zegt Beke er deze namiddag over op Radio 1.

    Instanews image
    © REUTERS
  2. 08/07/2020

    Vragen over reis- en quarantaineregels

    In het Vlaams parlement krijgen minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) nu vragen over de nieuwe reis- en quarantaineregels. Volg de zitting hierboven in de livestream.

    "Er is een akkoord afgesloten", bevestigt Beke. "Er is een heel heldere beslissing genomen, samen met alle overheden. Buitenlandse Zaken zal aanduiden dat er drie soorten gebieden. Er zijn groene zones zonder risico, maar met voorzorgsmaatregelen. Er zijn oranje zones: steden, gemeenten, regio's, districten, landen waar een hoog risico is vastgesteld. Voor die zones zal België afraden daar naartoe te gaan. Reizigers die terugkomen, zal gevraagd worden te testen en in quarantaine gaan. Daarnaast zal Buitenlandse Zaken rode zones aanduiden. Dat zijn zones die zelf in lockdown zijn gegaan of waarvan de data zeggen dat er een probleem is. Daarvoor is er een reisverbod, en wie er om een of andere reden toch van terugkeert, moet een test laten afnemen en in quarantaine gaan."

    Wie uit een rode zone terugkomt, zal worden beschouwd als een 'hoogrisicogeval'. Om quarantaine juridisch af te dwingen, moet er in het parlement wel nog een decreet gestemd worden. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

    Instanews image
    © BELGA — Vlaams minister Wouter Beke (CD&V).
  3. 08/07/2020

    Reisverbod naar rode zones, test en quarantaine verplicht

    Het Overlegcomité heeft in een persbericht meer duidelijkheid gegeven over reizen naar andere Europese landen. "De onstabiele gezondheidssituatie in sommige van deze regio's die aanvankelijk als "veilig" werden beschouwd vereist een duidelijk stappenplan, om het risico te beperken dat de epidemie in ons land heropflakkert", klinkt het.

    De algemene aanpak van grensoverschrijdende reisbeperkingen/aanbevelingen maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Deze zones zullen worden gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

    1. Rode zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht. De lijst van rode zones kan op basis van een advies van de federale evaluatiecel worden uitgebreid tot gebieden die "op basis van objectieve epidemiologische criteria worden geacht een zeer hoog risico te lopen, ook binnen de Schengen+-zone". Dat zijn de landen van de Europese Unie, en enkele Europese niet-EU-landen.

    Voor deze zones vaardigt België een formeel reisverbod uit. Reizigers die desondanks toch terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als "hoogrisicocontacten", wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine moeten.

    2. Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld op basis van objectieve epidemiologische criteria.

    Voor deze zones raadt België reizen sterk af. Reizigers die toch terugkeren uit deze zones zullen gevraagd worden om testen te laten afnemen en quarantaine te ondergaan.

    3. Groene zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor CELEVAL op basis van objectieve epidemiologische criteria geen of een laag gezondheidsrisico vaststelt.

    Voor deze zones zullen geen bijzondere beperkingen worden opgelegd. Voorzorgsmaatregelen zijn nog steeds van toepassing.

  4. 08/07/2020

    Akkoord over quarantainemaatregelen

    Het Overlegcomité van de deelstaten heeft een politiek akkoord bereikt over de quarantainemaatregelen voor reizigers die terugkeren uit vakantiegebieden waar het coronavirus opnieuw opflakkert. Dat verneemt VTM Nieuws. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bevestigt het nieuws, en zegt dat de laatste juridische details momenteel nog op papier worden gezet. De overheden willen de regeling zo duidelijk mogelijk maken voor de bevolking

    Deze namiddag volgt de officiële communicatie. Allicht komen er kleurcodes voor gebieden, afhankelijk van de situatie ter plaatse en de gevolgen voor reizigers. Wie terugkeert uit een regio met code rood, zal verplicht in quarantaine moeten. Wie terugkeert uit een regio met code oranje, zou de "sterke aanbeveling" krijgen in zelfisolatie te gaan.

  5. 08/07/2020

    Mondmaskers vanaf morgen verplicht in heel Catalonië

    Het dragen van mondmaskers zal vanaf morgen verplicht worden in heel de Spaanse regio Catalonië. Dat heeft de Catalaanse premier Quim Torra zonet bekendgemaakt in het parlement in Barcelona. De verplichting geldt zowel binnen als in open lucht, ook al kan er voldoende afstand tot anderen bewaard worden

    Catalonië is de eerste Spaanse deelstaat die de mondmaskerplicht invoert. In de rest van het land zijn mondmaskers verplicht als de nodige veiligheidsafstand niet mogelijk is.

    In de regio is één district in het binnenland, Segrià, sinds dit weekend weer in lockdown door lokale uitbraken van het coronavirus. Om de verspreiding van het virus maximaal tegen te gaan nu steeds meer inwoners in eigen streek op vakantie vertrekken en er tegelijkertijd ook meer buitenlandse toeristen aankomen, worden mondmaskers dus verplicht. 

    Catalonië is met zijn badplaatsen en stranden ook voor veel Belgen een populaire vakantiebestemming