Bekijk belangrijke updates
  1. 08/07/2020

    China: "Uitstap VS uit WHO is problematisch voor internationale strijd tegen coronavirus"

    De uitstap van de Verenigde Staten uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verzwakt de internationale strijd tegen het coronavirus. Dat zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie is het vertrek van Washington uit de WHO "een ander voorbeeld van het Amerikaanse unilateralisme". "We dringen er bij de Verenigde Staten op aan hun internationale verplichtingen en verantwoordelijkheden na te komen en de verantwoordelijkheden van een groot land op zich te nemen."

    De VS stapten dinsdag officieel uit de WHO. Trump beschuldigt de organisatie ervan te laat te zijn geweest met de waarschuwingen voor het risico van het coronavirus.

    Nog volgens Trump staat de WHO onder controle van de regering in Peking, ook al betaalt China lagere bijdragen aan de organisatie dan de VS. Trump stelde ook de in Genève gevestigde organisatie mee verantwoordelijk voor het hoge aantal doden.

    Instanews image
    © AFP
  2. 08/07/2020

    Minister Maggie De Block licht regeling toe in VTM NIEUWS

    Minister Maggie De Block en reisexpert Birgit Herteleer beantwoorden vragen over de nieuwe reisregeling: volg het zo meteen in het VTM NIEUWS

  3. 08/07/2020

    VOKA: "Totaal onduidelijk wat moet gebeuren als medewerkers terugkeren uit oranje gebied"

    Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka hekelt dat het voor werkgevers totaal onduidelijk is wat er moet gebeuren als een medewerker terugkeert uit een oranje gebied. 

    "Als het licht op oranje springt, kan je stoppen of extra gas geven en nog doorrijden. Met alle risico's van dien", zo waarschuwt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

    "Wat als een medewerker in die situatie weigert om zich te laten testen? Dat brengt een groot gevaar mee voor de continuïteit van een bedrijf en de veiligheid van de collega's", aldus Maertens.

    Voka vindt ook dat er dringend verduidelijking moet komen over wat de noodplannen zijn als er een tweede besmettingsgolf komt. "Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten", roept Maertens op.

  4. 08/07/2020

    Voorspelt afvalwater tweede golf in Parijs?

    In zes van twaalf eind juni genomen stalen in het afvalwater van de Franse hoofdstad Parijs is een minieme hoeveelheid coronavirus ontdekt. Dat melden Franse media.

    De aanwezigheid van het virus in afvalwater kan volgens verschillende wetenschappelijke studies een goede indicator zijn voor de algemene aanwezigheid van het virus in de samenleving. Midden april was het virus al in verschillende meetstations opgedoken, om in mei bijna zo goed als verdwenen te zijn. 

    Maar einde juni lijkt het virus dus te zijn teruggekeerd. Tests een week later bevestigden de vondst. Of die een voorspelling is dat de cijfers in Parijs weer zullen stijgen, is op dit moment moeilijk te zeggen. Op het stadhuis in de Franse hoofdstad klinkt het volgens Le Monde dat de situatie verder onderzocht wordt.

  5. 08/07/2020

    Werkgroep moet nog samenkomen om rode en oranje zones te bepalen, boetes en gevangenisstraf voor wie quarantaine overtreedt

    Er staat nog geen lijst of kaart met rode, oranje en groene zones in Europa op de website van Buitenlandse Zaken. Een werkgroep, de evaluatiecel CELEVAL, moet daarvoor nog samenkomen. Mogelijk gebeurt dat vandaag nog, maar dat is niet zeker.

    Pas daarna zal er meer duidelijkheid komen. De cel adviseert over volksgezondheid aan de autoriteiten voor het nemen van beslissingen om de pandemie te bestrijden.

    Sowieso is het in de praktijk nu al moeilijk om een buitenlands gebied in lockdown binnen te geraken, nog los van de vraag of dat vanuit gezondheidsoogpunt erg slim zou zijn. Het blijft dus van belang de al bestaande reisadviezen op de site van Buitenlandse Zaken te controleren, ook al zijn die nog niet helemaal up to date. In de adviezen per land staat wel al aangegeven waar er een lockdown geldt.

    Boete en celstraf

    De juridische regeling rond de quarantaine bevindt zich op deelstaatniveau. Daarover zou er in de loop van volgende week meer duidelijkheid komen voor Vlaanderen. Wel is al bekend dat er boetes tot 4.000 euro en in theorie zelfs een gevangenisstraf tot zes maanden op het overtreden van de verplichte quarantaine zal komen te staan, bevestigt het kabinet-Beke aan onze redactie. 

    Het gaat om dezelfde straffen die nu al zijn opgenomen in het Vlaams preventiedecreet, dat nu enkel geldt voor wie al besmet is. Dat decreet zal daarom worden aangepast om het uit te breiden naar al wie terugkeert uit de rode zones en dus mogelijk besmet is.

    Al beseffen de politici dat controle in de praktijk bijzonder moeilijk en zelfs onmogelijk zal zijn. Het valt door het vrij verkeer van personen in Europa onmogelijk te controleren wie waar is geweest, bijvoorbeeld met de auto. "Er is een belangrijke morele verantwoordelijkheid bij de mensen zelf", zegt Beke er deze namiddag over op Radio 1.

    Instanews image
    © REUTERS