Bekijk alle updates
 1. 09/07/2020

  Kleurcodes toegekend aan regio's in Europa

  De FOD Buitenlandse Zaken heeft bepaald welke regio's welke kleurcode meekrijgen in Europa, op basis van de epidemiologische situatie ter plaatse.

  De bestemmingen Lleida (Spanje), A Mariña (Spanje) en Lissabon (Portugal) kregen code rood. Dat betekent dat reizen naar deze gebieden verboden is. Reizigers die van daar terugkeren naar ons land moeten verplicht in quarantaine. Op de website van Buitenlandse Zaken wordt echter niet gespecificeerd of het gaat om de Spaanse stad Lleida of de provincie met dezelfde naam.

  Voorlopig worden geen regio's opgesomd waarvoor code oranje van kracht is. Het gaat dan om gebieden waarvoor afgeraden wordt om ernaartoe te reizen. Bij terugkomst uit een gebied met code oranje is het niet verplicht, maar aangeraden om in quarantaine te gaan. Bij code groen ziet Buitenlandse Zaken geen problemen voor toeristen. 

  In elk geval moeten reizigers steeds de hygiënevoorschriften opvolgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om voldoende afstand houden en regelmatig de handen wassen. Ook moeten de maatregelen die de lokale autoriteiten op de reisbestemming mogelijk oplegden, gerespecteerd worden.

  Hieronder ziet u welke kleurcode geldt voor welke regio, zoals het op de website van Buitenlandse Zaken werd gepubliceerd. Opmerkelijk: het Engelse Leicester, waar nog steeds een lockdown geldt, is niet opgenomen in het overzicht.

  Instanews image
  © FOD Buitenlandse Zaken.
 2. 09/07/2020

  KU Leuven klaar om kandidaat-vaccin op mensen te testen

  Virologen van het Rega-instituut aan de KU Leuven hebben hoopvolle resultaten geboekt in de zoektocht naar een coronavaccin. Alle proeven op hamsters zijn succesvol afgerond en beschermen tegen infectie met Covid-19. De KU Leuven plant nu haar kandidaat-vaccin in de winter op mensen te testen. Eerst nog een externe productiepartner vinden. Lees er hier meer over.

 3. 09/07/2020

  Mogen we café- en restobezoek in herfst opnieuw vergeten?

  Na maanden van ontkenning keert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar kar: ook gewone uitgeademde lucht kan mogelijk het coronavirus verspreiden. Met velen lang samen in een afgesloten ruimte vormt dan ook een zorgwekkend risico, zegt viroloog Steven Van Gucht. Mogen we in de herfst een kruis maken over het cafébezoek? Ventileren wordt, na handen wassen en afstand houden, alvast het nieuwe normaal: “We zullen zeer waakzaam moeten zijn”, zegt Van Gucht in dit plusartikel.

  Instanews image
  © EPA
 4. 09/07/2020

  Vakantiebestemming plots rood? Reisbijstand vervalt

  Wie binnenkort op vakantie vertrekt, kijkt best goed de voorwaarden na van zijn verzekeringen. Zo waarschuwt Touring, marktleider voor reisbijstand in België, dat het de medische kosten ter plaatse niet meer zal vergoeden van zodra de vakantiebestemming door de overheid als "rode zone" wordt beschouwd.

  Wie plots in een rode zone verblijft, valt dus zonder dekking bij Touring. Er weggaan, is dan de oplossing. "Wie met de auto is, kan dat gemakkelijk doen. De anderen zullen het met de vliegmaatschappij moeten regelen", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. "Het is dus opletten geblazen."

  In de oranje zones blijft de dekking van Touring wel nog overeind.

  Wie zijn vakantie wil annuleren omdat de overheid de bestemming oranje of rood heeft ingekleurd op de coronakaart, zal daarvoor in de meeste gevallen evenmin op de verzekering kunnen rekenen.

  "Een annulatieverzekering kan worden ingeroepen in een aantal gevallen. Meestal gaat het om een lijst van 20 tot 25 omstandigheden. Maar doorgaans is vereist dat iemand ziek is", legt Assuralia-woordvoerder Wauthier Robyns uit. Dat de bestemming een ander coronakleur kreeg, zal in de meeste polissen geen grond zijn voor een annulatie.

  Robyns vergelijkt het met rellen in een stad, bijvoorbeeld toen de gele hesjes op straat kwamen. Dat was voor de verzekeraars ook geen reden om een annulering te dekken.

  Toeristen die toch vertrekken naar een rode zone, negeren het reisverbod van Buitenlandse Zaken. Dan moeten ze er rekening mee houden dat ze het risico lopen dat de reisbijstand geen medische kosten zal terugbetalen mochten ze daar ziek worden of een ongeval hebben. Dat geldt onder meer voor de reisbijstand van de christelijke en socialistische mutualiteiten.

 5. 09/07/2020

  "Ryanair wil meer dan 80 mensen ontslaan in België"

  De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft de intentie om 44 piloten en 40 stewards en stewardessen die in België gebaseerd zijn, aan te deur te zetten. De wet-Renault zal worden geactiveerd, zo werd van de christelijke vakbond vernomen. Lees hier meer.

  Instanews image
  © photo_news — (Archieffoto)