Bekijk belangrijke updates
 1. 09/07/2020

  "Corona duwt Vlaamse begroting nog jaren in het rood"

  De schok van de coronacrisis zal ook budgettair nog jaren nazinderen in de Vlaamse begroting. Volgens de Vlaamse sociale partners, verzameld in de SERV, zal de Vlaamse begroting dit jaar voor bijna 7 miljard euro in het rood gaan. Bij ongewijzigd beleid zal de coronacrisis ook in 2024, aan het einde van de legislatuur, nog een bijkomend tekort van 1 tot 2 miljard veroorzaken, afhankelijk van het verloop van de relance.

  Voor een snelle heropstart van de Vlaamse economie zijn er volgens de SERV dringend meer overheidsinvesteringen in infrastructuur nodig. Lees er hier meer over.

 2. 09/07/2020

  Kleurcodes toegekend aan regio's in Europa

  De FOD Buitenlandse Zaken heeft bepaald welke regio's welke kleurcode meekrijgen in Europa, op basis van de epidemiologische situatie ter plaatse.

  De bestemmingen Lleida (Spanje), A Mariña (Spanje) en Lissabon (Portugal) kregen code rood. Dat betekent dat reizen naar deze gebieden verboden is. Reizigers die van daar terugkeren naar ons land moeten verplicht in quarantaine. Op de website van Buitenlandse Zaken wordt echter niet gespecificeerd of het gaat om de Spaanse stad Lleida of de provincie met dezelfde naam.

  Voorlopig worden geen regio's opgesomd waarvoor code oranje van kracht is. Het gaat dan om gebieden waarvoor afgeraden wordt om ernaartoe te reizen. Bij terugkomst uit een gebied met code oranje is het niet verplicht, maar aangeraden om in quarantaine te gaan. Bij code groen ziet Buitenlandse Zaken geen problemen voor toeristen. 

  In elk geval moeten reizigers steeds de hygiënevoorschriften opvolgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om voldoende afstand houden en regelmatig de handen wassen. Ook moeten de maatregelen die de lokale autoriteiten op de reisbestemming mogelijk oplegden, gerespecteerd worden.

  Hieronder ziet u welke kleurcode geldt voor welke regio, zoals het op de website van Buitenlandse Zaken werd gepubliceerd. Opmerkelijk: het Engelse Leicester, waar nog steeds een lockdown geldt, is niet opgenomen in het overzicht.

  Instanews image
  © FOD Buitenlandse Zaken.
 3. 09/07/2020

  Draaiboek voor onderwijs krijgt goede punten

  In de nieuwe corona-richtlijnen voor scholen zitten een aantal overwinningen voor scholieren, zo meldt de Vlaamse Scholierenkoepel. "Bij code geel kunnen scholen uitstappen organiseren. Bij code oranje moedigt de overheid buitenlessen aan en ook externe lesgevers zijn welkom. Ook de ene thuisdag bij code geel vinden scholieren een goede zaak. Leerlingen zullen dus niet gedwongen in hun klas moeten blijven, wat zorgt voor afwisseling en voldoende frisse lucht."

  De Vlaamse Scholierenkoepel is ook "voorzichtig tevreden" over enkele richtlijnen die het welbevinden van leerlingen moeten verzekeren. De overheid vraagt om "absoluut" rekening te houden met het mentale welzijn van leerlingen en maakt het soms ook concreet. Zo worden scholen aangemoedigd een onthaal te organiseren voor leerlingen en moet de rol van het CLB duidelijk zijn voor leerlingen.

  "We zijn ook blij om te lezen dat leerlingen die op internaat zitten in alle fasen bezoek mogen ontvangen en naar huis mogen", reageert de Vlaamse Scholierenkoepel in een persmededeling.

  "We zijn blij dat social distancing primeert boven mondmaskers", voegt Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, daar aan toe. "Dat is een verbetering. De voorbije maanden was het voor scholieren in het middelbaar én mondmasker én afstand én dezelfde bubbel."

 4. 09/07/2020

  Woonzorgcentra scherpen alertheid aan met oog op vakanties

  "De alertheid die er al was in onze woonzorgcentra wordt zo mogelijk nog aangescherpt in de vakantieperiode." Dat zegt Jannes Verheyen, woordvoerder van rusthuizengroep Armonea. "We vragen zowel aan onze medewerkers als aan bezoekers van onze gasten dat wanneer ze met vakantie zijn geweest in een risicogebied, ze hun gezond verstand gebruiken en - better safe than sorry - zichzelf een quarantaine opleggen en dus niet naar onze instellingen komen."

  Ook Caroline Vercauteren van Orelia bevestigt dat het in de sector van de woonzorgcentra al sinds maanden standaardprocedure is om zeer voorzichtig te zijn en meteen te testen wanneer men nog maar vermoedens heeft. Dat geldt zowel voor medewerkers als voor verblijvende gasten. "Het is nooit 'back tot normal' geweest in onze instellingen", zegt Vercauteren, "ook alle regels inzake mondmaskerdracht, handhygiëne en afstandsbewaring zijn steeds strikt aangehouden."

  "Naar bezoekers toe moeten we er inderdaad op blijven hameren dat alle coronamaatregelen behouden blijven en dat ze dus ook op eer verklaren dat ze gedurende de laatste 14 dagen geen symptomen hebben gehad die op coronabesmetting wijzen. Daar de mensen constant op wijzen, is niet makkelijk en sympathiek, maar het moet nu eenmaal."

  Aangezien er ook in België nog dagelijks besmettingen worden gerapporteerd, zitten we ook hier nog in 'code oranje'

  Marijke Verboven van Orpea

  Ook Marijke Verboven van Orpea wijst op de strenge regels bijvoorbeeld inzake de registratie van de bezoekers (met het oog op contacttracing) en een verklaring op erewoord. "De risico's bestaan overigens niet alleen in het buitenland", zegt Verboven. "Aangezien er ook in eigen land nog dagelijks besmettingen worden gerapporteerd, zitten we ook hier nog in 'code oranje'. Daarom blijven alle regels inzake sociale distancing, hygiëne en maskerdracht onverkort gelden in onze centra."

  Instanews image
  © BELGA — (Archieffoto)
 5. 09/07/2020

  Nieuwe lockdown van de baan na fel protest in Belgrado

  De regering in Servië heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een geplande lockdown in Belgrado komt er dan toch niet, na de felle protesten van de voorbije dagen. Premier Ana Brnabic legt in de hoofdstad wel een verbod op voor bijeenkomsten met meer dan tien mensen.