Bekijk belangrijke updates
 1. 01/08/2020

  Vaccin kan hoofdpijndossier worden door bijwerkingen

  De vaccins tegen het nieuwe coronavirus waarvan de eerste onderzoeken bij mensen zijn afgerond en die nu de laatste testfase ingaan, geven allemaal milde bijwerkingen. Dat schrijft het Nederlandse dagblad Trouw. 

  Het coronavaccin kan volgens de krant dan ook een hoofdpijndossier worden als de wereld moet worden ingeënt tegen het virus.

  Hoofdpijn, een pijnlijke arm, vermoeidheid, koorts; driekwart van de proefpersonen had er last van. Het waren geen ernstige klachten, de ongelukkigen waren veelal na één slechte dag weer opgeknapt. Maar het zijn er meer in vergelijking met ander vaccins, zoals de jaarlijkse griepprik.

  Het is de vraag of dergelijke bijwerkingen mensen ervan zullen weerhouden om zich te laten inenten, schrijft de krant. Nu nog kiest 60 procent in Nederland voor een vaccinatie. Een kwart twijfelt, de rest weet nu al zeker van niet

 2. 01/08/2020

  Mexico op weg naar wereldwijde top-3 corona-overlijdens

  Mexico is hard op weg om het Verenigd Koninkrijk in te halen op de ranglijst van het aantal coronadoden. Daarmee zou het land alleen nog Brazilië (waar 91.000 mensen omkwamen) en de Verenigde Staten (152.000 dodelijke slachtoffers) voor zich moeten dulden.

  Mexico rapporteerde donderdag 639 nieuwe overlijdens, wat het dodental op 46.000 brengt en het aantal bevestigde besmettingen op 416.179. In het Verenigd Koninkrijk vielen tot nu toe 46.204 doden en raakten zeker 304.793 mensen besmet met het longvirus. Dat laten cijfers van de Johns Hopkins universiteit zien.

  Mexicaanse functionarissen zeggen echter dat het werkelijke aantal besmettingen in hun land veel hoger ligt dan de officiële cijfers laten zien.

  De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, die weigert een mondmasker te dragen bij publieke optredens, zei dat de festiviteiten rondom de nationale Onafhankelijkheidsdag gewoon doorgaan, maar wel met afstandsregels.

  "Wanneer we te maken hebben met tegenslagen, epidemieën, overstromingen, aardbevingen of slechte regeringen, gaan we altijd uit (om feest te vieren)", aldus de president. "Dat zullen we dus blijven doen".

  Lopez Obrador heeft geklaagd over media die de Mexicaanse opmars op de internationale ranglijsten gebaseerd op de dodentol benoemen. De president vindt vergelijkingen gebaseerd op het aantal doden per hoofd van de bevolking eerlijker.

  Instanews image
  © Photo News — Medewerkers desinfecteren enkele busjes van het OV in Mexico-Stad. (30/07/2020)
 3. 31/07/2020

  Van Ranst boos over opeengepakte treinreizigers Oostende

  Opeengepakte reizigers aan het station van Oosten doen viroloog Marc Van Ranst naar adem happen. “Beste toeristen, Oostende was vandaag een ramp, zowel op het strand als in het station”, zegt hij op Twitter. 

  De uittocht naar het binnenland werd bemoeilijkt door een defect in een seinhuis. Gevolg: honderden reizigers zaten vast in de stationshal. Na twee uur was het euvel opgelost.

  Burgemeester Bart Tommelein heeft zijn politiekorps gevraagd de mondmaskerplicht strenger te handhaven. “Veelal jongeren uit vooral de Brusselse regio lappen de regels aan hun laars.”

  Lees hier verder: “Beste toeristen, Oostende was vandaag een ramp”.

 4. 31/07/2020

  Recordaantal nieuwe besmettingen wereldwijd

  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw record opgetekend van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. In één dag tijd zijn er wereldwijd 292.000 nieuwe infecties geteld, zegt de WHO vrijdagavond.

  De meeste nieuwe gevallen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In totaal gaat het om 172.000 gevallen, waarvan de meeste uit Brazilië (69.000) en de VS (65.000).

  Elders in de wereld springt India eruit, met 55.000 nieuwe infecties. In Europa waren het er 25.000. Veel daarvan kwamen uit Spanje (2.800).

  Een halfjaar na het uitroepen van een internationale noodtoestand kwam vandaag de spoedcommissie van de WHO weer samen. De ongeveer dertig onafhankelijke experts, die de algemeen directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, geadviseerd hadden bij het afkondigen van de noodtoestand, komen regelmatig samen voor een nieuwe evaluatie van de coronasituatie. Over resultaten van de bijeenkomst is niets bekend.

  Instanews image
  © REUTERS — Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de WHO
 5. 31/07/2020

  Nu al klachtenregen over Passenger Locator Form

  Er komen massaal veel klachten binnen over het Passenger Locator Form, het online reisformulier dat elke Belg vanaf morgen moet invullen als hij of zij in het buitenland verblijft. Het formulier staat niet alleen technisch niet op punt, maar is ook opgesteld in gebrekkig Nederlands, net als de bevestigingsmail.

  Lees ook: Dit moet u weten over het Passenger Locator Form

  Instanews image
  © BELGA — Het bewuste Passenger Locator Form