Staden wacht testresultaten personeel vleesbedrijf af om te beslissen over mogelijk strengere coronamaatregelen
Als veel van de medewerkers van vleesbedrijf Westvlees die in Staden wonen positief testen op het coronavirus, dan zal burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) de coronamaatregelen in de gemeente verstrengen. Dat bevestigt hij woensdag. Van alle geteste Westvlees-werknemers wonen er negentien in Staden zelf.
In vleesbedrijf Westvlees in Staden hebben al zestien mensen positief getest op het coronavirus, en geen achttien zoals eerder gemeld, vertelt Vanderjeugd. Er werden meer dan 200 medewerkers van Westvlees getest op het virus. De resultaten van die testen worden donderdag rond de middag verwacht.
Indien er onder de Stadense medewerkers veel positieve besmettingen zijn, zal Vanderjeugd de coronamaatregelen verstrengen. "Als we door de extra positieve gevallen in een alarmfase komen, dan wordt het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar domein." Tot nu toe is het in Staden enkel verplicht om een mondmasker op zak te hebben.
© AFP — Beeld van de ingang van vleesbedrijf Westvlees in Staden. Meer dan 740 nieuwe gevallen in Duitsland
De gezondheidsautoriteiten in Duitsland hebben volgens het Robert Koch Institut op een dag tijd 741 nieuwe coronagevallen opgetekend.
Sinds het begin van de crisis hebben in Duitsland zeker 212.022 mensen het virus opgelopen. Van hen hebben 9.168 dat niet overleefd, terwijl 194.600 mensen de longziekte wel te boven kwamen. Het reproductiegetal (R) bedroeg woensdag 0,9 tegen 1,02 de dag daarvoor. De R-waarde over zeven dagen bedroeg 0,97 tegen daags voordien 0,99.
© Photo News — Mensen met mondmaskers in Berlijn. Verlies voor moederbedrijf Makro door pandemie
Groothandelaar Metro, het moederbedrijf van Makro, heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet stevig zien dalen als gevolg van de coronapandemie. Ook was er een verlies in de periode die van april tot en met juni liep. Onder meer de horeca was in veel landen gesloten als gevolg van maatregelen tegen de virusuitbraak. Wel ging het volgens Metro elke maand van het kwartaal beter.
De omzet kwam bijna een vijfde lager uit dan een jaar eerder op 5,6 miljard euro. In april lagen de verkopen ruim een kwart achter, in juni was dat nog 6,7 procent. Bij het alleen bekijken van de resultaten van de voortgezette onderdelen was er een verlies van 140 miljoen euro. Vorig jaar ging er nog een winst van 90 miljoen in de boeken.
Wel was er een eenmalige bate van 542 miljoen euro door de verkoop van het belang in Metro China en de Real hypermarkten, waardoor Metro alsnog winst in de boeken kon zetten. De opbrengst van de afgestoten onderdelen gebruikte Metro onder meer voor het aflossen van de schulden.
© Photo News — Metro is het moederbedrijf van Makro. Op zoek naar corona op de werkvloer: van afvalwater over deurklink tot de koffiemachine
Het virus uit onze bedrijven, ziekenhuizen en woonzorgcentra houden: het is missie nummer één van labobedrijf Eurofins. En nee, dat doen ze niet door massaal te gaan testen. Eurofins speurt liever naar restanten van corona in het afvalwater. Óf het stuurt mobiele teams ter plaatse, voor een uitstrijkje van een deurklink, de liftknop of – jawel – het koffiezet- of kopieerapparaat. Lees meer in dit plusartikel.
© Simon Mouton Photo News — Eurofins in Brugge. Duitsland schaalt provincie Antwerpen als risicogebied in en geeft negatief reisadvies
Duitsland beschouwt vanaf nu de Belgische provincie Antwerpen als een risicogebied voor besmetting met het nieuwe coronavirus, zo staat te lezen op de website van het gezaghebbende Robert Koch Institut (RKI) en van weekblad Knack.
De kwalificatie "risicogebied" betekent dat wie Duitsland inreist en in de veertien dagen daarvoor in Antwerpen is geweest, mogelijk in quarantaine moet, volgens de richtlijnen van de bevoegde Duitse deelstaat.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf op zijn website ook een negatief reisadvies: "voor niet noodzakelijke, toeristische reizen in de provincie Antwerpen wordt vanaf nu op grond van opnieuw hogere besmettingsaantallen gewaarschuwd." Quarantaine is volgens het ministerie te vermijden na voorlegging van een negatieve test.
Italië dreigt met vliegverbod Ryanair om niet volgen coronaregels
De Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC dreigt budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair te verbieden in het Zuid-Europese land te mogen vliegen. Het Ierse bedrijf zou zich herhaaldelijk niet aan de coronaregels houden.
Volgens ENAC houdt Ryanair zich niet aan de verplichting om voldoende afstand te bewaren tussen de passagiers. Luchtvaartmaatschappijen mogen daar onder voorwaarden wel van afwijken, maar ook aan die voorwaarden voldoet de prijsvechter niet, zegt de luchtvaartwaakhond. Als Ryanair de regels blijft breken, schorst ENAC de maatschappij. Dan zou Ryanair niet meer in Italië mogen landen en opstijgen.
Ryanair laat weten dat de beschuldigingen van de Italiaanse autoriteiten "feitelijk onjuist" zijn. "Ryanair voldoet volledig aan de Italiaanse maatregelen en onze klanten kunnen gerust zijn dat we er alles aan doen om de interactie tussen passagiers te verminderen zowel aan boord van onze vliegtuigen als op de vliegvelden."
© Getty Images — Ryanair ontkent alle aantijgingen en zegt wel volledig aan de regels te voldoen. Jambon vraagt burgemeesters om culturele evenementen niet onbezonnen te schrappen
Woensdagavond bezoekt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de première van Leviathan, een luisterspel van het Gentse LOD muziektheater in de Gentse Bijloke. Een bezoek waarbij hij zijn steun uitdrukt voor de culturele sector, met heel wat spelers die zwaar lijden onder de coronacrisis. Als cultuurminister vraagt Jambon lokale besturen ook om evenementen niet onbezonnen te schrappen, en op een veilige manier ruimte te geven aan cultuur in tijden van corona. Lees hier meer.
© BELGA — Jambon op de première in Gent. Prof. Molenberghs: “Aantal besmettingen bij twintigers neemt voor het eerst af, de boodschap is aangekomen ”
Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt - KU Leuven) is enigszins hoopvol gestemd bij de meest recente cijfers over het aantal coronabesmettingen. De curve stijgt minder snel en het aantal ziekenhuisopnames (22 per dag) lijkt zeer licht gedaald ten opzichte van vorige week (23 per dag).
“De verscherpte maatregelen lijken voor het eerst voorzichtig vruchten af te werpen, maar Antwerpen is België niet”, zei hij in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. "We mogen onszelf niet wijsmaken dat in het hele land de situatie aan het verbeteren is. Mogelijk zijn eerst strengere maatregelen nodig in het Brussels Gewest, Luik en Namen.”
"Voor het eerst zien we dat het aantal besmettingen bij twintigers relatief gezien afneemt. De boodschap is bij hen aangekomen en ze mogen daar een ‘dank u’ voor krijgen en alsjeblieft zo verder doen. Nu moeten nog de tieners, dertigers en veertigers volgen", zegt hij ook. Lees hier meer.
© Joel Hoylaerts/Photo News — Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt - KU Leuven). Buitenlandse Zaken geeft nieuwe waarschuwingen voor regio's in Frankrijk, Spanje en Kroatië
De FOD Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen opnieuw aangepast.
In het bij de Belgen erg populaire vakantieland Frankrijk zijn er steeds meer regio's waarvoor er een verhoogde waakzaamheid, of code oranje, geldt voor vakantiegangers. Het gaat naast de regio Ile de France en de departementen Nord, Meurthe-et-Moselle, Vosges, Loire en Haute-Savoie nu ook om de departementen Sarthe, Ile-et-Vilaine, Gard, Haute-Garonne, Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône. Het Franse departement Mayenne kleurt nog steeds rood, Haut-Rhin is opnieuw groen.
Ook voor Kroatië is een en ander veranderd. Daar geldt nu een verhoogde waakzaamheid voor de provincies Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Split-Dalmatië, Istrië en Zagreb. De provincie Vukovar-Srijem kreeg code rood mee.
In Spanje werden de Balearen en de Autonome regio van Madrid toegevoegd aan de lijst gebieden waarvoor verhoogde waakzaamheid geboden is. En in Roemenië geldt verhoogde waakzaamheid voor de regio's Vest, Bucuresti-Ilfov, Nord Est en Nord Vest.
Zoals eerder al aangekondigd werden de reisadviezen voor Zwitserland verder verfijnd. Enkel het kanton Genève staat nog te boek als rood.
Lees ook: Steeds meer Franse regio’s kleuren oranje
De analyse voor de kleurcodes gebeurt door Belgische experten, die zich baseren op de epidemiologische evolutie in de verschillende landen van de laatste veertien dagen. Wie uit de rode zones terugkeert, net als uit niet-EU- en niet-Schengenlanden, moet verplicht in quarantaine gaan en een coronatest ondergaan. Bij terugkeer uit de oranje zones beveelt Buitenlandse Zaken een quarantaine en een test aan.
Marc Van Ranst kijkt naar de Ronde van Vlaams-Brabant en ziet dat het goed is: “Als het overal zó kan, is het coronaproof”
“Laat de koers maar komen: als het zo kan, is het coronaproof”, zegt Marc Van Ranst. Hij was vandaag een aandachtige toeschouwer in de Ronde van Vlaams-Brabant - een testcase voor de échte klassiekers later dit jaar. En wat hij daar zag, heeft hem blij gemaakt: “Mensen, ook de toeschouwers, weten dat ze best een masker opzetten: anders komt àlles in het gedrang.” Lees meer in dit plusartikel.
© Photo News — “Het is indrukwekkend hoe veilig het allemaal verloopt”, zei Marc Van Ranst. Dilbeek voert samenscholingsverbod met meer dan 5 personen tussen 22u en 6u 's morgens in
Dilbeek verbiedt op openbare plaatsen samenscholingen met meer dan vijf personen tussen 22 uur en 6 uur. Het gemeentebestuur verplicht ook het dragen van mondmaskers in de hele gemeente voor personen ouder dan twaalf.
Aanleiding voor de twee preventieve maatregelen is de sterke toename van het aantal besmettingen in Dilbeek. De voorbije zeven dagen werden hier 24 besmettingen vastgesteld. Dilbeek komt zo nu uit op 55 besmettingen per 100.000 inwoners. "Als gemeente willen we er samen met onze inwoners alles aan doen om die stijgende curve terug te doen dalen", aldus burgemeester Willy Segers (N-VA).
Het vermelde verbod is nog geen avondklok zoals in de provincie Antwerpen, want normale verplaatsingen en wandelingen in een kleiner gezelschap kunnen tussen 22 uur en 6 uur nog altijd. De verplichting tot het dragen van een mondmasker geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken, intensief sporten en in een gesloten voertuig. Voor 31 augustus zullen beide maatregelen opnieuw worden geëvalueerd.
Dilbeek wou initieel ook horecazaken verplichten om 's avonds om 23 uur in plaats van 1 uur de deuren te sluiten, maar zag daarvan af na overleg met de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte. In reactie op mediaberichten over dit voornemen weerklonk er bovendien veel protest van de al zwaar getroffen lokale horeca.
Slachthuizen en vleesbedrijven wel vaker getroffen door coronaclusters
In het West-Vlaamse Staden zijn meer dan 200 personeelsleden van slachthuis Westvlees in quarantaine geplaatst na verschillende coronabesmettingen. Het gaat al om de zoveelste uitbraak in een slachthuis of vleesverwerkend bedrijf. Eerder kampten namelijk ook Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met uitbraken in soortgelijke bedrijven.
Het meest sprekende geval is dat van de Duitse vleesverwerker Tönnies, die zijn hoofdkantoor in Rheda-Wiedenbrück bijna vier weken lang moest sluiten nadat ongeveer 1.400 van de 6.000 werknemers besmet bleken te zijn met COVID-19.
Dat er in zoveel slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven coronaclusters opdoken, heeft volgens experts en critici deels te maken met povere werk- en leefomstandigheden van de werknemers. Dat zijn veelal goedkope Oost-Europese arbeidsmigranten, die vaak met veel mensen in een kleine ruimte wonen, sanitair delen en samen in busjes naar het werk pendelen. Op de werkvloer zelf zou het door de aard van het werk erg moeilijk zijn om afstand te houden. De Britse epidemioloog Calum Semple wees eerder ook op een andere factor. Zo is het in slachthuizen vaak koel en donker, wat deze bedrijven tot een ideale plaats maakt voor het virus om te gedijen.
Na de uitbraak in het Duitse bedrijf Tönnies had het federaal voedselagentschap FAVV nog gezegd dat de omstandigheden in de Belgische slachthuizen niet te vergelijken zijn met Duitsland. Het probleem in slachthuizen in het buitenland situeert zich niet zozeer in de bedrijven zelf, maar in de manier waarop de transport- en leefomstandigheden (zoals huisvesting) is georganiseerd, luidde het.
© BELGA Evenementensector roept Wilmès op om gesprek aan te gaan
De evenementensector roept premier Sophie Wilmès (MR) woensdag op om zijn vertegenwoordigers te ontvangen om te praten over steun aan hun sector, die erg zwaar getroffen is door de coronacrisis. Tot hun grote ontevredenheid is dat de voorbije 4,5 maanden nog niet gebeurd. "Nu leeft in de sector het gevoel dat ze ons niet ziet staan", zegt Stijn Snaet, woordvoerder van de Alliantie van Eventfederaties.
Maandag zat de eventsector samen met Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), om te bekijken hoe de Vlaamse regering organisatoren van evenementen kan steunen. Woensdag was er overleg bij federaal minister van Zelfstandigen en Kmo's Denis Ducarme, en de komende dagen volgen nog meer kabinetten en administraties.
Terwijl die gesprekken erg constructief verlopen, leeft er bij de sector volgens Snaet veel frustratie over het stilzwijgen van Wilmès. Die laatste kondigde na de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli aan dat voortaan maximaal 100 mensen zijn toegestaan op evenementen binnen en 200 mensen op evenementen buiten. "Als een van de meest getroffen sectoren, zou ik het toch logisch vinden als er overleg zou zijn met de sector."
De sector telt 80.000 medewerkers, wat volgens Snaet goed is voor "acht keer Renault Vilvoorde, Ford Genk en Opel Antwerpen samen". "Er wordt een relanceplan geschreven, dan mag ik toch hopen dat wij daar als sector een hoofdstuk in gaan zijn."
© Thomas Nolf — Premier Wilmès. Brusselse huisartsenkring roept op tot betere communicatie rond testcentra
De Nederlandstalige Brusselse huisartsenkring (BHAK) is blij dat de oproepen voor meer testcapaciteit in de hoofdstad weerklank hebben gekregen. Nu vragen de huisartsen weliswaar dat de communicatie rond de testcentra burgers beter bereikt.
Vorige week vrijdag maakte Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron bekend dat de testcapaciteit in Brussel met 69 procent is toegenomen. In tegenstelling tot de eerste golf worden de huisartsen nu wel actief betrokken in de verantwoordelijkheid om die capaciteit te beheren en de personen makkelijk door te sturen naar een testcentrum in een ziekenhuis of een privaat laboratorium.
Veel mensen weten niet goed naar waartoe of wie te bellen
De volgende stap die moet genomen worden volgens BHAK is betere communicatie. "Veel mensen weten niet goed naar waartoe of wie te bellen", zegt Vincent Janssens, arts en voorzitter van BHAK.
"Er is absoluut nood aan duidelijke communicatie waar en wie zich moet laten testen, zoals mensen die uit een rode zone komen. Ik heb nog maar een persoon gezien die terugkwam vanuit een rode zone en die zich spontaan kwam laten testen en dan nog één iemand via de contactopsporing. Dat is weinig", getuigt hij.
Vanuit de huisartsenkring is er ook een draagvlak om een algemene mondmaskerverplichting in te stellen in het Brussels gewest. "Persoonlijk denk ik dat dit in Brussel een must is. De mensen zitten echt op elkaars lip en hebben weinig uitwijkmogelijkheden. Veel groepen mensen snappen ook niet zo goed wat er aan de hand is en daarom is een uniforme maatregel zinvol. Gezien de diversiteit in bepaalde wijken en bevolkingsgroepen krijgen we het ook niet altijd uitgelegd", aldus Janssens.
Negen op tien kamers in Brusselse hotels blijven leeg
Aan de lijdensweg van de Brusselse hotelsector blijkt vooralsnog geen einde te komen. Hoewel de bezettingsgraad van de hotels in de afgelopen maand juli 20 procent bedroeg, verduidelijkt de Brussels Hotels Association (BHA) dat negen op tien kamers in de Brusselse hotels leeg bleven.
Het gemiddelde bezettingscijfers van 20 procent is slechts "een topje van de ijsberg", stelt Rodolphe Van Weyenbergh, generaal secretaris van de BHA. Rekening houdend met het feit dat de helft van de hotels in het Brussels gewest nog steeds gesloten is bedraagt de bezettingsgraad in realiteit slechts 10 procent.
"Dat wil zeggen dat 9 op 10 hotelkamers leeg blijven en er is geen enkele verbetering in zicht voor de maand augustus", vreest Van Weyenbergh. "We vragen dringend om de uitvoering van de beslissing van het Brussels gewest om een premie van 200 euro per kamer per maand toe te kennen van midden maart tot eind augustus. Dat is de onmisbare maatregel die de sector zal helpen redden", aldus Van Weyenbergh. Voorts doet de BHA nog een oproep naar het federale niveau om ook daar aanvullende structurele maatregelen te voorzien.
© EPA Canada bereikt vaccindeals met Pfizer en Moderna
Canada heeft akkoorden bereikt met de Amerikaanse farmabedrijven Pfizer en Moderna voor de levering van miljoenen dosissen van de coronavaccins die ze ontwikkelen. Die moeten wel eerst de goedkeuring van de Canadese gezondheidsautoriteiten krijgen.
Precieze hoeveelheden en financiële details zijn woensdag niet bekendgemaakt. Zowel het vaccin van Pfizer - dat samen met het Duitse BioNTech wordt ontwikkeld - als dat van Moderna zit in fase 3 van de klinische studie. Dat wil zeggen dat ze met grootschalige proeven worden getest op mensen.
De voorbije weken sloten al verschillende landen miljardendeals met farmabedrijven om zich te verzekeren van vaccins tegen het coronavirus.
New York zal strikter toezien op naleven coronamaatregelen
New York wil voortaan strikter toezien op het naleven van de quarantainevoorschriften voor reizigers uit risicogebieden.
Vanaf donderdag zullen op bruggen, aan tunnels en in Penn Station medewerkers erop toezien dat wie uit 35 Amerikaanse staten aankomt de verplichte quarantaine van 14 dagen naleeft. Ook moeten de bezoekers gegevens over hun hotel of een adres op een formulier vermelden. Op de drie luchthavens in de stad zijn al langer regels van toepassing voor reizigers uit risicogebieden waarbij ze gegevens moeten nalaten.
Wie de regels niet naleeft, riskeert dagvaarding en een boete van 2.000 dollar. Het breken van de quarantaineregels levert zelfs een boete van 10.000 dollar op of 15 dagen celstraf. "We zullen ons harde werk niet loslaten en we blijven al het mogelijke doen om New Yorkers veilig en gezond te houden", aldus burgemeester Bill de Blasio.
New York was in maart en april een van 's werelds epicentra van de pandemie, met meer dan 220.000 bevestigde besmettingen. Circa 20.000 mensen stierven als gevolg van het virus. De Blasio kreeg bakken kritiek, omdat hij te lang had gewacht met strengere inperkingsmaatregelen. Na vaak dagelijks meer dan 6.000 nieuwe infecties in de piekfase van de eerste golf zijn sinds begin juni nooit meer dan 500 nieuwe besmettingen genoteerd. Sommige dagen worden nu nul overlijdens gemeld.
© Getty Images — De burgemeester van New York, Bill de Blasio. Raad van State verwerpt ook beroep tegen verplicht gegevens achterlaten bij horeca
De Raad van State heeft woensdag het beroep verworpen dat enkele burgers had aangespannen tegen het verplicht meedelen van persoonsgegevens in horeca-inrichtingen. Gisteren werd ook het beroep tegen de mondmaskerplicht verworpen.
"De Raad is van oordeel dat niet voldaan is aan de voorwaarde van spoedeisendheid, aangezien de door de verzoekende partijen aangevoerde nadelen meer bepaald in de context van de huidige pandemie niet voldoende ernstig zijn", klinkt het in het arrest.
Italië wil onder meer maatregelen rond maskerplicht verlengen
De Italiaanse regering wil de maskerdraagplicht in gesloten ruimtes en andere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verlengen. Dat blijkt uit Italiaanse mediaberichten woensdag.
De regering beraadt zich over een reeks voorschriften die nog deze week worden aangekondigd. Precieze details over de maskerplicht zijn er nog niet, maar zeker wordt de regel van afstand houden behouden. Ook zullen samenscholingen nog niet kunnen, aldus de krant Corriere della Sera.
Bij de maatregelen ook een ondersteuning van de economie van 25 miljard euro, aldus het persagentschap Adnkronos. Er komen kortingen voor de horeca omdat die minder toeristen over de vloer krijgt en andere maatregelen om de consumptie te stimuleren en ook om de werkgelegenheid te stimuleren.
Italië is zwaar getroffen door de pandemie. Op 4 augustus stond de teller op 248.000 besmettingen met het Sars-CoV-2-virus. En 's anderendaags kwamen er weer 190 nieuwe infecties bij. Tot nu toe 35.170 mensen overleefden de longziekte niet.
© Getty Images — Toeristen in de Italiaanse hoofdstad Rome. Glabbeek gaat seizoenarbeiders zelf testen op corona
De gemeente Glabbeek gaat buitenlandse seizoenarbeiders uit oranje of rode zones die verwacht worden voor de fruitteelt zelf testen op corona. Dat maakt burgemeester Peter Reekmans bekend. Er worden in Glabbeek ruim 250 seizoenarbeiders verwacht.
De gouverneurs van Vlaams-Brabant en Limburg beslisten vrijdag dat werkgevers hun buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones na aankomst meteen moeten laten testen op het coronavirus. In afwachting van het resultaat moeten ze in quarantaine gaan. Van arbeiders uit groene zones moet bij aankomst de temperatuur gemeten worden. Dat dient ook bij alle werknemers dagelijks te gebeuren. Op het bedrijf worden ze tewerkgesteld in vaste bubbels van maximaal tien personen.
De Glabbeekse maatregel is niet alleen bedoeld ter ondersteuning van de fruitbedrijven. "Door op deze manier te werken hebben we tenminste een volledige controle dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is", aldus Reekmans. Het gemeentebestuur neemt ook de kosten van de testen op zich. Voor het afnemen werkt Glabbeek samen met het regionaal ziekenhuis van Tienen dat het nodige verplegend personeel levert.
© Photo News — Seizoensarbeiders aan het werk in Borgloon, ter illustratie. WHO acht kans op volle stadions voorlopig klein
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht niet dat op korte termijn sportstadions weer zullen volstromen met tienduizenden fans. Dat zegt Michael Ryan, directeur bij de organisatie. "In landen waar het coronavirus nog niet onder controle is, brengt dat veel risico's met zich mee."
"Laten we vooral niet vergeten dat duizenden mensen dan ook in het openbaar vervoer stappen, dat ze in supportersclubs of bars wat gaan drinken. Dat zijn nu juist plekken waar we vaak uitbraken zien en wat we zoveel mogelijk proberen in te dammen."
"We hebben op dit moment veel problemen in bars en nachtclubs", vervolgde de Ierse arts. "Die zouden zich nu in enkele uren tijd kunnen voordoen met heel veel sportfans die massaal op dergelijke plaatsen samenkomen. Dan kan het heel snel misgaan." Ryan zei geen voorspelling te kunnen doen over het tijdstip waarop massabijeenkomsten wel weer mogelijk zijn.
© GOYVAERTS/GMAX AGENCY — De Beker van België, beeld van enkele dagen geleden. Eerst groen, dan rood, dan weer groen. Vlamingen keerden voor niets terug uit Zwitserland: “Dit is toch niet serieus meer?”
De Zwitserse kantons Wallis en Vaud kleuren sinds gisteren opnieuw groen. Verwarrend, want amper drie dagen geleden was dat nog rood gebied.
Xavier Lust (32) en het gezin van Hans De Schouwer (47) waren er op vakantie, maar beslisten uit voorzorg om meteen terug te keren naar ons land. Dat bleek voor niets nodig. “De ‘specialisten’ hadden beter eerst eens op Google Maps gekeken", zeggen ze. Lees meer in dit plusartikel.
© Infografische Cel Het Laatste Nieuws — De situatie in Zwitserland op 2 en op 4 augustus qua kleurcodes. Canarische eilanden gaan alle toeristen verzekeren tegen besmetting
De Canarische Eilanden verzekeren alle toeristen tegen bijkomende kosten in het geval dat ze besmet zouden raken met het coronavirus op de archipel. Daarover heeft de regionale minister van Toerisme, Yaiza Castilla, in Santa Cruz de Tenerife een overeenkomst ondertekend met een verzekeraar. "Hiermee zetten de Canarische Eilanden een verdere stap om toeristen meer veiligheid en rust te bieden", zei Castilla.
Het gaat om de eerste regio in Spanje die in zo'n verzekering voorziet. Die dekt de terugvlucht naar huis, de plaats van quarantaine en de medische kosten van zowel Spaanse als buitenlandse toeristen op de Canarische eilanden die het virus hebben oplopen. Er geldt wel een uitzondering: toeristen die voor hun vertrek al wisten dat ze besmet waren, komen niet in aanmerking voor de verzekering.
Spanje is met goed 300.000 bevestigde besmettingen en bijna 28.500 doden een van de zwaarst getroffen landen door de coronapandemie in Europa. Hoewel de situatie ondertussen aanzienlijk verbeterd is, nemen de besmettingen vooral in het noordoosten van het land opnieuw toe. Buitenlandse Zaken verbiedt reizen naar de regio's Aragón en Navarra en delen van Catalonië (code rood). Reizen naar de Canarische Eilanden zijn wel toegelaten. Voor de archipel geldt code groen.
© AP — Archiefbeeld van een hotel in lockdown op Tenerife in februari. Sportcompetities kunnen opnieuw starten
Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft beslist dat er in Vlaanderen opnieuw aan competitiesport mag gedaan worden, rekening houdend "met de protocollen en de beslissingen van de Veiligheidsraad". Daarmee lijkt ook de start van de voetbalcompetitie van komend weekend veilig gesteld.
"Ik denk dat je, enkele dagen voor de vooropgestelde startdatum, niet anders kan dan die verantwoordelijkheid zo snel mogelijk opnemen en een duidelijke beslissing nemen, eerder dan opnieuw de bal doorspelen", aldus Weyts. "Zowat in heel Europa zijn of worden de sportcompetities gestart, zelfs in rode gebieden zoals Barcelona of Leicester wordt er op alle niveaus gesport. Nu onze competities niet van start laten gaan, dan verklaar je jezelf tot zowat de COVID-hoofdstad van de wereld", klinkt het.
De beslissing van Weyts heeft ook betrekking op amateurcompetities. Lokale besturen en de sportfederaties zelf zijn en blijven volgens Weyts wel gemachtigd om strengere maatregelen uit te vaardigen of zelfs competities niet te laten starten. Lees hier meer.
© BELGA — Vlaams minister van Sport Ben Weyts Geen cruises vanuit VS tot november vanwege corona
Cruisebedrijven zullen tot en met oktober geen cruises vanuit Amerikaanse havens laten vertrekken wegens het coronavirus. Brancheorganisatie Cruise Lines International Association, waar onder meer de grote cruiserederijen zoals Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Lines deel van uitmaken, maakte de beslissing bekend.
Het zelfopgelegde uitstel is een maand langer dan het uitvaarverbod dat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft opgelegd. De branchevereniging had in juni al besloten tot half september niet uit te varen, al kozen verschillende bedrijven er zelf al voor om die periode te verlengen.
© AP Zwitserland deelt Spaanse vasteland in bij risicogebieden
Zwitserland heeft Spanje, met uitzondering van de Canarische Eilanden en de Balearen, op de lijst geplaatst van landen die een verplichte quarantaine noodzakelijk maken bij terugkeer omdat er een te groot risico op besmetting met Covid-19 is. De regeling gaat in voege vanaf zaterdag om middernacht.
Anderen landen die nu ook tot de risicogebieden behoren zijn de Bahama's, Equatoriaal -Guinéa, Roemenië, Sao Tomé-en-Principe, Singapore en Sint-Maarten. Wie van daar terugkeert na een verblijf ginder van minstens 14 dagen moet 15 dagen in quarantaine gaan.
Andere landen zijn dan weer van de Zwitserse lijst geschrapt. Het gaat om Azerbeidzjan, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland.
Meer dan 200 werknemers van slachthuis Westvlees in quarantaine
Meer dan 200 personeelsleden van het slachthuis Wesvlees in Staden zijn in quarantaine geplaatst na verschillende coronabesmettingen. Dat bevestigt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld).
Ondertussen blijkt dat van de meer dan 200 geteste personeelsleden al 18 personen positief bleken. Het bedrijf moet voorlopig niet sluiten omdat alle positief geteste personeelsleden op dezelfde afzonderlijke afdeling werken.
De resultaten van alle testen zouden ten laatste morgenmiddag moeten binnen zijn. De burgemeester verwacht nog een hoger aantal besmettingen dan de 18 al gekende gevallen. Iedereen die getest werd, wordt sowieso gevraagd om twee weken in quarantaine te blijven.
© Sam Vanacker — Jos Claeys, CEO van Westvlees. Noord-Rijnland-Westfalen legt hogere boetes op voor wie maskerplicht negeert
De Duitse Bondsstaat Noordrijn-Westfalen wil de inbreuken tegen de maskerdraagplicht ernstig aanpakken in bussen en treinen en voorziet er een boete van 150 euro voor. De verordening gaat over een week in, zo maakte het regionale ministerie van Verkeer in Düsseldorf bekend.
Ook in andere Duitse Bundesländer zijn de boetes onlangs verhoogd. Volgens de regionale Verkeersminister Hendrik Wüst wordt er niet meer gediscussieerd over al dan niet masker op hebben. Er moet ook meteen betaald worden, wanneer met zijn mond en neus niet afschermt.
Tot nog toe werden boetes alleen effectief opgelegd als weigeraars verschillende keren werden betrapt. Na de vakantie geldt de maskerplicht overigens ook in het voortgezet en beroepsonderwijs.
Voorzitter CM: "Meerdere systemen voor contactopsporing brengen chaos"
De ziekenfondsen zullen niet toelaten dat er andere systemen opgezet worden voor contacttracing dan het centrale systeem waarbij zij betrokken zijn, "want dan wordt het chaos". Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. Hij zegt dat de ziekenfondsen wel degelijk willen samenwerken met lokale overheden.
De Vlaamse regering sloot in mei een akkoord met de mutualiteiten, enkele callcenters en consultant KPMG om de contacten van coronapatiënten op te sporen. Verschillende media schreven vandaag op basis van gelekte mails dat de ziekenfondsen daarna hebben geprobeerd om lokale alternatieven voor de contactopvolging te boycotten.
Dat het om macht zou gaan, noemt Van Gorp "framing". "Gaat het over contacttracing of over politiek bedrijven? ", stelt hij. "Daar wil ik in deze fase van de immense crisis niet aan meedoen."
Luc Van Gorp Weer meer dan 400 coronabesmettingen vastgesteld in Nederland
Tussen gisterenochtend en deze ochtend zijn in Nederland 426 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Dat is minder dan de 485 van gisteren, maar het is wel de zevende dag op rij met meer dan 300 nieuwe besmettingen.
In Rotterdam-Rijnmond, de grootste brandhaard, kwamen er vandaag 142 nieuwe coronagevallen bij. Dat is het hoogste aantal sinds 11 april. In de afgelopen zeven dagen zijn in Rotterdam en omstreken bijna 800 coronagevallen ontdekt.
De regio Amsterdam-Amstelland had gisteren een record genoteerd met 149 positieve tests. Op woensdag meldde de regio 67 nieuwe gevallen. Dat is wel meer dan in de dagen voor dinsdag. In de afgelopen week waren er in en rond de Nederlandse hoofdstad bijna 500 nieuwe gevallen.
Internaat De Steiger 48 uur dicht na positieve test drie personeelsleden
Het permanent open internaat De Steiger in Koksijde is voorlopig gesloten. Iedereen wordt er getest. Dat is nodig nadat drie medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Lees hier meer.
© Google Street View — Open internaat De Steiger Socialistische mutualiteit: "Contract voor contacttracing levert ziekenfondsen 0,0 euro op"
Het contract voor contacttracing van 100 miljoen euro levert de ziekenfondsen geen eurocent op. Dat zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten. Dat de ziekenfondsen zich zouden verzetten tegen de lokale contactopsporing, noemt hij een valse insinuatie.
Volgens Callewaert hebben de ziekenfondsen zich "met lange tanden" als loyale partners geëngageerd. "We kunnen er fijntjes op wijzen dat van alle voorwaarden om met een goed functionerend systeem voor contactopsporing te kunnen starten, de voorwaarde van voldoende capaciteit, onze enige opdracht waar we als ziekenfondsen moesten voor zorgen, ook de enige voorwaarde was waaraan op 11 mei 2020 werd voldaan."
Johnson & Johnson heeft akkoord met VS-regering voor 100 miljoen coronavaccins
De Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson heeft aangekondigd dat zijn in oorsprong Belgische dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica een overeenkomst heeft gesloten met de Amerikaanse overheid voor de grootschalige productie en levering in de VS van honderd miljoen doses Janssen's SARS-CoV-2 onderzoeksvaccin, Ad26.COV2 .S, voor gebruik in de Verenigde Staten, en dit na goedkeuring of toestemming voor gebruik door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De Amerikaanse overheid zet volgens het communiqué één miljard dollar opzij voor deze deal.
De Amerikaanse overheid kan daarnaast nog eens tweehonderd miljoen doses van Ad26.COV2.S kopen volgens een bijkomende overeenkomst.
Grondwetprofessor Johan Vande Lanotte bestempelt avondklok als "onwettig"
Volgens professor in het grondwettelijk recht en voormalig sp.a-politicus Johan Vande Lanotte heeft de overheid de avondklok "gemakshalve" ingevoerd terwijl er met een samenscholingsverbod "quasi hetzelfde" kon worden bereikt. Om die reden is de avondklok "disproportioneel" en dus "onwettig", zo klinkt het in een persbericht.
© Joel Hoylaerts / Photo News Contacttracing
Schotse premier Sturgeon zet Aberdeen weer in lockdown
De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft nieuwe beperkingen aangekondigd voor de inwoners van Aberdeen na een uitbraak van 54 gevallen van Covid-19. Alle pubs, bars en restaurants, zowel binnen als buiten, moeten om 17 uur lokale tijd (18 uur Belgische tijd) sluiten. De situatie wordt op 12 augustus opnieuw beoordeeld, zei ze.
De bewegingsbeperking binnen een straal van vijf mijl (acht kilometer) van het huis voor ontspanning treedt opnieuw in voege, evenals het verbod om naar een andere haard van de ziekte te reizen.
De uitbraakhaard betreft meer dan 20 pubs en restaurants, aldus de Schotse premier, die zei dat het traceersysteem het mogelijk had gemaakt om 191 mensen te traceren in verband met deze uitbraak.
De epidemie neemt weer in kracht toe in Groot-Brittannië, het meest getroffen land in Europa met meer dan 46.000 doden en meer dan 300.000 gevallen. Volgens de laatste cijfers die vandaag zijn vrijgegeven, heeft Schotland 2.491 doden en 18.781 gevallen met een positieve diagnose, 64 meer dan de dag ervoor.
© REUTERS — Nicola Sturgeon Een op de drie Afghanen besmet met corona
In Afghanistan zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid tot nu toe 10 miljoen mensen besmet met het nieuwe coronavirus. "Volgens extrapolatie is 31 procent van de bevolking van 30 miljoen Afghanen besmet", zo zei minister van Volksgezondheid Ahmad Javad Osmani in Kaboel.
Volgens het ministerie bedraagt het besmettingspercentage in de hoofdstad Kaboel nu zelfs meer dan 50 procent. Tot nu toe zijn er in Afghanistan iets minder dan 37.000 coronavirusinfecties aangetoond door middel van tests in ziekenhuizen.
In totaal werden ongeveer 90.000 mensen getest. In april en mei werden veel nieuwe infecties geregistreerd, begin augustus waren de aantallen wel al fors gedaald.
Op veel plaatsen in het land is er een tekort aan medisch personeel en beschermingsmiddelen tegen het virus.
Al 246.000 "Passenger Locator" formulieren ingestuurd
De overheid heeft sinds zaterdag al 246.000 formulieren ontvangen van mensen die naar België reizen. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. Wie België wil binnenreizen na een verblijf van minstens 48 uur in het buitenland, is sinds zaterdag verplicht om eerst een "Passenger Locator Form" in te vullen. Dat is een formulier met gegevens over het verblijf in het buitenland, en de manier waarop werd gereisd.
De stroom aan formulieren is wat verminderd na het weekend. Volgens de laatste cijfers kwamen dagelijks gemiddeld 1.000 mensen uit rode zones. Zij moeten zich bij hun terugkeer laten testen en moeten in quarantaine voor 14 dagen.
Uit de oranje zones kwamen circa 5.000 mensen per dag. Voor hen zijn een test en quarantaine niet verplicht, maar wel aanbevolen.
© BELGA Nog geen uitsluitsel over Antwerps profvoetbal
Nog niet duidelijk of Antwerp en KVM komend weekend mogen thuis spelen. Berx schuift de verantwoordelijkheid door naar Vlaams minister van Sport Ben Weyts.
Fitnesscentra in Antwerpen mogen weer open
Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) heeft op een persconferentie een lichte versoepeling van de coronamaatregelen van kracht in haar provincie aangekondigd. Berx kondigde vorige woensdag strikte maatregelen aan, maar na evaluatie is nu beslist om enkele aanpassingen door te voeren. Zo wordt sporten in georganiseerd verband toegestaan voor kinderen onder de 12 jaar, mits het volgen van enkele voorwaarden. Ook jongeren van 12 tot 18 jaar oud mogen sporten, maar daar zijn strengere voorwaarden van toepassing.
Sporten in fitnesscentra is toegestaan conform de zeer strikte interpretatie van het protocol-voor-fitnesscentra van 29 juli 2020 met dien verstande dat elke club toonbaar en zichtbaar de correcte informatie m.b.t. de oppervlakte van de zaak afficheert, evenals het aantal sporters dat aanwezig mag zijn conform de bepalingen van het protocol. De verantwoordelijke van het fitnesscentrum moet te allen tijde kunnen aantonen hoeveel sporters aanwezig zijn. Fitnesscentra die de regels overtreden, worden gesloten. Zo waarschuwt Antwerps gouverneur Cathy Berx.
Dat geldt ook voor de meest getroffen zone (Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Stabroek, Schelle, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zwijndrecht), maar daar zijn de voorwaarden nog strenger.
© BELGA