Bekijk belangrijke updates
 1. 05/08/2020

  Staden wacht testresultaten personeel vleesbedrijf af om te beslissen over mogelijk strengere coronamaatregelen

  Als veel van de medewerkers van vleesbedrijf Westvlees die in Staden wonen positief testen op het coronavirus, dan zal burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) de coronamaatregelen in de gemeente verstrengen. Dat bevestigt hij woensdag. Van alle geteste Westvlees-werknemers wonen er negentien in Staden zelf.

  In vleesbedrijf Westvlees in Staden hebben al zestien mensen positief getest op het coronavirus, en geen achttien zoals eerder gemeld, vertelt Vanderjeugd. Er werden meer dan 200 medewerkers van Westvlees getest op het virus. De resultaten van die testen worden donderdag rond de middag verwacht.

  Indien er onder de Stadense medewerkers veel positieve besmettingen zijn, zal Vanderjeugd de coronamaatregelen verstrengen. "Als we door de extra positieve gevallen in een alarmfase komen, dan wordt het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar domein." Tot nu toe is het in Staden enkel verplicht om een mondmasker op zak te hebben.

  Instanews image
  © AFP — Beeld van de ingang van vleesbedrijf Westvlees in Staden.
 2. 05/08/2020

  Meer dan 740 nieuwe gevallen in Duitsland

  De gezondheidsautoriteiten in Duitsland hebben volgens het Robert Koch Institut op een dag tijd 741 nieuwe coronagevallen opgetekend.

  Sinds het begin van de crisis hebben in Duitsland zeker 212.022 mensen het virus opgelopen. Van hen hebben 9.168 dat niet overleefd, terwijl 194.600 mensen de longziekte wel te boven kwamen. Het reproductiegetal (R) bedroeg woensdag 0,9 tegen 1,02 de dag daarvoor. De R-waarde over zeven dagen bedroeg 0,97 tegen daags voordien 0,99.

  Instanews image
  © Photo News — Mensen met mondmaskers in Berlijn.
 3. 05/08/2020

  Verlies voor moederbedrijf Makro door pandemie

  Groothandelaar Metro, het moederbedrijf van Makro, heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet stevig zien dalen als gevolg van de coronapandemie. Ook was er een verlies in de periode die van april tot en met juni liep. Onder meer de horeca was in veel landen gesloten als gevolg van maatregelen tegen de virusuitbraak. Wel ging het volgens Metro elke maand van het kwartaal beter.

  De omzet kwam bijna een vijfde lager uit dan een jaar eerder op 5,6 miljard euro. In april lagen de verkopen ruim een kwart achter, in juni was dat nog 6,7 procent. Bij het alleen bekijken van de resultaten van de voortgezette onderdelen was er een verlies van 140 miljoen euro. Vorig jaar ging er nog een winst van 90 miljoen in de boeken.

  Wel was er een eenmalige bate van 542 miljoen euro door de verkoop van het belang in Metro China en de Real hypermarkten, waardoor Metro alsnog winst in de boeken kon zetten. De opbrengst van de afgestoten onderdelen gebruikte Metro onder meer voor het aflossen van de schulden.

  Instanews image
  © Photo News — Metro is het moederbedrijf van Makro.
 4. 05/08/2020

  Op zoek naar corona op de werkvloer: van afvalwater over deurklink tot de koffiemachine

  Het virus uit onze bedrijven, ziekenhuizen en woonzorgcentra houden: het is missie nummer één van labobedrijf Eurofins. En nee, dat doen ze niet door massaal te gaan testen. Eurofins speurt liever naar restanten van corona in het afvalwater. Óf het stuurt mobiele teams ter plaatse, voor een uitstrijkje van een deurklink, de liftknop of – jawel – het koffiezet- of kopieerapparaat. Lees meer in dit plusartikel.

  Instanews image
  © Simon Mouton Photo News — Eurofins in Brugge.
 5. 05/08/2020

  Duitsland schaalt provincie Antwerpen als risicogebied in en geeft negatief reisadvies

  Duitsland beschouwt vanaf nu de Belgische provincie Antwerpen als een risicogebied voor besmetting met het nieuwe coronavirus, zo staat te lezen op de website van het gezaghebbende Robert Koch Institut (RKI) en van weekblad Knack.

  De kwalificatie "risicogebied" betekent dat wie Duitsland inreist en in de veertien dagen daarvoor in Antwerpen is geweest, mogelijk in quarantaine moet, volgens de richtlijnen van de bevoegde Duitse deelstaat.

  Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf op zijn website ook een negatief reisadvies: "voor niet noodzakelijke, toeristische reizen in de provincie Antwerpen wordt vanaf nu op grond van opnieuw hogere besmettingsaantallen gewaarschuwd." Quarantaine is volgens het ministerie te vermijden na voorlegging van een negatieve test.