Bekijk belangrijke updates
  1. 16/09/2020

    Bijna 10.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk

    In Frankrijk zijn op 24 uur tijd bijna 10.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) woensdag bekendgemaakt. Dat leunt nauw aan bij het nieuwe dagrecord sinds in het land tests op grote schaal zijn begonnen.

    Er zijn in een etmaal 9.784 nieuwe besmettingen vastgesteld, tegen 7.852 de dag daarvoor. Het record dateert van zaterdag met meer dan 10.000 nieuwe infecties.

    Nog op een dag tijd zijn 46 ziekenhuispatiënten aan Covid-19 overleden, waardoor met in totaal 31.405 overlijdens woensdag de kaap van 31.000 sterfgevallen is overschreden.

    In de voorbije zeven dagen zijn 2.976 coronapatiënten gehospitaliseerd, zij het meer dan 250 meer dan de dinsdag bekendgemaakte cijfers. Op 24 uur tijd waren er 649 nieuwe ziekenhuisopnames, waarbij de curve blijft stijgen: 545 opnames maandag en 642 dinsdag.

    Er vertoefden woensdag zowat 508 zieken in de intensieve zorg, tegen 479 dinsdag. Op een dag tijd zijn er 100 mensen in de ic terechtgekomen. 

  2. 16/09/2020

    WHO: “We moeten het aantal besmettingen omlaag krijgen voor griepseizoen begint”

    Met de herfst in aantocht waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de toenemende verspreiding van het coronavirus. Het griepseizoen komt er immers ook aan. Daarnaast wijzen WHO-experts er ook op dat steeds meer jongere mensen besmet raken met het virus. 

    Instanews image
    © AFP — Maria Van Kerkhove, epidemioloog bij de WHO.
  3. 16/09/2020

    De Block: "We moeten met z'n allen tandje bijsteken"

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde bij VTM NIEUWS op de exponentieel stijgende curve en op de vraag om snel een nieuwe Veiligheidsraad bij elkaar te roepen. "De Veiligheidsraad is voorzien voor volgende week en daar gaan vergaderingen aan vooraf: de Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG). Het belet ons niet om te kijken hoe ernstig de situatie is en de maatregelen die gewerkt hebben rigoureus te blijven toepassen."

    Over de stevige kritiek van viroloog Marc Van Ranst zei De Block "verbaasd" te zijn. "De regering heeft van in het begin de raad van de virologen opgevolgd. Er is nu een soort coronamoeheid. Mensen krijgen het moeilijk om het draagvlak te blijven te volgen", aldus De Block. "Virologen zijn in al die werkgroepen betrokken en werken hard. We wisten dat de curve weer ging stijgen, dus we moeten nu met z'n allen een tandje bijsteken en de maatregelen toepassen: afstand houden, hygiëne, maar vooral ook nauwe contacten beperken."

    Instanews image
    © BELGA

    Op de opmerkingen over de veranderde samenstelling van adviesorgaan Celeval, waarin experts zijn bijgekomen die pleiten voor versoepelingen, reageerde De Block dat "er nog altijd vier virologen op vijftien" zetelen. "Nog andere virologen zijn plaatsvervangers. Nu is er een aanpassing gebeurd en er is kritiek van de andere kant. Het is belangrijk dat iedereen samenwerkt en de koppen bij elkaar worden gestoken."

    "We moeten nu iets doen om te vermijden dat er te veel opnames in onze ziekenhuizen zijn. We hebben allemaal geapplaudisseerd voor de zorgsector, laat ons nu inspanning doen om te vermijden dat er veel mensen in de ziekenhuizen terechtkomen", aldus De Block nog.

  4. 16/09/2020

    Burgemeester New York met onbetaald verlof vanwege budgetprobleem

     De burgemeester van New York, Bill de Blasio, en zijn medewerkers nemen een week onbetaald verlof op vanwege financiële problemen als gevolg van de coronapandemie. De Blasio maakte woensdag melding van een "ongekende budgetuitdaging".

    "Vanaf 1 oktober krijgt elke medewerker van de burgemeester verlof en dat geldt uiteraard ook voor mijzelf", vertelde De Blasio op een persconferentie. "Dit is een stap die je nooit wilt zien", zei de burgemeester. Maar hij merkte op dat het een noodzakelijke stap was door het uitblijven van een nieuw federaal stimuleringspakket door het Congres.

    Instanews image
    © REUTERS — Burgemeester van New York Bill de Blasio.

    De Blasio: "Op dit moment hebben we die steun niet en moeten we moeilijke keuzes blijven maken om deze stad vooruit te helpen, om onze begroting in evenwicht te houden. Maar ook om ons personeelsbestand te beschermen."

    Hij merkte op dat de stad 9 miljard dollar aan inkomsten verloor door de corona-uitbraak, wat leidde tot een bezuiniging van 7 miljard dollar op het budget van dit jaar.

    Democraten in de Senaat blokkeerden vorige week een wetsvoorstel voor een noodpakket ter waarde van enkele honderden miljarden dollars. Het is volgens hen volstrekt onvoldoende.

  5. 16/09/2020

    Al 604 veroordelingen in Brussel voor inbreuken op maatregelen

    Afgelopen zomer zijn er binnen het gerechtelijk arrondissement Brussel 604 personen veroordeeld door de rechtbank voor inbreuken op de maatregelen. Lees hier meer.