Bekijk belangrijke updates
 1. 17/09/2020

  "Ze staan nu onder een ontzettende druk"

  Over twee weken inderdaad een regering dus? "Ze waren vanmiddag toch al druk aan het onderhandelen en morgen gaan ze verderdoen", legt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert nog uit vanuit het parlement. 

  "Maar ze staan nu natuurlijk onder een ontzettende druk. Ze moeten nog een premier kiezen, er zijn tal van zware dossiers - denk maar aan abortus -, ... Dus het is eigenlijk bijna een onmogelijke opgave. Aan de andere kant heeft de politiek die druk ook nodig. Als ze écht onder druk komen, dan lukt het - herinner u de nachtelijke vergaderingen die ze er dan op nahouden. Dus het zou kunnen. Ze moeten ook eigenlijk, want als het mislukt dan hebben ze een gigantisch probleem."

  Van den Bogaert zegt ook een echte 'Vivaldi-meerderheid' gevoeld te hebben vandaag. "Ze hebben samen die motie gestemd om de motie van wantrouwen van Vlaams Belang weg te krijgen, ze hebben samen gezegd; 'tegen 1 oktober komt er een regereerverklaring'. En opmerkelijk: Vincent Van Quickenborne van Open Vld kreeg zowaar applaus bij zijn tussenkomst van de socialisten, dat is echt heel lang geleden."

 2. 17/09/2020

  Hoe realistisch is een regering op 1 oktober?

  Vandaag over twee weken moeten we dus een nieuwe regering hebben, toch als we de Vivaldi-partijen mogen geloven. 

  Durfde Wilmès het vertrouwen niet vragen? "Dat is helemaal niet waar", reageert ze aan VTM NIEUWS. "We hebben een afspraak gemaakt met het parlement om vandaag een debat te hebben over de toekomst van het vertrouwen. Het is waar dat ik had gehoopt dat we een nieuwe regering zouden hebben. Dat is niet gebeurd. Dus we moeten ons aanpassen. Zoals iedereen met de Covid-crisis."

  Is 1 oktober niet veel te kort dag? "Dat is heel kort", aldus de premier. "Maar we mogen niet vergeten hoelang we al wachten op een nieuwe regering. We moeten dus alles doen om een nieuwe regering te hebben die 1ste oktober."

  En wat als het niet lukt tegen dan? Zal zij dan opnieuw uitstel vragen? "Ik denk dat we eerst en vooral alles moeten doen om een nieuwe regering te hebben", herhaalt Wilmès. "We zijn aan het onderhandelen en het gaat goed. Er zijn nog discussiepunten natuurlijk... Ik heb altijd gezegd, het is het parlement dat het vertrouwen geeft en het is ook het parlement dat beslist om het vertrouwen niet meer te geven."

 3. 17/09/2020

  Officieel: Kamer vraagt regeerverklaring op 1 oktober

  Met 79 stemmen tegenover 46 vragen de Vivaldi-partijen nu ook officieel dat een nieuwe regering op 1 oktober een regeerverklaring komt afleggen in het parlement. De twee moties vormen daarmee in de praktijk de eerste wapenfeiten van de toekomstige Vivaldi-regering. De Kamerzitting wordt gesloten.

  Instanews image
  © BELGA
 4. 17/09/2020

  Motie van Vivaldi-partijen goedgekeurd met 84 stemmen

  De motie van de zeven Vivaldi-partijen om over te gaan tot de orde van de dag wordt goedgekeurd met 84 ja-stemmen tegenover 53 nee-stemmers, en 4 onthoudingen. Daardoor vervalt de motie van wantrouwen van Vlaams Belang tegen de regering-Wilmès, die nu officieel in het zadel blijft. 

  Er wordt nu over de ordemotie gestemd, waarmee de zeven partijen vragen dat op 1 oktober de regeerverklaring van de nieuwe regering op de agenda van de Kamer wordt gezet.

 5. 17/09/2020

  Stemming begint

  Er wordt nu gestemd over de eenvoudige motie van de Vivaldi-partijen. Als die wordt goedgekeurd, vervalt de motie van wantrouwen van Vlaams Belang.