Bekijk alle updates
  1. 18/09/2020

    Ierse regering kondigt strengere maatregelen aan voor Dublin

    De Ierse regering heeft strengere coronamaatregelen afgekondigd voor de hoofdstad Dublin. Binnen in een restaurant eten wordt, net als alle indoor-activiteiten, verboden en alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. De strengere maatregelen gelden zeker voor de komende drie weken. 

    Ierland, die als een van de laatste Europese landen uit de lockdown kwam, zag het aantal coronabesmettingen de afgelopen twee weken bijna verdubbelen. Ook in de ziekenhuizen is een sterke stijging van het aantal coronapatiënten te zien. "Ondanks de inspanningen van de meeste mensen is onze hoofdstad de laatste weken een gevaarlijke plaats", zei premier Micheal Martin in een televisietoespraak. "Zonder dringende actie is de dreiging reëel dat Dublin terugkeert naar de ergste dagen van deze crisis."

    Met 57,4 besmettingen per 100.000 inwoners staat Ierland momenteel op de 17de plaats wat betreft Covid-19-infecties in Europa. 

    Instanews image
    © AFP — Een pub in de Ierse hoofdstad Dublin.
  2. 18/09/2020

    Nederlandse premier Rutte: "Het gevoel van noodzaak moet weer terug"

    De Nederlands premier Mark Rutte zei tijdens een persconferentie dat het coronavirus sinds het begin van de zomer voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow is geworden. Toch is het niet goed en verstandig om de regels los te laten, waarschuwde de Nederlandse premier Mark Rutte vrijdag op een ingelaste persconferentie.

    Rutte bracht de periode in het voorjaar in herinnering toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten en de capaciteit op de intensive care nauwelijks voldeed. Dat het virus daarna ver kon worden teruggedrongen, kwam doordat het overgrote deel van de bevolking zich aan de regels hield. "Het was ons gedrag dat het verschil maakte", aldus de premier. "Dat gevoel van noodzaak moet weer terug", zei Rutte. Wat daarbij niet helpt, is het beeld dat het in de ziekenhuizen nu rustiger is dan in maart en april. Doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen, worden coronapatiënten minder ziek dan toen.

    Maar, zo waarschuwde Rutte, als het aantal besmettingen in dit tempo blijft oplopen, is het "onvermijdelijk" dat dit ook in de ziekenhuizen gaat doorwerken. "Dat kunnen en mogen we de zorg en de mensen die werken in de zorg, niet aandoen."

    Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat de tweede golf wel degelijk is begonnen als je kijkt naar het aantal besmettingen. "Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen, is het nog niet zover", aldus de Nederlandse minister van Volksgezondheid. "Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt." 

    Instanews image
    © ANP — Premier Mark Rutte (L) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland.
  3. 18/09/2020

    Erika Vlieghe in Covid-commissie Waals parlement: "Opening van rusthuizen voor bezoekers was geen advies van Gees"

    Gees-voorzitster Erika Vlieghe benadrukte in de Covid-commissie van het Waals parlement dat er nooit een advies is gekomen om ouderen niet in het ziekenhuis op te nemen. Ze legde uit dat het aantal bedden op intensieve zorgen beperkt is. Om de situatie in goede banen te leiden, werden er richtlijnen opgesteld, waarin werd gevraagd de toestand van de patiënt goed te evalueren alvorens een hospitalisatie te vragen. "Maar er is nooit gezegd dat men niet mocht hospitaliseren", luidde het. "Is dat verkeerd begrepen door een aantal ziekenhuizen? Zeker. Wisten we dat? Neen. Maar we vochten toen tegen de chaos."

    Vlieghe kwam ook terug op de heropening van de rusthuizen, die de Nationale Veiligheidsraad midden april had aangekondigd. Die zette nogal wat kwaad bloed binnen de sector. "De opening van de rusthuizen voor bezoekers was geen advies van de Gees. We hadden een advies uitgebracht waarvan dat effectief de filosofie was. En de dag zelf besliste de Veiligheidsraad vanaf de dag nadien bezoek toe te laten. Dat is niet wat we hadden gezegd, dat was het doel niet en we wilden de sector zeker niet voor voldongen feiten plaatsen. We waren van in het begin erg bezorgd over de rusthuizen."

    Instanews image
    © BELGA — Gees-voorzitster Erika Vlieghe.
  4. 18/09/2020

    België kleurt weer donkerder op kaart van Europa

    De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tellen momenteel 2.715.732 besmettingen met het nieuwe coronavirus Covid-19. Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Ons land telt er volgens de Europese tabel 95.854. Inzake overlijdens staat de tol voor de EU en het VK op 185.186 doden, waarvan 9.935 in ons land.

    Een en ander heeft voor gevolg dat België weer wat donkerder kleurt op de Europese kaart.

    Instanews image
    © ECDC

    Inzake nieuwe besmettingen staat ons land met 95.854 gevallen op de zevende plaats achter Spanje (614.360) Frankrijk (404.888), het Verenigd Koninkrijk (378.219), Italië (291.442), Duitsland (265.857) en Roemenië (107.011). Na ons land volgen Zweden (87.575), Nederland (86.237) en Polen (75.734).

    De ernst van de situatie in ons land valt nog meer op als we naar de tabel van van de overlijdens kijken. Daarin staat het Verenigd Koninkrijk op nummer één (41.684), gevolgd door Italië (35.645), Frankrijk (31.045), Spanje (30.243), met ons land op de vijfde plaats (9.935) en daarna Duitsland (9.371), Nederland (6 251), Zweden (5.860), Roemenië (4.285), en Polen (2.237).

  5. 18/09/2020

    Typische symptomen van Covid-19

    De moeilijkheid van het nieuwe coronavirus is dat de symptomen erg divers kunnen zijn. Die gaan van "erg typisch" tot "heel vaag", en sommige mensen ontwikkelen zelfs nooit symptomen, legt viroloog Van Gucht uit.

    De erg typische klachten van Covid-19 zijn kortademigheid, pijn op de borst, bemoeilijkte ademhaling, (plots opzettende) hoest, verlies van reuk- en smaakzin, koorts,... 

    Daarnaast is er een categorie van mensen die enkel milde, vage klachten ontwikkelt. "Het kan bijvoorbeeld gaan om keelpijn. Uitzonderlijk gaat het ook om een loopneus."

    Wanneer mensen één van de typische klacht krijgen, is het belangrijk dat ze zich laten testen. Ze moeten dan thuisblijven en contact opnemen met de huisarts, die een test kan voorschrijven.

    "Wanneer het wat vagere klachten zijn, is het belangrijk dat er minstens twee symptomen aanwezig zijn. In het geval van keelpijn in combinatie een ander symptoom, bijvoorbeeld hoofdpijn, is het aangeraden om ook thuis te blijven en bij de huisdokter een test aan te vragen."

    Deze adviezen gelden niet voor wie énkel een loopneus of énkel keelpijn heeft.