Bekijk belangrijke updates
 1. 18/09/2020

  Opnieuw recordaantal nieuwe coronagevallen in Frankrijk, Franse minister besmet

  De Franse gezondheidsautoriteiten hebben vrijdag 13.215 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Niet eerder was de toename zo groot. Tijdens de hoogste piek eind maart ging het om ruim 7.500 vastgestelde besmettingen in 24 uur. De voorbije dagen schoot de teller in Frankrijk al twee keer uit boven de 10.000.

  Het dodental steeg in vergelijking met donderdag met 154 - sinds half mei ook niet meer voorgekomen - tot 31.249. Slecht nieuws kwam ook uit de ziekenhuizen, waar de afgelopen zeven dagen 3.626 COVID-19-patiënten belandden, ruim 400 meer dan daags tevoren werden gemeld over de tijdspanne van een week. Aan de beademing liggen nu 571 coronaslachtoffers.

  Vanwege de sterk toegenomen verspreiding van het gevreesde virus is in verscheidene Franse regio's en steden de regelgeving aangescherpt. In Nice mogen in openbare ruimtes nog maar maximaal tien personen bijeen zijn en moeten de cafés vroeg dicht. Marseille en Bordeaux namen die maatregelen al eerder. Parijs is nog niet zover, maar de hoofdcommissaris van politie gaf vrijdag het strenge advies bijeenkomsten in de privésfeer te beperken tot hooguit tien man.

  De Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire, maakte vrijdagavond bekend dat hij positief getest had op COVID-19 en meteen thuis in quarantaine was gegaan. Hij zei dat hij geen symptomen had en zijn "functie verder bleef uitoefenen".

 2. 18/09/2020

  Amsterdam sluit parken 's nachts af tegen illegale feesten

  Amsterdam sluit 's nachts preventief plekken, zoals parken, af om illegale feesten tegen te gaan. Dat is een van de aanvullende maatregelen die de veiligheidsregio treft bovenop wat de Nederlandse regering heeft aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer. Dat wordt nog nader uitgewerkt.

  Verder komen er speciale tijdstippen op de dag waarop publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden alleen open zijn voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De veiligheidsregio vraagt winkels en musea dat ook te doen.

  Het coronavirus laait de jongste weken flink op in Amsterdam. De regering heeft de hoofdstad samen met vijf andere regio's ingedeeld in de categorie "zorgelijk".

 3. 18/09/2020

  Britse premier Johnson sluit extra maatregelen niet uit

  De Britse premier Boris Johnson zegt dat het onvermijdelijk is dat een tweede coronagolf het land overspoelt. Hij is geen voorstander van een nieuwe nationale lockdown, maar sluit niet uit dat de regering toch weer strengere beperkende maatregelen moet nemen om de verspreiding van het virus in te dammen.

  In Groot-Brittannië neemt het aantal nieuwe besmettingsgevallen de laatste tijd weer verontrustend toe, na een relatief rustige zomerperiode. Vrijdag kwamen er volgens de gezondheidsautoriteiten 4322 bevestigde infecties bij, voor het eerst in maanden meer dan 4000 per dag. Een sterke groei is geconstateerd in Londen en het noorden van Engeland. Bovendien belanden weer meer patiënten in het ziekenhuis.

 4. 18/09/2020

  Ierse regering kondigt strengere maatregelen aan voor Dublin

  De Ierse regering heeft strengere coronamaatregelen afgekondigd voor de hoofdstad Dublin. Binnen in een restaurant eten wordt, net als alle indoor-activiteiten, verboden en alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. De strengere maatregelen gelden zeker voor de komende drie weken. 

  Ierland, die als een van de laatste Europese landen uit de lockdown kwam, zag het aantal coronabesmettingen de afgelopen twee weken bijna verdubbelen. Ook in de ziekenhuizen is een sterke stijging van het aantal coronapatiënten te zien. "Ondanks de inspanningen van de meeste mensen is onze hoofdstad de laatste weken een gevaarlijke plaats", zei premier Micheal Martin in een televisietoespraak. "Zonder dringende actie is de dreiging reëel dat Dublin terugkeert naar de ergste dagen van deze crisis."

  Met 57,4 besmettingen per 100.000 inwoners staat Ierland momenteel op de 17de plaats wat betreft Covid-19-infecties in Europa. 

  Instanews image
  © AFP — Een pub in de Ierse hoofdstad Dublin.
 5. 18/09/2020

  Kinderen tot 12 jaar hoeven in Nederland niet getest bij milde klachten

  Kinderen tot en met 12 jaar met milde klachten hoeven in Nederland niet meer getest te worden op het coronavirus. Dat heeft de Nederlandse regering besloten na advies van het Outbreak Management Team (OMT), zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vrijdag. Kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn, kunnen gewoon naar school, aldus de minister. "Het verspreidingsrisico is heel gering." Het scheelt ook drukte als ze niet meer getest worden.

  Ouders die hun kinderen toch willen laten testen, mogen dat gewoon doen, zei De Jonge.

  Lees ook: Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?(+)