Watch important updates
 1. 23/09/2020

  Meer dan 13.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk

  Op 24 uur tijd zijn in Frankrijk 13.072 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, terwijl het percentage nieuwe coronatests blijft stijgen, zo blijkt vandaag uit cijfers van de nationale gezondheidsdiensten.

  Gisteren waren er nog 10.008 nieuwe besmettingen. Het cijfer is dus vandaag weer gestegen zonder evenwel het record van zaterdag (13.498) te bereiken. Het percentage positieve tests steeg van 6,1 naar 6,2 procent.

  In ziekenhuizen zijn op een dag tijd 783 nieuwe coronapatiënten opgenomen, van wie 130 in de intensieve zorg. De voorbije zeven dagen zijn 4.244 mensen met corona in het ziekenhuis beland, van wie 675 in de intensieve zorg. Dat is 24 meer dan dinsdag.

  In Frankrijk heeft de ziekte al aan minstens 31.459 mensen het leven gekost. In een etmaal zijn er 43 bijgekomen. 

  Instanews image
  © REUTERS — Een coronapatiënt krijgt verzorging in een ziekenhuis in Marseille. In de Zuid-Franse stad werden strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dijken.
 2. 23/09/2020

  Resultaten poll

  Uit onze poll blijkt dat 58 procent van onze lezers het geen goed idee vindt om de maatregelen te versoepelen. 34 procent is wel akkoord met de versoepeling. 8 procent heeft geen mening.

 3. 23/09/2020

  Van Damme: "Cadeau voor het virus"

  Volgens epidemioloog Pierre Van Damme (UA) ziet verbeteringen maar vooral ook "gemiste kansen" in de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Hij heeft vooral vragen bij het referentiecijfer van vijf nauwe contacten per persoon. "Vijf nauwe contacten per persoon is een beetje een cadeau geven aan het virus dat zich al enorm aan het verspreiden is,” aldus Van Damme vandaag in Terzake. "Misschien was twee een beter cijfer geweest zolang er geen barometer is.”

  "Vijf nauwe contacten per persoon is een cadeau geven aan het virus", zegt Van Damme.

 4. 23/09/2020

  Franse regering gooit Parijs verder op slot

  De Franse regering heeft besloten de hoofdstad Parijs en een tiental andere steden verder op slot te gooien omdat het aantal coronabesmettingen scherp stijgt. Bars moeten vanaf maandag uiterlijk om 22 uur dicht en bijeenkomsten met meer dan 10 personen in het openbaar zijn niet meer toegestaan. Fitnessclubs moeten helemaal sluiten.

  In de zuidelijke steden Marseille en Aix-en-Provence gaan de maatregelen nog een stap verder: daar moeten alle cafés en restaurants dicht. Dat geldt ook voor Guadeloupe, de Franse eilandengroep in de Caraïbische Zee. Eerder waren voor Marseille en enkele andere steden al beperkingen voor bijeenkomsten afgekondigd. Ook de horeca mocht maar beperkt open.

  De regering ziet zich genoodzaakt tot de stappen omdat de afgelopen week vrijwel elke dag meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen zijn gemeld. De cijfers staan in schril contrast met de aantallen net na het einde van de 55 dagen durende lockdown in mei. In de daaropvolgende weken werden er steeds minder dan 1000 nieuwe dagelijkse besmettingen geregistreerd.

  Frankrijk is een van de zwaarst getroffen Europese landen met ruim 31.000 coronadoden.

 5. 23/09/2020

  De Block verdedigt versoepelingen

  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verdedigde in VTM Nieuws e versoepeling van de maatregelen. “We willen maatregelen die op lange termijn kunnen volgehouden worden,” zegt de minister. “We hebben liever maatregelen die emotioneel en sociaal aanvaardbaar zijn, maar die ook beter opgevolgd worden.” 

  Volgens De Block gaan we over naar een Zweeds model.

  Instanews image
  © VTM Nieuws — Maggie De Block (Open Vld)