Bekijk alle updates
  1. 25/09/2020

    Meer dan 7 miljoen coronagevallen in VS

    Meer dan 7 miljoen personen in de Verenigde Staten zijn besmet geraakt met het nieuwe coronavirus, aldus de gegevens van Johns Hopkins University. De VS gelden als het land dat wereldwijd het hardst is getroffen door het longvirus. In totaal heeft het land 7.005.746 besmettingsgevallen gemeld. Sinds 31 augustus hebben de Verenigde Staten één miljoen extra besmettingsgevallen en 20.000 doden geregistreerd. Het officiële dodental op vrijdag was 203.240. De VS hebben zowel het hoogste aantal besmettingen als het hoogste dodental ter wereld.

    Het land lijkt de corona-epidemie maar niet onder controle te krijgen. Per dag worden er de laatste weken zo'n 40.000 nieuwe besmettingen gemeld. Vooral in staten als Wisconsin, Iowa, North Dakota en South Dakota schieten de besmettingsaantallen snel omhoog.

    In eerdere hotspots, zoals de stad New York, is de situatie stabieler geworden. Ook in de staat Florida bleef het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen relatief laag.

  2. 25/09/2020

    Frankrijk telt meer dan half miljoen coronabesmettingen

    Frankrijk telt na vandaag in totaal meer dan een half miljoen besmettingen. De afgelopen 24 uur werden 15.797 infecties geregistreerd, net onder het record van gisteren. Toen werden er 16.097 gemeld. Het totale officiële aantal coronagevallen in Frankrijk staat nu op 513.034.

    In de laatste 24 uur overleden 150 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het drievoudige van de sterftecijfers die vorige week per dag werden gemeld. In totaal heeft het coronavirus in Frankrijk al 31.661 slachtoffers gemaakt. 

  3. 25/09/2020

    "Aantal nieuwe coronagevallen en hospitalisaties gaat verkeerde kant op", waarschuwt WHO

    "Europa heeft heel wat werk om de situatie te stabiliseren en de overdracht van het virus in te perken", zei Mike Ryan, topambtenaar bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), tijdens een persconferentie. "In heel die regio zien we een zorgwekkende toename van de ziekte." 

    Ook experte Maria Van Kerkhove van het WHO waarschuwt voor de situatie in Europa: "
    Het is eind september, en het griepseizoen is nog niet eens begonnen. We maken ons grote zorgen over de trends, die de verkeerde kant opgaan", zei zij. Van Kerkhove wees erop dat vroege ziekenhuisopnames en het gebruik van het middel dexamethason eerder al bewezen hebben dat ze levensreddend zijn. "We willen nieuwe nationale lockdowns, zoals in het begin van de pandemie, voorkomen", klonk het.

    Als we niet alles in het werk stellen om de coronapandemie tegen te gaan, dan is het "zeer waarschijnlijk" dat het virus wereldwijd aan twee miljoen mensen het leven gaat kosten, verklaarde Ryan nog. "We mogen niet alleen maar testen en opsporen, niet alleen maar medische zorg toedienen, niet alleen maar afstand houden van elkaar, of niet alleen maar werken aan vaccins. We moet alles tegelijk doen", besluit Ryan.

    COovid-19 heeft wereldwijd al aan meer dan 984.000 mensen het leven gekost, volgens een telling van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. 

  4. 25/09/2020

    België krijgt 7,8 miljard euro Europese kredieten voor tijdelijke werkloosheid

    De Europese lidstaten hebben vrijdag voor 87,4 miljard euro aan gunstige leningen toegekend om tijdelijke regelingen rond werkloosheid in het kader van de coronacrisis te ondersteunen. Vijftien lidstaten krijgen middelen toegekend. Voor België gaat het om 7,8 miljard euro.

    Toen het coronavirus in maart de Europese economie lamlegde, werd een Europees vangnet uitgewerkt om steun te bieden aan lidstaten die tijdelijke werkloosheidsregelingen aanwendden om het banenverlies te beperken. Sure, zoals het fonds heet, stelt 100 miljard euro aan gunstige leningen beschikbaar.

    De lidstaten keurden vrijdag een eerste lijst met aanvragen goed. De belangrijkste aanvragen kwamen uit Italië (27,4 miljard) en Spanje (21,3 miljard). 

  5. 25/09/2020

    Topexperts gaan in zwijgstaking

    Verschillende topexperts gaan dit weekend in zwijgstaking. Het gaat onder meer om Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberghs, Niel Hens en Pierre Van Damme. Dat meldt VRT NWS. De deskundigen vinden dat de bevoegde politici zich te vaak achter hen verstoppen en te vaak weigeren om interviews over het coronabeleid te geven.

    In een reactie benadrukt Van Ranst dat de staking niet gericht is tegen de media, maar dat het gaat om een signaal naar de politiek. Na het weekend, op maandag, zouden de wetenschappers de actie afbreken om opnieuw advies te geven aan de Nationale Veiligheidsraad.