Bekijk belangrijke updates
  1. 25/09/2020

    Ministerraad maakt beloofde middelen voor zorgpersoneel vrij

    De ministerraad heeft vrijdag de beloofde bijkomende middelen voor het zorgpersoneel toegewezen. Het gaat om 35,4 miljoen euro voor het opleiden van bijkomende verpleeg- en zorgkundigen en 17,4 miljoen euro voor bijkomende tewerkstelling in de thuisverpleging.

    Het besluit van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) geeft uitvoering aan een wet die de Kamer heeft goedgekeurd om een zorgpersoneelfonds op te richten. De uitgaven die ten laste van het fonds kunnen worden gemaakt, dienen om het aantal verpleeg- en zorgkundigen aan het bed van de patiënt te verhogen, hun arbeidsomstandigheden te verbeteren, meer mensen op te leiden tot verpleeg- of zorgkundige en deze beroepen bijgevolg attractiever te maken.

    Het bewuste besluit werd vrijdag op een elektronische ministerraad goedgekeurd, mogelijk de laatste onder leiding van premier Sophie Wilmès.

  2. 25/09/2020

    Meer dan 7 miljoen coronagevallen in VS

    Meer dan 7 miljoen personen in de Verenigde Staten zijn besmet geraakt met het nieuwe coronavirus, aldus de gegevens van Johns Hopkins University. De VS gelden als het land dat wereldwijd het hardst is getroffen door het longvirus. In totaal heeft het land 7.005.746 besmettingsgevallen gemeld. Sinds 31 augustus hebben de Verenigde Staten één miljoen extra besmettingsgevallen en 20.000 doden geregistreerd. Het officiële dodental op vrijdag was 203.240. De VS hebben zowel het hoogste aantal besmettingen als het hoogste dodental ter wereld.

    Het land lijkt de corona-epidemie maar niet onder controle te krijgen. Per dag worden er de laatste weken zo'n 40.000 nieuwe besmettingen gemeld. Vooral in staten als Wisconsin, Iowa, North Dakota en South Dakota schieten de besmettingsaantallen snel omhoog.

    In eerdere hotspots, zoals de stad New York, is de situatie stabieler geworden. Ook in de staat Florida bleef het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen relatief laag.

  3. 25/09/2020

    Frankrijk telt meer dan half miljoen coronabesmettingen

    Frankrijk telt na vandaag in totaal meer dan een half miljoen besmettingen. De afgelopen 24 uur werden 15.797 infecties geregistreerd, net onder het record van gisteren. Toen werden er 16.097 gemeld. Het totale officiële aantal coronagevallen in Frankrijk staat nu op 513.034.

    In de laatste 24 uur overleden 150 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het drievoudige van de sterftecijfers die vorige week per dag werden gemeld. In totaal heeft het coronavirus in Frankrijk al 31.661 slachtoffers gemaakt. 

  4. 25/09/2020

    Drie Vlaamse jongeren al een maand vast in hotel op Sicilië na coronabesmetting

    Drie jongeren uit Gent zitten nu al een maand opgesloten in een hotelkamer in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. Ze waren er op reis toen bleek dat ze besmet waren met het coronavirus. Het hotel wordt bewaakt door de politie en ze riskeren hoge boetes als ze proberen te ontsnappen. “Het is verschrikkelijk. Ik heb al in de diepste dieptes gezeten”, zegt Brecht De Rycke (27), één van de Vlaamse jongeren in het hotel.

    Het verhaal van de vier Gentenaars begon eind augustus. Ze maakten zich op voor een zorgeloze reis met een camper op het Italiaanse eiland Sicilië. Een van de jongens kreeg een sms dat hij in contact was geweest met een besmet persoon in België. Plichtbewust lieten alle vier de jongens zich testen. “Uiteindelijk testten we met drie positief en één iemand negatief, ook al had niemand symptomen”, vertelt De Rycke. Lees hier het volledige verhaal. 

    Instanews image
    © HLN — Brecht De Rycke in zijn hotelkamer in Palermo.
  5. 25/09/2020

    Terugkeren uit Rwanda en Zuid-Korea kan zonder verplichte coronatest

    Reizigers die naar België terugkeren uit Rwanda en Zuid-Korea, zijn niet verplicht een test te ondergaan en in quarantaine te blijven. Dat blijkt uit de nieuwe coronakaart die op de website van Buitenlandse Zaken is verschenen.

    België verbiedt voortaan geen reizen meer naar rode zones, maar raadt ze ten zeerste af. En ons land past voortaan ook Europese afspraken toe over veilig beschouwde landen buiten Europa. Tot nu toe waren niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen verboden.

    Tien landen staan op die Europese veilige lijst, maar de Belgische overheid beschouwt enkel Zuid-Korea en Rwanda als oranje zones. De rest is rood en dus strikt afgeraden, of verboden omdat het land geen Belgen wil.

    Wie vanuit België naar Rwanda of Zuid-Korea wil reizen, moet wel bij aankomst een test kunnen voorleggen en/of in quarantaine gaan. Bij terugkeer in België acht de Belgische overheid dat dus niet noodzakelijk. De Belgische expertengroep Celeval beslist daarover.