Bekijk belangrijke updates
 1. 29/09/2020

  Onderhandelingen hervatten om 9 uur

  De onderhandelaars van liberalen, socialisten, groenen en CD&V zaten sinds 10 uur samen in het Egmontpaleis in Brussel. Verwacht werd dat ze meteen de gesprekken over de begroting zouden aanvatten, zeg maar het sluitstuk van het regeerakkoord. Maar dat bleek niet te kloppen.

  Het heikele thema werd pas om 20 uur aangesneden, na het bezoek van formateurs Alexander De Croo en Paul Magnette aan het Paleis. Maar ook dat ging niet om een plenaire vergadering. In plaats van onderhandelingen met alle partijen rond de tafel kozen de formateurs voor bilaterale gesprekken met de partijen afzonderlijk.

  Bij verschillende bronnen valt te horen dat er deze nacht geen plenair gesprek meer zal zijn over de begroting, maar dat de formateurs een voorstel van synthese uitwerken. Dat zal vanaf 9 uur ter bespreking voorgelegd worden. 

  De tijd dringt indien de onderhandelende partijen tegen 1 oktober een regering willen hebben. Naast de begroting moet ook het volledige regeerakkoord nog een tweede lezing krijgen. En nadien moet het akkoord groen licht krijgen van de zeven partijcongressen en moeten de bevoegdheden binnen de nieuwe ploeg nog worden verdeeld.

  Instanews image
  © EPA — Paul Magnette.
 2. 28/09/2020

  Opnieuw zeven actievoerders Extinction Rebellion opgepakt aan Koninklijk Paleis

  De Brusselse lokale politie heeft vanavond zeven actievoerders van de radicale klimaatgroep Extinction Rebellion administratief aangehouden aan het Koninklijk Paleis. Dat meldt de beweging zelf. Onder het motto "En, wat is uw plan? " wilden ze benadrukken dat structurele maatregelen die de huidige ecologische en sociale crisis aanpakken, een prioriteit moeten zijn in het volgende regeerakkoord.

  Het is niet de eerste keer dat de leden van Extinction Rebellion betogen om hun bezorgdheid te uiten over de federale regeringsvorming. Sinds vorige week maandag en nog tot en met 1 oktober is de klimaatactiegroep van plan om dagelijks een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid uit te voeren. De voorbije dagen werden al 34 leden van de beweging gearresteerd tijdens protesten aan het Koninklijk Paleis en het Egmontpaleis.

  Instanews image
  © ISOPIX — Politieoptreden tegen de betogers van Extinction Rebellion in Brussel op 23 september.
 3. 28/09/2020

  Vanavond: begrotingsgesprekken

  De gesprekken over de begroting beginnen pas vanavond, zegt Dirk Van den Bogaert. Het moeilijkste onderwerp van de onderhandelingen werd immers uitgesteld tot het einde van de gesprekken. Vervolgens moeten de ministerposten nog verdeeld worden. 

  Er zal vermoedelijk de hele nacht verder onderhandeld worden, maar de kans is niet onbestaande dat de onderhandelingen niet tijdig afgerond geraken. Het regeerakkoord en de bevoegdheidsverdeling zouden morgenmiddag klaar moeten zijn. Woensdag moeten de partijcongressen immers hun fiat geven. 

  Als alles volgens plan verloopt, legt de nieuwe regering dan donderdag de eed af bij de koning en geeft de nieuwe premier zijn eerste toespraak. Vrijdag krijgt de oppositie de kans om in de Kamer kritiek te uiten op het regeerakkoord. Zaterdag volgt dan de vertrouwensstemming in het parlement en is de nieuwe regering officieel een feit.

  Instanews image
  © EPA
 4. 28/09/2020

  Discussiepunten

  Over welke punten dienen de regeringsonderhandelaars het nog eens te geraken? Politiek journalist Dirk Van den Bogaert legt zo dadelijk in VTM Nieuws uit welke knopen nog moeten doorgehakt worden in de regeringsonderhandelingen.

 5. 28/09/2020

  Lezers hebben lichte voorkeur voor De Croo als premier

  Uit onze poll blijkt ondertussen dat 40 procent van de HLN-lezers Alexander De Croo (Open Vld) als premier wil zien. Maar ook PS-kopstuk Paul Magnette ligt in Vlaanderen goed in de markt: maar liefst 32 procent ziet hem liever het premierschap wegdragen. 28 procent van de lezers is nog onbeslist.