Bekijk alle updates
  1. 28/09/2020

    Waals-Brabant neemt bijkomende coronamaatregelen

    De gouverneur van Waals-Brabant, Gilles Mahieu, en de burgemeesters van de 27 gemeenten in de provincie hebben maandag beslist enkele aanvullende, evenwel tijdelijke coronamaatregelen aan te nemen. Zo zal er vanaf 1 oktober op meer plaatsen een mondmasker moeten worden gedragen. De maatregelen blijven in principe tot 22 oktober van kracht.

    In Waals-Brabant wordt een mondmasker verplicht vanaf een uur voor schooltijd en tot een uur na schooltijd, en dat in de onmiddellijke nabijheid van alle scholen en kinderopvangplaatsen. Ook op markten en tijdens sportactiviteiten in clubverband zal een mondkapje moeten worden gedragen. Verder zal tussen 1 uur 's nachts en 6 uur 's morgens geen alcohol mogen worden geconsumeerd op openbare plaatsen.

    Alle organisaties (vzw's, feitelijke verenigingen...) worden verondersteld een verantwoordelijke aan te duiden die toeziet op de strikte toepassing van de coronamaatregelen. 

  2. 28/09/2020

    Marc Van Ranst pleit voor coronacommissaris in federale regering

    Viroloog Marc Van Ranst wil dat de nieuwe federale regering een coronacommissaris aanduidt. Dat heeft hij gezegd in VTM NIEUWS. "Of dat nu een staatssecretaris is, dat moet u aan de onderhandelaars vragen. Een coronacommissaris is een van de mogelijkheden. Het statuut hangt van de onderhandelaars af", aldus Van Ranst, die zelf jaren geleden griepcommissaris was. 

    Moet die commissaris dan een politicus of viroloog zijn? "Het is belangrijk dat één persoon het overzicht kan bewaren. In andere landen gebeurt dat ook. Of dat iemand is die meer van virologische signatuur is of iemand die meer bekend is in overheidszaken, dat is een optie die men moet nemen." 

    Ook andere experts die afgelopen weekend in zwijgstaking gingen, doen een gelijkaardige oproep. 

    "Hoe dat je dat ook noemt, het is niet slecht om een reset te hebben wat betreft het bestuurlijke. Je kan de functie wetenschappelijk, bestuurlijk of politiek invullen. Er mag wel wat structuur, organisatie en rust komen", zei infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) over het voorstel in 'De Afspraak'.

  3. 28/09/2020

    Nederland scherpt reisadvies België aan

    Nederland scherpt voor heel België het reisadvies naar code oranje aan. Dat houdt in dat alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot dusver gold alleen een oranje reisadvies voor Brussel en omgeving en delen van Antwerpen.

    Het advies wordt aangepast in verband met de strenge regels die in België gelden voor bezoek uit Nederland. Reizigers uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht moeten zich laten testen en veertien dagen in quarantaine blijven. Reizigers uit andere Nederlandse provincies krijgen het dringende advies zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

    Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen, en de provincies Luik en Waals-Brabant geldt bovendien dat "het aantal besmettingen daar erg hoog is", aldus het ministerie. Wie daar geweest is, krijgt het dringende advies na terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Voor terugkeerders uit andere delen van België geldt dit advies niet.

    Instanews image
    © ANP — Een coronatestlocatie in Amsterdam, Noord-Holland. Beeld ter illustratie.
  4. 28/09/2020

    Europa kleurt steeds roder op coronakaart

    Steeds meer Europese landen kleuren rood op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding (ECDC). 

    Nadat ons land vorige week woensdag over de drempel van 120 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners ging en aansloot bij onder meer Spanje en Frankrijk, zijn nu ook Nederland, Denemarken, IJsland en Hongarije van oranje naar rood gegaan. Lees hier meer.

    Instanews image
    © Reuters
  5. 28/09/2020

    Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node sluit ook bibliotheken, jeugdhuizen en zwembad

    De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, de kleinste en meest dichtbevolkte Brusselse gemeente, heeft na crisisoverleg beslist om de nieuwe maatregelen die het Brussels gewest zaterdag nam in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus, te versterken. Verschillende openbare gebouwen gaan dicht.

    Tussen 11 en 24 september werden er in Sint-Joost-ten-Node 629 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners vastgesteld. Dat is de hoogste besmettingsgraad van het hele land. Om die reden grijpt burgemeester Emir Kir strenger in. De gemeentelijke bibliotheken, de jeugdhuizen, het zwembad van Sint-Joost-ten-Node, het Charlier Museum en de polyvalente zalen gaan toe. Op vlak van indoor sportactiviteiten mogen enkel nog competitiewedstrijden plaatsvinden, terwijl de andere evenementen en festiviteiten waarvoor de gemeente toestemming moest geven, ook worden afgelast. In Sint-Joost-ten-Node geldt nog steeds een quarantaineperiode van 14 dagen.

    "Op dit moment zijn de cijfers bijzonder verontrustend, zowel op niveau van de gemeente als binnen het Brussels gewest en bij uitbreiding het hele land. We moeten snel en op een coherente manier reageren", zegt burgemeester Kir. "Daarnaast kunnen we bepaalde elementen zoals de dichtbevolktheid, de kantoorgebouwen, de horeca niet negeren. Dit stelt ons allemaal bloot aan het virus en daarom nemen we een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen." De maatregelen zullen in de komende dagen geëvalueerd worden en waar nodig aangepast. 

    Instanews image
    © BELGA — Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir. Zijn gemeente kent op dit moment de hoogste besmettingsgraad van het hele land.