Bekijk belangrijke updates
  1. 28/09/2020

    75 procent minder bezoekers voor Gravensteen

    In Gent heeft het toerisme de voorbije zomer zwaar geleden onder de uitzonderlijke omstandigheden door de coronacrisis. De stedelijke musea vallen gemiddeld terug op ongeveer 60 procent van het normale aantal bezoekers. Dat blijkt uit een antwoord van schepen Sami Souguir (Open Vld) op een vraag van gemeenteraadslid Mieke Bouve (Open Vld). Vooral het Gravensteen krijgt klappen en kreeg amper een kwart van het normale bezoekersaantal over de vloer.

    De stad trok 45.000 euro uit voor een communicatiecampagne, maar die kon niet verhinderen dat er eind juli een lichte terugval werd opgetekend. Nadien kwam er wel weer een herstel.

    Instanews image
    © Wannes Nimmegeers — Toeristen in het Gravensteen.
  2. 28/09/2020

    Waals-Brabant neemt bijkomende coronamaatregelen

    De gouverneur van Waals-Brabant, Gilles Mahieu, en de burgemeesters van de 27 gemeenten in de provincie hebben maandag beslist enkele aanvullende, evenwel tijdelijke coronamaatregelen aan te nemen. Zo zal er vanaf 1 oktober op meer plaatsen een mondmasker moeten worden gedragen. De maatregelen blijven in principe tot 22 oktober van kracht.

    In Waals-Brabant wordt een mondmasker verplicht vanaf een uur voor schooltijd en tot een uur na schooltijd, en dat in de onmiddellijke nabijheid van alle scholen en kinderopvangplaatsen. Ook op markten en tijdens sportactiviteiten in clubverband zal een mondkapje moeten worden gedragen. Verder zal tussen 1 uur 's nachts en 6 uur 's morgens geen alcohol mogen worden geconsumeerd op openbare plaatsen.

    Alle organisaties (vzw's, feitelijke verenigingen...) worden verondersteld een verantwoordelijke aan te duiden die toeziet op de strikte toepassing van de coronamaatregelen. 

  3. 28/09/2020

    Frankrijk meldt fors minder coronabesmettingen

    De gezondheidsautoriteiten in Frankrijk hebben vandaag fors minder nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het waren er afgelopen etmaal 4.070, terwijl er vorige week meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag werden gerapporteerd. Het is wel zo dat het cijfer op maandag vaak lager is omdat op zondag minder wordt getest.

    Het totaal aantal besmettingen in Frankrijk staat nu op ruim 542.000. Het aantal sterfgevallen door Covid-19 steeg met 81 tot 31.808.

    Autoriteiten in onder meer Marseille hebben de afgelopen tijd strengere coronamaatregelen genomen. Er kwam veel protest tegen het besluit horecazaken zeker twee weken te sluiten.

    In Parijs en een reeks andere steden moeten bars vanaf vandaag uiterlijk om 22 uur dicht. Bijeenkomsten met meer dan tien personen in het openbaar zijn niet meer toegestaan. Fitnessclubs moeten helemaal sluiten.

  4. 28/09/2020

    Iets meer dan 4.000 nieuwe gevallen in Groot-Brittannië

    In Groot-Brittannië zijn op 24 uur tijd 4.044 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo hebben meerdere media op gezag van regeringscijfers bericht.

    Het aantal nieuwe positieve tests is voor de vierde dag op rij gedaald. Vrijdag was sprake van 6.874 nieuwe gevallen, zaterdag 6.042 en zondag 5.963 nieuwe besmettingen. In Groot-Brittannië zijn in totaal reeds 439.013 mensen besmet geraakt.

    In een etmaal waren er dertien sterfgevallen om uit te komen op een totaal van 42.001 corona-overlijdens. Zondag was nog sprake van zeventien nieuwe sterfgevallen. 

  5. 28/09/2020

    Marc Van Ranst pleit voor coronacommissaris in federale regering

    Viroloog Marc Van Ranst wil dat de nieuwe federale regering een coronacommissaris aanduidt. Dat heeft hij gezegd in VTM NIEUWS. "Of dat nu een staatssecretaris is, dat moet u aan de onderhandelaars vragen. Een coronacommissaris is een van de mogelijkheden. Het statuut hangt van de onderhandelaars af", aldus Van Ranst, die zelf jaren geleden griepcommissaris was. 

    Moet die commissaris dan een politicus of viroloog zijn? "Het is belangrijk dat één persoon het overzicht kan bewaren. In andere landen gebeurt dat ook. Of dat iemand is die meer van virologische signatuur is of iemand die meer bekend is in overheidszaken, dat is een optie die men moet nemen." 

    Ook andere experts die afgelopen weekend in zwijgstaking gingen, doen een gelijkaardige oproep. 

    "Hoe dat je dat ook noemt, het is niet slecht om een reset te hebben wat betreft het bestuurlijke. Je kan de functie wetenschappelijk, bestuurlijk of politiek invullen. Er mag wel wat structuur, organisatie en rust komen", zei infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) over het voorstel in 'De Afspraak'.