Bekijk alle updates
  1. 29/09/2020

    Overlegcomité hakt nog geen knopen door over epidemiebarometer

    Instanews image
    © Photo News — Premier Sophie Wilmès (MR).

    Het Overlegcomité heeft nog niet het licht op groen kunnen zetten voor de epidemiebarometer, die per bestuursniveau moet aangeven hoe de corona-epidemie evolueert. Dat bevestigt het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR).

    De regeringen van het land bespraken met de experten van Celeval, die de overheid adviseert over haar coronabeleid, de ontwikkeling van de barometer, maar namen nog geen beslissing.

    Deze week komen de verschillende Celeval-werkgroepen bijeen om een set van maatregelen voor te stellen die aan de verschillende drempels van de barometer gelinkt zijn. Ten laatste volgende week maandag komt het Overlegcomité opnieuw bijeen. 

    Gelet op de epidemiologische situatie kan het comité indien nodig ook vroeger dan maandag bijeenkomen.

    Uit de gesprekken die vanavond gevoerd werden, blijkt het in dit stadium niet nodig om op nationaal niveau verdere dringende maatregelen te nemen, luidt het bij Wilmès. Gouverneurs en burgemeesters kunnen wel gerichter optreden, die mogelijkheid blijven ze behouden.

    Bij federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block valt te horen dat het werk goed is opgeschoten. Zaak is nu om met de verschillende sectoren (onderwijs, horeca, cultuursector,...) te overleggen over de concrete maatregelen die aan een bepaalde kleurcode gelinkt zouden worden, luidt het op haar kabinet.

  2. 29/09/2020

    De Backer en De Block tonen (deel van) strategische stock van beschermingsmateriaal

    Ministers Maggie De Block en Philippe De Backer (Open Vld) hebben een bezoek gebracht aan een deel van de nieuwe strategische stock van medisch beschermingsmateriaal van ons land. Op de locatie in Hoogstraten bevinden zich onder andere ruim 118 miljoen chirurgische maskers en 27 miljoen FFP2- en KN95-maskers.

    De Backer maakt zich sterk dat ons land nu wél voorbereid is om de eerstelijnshulp voldoende beschermingsmateriaal te kunnen bieden indien nodig.

    Met de stock die op andere locaties wordt bewaard en het materiaal dat nog onderweg is naar ons land en/of moet worden getest erbij, staat de teller van de strategische stock concreet op 160 miljoen chirurgische maskers, 5,7 miljoen FFP2-maskers en 45 miljoen KN95-maskers.

    Instanews image
    © Photo News — Philippe De Backer (Open Vld).

    "Dit is er gekomen dankzij hard werk van de taskforce, bedrijven en de FOD", stelt De Backer. "Ook Defensie heeft een belangrijke rol gespeeld. Ik ben dankbaar en trots op het resultaat. Het belangrijkste is dat we nu ook vertrouwen kunnen bieden aan onze frontlinie, de mensen in de eerste lijn, dat we voorbereid zijn en we hen beschermingsmateriaal zullen kunnen leveren als dat nodig is."

    Minister De Block zette intussen de voorbije maanden met de FOD Volksgezondheid een "roterende stock" op poten. "Daarbij bewaren we het beschermingsmateriaal bij de zorgverleners op het terrein", zegt ze. "Het enige wat zij hoeven te doen, is hun voorraad op peil houden: telkens wanneer ze maskers gebruiken de voorraad opnieuw aanvullen."

    Instanews image
    © Photo News — Maggie De Block (Open Vld)

    Zo'n roterende, decentrale stock heeft volgens De Block als voordeel dat je minder gigantische opslagplaatsen moet huren en dat je kan voorkomen dat miljoenen maskers in één keer moeten worden vernietigd omdat ze vervallen zijn - zoals eerder gebeurde. Ook de deelstaten willen zo'n roterende stock invoeren, onder meer in de woonzorgcentra.

  3. 29/09/2020

    Professor Lieven Annemans: “Een heropflakkering is nog geen tweede golf”

    Lieven Annemans (56), gezondheidseconoom aan de Universiteit Gent en VUB, lag de voorbije tien dagen zwaar onder vuur. Hij zou het bestaan van een tweede golf ontkend hebben en stelde ook een aantal coronamaatregelen in vraag. Sommige collega-wetenschappers namen hem dit bijzonder kwalijk. “Ik ben blijkbaar verkeerd begrepen”, zegt hij nu. “Ik had het beter moeten uitleggen.” Lees hier het volledige interview. (+)

    Instanews image
    © Photo News
  4. 29/09/2020

    Wordt Erika Vlieghe coronacommissaris?

    Al maandenlang liggen plannen klaar om een coronacommissaris aan te stellen. Die zou over de ministeries en gewesten heen voor eenheid van commando en communicatie moeten zorgen. De aanstelling van zo’n brugfiguur wordt naar verluidt opgenomen in het regeerakkoord. Maar wie wordt het? Infectioloog Erika Vlieghe toont zich niet weigerachtig maar wil niet op de zaak vooruitlopen. Lees hier meer (+) 

    Instanews image
    © BELGA
  5. 29/09/2020

    Overlegcomité buigt zich over epidemiebarometer

    De verschillende regeringen van het land buigen zich vanaf 17 uur over de epidemiebarometer, die per bestuursniveau moet aangeven hoe de corona-epidemie evolueert. Dat bevestigt een goede bron aan Belga.

    De vergadering gebeurt onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR) in het Overlegcomité. Het is echter nog niet zeker of het licht op groen gezet zal worden voor de lancering van de barometer.

    Met de epidemiebarometer staat een heikel punt op de agenda, want epidemiologen en andere wetenschappers hadden vorige week woensdag, na afloop van de Nationale Veiligheidsraad, kritiek op het feit dat de contactregels aangepast werden, zonder dat daar de als noodzakelijk geachte barometer aan gekoppeld werd.

    Instanews image
    © ISOPIX — Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid, gaf vorige week aan dat er gewerkt zou worden met het aantal hospitalisaties en het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg. Daarbij zouden wel een aantal corrigerende factoren gelden.

    Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zei toen dat de experts van Celeval "nog een aantal dagen" nodig hadden om het instrument te verfijnen.

    Ze gaf aan dat er gewerkt zou worden met het aantal hospitalisaties en het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg. Daarbij zouden wel een aantal corrigerende factoren gelden. "Anders komt een grote stad met veel ziekenhuizen nooit uit de rode zone", klonk het. De Block zei dat het instrument "zo fijn mogelijk" moet werken.

    Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf te kennen dat het barometersysteem binnen de twee weken operationeel kan zijn.