Bekijk belangrijke updates
 1. 29/09/2020

  Oostende verplicht mondmaskers nog zeker tot einde herfstvakantie

  Oostende zal het dragen van een mondmasker zeker nog tot het einde van de herfstvakantie verplichten. Het dragen van een mondmasker blijft zo verplicht in het stadscentrum. Het stadsbestuur nam de beslissing met het oog op de jaarlijkse Oktoberfoor, die tussen 9 oktober en 8 november plaatsvindt. Lees hier meer.

  Instanews image
  © Photo News
 2. 29/09/2020

  Spanje wil coronateugels strakker aanhalen in grotere steden

  De Spaanse minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, stelt voor in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners strengere maatregelen te treffen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het betreft steden waar meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld, melden Spaanse media. De minister zou onder meer willen dat de mensen in de getroffen gebieden zich minder verplaatsen.

  Spanje is een van de zwaarst getroffen Europese landen met bijna 750.000 besmettingen en ruim 31.000 coronadoden. Na de uitbraak van het virus begin dit jaar ging het Zuid-Europese land praktisch op slot. De lockdown was geleidelijk versoepeld, maar door een nieuwe stijging van het aantal gevallen werden er weer allerlei beperkingen afgekondigd.

  Instanews image
  © EPA — Salvador Illa, de Spaanse minister van Volksgezondheid.
 3. 29/09/2020

  Overlegcomité hakt nog geen knopen door over epidemiebarometer

  Instanews image
  © Photo News — Premier Sophie Wilmès (MR).

  Het Overlegcomité heeft nog niet het licht op groen kunnen zetten voor de epidemiebarometer, die per bestuursniveau moet aangeven hoe de corona-epidemie evolueert. Dat bevestigt het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR).

  De regeringen van het land bespraken met de experten van Celeval, die de overheid adviseert over haar coronabeleid, de ontwikkeling van de barometer, maar namen nog geen beslissing.

  Deze week komen de verschillende Celeval-werkgroepen bijeen om een set van maatregelen voor te stellen die aan de verschillende drempels van de barometer gelinkt zijn. Ten laatste volgende week maandag komt het Overlegcomité opnieuw bijeen. 

  Gelet op de epidemiologische situatie kan het comité indien nodig ook vroeger dan maandag bijeenkomen.

  Uit de gesprekken die vanavond gevoerd werden, blijkt het in dit stadium niet nodig om op nationaal niveau verdere dringende maatregelen te nemen, luidt het bij Wilmès. Gouverneurs en burgemeesters kunnen wel gerichter optreden, die mogelijkheid blijven ze behouden.

  Bij federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block valt te horen dat het werk goed is opgeschoten. Zaak is nu om met de verschillende sectoren (onderwijs, horeca, cultuursector,...) te overleggen over de concrete maatregelen die aan een bepaalde kleurcode gelinkt zouden worden, luidt het op haar kabinet.

 4. 29/09/2020

  Henegouwen verplicht mondmasker rond scholen

  In de provincie Henegouwen is het vanaf 1 oktober verplicht een mondmasker te dragen in een straal van 200 meter rond de scholen, en dat een uur voor de start van de lessen en een uur na het einde ervan. Dat heeft provinciegouverneur Tommy Leclercq vandaag aangekondigd na een overleg met de burgemeesters.

  In Henegouwen is het al verplicht steeds een mondmasker op zak te hebben (vanaf 12 jaar), en is het van 22 tot 6 uur verboden alcoholische dranken te verkopen of te drinken op snelwegparkings.

  De provincie raadt de inwoners voorts aan om vanaf woensdag de app 'Coronalert' te installeren.

 5. 29/09/2020

  Voor eerste keer meer dan 7.000 besmettingen op één dag in Groot-Brittannië

  Voor de eerste keer sinds het begin van de coronapandemie zijn in Groot-Brittannië op één dag tijd meer dan 7.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De bevoegde overheidsdienst meldde, om precies te zijn, 7.142 nieuwe besmettingen.

  Vorige week dinsdag werden in heel het land 37 overlijdens gemeld, vandaag waren er dat plots 71. Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een stijging. In grote delen van het land gelden vanwege die sterke toename van het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en overlijdens scherpere beschermingsmaatregelen.

  Instanews image
  © Reporters / Goff — De eventsector trok vandaag de straat op in Londen om te protesteren tegen de coronamaatregelen.