Bekijk belangrijke updates
 1. 30/09/2020

  Geen wit konijn, wel oude vos: Frank Vandenbroucke keert - opnieuw - terug naar de politiek

  Hij was al partijvoorzitter, minister van Buitenlandse Zaken, van Sociale Zaken, van Pensioenen, van Werk en van Onderwijs. Hij stopte al twee keer met politiek, maar keert nu tòch terug naar de Wetstraat: Frank Vandenbroucke, de ‘bom’ van Conner Rousseau. Lees meer in dit plusartikel.

  Instanews image
  © Photo News — Frank Vandenbroucke.
 2. 30/09/2020

  Iedereen mee op de kar: ook CD&V-leden zetten licht op groen

  De CD&V-leden keuren de regeringsdeelname goed met 73,9 procent van de stemmen. Dat is niet onverwacht het laagste percentage van alle partijcongressen. 23,6 procent stemde tegen, 2,4 onthield zich. Zowat 2.300 leden brachten hun stem uit.

  Binnen de partij waren er de voorbije weken kritische geluiden te horen over de Vivaldi-coalitie. Onder andere verschillende burgemeesters zagen een regering zonder Vlaamse meerderheid - en dus zonder N-VA - niet zitten.

  Maar voorzitter Joachim Coens heeft de leden dus wel weten te overtuigen. Op het congres in de Antwerpse Elisabethzaal waren 600 leden verzameld. Nog eens 3.600 mensen schreven zich uiteindelijk digitaal in. Niet elke deelnemer heeft gestemd: zowat 2.300 leden brachten hun stem uit.

  Instanews image
  © BELGA — CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft de leden dus wel weten te overtuigen.
 3. 30/09/2020

  'Bom' van sp.a blijkt Frank Vandenbroucke

  De ‘bom’ van sp.a blijkt Frank Vandenbroucke. Dat heeft voorzitter Conner Rousseau zopas op Instagram bekendgemaakt. "He's back, bitches", schrijft Rousseau.

  De 64-jarige Frank Vanderbroucke is een gewezen sp.a-politicus. Sinds 2011 is hij hoogleraar aan de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam. Sp.a draagt hem nu voor als vicepremier en minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken

  Rousseau pakt dus uit met een verrassing. Oud-voorzitter Frank Vandenbroucke maakt zijn rentree in de nationale politiek en wordt prompt de nummer één van de Vlaamse socialisten in de federale regering. De portefeuille van Sociale Zaken had hij al eens op zak tijdens de regering-Verhofstadt I. 

  Instanews image
  © Instagram — "Sterke mens op sterke post", aldus de sp.a-voorzitter.
 4. 30/09/2020

  Ministers en staatssecretaris van Ecolo bevestigd

  Ecolo heeft de namen van haar ministers goedgekeurd. Georges Gilkinet wordt Ecolo-vicepremier en minister voor Mobiliteit en NMBS in de nieuwe federale regering, zo heeft de partij meegedeeld. Zakia Khattabi wordt minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Sara Schlitz tenslotte wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

  Eva De Bleeker, schepen in Hoeilaart en voorzitter van Open Vld Vrouwen, zou staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken worden. Dat meldt VRT NWS. Haar naam doet al een tijdje de ronde.

  Lees ook: 15 ministers en 5 staatssecretarissen: deze namen zijn al bevestigd

 5. 30/09/2020

  PS keurt regeerakkoord unaniem goed

  De vertegenwoordigers van de federaties van de PS hebben op een congres in Louvain-la-Neuve unaniem de deelname van de Franstalige socialisten aan de nieuwe federale regering goedgekeurd.

  Het blijft dus enkel nog wachten op CD&V, dat momenteel congres houdt in Antwerpen.