Bekijk alle updates
 1. 01/10/2020

  Kristof Calvo zwaar ontgoocheld

  Kristof Calvo, Kamerfractieleider voor Groen, is geen minister in de nieuwe regering-De Croo geworden na een lang debat binnen de partij vannacht. Voorzitter Meyrem Almaci schoof met Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten een ander duo naar voren, en de leden steunden haar daarin, al zou de stemming heel erg nipt geweest zijn.

  Calvo is heel ontgoocheld over wat er is gebeurd, zegt hij aan VTM Nieuws. "We schuiven twee heel sterke mensen naar voren. Maar het is wrang. De manier waarop het is verlopen, had wel anders gekund. Daar ga ik wel eens goed over nadenken." 

  Calvo zal het regeerakkoord "met veel vuur" verdedigen, zegt hij, maar wil zich binnenkort wel bezinnen over wat er afgelopen nacht gebeurd is binnen de partij. 

  Lees ook: Geen Kristof Calvo in nieuwe regering: “Hij zou te veel schietschijf worden van de oppositie”

 2. 01/10/2020

  Volg hier de regeerverklaring in het Europees parlement

  De nieuwe premier, Alexander De Croo, zal zodadelijk zijn regeerverklaring voorlezen. Dat gebeurt uitzonderlijk in het grotere Europees parlement in Brussel door de coronamaatregelen, aangezien de 150 parlementsleden in de Kamer niet voldoende afstand kunnen houden.

  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld), die later nog vervangen zal worden door Eliane Tillieux (PS), zal de opvolgers van de verschillende Kamerleden die in de regering komen, eerst de eed laten afleggen.

  Instanews image
  © BELGA
  Instanews image
  © BELGA — N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover en N-VA-Kamerlid Theo Francken.
 3. 01/10/2020

  Geen Calvo in nieuwe regering: “Hij zou teveel schietschijf worden van de oppositie”

  Kristof Calvo haalde het vannacht verrassend niet op het interne Groen-debat over wie de partij naar de nieuwe regering zou sturen. 

  Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) speelde naast interne kwesties ook zijn imago hem parten. "Calvo zou te veel een schietschijf van de oppositie geworden zijn."

 4. 01/10/2020

  Wie is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden?

  CD&V toverde gisteravond plots zakenadvocate Annelies Verlinden (42, foto) uit de hoge hoed als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Annelies wie? “Kordaat, ambitieus, een harde werker, maar ook empathisch”, klinkt het in CD&V-middens en bij haar zakenpartners.

  Lees hier het portret van Annelies Verlinden: "Politiek is in dit land ongeloofwaardig geworden. Annelies kan dat beeld herstellen. Ze komt terug in de politiek met een frisse kijk"

  Instanews image
  © BELGA — Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
 5. 01/10/2020

  Minimumpensioen wordt 1.580 euro bruto, zegt Bouchez

  Het minimumpensioen zal in de loop van deze legislatuur worden opgetrokken tot 1.580 euro bruto per maand. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag verklaard. In het socialistische kamp wordt steevast benadrukt dat het pensioen naar 1.500 euro netto zal evolueren. 

  Het regeerakkoord spreekt over een evolutie "richting 1.500 euro netto" zonder een datum te vermelden.

  Volgens PS-voorzitter Paul Magnette gaat het om een "kwestie van hoe je het voorstelt". Een gepensioneerde die vandaag 1.250 euro netto krijgt voor een volledige loopbaan, zal aan het einde van de legislatuur wel degelijk 1.500 euro netto krijgen.