Bekijk belangrijke updates
  1. 01/10/2020

    "Positie van Georges-Louis Bouchez wankelt"

    De moeilijke onderhandelingen, de opvallende keuze voor Mathieu Michel, broer van Charles Michel, als staatssecretaris, de mislukte stoelendans in de Waalse regering,... Voor een deel van de MR-leden lijkt de maat vol. Zij hebben genoeg van het gedrag van hun voorzitter, schrijft de Waalse krant L'echo. 

    De verdeling van de ministerposten binnen de MR was, net zoals bij de Vlaamse groenen, onderwerp voor uitvoerig debat. Bouchez kondigde de samenstelling van zijn ploeg vanochtend aan op Twitter, en dat zorgde meteen voor heel wat gefronste wenkbrauwen. Tot grote verrassing werd Mathieu Michel, de jongere broer van Charles, immers voorgesteld als staatssecretaris Digitalisering, Administratieve vereenvoudiging, Privacy en de Regie der Gebouwen. 

    Voor voormalig federaal minister Denis Ducarme bleek geen plaats meer in de regering-De Croo. Hem werd aanvankelijk nog een ministerpost binnen de Waalse regering beloofd, maar een decreet dat bepaalt dat minstens één derde van de ministers binnen die regering vrouw moet zijn, gooide roet in het eten. Dat huidig Waals minister Valérie De Bue aanvankelijk plaats moest ruimen voor Ducarme, viel binnen de partij naar verluidt in slechte aarde. 

    Volgens L'Echo is de wanorde binnen de partij van Bouchez compleet, en roept men op tot een "noodzakelijke controle" van de voorzitter. 


    Instanews image
    © BELGA — MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.


  2. 01/10/2020

    België is zesde Europese lidstaat met groenen in regering

    Met het aantreden van de regering-De Croo, die socialisten, liberalen, groenen en CD&V in haar rangen telt, is België de zesde lidstaat van de Europese Unie waar groenen mee aan de knoppen zitten. Dat merken de Europese groenen donderdag zelf op. De andere landen waar groenen regeringsverantwoordelijkheid dragen zijn Oostenrijk, Ierland, Finland, Luxemburg en Zweden.

    In een mededeling wijst de vicevoorzitter van de Europese groenen, de Belgische oud-minister Evelyne Huytebroeck, ook op de volgens haar goede scores van de ecologisten bij recente verkiezingen in Frankrijk en Duitsland.

    In de Europese Raad zijn de groenen vooralsnog niet vertegenwoordigd. De christendemocratische en conservatieve EVP telt 11 premiers en presidenten in haar rangen, het liberale Renew Europe 7, met onder anderen Alexander De Croo (Open Vld), de sociaaldemocraten 6 en de Europese Conservatieven en Hervormers 1. De Italiaanse premier Giuseppe Conte en de Litouwer Gitanas Nauseda zijn politiek onafhankelijk.

    Instanews image
    © BELGA — Petra De Sutter (Groen) legt de eed af als vicepremier en minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken.
  3. 01/10/2020

    Politicoloog Carl Devos: "Ik begrijp dat mensen er de buik van vol hebben"

    Uit een peiling die VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws  vandaag  lieten uitvoeren door Ipsos bij 1.407 Belgen, blijkt dat 58 procent van de ondervraagden blij is dat er een regering is. 21 procent antwoordt 'nee' op die vraag, en nog eens 21 procent van de respondenten zegt dat het hen 'niet interesseert'. Op de vraag 'hebt u vertrouwen in deze nieuwe federale regering', antwoordt slechts 38 procent 'ja'. 46 procent zegt geen vertrouwen te hebben, 16 procent zegt dat het hen niet interesseert. 

    Politicoloog Carl Devos begrijpt dat veel mensen er de buik van vol hebben. "Het is goed te begrijpen dat men de boel niet meer vertrouwt, als je ziet hoe er het afgelopen jaar is gewerkt", zegt hij in VTM Nieuws. "Dat zijn geen vreugdevolle cijfers. Dat zoveel mensen niet eens meer geïnteresseerd zijn, is misschien nog erger dan dat ze er geen geloof meer in hebben", vindt Devos. Hij vindt het dan ook een goede zaak dat de premier in zijn regeerverklaring heeft aangetoond dat de regering het signaal begrepen heeft. "Ik zie een regering die voelt dat er heel veel ongenoegen is in de samenleving, en die even tijd vraagt om er het beste van te maken", zegt de professor daarover. "Ze hebben dik drie jaar de tijd om het wantrouwen en het scepticisme in de samenleving op te lossen. De periode tot de volgende verkiezingen moeten ze overbruggen met goed beleid", klinkt het. 


    De Croo heeft groeimarge, met die 48 procent heeft hij een mooi ijkpunt om ervoor te zorgen dat dat vertrouwen de komende jaren groeit

    Politicoloog Carl Devos

    Het vertrouwen in eerste minister is iets groter. 48 procent van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in Alexander De Croo om deze federale regering te leiden. 35 procent zegt geen vertrouwen te hebben, en opnieuw 17 procent zegt geen interesse te hebben. "De Croo heeft groeimarge, met die 48 procent heeft hij een mooi ijkpunt om ervoor te zorgen dat dat vertrouwen de komende jaren groeit", vindt Devos. "Ik denk dat Alexander De Croo in de klappen deelt die de hele politieke scène nu krijgt, en dat is niet uitzonderlijk. Mensen zijn het gewoon zat."

    Lees ookEerste peiling: vertrouwen in De Croo groter dan in zijn regering(+)

  4. 01/10/2020

    Frank Vandenbroucke: "Ik was eigenlijk niet van plan terug te keren naar de politiek"

    Frank Vandenbroucke, de 'bom' van sp.a-voorzitter Conner Rousseau, vertelt in VTM Nieuws dat hij eigenlijk niet van plan was om een terugkeer te maken in de politiek. "Ik was bezig met onderzoek rond sociale politiek, rond armoede, en ik wou dat onderzoek graag verderzetten. Maar we beleven buitengewone omstandigheden. Het land zit in een echte gezondheidscrisis, er zijn veel mensen die hebben afgezien en nog steeds afzien. Als er dan eindelijk een regering is, en men vraagt of je wil meewerken aan die regering, om er terug bovenop te raken, dan kan je eigenlijk niet nee zeggen", legt Vandebroucke uit. 

    Vandenbroucke zegt dat Conner Rousseau "enkele weken geleden bij hem is binnengevallen", en toen de vraag heeft gesteld of hij in de regering wou stappen.  "Nadat ik daar even heb over nagedacht, en het akkoord dat werd onderhandeld eens goed kon lezen, heb ik ja gezegd. Ik denk dat het regeerakkoord een goed uitgangspunt is, daar zitten kansen in om vooruitgang te bieden aan mensen en problemen aan te pakken", klinkt het. 

    Hoe de kersverse minister van Volksgezondheid de coronacrisis wil aanpakken, daarover moet hij eerst nog even nadenken. "Ik ga mij daarover eerst zeer goed laten informeren", besluit Vandenbroucke. 

    Instanews image
    © BELGA — Vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

    Lees ook: Druk is nu al groot: zorgsector verwacht veel van oude rot Frank Vandenbroucke(+)

  5. 01/10/2020

    Eerste peiling VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws

    Uit een peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws blijkt dat 58 procent van de Belgen tevreden is dat er een nieuwe regering is, maar 46 procent zegt geen vertrouwen te hebben in de regeringsploeg. Volg hier VTM Nieuws met politicoloog Carl Devos voor meer uitleg.