Jambon: "Horeca dicht is verschrikkelijk maar kans op overdragen virus is er zeer groot"
Na afloop van de persconferentie verdedigde Vlaams minister-president Jan Jambon in een video-interview met Belga de beslissing om de cafés en restaurants te sluiten. "Het is een verschrikkelijke beslissing", steekt Jambon van wal. "Die beslissing heeft niks te maken met dat de regels door cafés en restaurants niet goed werden opgevolgd. De reden waarom we de beslissing hebben genomen, is omdat tien procent van de bevolking nu de besmetting draagt en horeca de omgeving bij uitstek is waar mensen dicht bij elkaar komen en dus de kans op het overdragen van het virus zeer groot is. Vandaar deze verschrikkelijke maatregel die ook wel gepaard gaat met economische compensatiemaatregelen, want we willen de mensen absoluut niet aan hun lot overlaten."
Er werd één maatregel genomen voor het hele land. Na de cafés in Brussel, sluiten nu ook alle andere cafés en ook de restaurants in heel België. Is de gezondheidssituatie in Vlaanderen niet beter dan in Brussel en Wallonië? Jambon repliceert: "Nu zijn er nog twee of drie provincies in Vlaanderen die nog niet in de hoogste fase zijn, maar als je de projectie bekijkt, dan zie je dat volgende week alle Vlaamse provincies, behalve misschien Limburg, rood gaan kleuren. Dan heeft het geen zin om dat onderscheid te maken. Tijdens de afbouw, wanneer provincies rapper dan andere in een lager risicogebied komen, zullen daar eerst de maatregelen afgebouwd worden."
De langverwachte coronabarometer is nog niet klaar, maar zal volgens Jambon niet lang meer op zich laten wachten: "Die zal klaar zijn tegen eind volgende week. De hardware is klaar, maar de laatste elementen van de software moeten nog klaargemaakt worden."
Tot slot had minister-president Jambon nog nieuws voor de voetbalfans. "Dit weekend verandert er niks, maar de volgende speeldag zal het publiek toegelaten bij voetbalwedstrijden gehalveerd worden."
© BELGA "In de ziekenhuizen staan wij aan de rand van een drama"
Na afloop van de persconferentie stak Gezondheidsminister Frank Vandenbroucke zijn ongerustheid over de toestand in de Belgische ziekenhuizen deze avond niet weg. "In de ziekenhuizen staan we op de rand van een drama", zei hij in een video-interview met Belga. "Ik wil dat niet verbergen. Het is beter de dingen te zeggen zoals ze zijn."
Minister Frank Vandenbroucke schetst de situatie in verband met de ziekenhuiscapaciteit op intensieve zorgen: "We hebben 2.000 bedden voor intensieve zorgen in heel België. Die zijn nodig. Beeld u in dat we de helft van die bedden sluiten, dan zou u zeggen 'dat is levensgevaarlijk, want we hebben die nodig', maar dat is wat er gebeurt als het virus zich verder ontwikkelt en de bedden worden ingenomen door mensen besmet met corona. We zijn zover nog niet, maar je ziet dat het penibel wordt in een aantal ziekenhuizen. Als dit nog lang loopt, dan gaan de ziekenhuizen in de onmogelijkheid zijn om de gewone zorgen die ze moeten toedienen nog toe te dienen. Dat mag niet gebeuren. We moeten de gewone zorg laten lopen."
Ook deed de minister een oproep. De maatregelen gaan pas in vanaf maandag, "maar in godsnaam gebruik uw verstand dit weekend", vraagt hij de bevolking. "Blijf thuis. Kijk naar de Ronde van Vlaanderen op tv. Dat is heel tof, maar ga alsjeblieft niet in de uren die er nog zijn allemaal samen op café hangen. Dat is echt niet slim."
De maatregelen onmiddellijk laten ingaan, gaat niet, legt Vandenbroucke uit: "Die maatregelen moeten nageleefd worden. Daar staan sancties op. Straffen kan je alleen maar op basis van een door de regering genomen besluit dat gepubliceerd wordt en dat hebben we niet voor maandag."
© Photo News — Frank Vandenbroucke Crisiscel Cultuur roept sector op waakzaam te blijven
Het Overlegcomité heeft geen nieuwe maatregelen genomen voor de sport- en cultuursector. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité aangekondigd dat de protocollen van de cultuur- en sportsector nog de komende week herbekeken zullen worden. "Onze sector krijgt een week respijt. We kunnen in de komende week nog vasthouden aan onze huidige, veilige en voorzichtige manier van werken. We zijn dankbaar voor dat vertrouwen, maar de vraag is: wat dan? ", zegt woordvoerder van de Crisiscel Cultuur Tom Kestens. De Crisiscel Cultuur roept de sector op om waakzaam te blijven.
© AP Unizo: "Nieuwe klap voor ondernemers"
De nieuwe maatregelen van de regering in de strijd tegen het coronavirus komen "bijzonder hard binnen". Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo deze avond in een reactie. "We hebben in alle toonaarden een strengere handhaving bepleit van de bestaande maatregelen, eerder dan nog strengere maatregelen in te voeren. Maar het overlegcomité heeft duidelijk anders beslist", zegt Unizo-topman Danny Van Assche.
"Onze gedachten gaan nu in het bijzonder naar de horeca die andermaal de deuren moet sluiten, en naar de eveneens bijzonder zwaar getroffen event-, beurzen- en kermissector, die andermaal moeten inbinden, terwijl die nog maar op een fractie van hun capaciteit waren heropgestart. En dat zonder hard bewijs dat deze sectoren de motor zouden zijn van deze nieuwe corona-opstoot", aldus Van Assche.
Volgens Unizo is het ondertussen duidelijk dat het virus de samenleving, economie en ondernemers nog geruime tijd zal gijzelen. "Van een echte relance kan geen sprake zijn zolang op elke versoepeling telkens weer verstrengingen volgen", zegt Van Assche. "Dit maakt het voor veel ondernemers haast onmogelijk om uit het dal te kruipen, zolang er geen vaccin is. We vinden het daarom bijzonder belangrijk en sterk van zowel de federale als Vlaamse overheid om een stevig pakket aan ondersteuningsmaatregelen te voorzien."
Unizo is opgelucht over de nieuwe regeling rond telewerk. "We zijn helemaal mee in het verhaal om telewerk als norm in te voeren voor bedrijven en functies waar het kan, maar zonder de initieel gevreesde honderd procentregel. Het is goed dat beperkte, goed georganiseerde terugkeermomenten, met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen, mogelijk blijven waar dat belangrijk is voor de onderneming en bedrijfsvoering. Cruciaal in dit verband is dat ook de scholen maximaal open blijven, toch zeker in de lagere graden, zodat telewerk ook effectief werkbaar is voor ouders van jonge kinderen", klinkt het.
Van Assche roept tot slot iedereen op om alle veiligheidsmaatregelen strikt na te leven.
© EPA Socioloog: "Voor meeste mensen wel duidelijk dat het niet om te lachen is"
Hoewel de strengere coronamaatregelen die het Overlegcomité deze avond heeft aangekondigd niet uit de lucht vielen, komen ze wel "hard binnen". Dat zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Samen met het besef dat het ernstig is. Voor de meeste mensen is het nu wel duidelijk dat het niet om te lachen is."
Dat het Overlegcomité de teugels strakker zou aanhalen, komt volgens Glorieux niet als een verrassing. "Ik denk dat iedereen dat ergens wel verwacht had", zegt hij. "Het ging de afgelopen dagen echt wel duidelijk niet in de goede richting en we zagen ook strenge maatregelen in Nederland en Frankrijk."
Toch zullen de maatregelen bij veel mensen hard binnenkomen, harder dan de lockdown in maart en april. "Toen was de boodschap dat we vijf weken op onze tanden moesten bijten en dat het daarna wel zou lukken", zegt Glorieux. "Nu is er geen eind in zicht. Er wordt al gesproken over volgende zomer en eind volgend jaar. Het is dus nog een lange tocht met af en toe wat verlichting en dan weer een golf die omhoog gaat. Dat werkt ontmoedigend."
Daarnaast zijn de omstandigheden ook helemaal anders dan in de lente. "Het was toen prachtig weer, mensen konden buiten zitten en gaan wandelen. Nu worden de dagen korter en regent het vaak. Mensen die thuiswerken komen dan moeilijker buiten."
Glorieux denkt dat de boodschap van de regering nu wel bij de meeste mensen zal doordringen. "De regels waren duidelijk", zegt hij. "En ook de communicatie was nu al wat duidelijker. Maar eerlijk gezegd kan het nog altijd veel beter hoor." Volgens de socioloog zou het Overlegcomité beter in het geheim samenkomen en rustig werken aan duidelijke videoboodschappen in de verschillende talen.
Nu blijft het misschien nog een probleem om bepaalde groepen mensen te bereiken. "In de eerste plaats zou je denken aan migranten die de taal niet verstaan, maar onlangs was ik bijna geshockeerd over een reportage waarin men studenten in Louvain-La-Neuve vroeg of ze de maatregelen naleven en dat die echt niet op de hoogte waren en er zich niet naar gedroegen", aldus Glorieux. "Die minderheid die moeilijker bereikt wordt, daar moeten we echt wel een inspanning voor doen om die mee te krijgen", besluit de socioloog. "Als een minderheid zich asociaal gedraagt, dan lukt het niet."
Nieuwe maatregelen hebben "zware economische gevolgen"
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt dat de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité heeft aangekondigd "zware economische gevolgen" zullen hebben. "De maatregelen komen hard aan bij ondernemingen, vooral in sectoren en diensten die opnieuw de klappen krijgen. Het fors steunpakket dat nu al aangekondigd wordt, zal noodzakelijk zijn om hard getroffen ondernemingen te redden", zegt de directeur-generaal van Voka, Hans Maertens. Voka dringt er daarnaast bij de overheden op aan om de bestaande coronamaatregelen ter ondersteuning van bedrijven nog te verlengen tot midden volgend jaar.
Voka is "opgelucht" dat er geen algemene lockdown komt. "De hele samenleving en economie nog eens volledig op slot gooien, zou catastrofale gevolgen hebben, met 20 procent van de bedrijven die het niet zouden overleven en 40 procent die het enkel zouden overleven mits extra steunmaatregelen bovenop de huidige."
Toch zouden een aantal sectoren en diensten zoals horeca, evenementen, cultuur, toerisme en toeleverende bedrijven zwaar getroffen worden door de nieuwe maatregelen. "Consumenten zullen wellicht terughoudender worden en minder winkelen en kopen, wat voor onze bedrijven - die nu al 8 maanden door heel zwaar weer gaan - verder omzetverlies zal betekenen. Daar komt nog bij dat de vraag naar onze exportproducten al maanden zeer laag blijft."
Voka dringt er dan ook op aan dat de steunmaatregelen voor bedrijven, zoals onder meer de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het uitstellen of kwijtschelden van belastingen en bijdragen, en het bankenplan verlengd worden tot midden volgend jaar. Het aangekondigde extra steunpakket voor de horeca en getroffen sectoren zou ook "onmiddellijk" geïmplementeerd moeten worden. "Anders zullen heel wat bedrijven dit niet overleven met fors jobverlies tot gevolg, zeker nu het ernaar uitziet dat deze situatie nog een hele tijd kan duren", aldus Hans Maertens.
Daarnaast hoopt Voka dat er snel werk wordt gemaakt van de federale en Vlaamse relance- en investeringsplannen om de economie weer aan te zwengelen.
Hoger onderwijs naar code oranje
Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. Dat zegt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in de nasleep van het overlegcomité. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.
Het volledige hoger onderwijs gaat naar code oranje. Dat betekent een bezetting van één op vijf in de aula's van de universiteiten en 20 procent op de campus in hogescholen. Er is wel een uitdrukkelijke mogelijkheid om hierin soepeler te zijn voor de eerstejaars. "Ik hoop dat alle universiteiten en hogescholen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om soepeler te zijn voor de eerstejaarsstudenten, zodat zij niet op kot of thuis achter hun pc moeten vereenzamen", zegt Weyts. "Deze eerstejaars zijn nog maar net terechtgekomen in een compleet nieuwe, onbekende, anonieme wereld. Ze hebben nog niet veel contactonderwijs gekregen, ze hebben nog geen sociaal netwerk kunnen opbouwen, ze zijn nog niet vertrouwd met de werking van het hoger onderwijs. We mogen hen nu niet in de steek laten."
Ook wat sport betreft komt er een verstrenging. "We kunnen blijven sporten, ook mét publiek", zegt Weyts. "We gaan de protocollen herzien en verstrengen, maar publiek zal mogelijk blijven tijdens sportevenementen. Het sportieve leven moet dus niet tot stilstand komen. We moeten veel opofferen in deze ongeziene omstandigheden, en dan is het belangrijk dat we lichtpuntjes zoals sportieve hoogmissen kunnen behouden."
© Photo News — Ben Weyts. Nieuw recordaantal nieuwe besmettingen in Spanje
In Spanje zijn vandaag 15.186 nieuwe infecties met het coronavirus geregistreerd, een nieuw dagrecord. De cijfers zijn niet helemaal te vergelijken met het voorjaar omdat er intussen veel meer tests zijn. Er zijn meer dan 11 procent positieve tests, wat volgens het ministerie van Volksgezondheid hoog is.
In de laatste zeven dagen zijn er 133 infecties op 100.000 inwoners. Gisteren waren er 140 nieuwe overlijdens, vandaag 222 nieuwe sterfgevallen.
Spanje is één der meest door de pandemie getroffen landen in West-Europa. Meer dan 47 miljoen inwoners tellend, zijn er meer dan 920.000 infecties en meer dan 33.500 sterfgevallen opgetekend.
Meer dan 1,1 miljoen sterfgevallen wereldwijd, meer dan 8 miljoen besmettingen in de VS
Wereldwijd heeft Covid-19 reeds aan meer dan 1,1 miljoen mensen het leven gekost, zo blijkt omstreeks 20 uur op het dashboard van de gezaghebbende Johns Hopkins Universiteit (JHU) in de VS. De JHU registreerde tot nu toe 1.100.635 sterfgevallen, waarbij de VS met 218.097 overlijdens het zwaarst zijn getroffen. Brazilië volgt met 152.460 sterfgevallen, India voorafgaand dat 112.161 coronadoden telde.
Volgens het dashboard zijn over de hele wereld 39.081.143 mensen besmet geraakt. Met 8.008.402 hebben de VS de kaap van acht miljoen besmettingen overschreden. India staat op plaats twee met 7.370.468 gevallen en Brazilië is derde met 5.169.386 besmettingen.
Wereldwijd kwamen 26.950.857 mensen Covid-19 te boven. India voert met 6.543.779 genezingen de wereldranglijst aan, gevolgd door Brazilië (4.526.393) en de VS (3.177.397).
Politie moet honderdtal mensen uiteendrijven in Maximiliaanpark
De politie van zone Brussel-Elsene heeft vrijdag iets na 17.00 uur een honderdtal mensen uiteen gedreven die in het Maximiliaanpark waren samengekomen zonder zich aan de afstandsmaatregelen of mondmaskerplicht te houden. Dat zei de woordvoerster van politiezone Brussel-Elsene, Ilse Van de keere. Niemand werd gearresteerd. Lees hier meer.
Welke vragen heeft u over de nieuwe coronamaatregelen? Stel ze hier
Wat vraagt u zich af over de verstrengingen die vandaag aangekondigd werden? Stel uw vragen via dit formulier. We beantwoorden nadien de belangrijkste vragen.
Opnieuw Vlaams beschermingsmechanisme voor zwaar getroffen ondernemers
Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Door de bijkomende maatregelen die vandaag genomen werden om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zullen veel ondernemers een groot omzetverlies hebben. Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt, kan een beroep doen op steun van de Vlaamse overheid. De steun is 10 procent van de normale omzet. Ondertussen zijn er voor het eerste Vlaams beschermingsmechanisme al bijna 4.000 aanvragen voor een bedrag van ruim 16 miljoen euro. We laten onze ondernemers niet los.
© Photo News — Frank Vandenbroucke en Hilde Crevits Coronabarometer nog niet definitief op punt
"De barometer heeft een stevige fundering, maar is nog niet helemaal op punt. De fundering is dat we akkoord zijn om te werken met alarmniveaus. Bij meer besmettingen en ziekenhuisopnames ga je naar een hoger alarmniveau. Als de situatie verbetert dan ga je naar een lager niveau. We hebben een akkoord bereikt over hoe de drempelwaarden zijn. Als we de barometer definitief op punt stellen, dan moeten de gevolgen duidelijk zijn op de verschillende niveaus."
© BELGA — Frank Vandenbroucke Cultuur- en sportsector
"Er zijn heel wat protocollen gemaakt met de cultuur- en sportsector over hoe je iets veilig organiseert. We zitten in een moeilijke situatie. In vergelijking met vorige week zijn we terechtgekomen in het hoogste alarm. Eigenlijk moeten die protocollen herbekeken worden. We nemen daarvoor een week de tijd. Voor activiteiten die niet vallen onder de protocollen geldt een beperking van veertig mensen. Tegen einde van volgende week verwachten we dat we de aanpassing van de protocollen rond hebben."
"We willen niet dat mensen feestjes thuis organiseren"
"Verbod om in de openbare ruimte rond te lopen tussen middernacht en vijf uur 's ochtends. Verplaatsingen voor het werk en om dringende medische redenen zijn natuurlijk toegelaten. Waarom doen we dat? We doen dat omdat we niet graag hebben dat mensen feestjes thuis organiseren. Het is echt niet goed."
40 mensen bij koffietafel na uitvaart
"We komen met forse steunpakketten voor de horeca", zegt Frank Vandenbroucke. "Het is buitengewoon belangrijk. Er zijn speciale situaties, bijvoorbeeld koffietafels na uitvaarten met niet meer dan 40 mensen. Afhalen van maaltijden bij restaurants blijft mogelijk tot 22 uur 's avonds. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Het verkopen van alcoholische dranken wordt verboden vanaf acht uur."
Kerstmarkten gaan niet door, markten wel
"Markten blijven doorgaan. Kleine kermissen met niet meer dan 200 mensen kunnen ook nog. Kerstmarkten gaat niet. Het nodigt het virus uit om rond te razen. Dat geldt ook voor rommelmarkten en winterdorpen", zegt Vandenbroucke.
© vertommen — Archiefbeeld. Telewerk wordt de regel
"Telewerk wordt de regel, maar bedrijven moeten kunnen blijven draaien. Mensen zullen regelmatig gevraagd worden om terug te keren. Er zijn ook mensen die geen telewerk kunnen doen omdat hun werk het niet toe laat. Deze mensen moeten in veilige omstandigheden kunnen werken. Telewerk is om minder verkeer te hebben."
© Pexels Naar één nauw contact, vier dezelfde mensen thuis ontvangen
"Ik denk dat iedereen beseft dat we ons in een zeer ernstige situatie bevinden. Het is zoals een sneeuwbal die rolt", zegt Frank Vandenbroucke. "We moeten alles doen zodat onze dokters, verpleegkundigen hun gewone werk kunnen blijven doen en dus niet overspoeld worden met Covid-patiënten. We moeten inspanningen doen. Terwijl moeten de kinderen naar school kunnen gaan, bedrijven moeten kunnen blijven draaien en mensen mogen niet in eenzaamheid vervallen. Zo hebben we onze maatregelen ook opgevat."
"U moet afstand houden van mensen, zeker 1,5 meter. Niet bij iedereen. Vorige week zei ik dat u ook mensen buiten het huishouden mag knuffelen. Maar nu zeggen we niet meer dan één persoon buiten uw huishouden waarbij u die afstandsregel niet respecteert. We willen niet dat mensen alleen komen te staan. U kan thuis onder uw dak vier mensen uitnodigen. U moet wel de afstandsregels respecteren. We vragen wel dat u gedurende een periode van twee weken niet wisselt."
"We kunnen dit opnieuw voor een tweede keer"
"We hebben in maar en april al bewezen dat we in staat zijn dit virus terug te dringen. We hebben toen de cijfers doen dalen. We kunnen dit opnieuw voor een tweede keer", besluit De Croo.
De Croo: "We laten niemand los in deze periode"
"Ik wil me richten tot diegenen die zwaar geraakt zijn door de maatregelen. Diegenen die onder andere economisch geraakt worden. Het is niet enkel economisch, maar ook persoonlijk. Mensen die in de horeca werken, doen dat met volle overtuiging. De maatregelen zijn zeer moeilijk. We doen dit om erger te voorkomen. Er hangt een zware economische kost aan vast. Voor die ondernemers komt het bijzonder oneerlijk over. De regeringen zullen alles op alles zetten om hen bij te staan. We laten niemand los in deze periode. Het overbruggingsrecht voor zelfstandigen wordt verdubbeld. We verlengen ook de bestaande steunmaatregelen zoals uitstel van betalingen en ook een tijdelijke kwijtschelding van de rsz-bijdrage."
Ook verbod op verkoop van alcohol vanaf 20 uur
"Vandaag hebben we één opdracht: de cijfers naar beneden krijgen. Daarom is het nodig om bijkomende maatregelen te nemen. De minister van Volksgezondheid zal toelichting geven. Ik geef de belangrijkste al mee. Ten eerste: onze nauwe contacten (de knuffelcontacten) worden beperkt tot maximum één. Telewerken wordt de regel voor functies waar dat kan, waar het niet kan moet alles in het werk gezet worden zodat alles veilig kan verlopen. Cafés en restaurants moeten tijdelijk sluiten gedurende een maand. Er komt een steunpakket om de horeca te ondersteunen, een verbod op het verkopen van alcohol vanaf 20 uur en een nachtklok tussen middernacht en vijf uur 's ochtends."
"Sommigen zullen deze maatregelen hard en onrechtvaardig noemen. Het virus is onrechtvaardig. Het raakt ons allemaal, maar raakt vooral de zwaksten. Daarom moeten we deze maatregelen nemen. Velen zullen het als onrechtvaardig aanvoelen. De komende weken zullen zeer moeilijk worden. Sociaal is dit niet makkelijk in ons leven. Als we erger willen voorkomen, moeten we nu actie ondernemen."
"Wij Belgen zijn gehecht aan onze vrijheid, maar ook aan onze gezondheid. Zonder gezondheid, geen vrijheid. Zonder gezondheid, geen geluk. Zonder gezondheid, geen leven. We zetten een stap terug om daarna sterker en opnieuw een stap vooruit te kunnen zetten."
© Getty Images/iStockphoto De Croo: "We zullen de cijfers zien blijven stijgen de komende dagen"
"We hebben een aantal verstrengingen doorgevoerd. Bedoeling was om naar maatregelen te gaan die helder zijn en makkelijk na te leven zijn. Eigenlijk hadden die één centrale boodschap: het aantal persoonlijke contacten zo veel mogelijk reduceren. Veel mensen houden zich aan die maatregelen", zegt Alexander De Croo. Hij bedankt iedereen die de maatregelen heeft toegepast.
"Ondanks het feit dat we maatregelen doorgevoerd hebben, blijft de verspreiding van het virus versnellen. De stijging is niet enkele percenten. Het gaat om verdubbelingen", aldus De Croo. "Vandaag zijn er bijna 2.000 mensen met Covid in de ziekenhuizen, 372 mensen liggen op de intensieve zorg. Gisteren hebben we afscheid moeten nemen van 35 mensen die overleden aan Covid. De cijfers liggen een stuk over dan we gezien hebben in maart en april. Ik denk dat we de komende dagen de cijfers zullen zien blijven stijgen. Het is belangrijk om daarvoor te waarschuwen."
© BELGA — Alexander De Croo Persconferentie van Overlegcomité van start
"Ons land zit in de allerhoogste alarmfase: niveau vier", zegt Alexander De Croo tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen. "Het aantal besmettingen stijgt elke dag en ook zeer snel. Onze artsen en ziekenhuizen staan onder zware druk. Het virus heeft maar één doel: zo veel mogelijk mensen besmetten, ziek maken en te doden. Het verschil met maart en april is dat het virus zeer nabij is."
Evenementen mogen wel nog doorgaan
Evenementen zullen met minder publiek moeten doorgaan. Nu gaat het binnen om 200, buiten om 400 mensen. Over hoeveel mensen het precies gaat, is nog niet bekend.
Van Ranst: "Dit komt aardig in de buurt van lockdownachtige maatregelen"
"Men moet een escalatieniveau houden. Men moet nog iets strenger kunnen worden. Dan zit men bij een lockdown. Dit komt aardig in de buurt van lockdownachtige maatregelen", zegt Marc Van Ranst in VTM NIEUWS.
Thuiswerk de regel vanaf maandag
Thuiswerk, als dat mogelijk is, is vanaf maandag de regel. Dat is bevestigd aan onze redactie.
"Hoe kan je dit verplichten. Dat is de vraag", zegt Marc van Ranst in VTM NIEUWS. "Dat is enkel in de mate van het mogelijke. Niet iedereen kan telewerken. Het is moeilijk af te dwingen, maar toch zal men het bijzonder streng aanbevelen tot en met een verplichting. Wanneer je het in modellen steekt, dan werkt telewerken goed. Niet alleen omdat mensen niet op het werk zijn, maar ook omdat ze het openbaar vervoer niet moeten nemen."
Horeca Vlaanderen: "Volledig alles dicht is snoeihard"
"Onze lijnen ontploffen op dit moment. 61.000 mensen raak je op dit moment. Het komt onwaarschijnlijk hard aan", zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in VTM NIEUWS. "Je had Nederland en Frankrijk. Recent hadden we de bevestiging dat er amper besmettingen waren in de horeca in Vlaanderen. We hadden voorgesteld om uniforme regels toe te passen. Maar volledig alles dicht is snoeihard. Als er geen bewijzen voor zouden zijn, dan voelt dat onrechtvaardig. We zijn de jojo van de samenleving."
"Ik denk dat het de morele plicht is om de mensen erdoor te sleuren financieel", aldus De Caluwe. "Enerzijds zijn er economische gevolgen. We zitten in de laatste wintermaanden. De eindejaarspremie moet betaald worden. Nu een maand dicht is moordend. Ik kijk naar de federale regering voor een tussenkomst. Er zou ook een premie moeten komen om de vaste kosten te dekken. En dan in volle avondshift dit nieuws vernemen is een dolk in het hart. Iedereen die de regels heeft overtreden heeft een verpletterende verantwoordelijkheid en treft zo 61.000 mensen uit de horeca."
© BELGA — Matthias De Caluwe Vier mensen thuis ontvangen
We zouden nog vier mensen thuis mogen ontvangen per maand. Het moet gaan om vier dezelfde personen. Dat is bevestigd aan onze redactie.
Eén nauw contact per gezin
Het Overlegcomité zou ook beslist hebben dat elk gezin nog slechts één nauw contact mag hebben.
Avondklok in het hele land tussen middernacht en 5 uur 's ochtends
Er komt een avondklok tussen middernacht en 5 uur 's ochtends. Dat is bevestigd aan onze redactie. Deze maatregel zal vanaf maandag ingaan.
Persconferentie Overlegcomité 19.30 uur
Volg hier om 19.30 uur de persconferentie van het Overlegcomité over de nieuwe maatregelen.
Honderd Brusselse cafés dreigen ten onder te gaan aan sluiting
Dat de Brusselse cafés door de coronapandemie een maand dicht zijn, brengt een honderdtal etablissementen in ernstige financiële moeilijkheden. Bij een sluiting van de horeca in Vlaanderen, zou de schade nog groter zijn, schrijft De Tijd vandaag op basis van een simulatie van de bedrijfsdataexpert Graydon. Het al dan niet sluiten van de horeca is een discussiepunt op het Overlegcomité, dat nog steeds aan de gang is.
De Graydon-studie leert dat de Brusselse horeca het voorbije halfjaar vrij goed standhield, ook al werd hij overspoeld door de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Brussels Gewest telde bij de uitbraak van het coronavirus in maart 1.800 cafés en bars. Daarvan zijn er intussen 76 gestopt, bij de helft als gevolg van een faillissement.
De steunmaatregelen die de overheid nam, hadden op de Brusselse cafés bovendien een bizar effect. Zo'n 15 procent of 256 zaken waren voor de pandemie in goede gezondheid maar hebben het nu zeer moeilijk. Maar voor veel meer zaken - 20 procent of 350 in totaal - geldt het omgekeerde: ze liepen in maart een groot risico op een faillissement, maar doen het nu beter. Wellicht komt dat omdat ze destijds nauwelijks nog klanten over de vloer kregen, maar nu dankzij de steun meer ademruimte krijgen.
Een maand lockdown doet die balans evenwel verschuiven. De groep die voor corona gezond was en nu in de problemen verkeert, groeit tot 22 procent, berekende Graydon. Mocht de sluiting verlengd worden tot twee maanden, dan wordt dat 23 procent. Om de Brusselse bars en cafés weer financieel gezond te krijgen is 21 miljoen euro aan vers kapitaal nodig. In Vlaanderen blijken de bars en cafés nog kwetsbaarder. Daar waren vier op de tien cafés gezond voor de crisis, maar in zware problemen nu. Na een maand lockdown zou dat 45 procent worden.
Op dit moment is in het Vlaams Gewest naar schatting 88 miljoen euro verse financiering nodig om alle bars en cafés weer financieel gezond te krijgen.
Restaurants en cafés gedurende maand dicht
De restaurants en cafés gaan gedurende een maand de deuren moeten sluiten. Er komen compenserende maatregelen voor de horeca. Dat is bevestigd aan onze redactie. De maatregel zou na twee weken geëvalueerd worden.
© Photo News Meer dan 15.000 nieuwe besmettingen op een dag in VK
In Groot-Brittannië zijn op een dag tijd 15.650 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo hebben Britse media op gezag van regeringscijfers gemeld.
Donderdag was er sprake van 18.980 nieuwe besmettingen. In totaal zijn er in Groot-Brittannië al 689.257 besmettingen opgedoken.
Er overleden in een etmaal ook 136 mensen aan Covid-19, tegen 138 de dag daarvoor. Vrijdag was het de vierde dag op rij dat er dagelijks minstens 100 nieuwe sterfgevallen waren. In totaal heeft het virus reeds aan 58.500 patiënten het leven gekost.
Er zijn nog eens 844 mensen in het ziekenhuis opgenomen.
Kortrijk schrapt uit voorzorg bezoek in alle publieke woonzorgcentra
Stad Kortrijk schrapt tot maandag de bezoekregeling in alle woonzorgcentra van Kortrijk. Dat meldt de stad vandaag. De beslissing wordt uit voorzorg genomen omdat de testresultaten van de centra op zich laten wachten. Eerder werd in drie woonzorgcentra het bezoek al geschrapt na verschillende besmettingen onder het personeel.
Sinds woensdag is bezoek in drie woonzorgcentra van stad Kortrijk al verboden nadat zo'n 15 medewerkers positief testten. Ondertussen blijken 23 medewerkers besmet. Maar een groot deel van de resultaten zijn nog niet binnen. Omdat de testresultaten langer dan normaal op zich laten wachten, heeft stad Kortrijk besloten om in alle woonzorgcentra het bezoek uit voorzorg te schrappen tot en met maandag. Tegen maandag zouden alle resultaten moeten binnen zijn en wordt de situatie herbekeken.
© Photo News Ziekenhuizen in provincie Luik liggen "over 48 tot 72 uur" vol
De ziekenhuizen in de provincie Luik liggen bijna vol en slaan alarm bij de regionale en federale autoriteiten, die momenteel in overleg bijeen zijn. Het aantal patiënten met Covid-19 in de Luikse ziekenhuizen neemt constant toe. Daardoor komt de behandeling van andere aandoeningen in het gedrang.
De ziekenhuizen (CHU, CHR en Groupe santé CHC) zeggen dat ze met een tekort aan personeel kampen: tot 20 procent van het personeel is in sommige ziekenhuizen afwezig.
"Onze ziekenhuizen liggen bijna vol en de curves tonen duidelijk dat we in de provincie Luik over 48 à 72 uur onmogelijk nog patiënten kunnen opnemen voor wie een opname nodig is, of het nu om Covid-19 of niet gaat", schrijven de ziekenhuizen in een brief.
Ook Duitsland, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en IJsland krijgen kleurtje op Europese kaart
Sinds donderdag maakt de ECDC ook een Europese kaart voor de coronabesmettingen. Maar nog niet alle landen hadden al een kleurcode gekregen. De reden daarvoor was dat er nog niet voldoende gegevens voorhanden waren. Nu krijgen ook Duitsland, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en IJsland een kleur op de kaart.
Italië bereikt nieuw coronarecord met meer dan 10.000 besmettingen op een dag
Voor de derde dag op rij haalde Italië een record inzake het aantal coronabesmettingen. Er werden namelijk 10.010 nieuwe gevallen gemeld op een dag. Donderdag waren het er nog 8.000 geweest en woensdag bijna 7.000.
Het totale aantal besmettingen komt daarmee op 391.611. De dodentol ging met 55 nieuwe overlijdens omhoog naar een totaal van 36. 427, aldus de Civiele Bescherming.
© Photo News Politie roept op om noodnummers niet te overladen met coronavragen
De federale politie roept op de sociale media op om de noodnummers 101 en 112 niet te overladen met vragen in verband met het coronavirus. Het gaat eerder om een preventieve oproep, legt een woordvoerster uit. "We merken dat er na afloop van de Nationale Veiligheidsraad of het Overlegcomité altijd veel oproepen binnenkomen."
Wie vragen heeft in verband met het coronavirus, kan daarvoor terecht op info-coronavirus.be of op het nummer 0800 14 689. "Overlaad de noodlijnen 101 en 112 niet!", vraagt de politie.
Volgens een woordvoerster van de federale politie kreeg met name de noodcentrale van Luik in de loop van de dag al veel oproepen met vragen over het coronavirus. "Maar de oproep is eerder preventief", zegt ze. "We merken dat er na afloop van de Nationale Veiligheidsraad of het Overlegcomité altijd veel oproepen binnenkomen van mensen met vragen over de coronamaatregelen." Ook toen de provincie Antwerpen strengere maatregelen invoerde, leidde dat tot veel oproepen naar de noodnummers.
Ziekenhuizen naar fase 1B
Alle universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land moeten ten laatste op maandag 26 oktober kunnen schakelen naar fase 1B uit het spreidingsplan, wat betekent dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorgen wordt voorbehouden voor coronapatiënten. Dat meldt de FOD Volksgezondheid na afloop van overleg met de sector.
Volgens de woordvoerster van de FOD Volksgezondheid Wendy Lee is het mogelijk dat niet-dringende zorg in bepaalde ziekenhuizen wordt uitgesteld eens fase 1B wordt uitgerold, al is het aan de instellingen zelf om te beslissen wat nog kan. "De beslissing om over te schakelen op fase 1B is gebaseerd op de cijfers, die niet de goede kant uitgaan. Dat spreidingsplan zorgt ervoor dat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel niet overbelast geraken, en dat de kwaliteit van de zorg, ook de niet Covid-gerelateerde zorg, niet in het gedrang komt", benadrukt Lee.
Verschillende ziekenhuizen of regio's schakelden eerder al over naar fase 1B. Dat is bijvoorbeeld het geval voor alle ziekenhuizen in Brussel, Ieper, Namen en Luik. Het spreidingsplan is opgesteld na de eerste golf van Covid-19-besmettingen in maart en moet vermijden dat de afdelingen intensieve zorgen overbelast geraken. Het plan bestaat uit vier fases, waarvan 1B de op een na laatste is.
Vanaf 26 oktober zal dus de helft van alle IC-bedden - wat neerkomt op 1.000 bedden over heel België - voor coronapatiënten voorbehouden zijn. In de laatste fase van het spreidingsplan moet 60 procent van de bedden worden vrijgehouden. Op dat moment moeten er wellicht extra bedden worden voorzien, want het spreidingsplan voorziet dat op elk moment zeker 40 procent van de plaatsen op intensieve zorgafdelingen beschikbaar moet zijn voor niet-coronapatiënten.
Kritiek op tweet van Sammy Mahdi
"Eerste regel opgelegd op kabinet: vrijdag spaghettidag. Heel trots op mijn dreamteam", schrijft Sammy Mahdi (CD&V). In een extra tweet schrijft Mahdi: "Houden ons aan de regels zoals deze vandaag gelden. Als morgen andere regels gelden, passen wij ons aan. Sociale afstandsregels worden gerespecteerd. Als telewerk wordt aanbevolen zullen we dat doen daar waar dat kan. De spaghetti was lekker."
Vlaamse regering verlengt contract voor contactopsporing tot eind mei 2021
De Vlaamse regering verlengt de overheidsopdracht voor de contactopsporing in Vlaanderen. Die opdracht werd eerder dit jaar toegewezen aan een consortium van callcenters, ziekenfondsen en consultancybedrijf KPMG. De oorspronkelijke opdracht liep zeven maanden, meer bepaald tot eind november, maar wordt nu verlengd tot eind mei 2021. Dat staat te lezen in de beslissingen van de Vlaamse regering.
© Photo News Overlegcomité zit nog steeds samen: horeca blijkt discussiepunt
Het Overlegcomité zit nog steeds samen over de verdere aanpak van de coronacrisis. De discussie over de horeca zou de moeilijkste knoop zijn: horeca helemaal sluiten of niet? De Vlaamse regering wil de horeca openhouden, maar binnen de federale regering zijn er meer stemmen die de horeca dicht willen. Ook de Brusselse regering pleit voor sluiting.
Lees ook. Nog 1 nauw contact, horeca vroeger of helemaal sluiten, verplicht telewerk: dit ligt op tafel bij Overlegcomité (+)
Zes ziekenhuizen in Namen schalen op naar fase 1B
Het ziekenhuisnetwerk van Namen activeert maandag fase 1B van het noodplan, zo hebben de directies van de zes ziekenhuizen van het netwerk RHN (réseau hospitalier namurois) vandaag aangekondigd. Het netwerk omvat onder meer het universitair ziekenhuis UCL Namur.
"De capaciteit aan bedden in fase 1A voor de opvang van COVID-19-patiënten op de gewone en intensieve zorg raakt verzadigd en is in sommige ziekenhuizen zelfs overschreden", aldus de directies. Fase 1B betekent dat 50 procent van de bedden op intensieve zorg naar Covid-19-patiënten gaat.
Meer dan 39 miljoen besmettingen wereldwijd
Wereldwijd zijn reeds meer dan 39 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo blijkt vrijdag uit het dashboard van de gezaghebbende Johns Hopkins Universiteit (JHU) in de VS.
De JHU registreerde 39.002.007 besmettingen, met als koploper de VS. Daar hebben zich reeds 7.982.291 infecties voorgedaan. India staat op plaats twee met 7.370.468 gevallen en Brazilië is derde met 5.169.386 besmettingen.
Het virus eiste over de hele wereld al 1.099.469 mensenlevens, waarbij de VS met 217.747 sterfgevallen het zwaarst zijn getroffen. Brazilië volgt met 152.460 overlijdens, India voorafgaand dat 112.161 coronadoden telde.
Wereldwijd kwamen 26.932.328 mensen COVID-19 te boven. India voert met 6.543.779 genezingen de wereldranglijst aan, gevolgd door Brazilië (4.526.393) en de VS (3.177.397)
© AFP Meerderheid besmette personen heeft geen idee van besmettingsbron
De meerderheid van de mensen die van 1 september tot 13 oktober besmet raakten met het coronavirus, heeft geen idee waar dat precies gebeurde. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op de tweede plaats staat het gezin en de derde mogelijke besmettingsbron is het werk.
De contacttracers die mensen met een coronabesmetting bellen, stellen hen ook steeds de vraag waar ze zelf denken dat ze het virus hebben opgelopen. Ze vragen hen ook waar ze nog geweest zijn in hun zogenaamde besmettelijke periode voor de start van de isolatie.
Uit de antwoorden blijkt dat de meerderheid (1.669) van de bevraagden geen idee heeft waar ze het virus opliepen. Op de tweede en derde plaats staan het gezin (657) en het werk (628), gevolgd door een andere activiteit (473), via een vriend (398), sportvereniging (275), horeca (178), hobby (159) en op reis (113).
Wanneer mensen aangeven waar ze nog geweest zijn in hun besmettelijke periode, duiken restaurants, horeca en sport het vaakst op. "Dat betekent uiteraard nog niet dat ze daar ook iemand besmet hebben, maar het geeft wel aan dat zeker ook daar de gouden regels zoals afstand houden en andere maatregelen maximaal gerespecteerd moeten worden."
Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de resultaten van deze bevragingen voor heel Vlaanderen gebundeld en stelt die vanaf nu beschikbaar voor de lokale besturen via de zogenaamde Vlaamse controletoren in de ZorgAtlas, een online rapporteringsinstrument van Zorg en Gezondheid.
Trump verzekert dat corona-epidemie vrijwel voorbij is, cijfers tonen exact het omgekeerde aan
“We zijn bijna de hoek om”, klonk president Donald Trump gisterenavond enthousiast tijdens zijn 'vragenuurtje' op NBC News toen het over de corona-epidemie in de VS ging. Die uitspraak is een wel heel bijzonder optimistische kijk op de cijfers, die aantonen dat de Verenigde Staten aan hun derde golf zijn begonnen. Lees hier meer.
© AP Meer dan 3.000 nieuwe besmettingen in Zwitserland
In Zwitserland zijn op 24 uur tijd nog eens 3.105 nieuwe besmettingen gemeld. Er zijn ook vijf mensen overleden aan Covid-19. Op zeven dagen tijd heeft Zwitserland nu al 13.261 nieuwe besmettingen vastgesteld. Sinds het begin van de pandemie staat de teller op 74.422 bevestigde coronagevallen. Er zijn sindsdien ook 1.823 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.
Alle delen van het land worden getroffen, zelfs de kantons die in het voorjaar nog relatief gespaard zijn gebleven. "De toestand is ernstig. Het is hoog tijd dat we de toename van het aantal gevallen tegenhouden", zegt de Zwitserse gezondheidsdienst OFSP. "Dat is de enige manier om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast wordt door een groot aantal gelijktijdige ziekenhuisopnames."
© AP — Een vrouw met mondmasker in Fribourg, Zwitserland. Overlegcomité: "Het is een hele lijst die op tafel ligt"
VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken staat momenteel aan het Egmontpaleis. In een korte update met HLN LIVE laat hij verstaan dat er voor de start van het Overlegcomité maar weinig reacties konden gesprokkeld worden, behalve onder meer dus bij minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne, die te voet aankwam. Dermagne liet volgens Frencken nog verstaan dat hij vindt dat "dezelfde maatregelen moeten getroffen worden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië" in plaats van eventueel aparte maatregelen naargelang de situatie.
"Het is moeilijk om te zeggen hoelang het overleg zal duren", zegt Frencken. "Het is een hele lijst die op tafel ligt (hier een overzicht)." Wat al wel duidelijk is, is dat het "ingrijpende dingen zullen zijn die zullen aangekondigd worden". "Er zit duidelijk een verstrenging aan te komen. Het moeilijkste knelpunt, hoor ik, is wat er moet gebeuren met de horeca, met de restaurants en de cafés."
Mogelijk volgt de persconferentie over de nieuwe maatregelen in de late namiddag al of iets later op de avond. "Dat zal volgens hetzelfde systeem gebeuren als bij ex-premier Wilmès: als het overleg is afgerond, vertrekken ze naar de Wetstraat 16, waar premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het woord zullen nemen, alsook de minister-presidenten." Ook rond de nauwe contacten, "de knuffelcontacten" is het laatste nog niet gezegd.
Achteraf zou er ook nog een aparte briefing komen over de langverwachte coronabarometer, met de verschillende dreigingsniveaus. "Het lijkt erop dat we nu al in fase vier zouden zitten, het op één na hoogste."
© HLN LIVE — VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken aan het Egmontpaleis Overlegcomité van start, avondklok "ligt op tafel"
In het Egmontpaleis is de vergadering van het Overlegcomité over de maatregelen tegen het coronavirus van start gegaan.
PS-vicepremier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne bevestigde bij het binnengaan dat het instellen van een avondklok tot de mogelijkheden behoort. "We willen duidelijke, sterke en voor de bevolking begrijpelijke maatregelen", zei hij ook. "De situatie is bijzonder ernstig in verschillende ziekenhuizen. We moeten daar rekening mee houden."
© Photo News — Pierre-Yves Dermagne (PS) bevestigde dat de avondklok "op tafel ligt". Contactonderzoek in Vlaanderen deed afgelopen week bijna 100.000 telefoons, sms'en voor hoogrisicocontacten
Ook de Vlaamse contactopspoorders voelen de sterke stijging van de coronacijfers. Het contactonderzoek in Vlaanderen heeft in de week van 9 tot 15 oktober in totaal 98.198 telefoons gedaan, blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Gemiddeld moest er naar 12.561 mensen per dag gebeld worden, dat zijn er 6.643 of 113 procent meer tegenover de week ervoor.
2.189 daarvan waren besmette patiënten (+892 tegenover de week ervoor). De overige oproepen zijn naar contactpersonen van patiënten, medische verantwoordelijken van leefgroepen of opvolgtelefoons. De bijna 100.000 telefoons zijn alle uitgevoerde telefoons, dus ook terugbellen naar een persoon, verkeerde nummers enzovoort.
Per dag werden gemiddeld ook 547 huisbezoeken gedaan bij mensen bij wie het contactonderzoek telefonisch niet lukte. De week ervoor waren er dat nog 343.
© Thinkstock Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten voor de Vlaamse contactopspoorders is van donderdag op vrijdag zelfs verdubbeld. Om die mensen allemaal snel te blijven informeren gaat de contactopvolging nu sms'en sturen in plaats van hen op te bellen, net zoals in Brussel en Wallonië al gebeurde.
Het aantal mensen dat de opspoorders moeten opbellen of bezoeken stijgt exponentieel. Van donderdag op vrijdag nam het aantal op te bellen besmette personen met meer dan een derde toe, van zo'n 2.800 naar bijna 3.700. Aangezien één besmette persoon vaak meerdere contactpersonen doorgeeft, gaan die aantallen nog sneller de hoogte in. Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten is daardoor op één dag verdubbeld. "Vandaag moeten we er iets meer dan 4.000 bereiken, gisteren waren er dat nog zo'n 2.000", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Om prioriteit te geven aan het snel bereiken van het fors stijgende aantal besmette personen en hoogrisicocontacten, belt de contactopsporing sinds vrijdag verder niet meer naar de laagrisicocontactpersonen van een besmette persoon. Die krijgen ook geen sms. Laagrisicocontacten hebben contact gehad met de patiënt, maar minder dan 15 minuten of op voldoende afstand. Voor hen is het advies om waakzaam te zijn voor symptomen, afstand te houden en contacten te beperken.
Inwoners van Chinese stad kunnen zich nu al laten vaccineren: “Vooral bedoeld voor medisch personeel”
De Chinese stad Jiaxing biedt haar inwoners noodvaccinaties tegen het coronavirus aan. Het is de eerste operatie van deze omvang in het land. Het vaccin dat gebruikt wordt, is nog niet goedgekeurd voor de grote markt.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden een tiental vaccins die in China ontwikkeld werden al uitgetest op mensen. Sinovac is een van de vier bedrijven die de ultieme ‘fase 3' bereikt hebben. Geen enkel vaccin heeft tot dusver echter goedkeuring gekregen om op grote schaal gedistribueerd te worden.
De Chinese autoriteiten gaven voor sommige wel al groen licht om te gebruiken in noodgevallen. Honderdduizenden mensen met een essentiële job zouden op die manier al een experimenteel vaccin gekregen hebben. Lees hier meer.
© REUTERS — Medewerkers van de Chinese vaccinproducent Sinovac. Bijna 8.000 nieuwe coronabesmettingen in Nederland
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7.997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op donderdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 7.825 positieve tests gemeld. Amsterdam-Amstelland telde er 798, waaronder 676 in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 688 besmettingen bij, waarvan 330 in Rotterdam. De provincie Utrecht telde 781 nieuwe gevallen, waarvan 263 in de gemeente Utrecht.
In de afgelopen zeven dagen werden er iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld bij onze noorderburen. Sinds het begin van de uitbraak zijn zo in totaal bijna 212.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd. Op 1 september stond de teller nog op 71.000.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft ook toenemen. Er zijn nu 1.553 coronapatiënten gehospitaliseerd. De stijging is vooral te zien op de afdelingen intensieve zorgen. Het aantal patiënten daar is in de afgelopen drie dagen met 25 procent gestegen, tot 345. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 17. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 29 sterfgevallen gemeld.
© ANP — Gesloten horecagelegenheden aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Pfizer hoopt goedkeuring voor vaccin eind november aan te vragen in VS
Het Amerikaanse Pfizer hoopt tegen eind november in de Verenigde Staten via een noodprocedure de goedkeuring te kunnen aanvragen voor het coronavaccin dat het samen met het Duitse BioNtech ontwikkelt. Dat zegt Pfizer-topman Albert Bourla in een open brief op de website van het bedrijf.
De timing voor het vaccin hangt af van hoe de tests verlopen. Momenteel is een grootschalige proef bezig, waarbij het vaccin op duizenden mensen wordt getest. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA eist dat minstens de helft van de deelnemers in de studie twee maanden lang geobserveerd wordt voor bijwerkingen. Die kaap zal volgens Bourla in de derde week van november gehaald worden.
De timing van Pfizer maakt duidelijk dat er in de VS geen vaccin goedgekeurd zal zijn voor de presidentsverkiezingen van 3 november. Het aandeel Pfizer won in de voorbeurse handel in New York 2,5 procent na publicatie van de brief.
© REUTERS — Testkits van Pfizer. Contactonderzoek deed van 2 tot 8 oktober bijna 60.000 telefoons
Het contactonderzoek heeft in de week van 2 tot 8 oktober in ons land 58.985 telefoons gedaan. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het betreft alle uitgevoerde telefoons, dus ook terugbellen, verkeerde nummers etc.
Gemiddeld moest het contactonderzoek naar 5.918 personen per dag bellen, van wie 1.538 patiënten. Dat zijn er 362 meer dan de week ervoor. De overige oproepen zijn naar contactpersonen van patiënten, medische verantwoordelijken van leefgroepen of opvolgtelefoons. Per dag werden gemiddeld ook 343 huisbezoeken gedaan bij mensen bij wie onderzoek telefonisch niet lukte.
In totaal werden 26.088 contacten verzameld. Dat zijn er 9.366 meer de week daarvoor. De patiënten die contactpersonen doorgaven, gaven gemiddeld 4,05 contactpersonen door.
© Photo News Waarom rood scherm op corona-app niet noodzakelijk betekent dat je gevaar hebt gelopen
Wie de corona-app gebruikt, heeft het misschien ook al meegemaakt: het gevreesde moment dat het scherm rood kleurt en je de melding krijgt dat je in contact bent geweest met iemand die positief heeft getest voor het coronavirus. Toch hoeft de schrik je niet meteen om het hart te slaan. Als je je mooi aan de regels hebt gehouden, is er misschien niets aan de hand. Lees hier meer.
© ISOPIX — De Belgische app Coronalert. Tsjechië roept artsen terug uit het buitenland
De Tsjechische minister van Volksgezondheid steunt een oproep van een artsenvereniging waarin artsen die in het buitenland werken worden opgeroepen om terug te keren naar eigen land om hun collega's bij te staan in de strijd tegen het coronavirus.
Elk jaar verlaten honderden artsen en andere mensen met een medisch diploma Tsjechië op zoek naar betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Donderdag werd een recordaantal van 9.721 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in het land. In totaal werden er al 149.000 gevallen gemeld en 1.230 overlijdens.
Tsjechië staat op de eerste plaats in Europa van aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste 14 dagen (660,8), gevolgd door België (515,4).
© EPA — Een eenzame straatverkoper met mondmasker in Praag vandaag. Sinardet: "Vlaanderen wil minder streng zijn voor horeca"
Politiek analist Dave Sinardet had het zopas in een gesprek met HLN LIVE over de meningsverschillen rond strengere coronamaatregelen tussen het federale en het Vlaamse niveau. "De federale regering wil liever een sluiting van de horeca, Vlaanderen wil die zo lang mogelijk open houden", legde hij onder meer uit.
Een eventuele avondklok noemt Sinardet "eigenlijk niet grondwettelijk in deze situatie". Bekijk het volledige gesprek in onderstaande video:
Eerste ministers komen aan voor het Overlegcomité
De eerste ministers stromen toe bij het Egmontpaleis, waar om 14 uur het Overlegcomité start. Ook de kersverse coronacommissaris is al gespot. De verschillende regeringen van ons land beslissen in het Overlegcomité over strengere maatregelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus in België. Wat ligt er ook alweer op tafel? Hier een overzicht.
Deze namiddag/avond - na afloop van de vergadering in het Egmontpaleis - zal moeten blijken wat die maatregelen precies zijn. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei eerder dat ze in elk geval "duidelijk, eenvoudig" en "te handhaven" moeten zijn om het draagvlak bij de bevolking hoog te houden.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zei dat de regering de scholen wil openhouden en ervoor wil zorgen dat de bedrijven kunnen blijven draaien. Maar een zeer grote bekommernis is ook te garanderen dat dringende zorg niet moet worden uitgesteld. De maatregelen mogen ook niet leiden tot meer eenzaamheid en isolement, zei Vandenbroucke nog.
© HLN LIVE Na Ursula Von der Leyen verlaat ook Finse premier EU-top Brussel om in quarantaine te gaan
Ook de Finse premier Sanna Marin heeft de EU-top in Brussel verlaten om in quarantaine te gaan. Ze heeft contact gehad met een parlementariër die besmet blijkt, laat ze weten. Gisteren verliet Commissievoorzitter Ursula von der Leyen Brussel ook al om in quarantaine te gaan. Lees hier meer.
© EPA — De Finse premier Sanna Marin in Brussel. Deze Europese landen en regio's sluiten scholen opnieuw na explosieve stijging coronabesmettingen
Terwijl het aantal besmettingen steeds hoger oploopt in Europa, doet België er alles aan om de scholen open te houden. Ook onze buurlanden willen de kinderen het liefst zo lang mogelijk naar school zien gaan.
Toch grijpen sommige Europese landen en regio’s alsnog naar een schoolsluiting. Dat is onder meer het geval in Tsjechië en Noord-Ierland, maar ook in regio's in Spanje en Italië gaan scholen dicht. Een overzicht.
© Getty Images Duitse rechtbank annuleert avondklok in Berlijn
Een rechtbank in Duitsland heeft de beslissing van de stad Berlijn teruggedraaid om een avondklok in te stellen voor de cafés en restaurants om het aantal coronabesmettingen terug te schroeven. Dat heeft een woordvoerder gemeld.
De cafés en restaurants in Berlijn moeten tussen 23 uur en 06 uur gesloten blijven. Mensen mogen vanaf 23 uur ook maar met maximaal vijf mensen of twee huishoudens buiten samenkomen. Een tiental Berlijnse bars en clubs had zich tegen de avondklok verzet. Volgens hen is er geen gegronde reden om een sluiting te verplichten en is de maatregel overdreven. Als de horeca de deuren moet sluiten trekken mensen naar andere plaatsen waar geen maatregelen gelden, stellen ze.
Berlijn kan nog tegen de beslissing van de rechter in beroep gaan voor het administratief hooggerechtshof van Berlijn-Brandenburg.
© Getty Images — Een bar in Berlijn, ter illustratie. WHO: "Remdesivir heeft geen effect bij coronabehandeling"
Het antivirale middel remdesivir heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geen effect op patiënten met het coronavirus. Dat zou blijken uit een internationale studie.
De Amerikaanse president Donald Trump kreeg onlangs het middel nog toegediend nadat hij besmet was geraakt met het virus. De WHO meldt echter dat het middel "weinig tot geen effect heeft" op coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat zou onder meer blijken uit sterftecijfers en de periode die patiënten in het ziekenhuis doorbrengen.
Het farmabedrijf Gilead Sciences is niet te spreken over het onderzoek waar de WHO zich op baseert. Uit andere studies komt naar voren dat het gebruik van remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten wél meerwaarde heeft, zegt het bedrijf. Uit die onderzoeken concludeerden onderzoekers dat coronapatiënten sneller herstellen door de virusremmer. Lees hier meer.
© EPA Sophie Wilmès gaat in zelfquarantaine: "Ik heb verdachte symptomen"
Om 14 uur komt het Overlegcomité samen om te overleggen over de verdere corona-aanpak in ons land. Voormalig premier Sophie Wilmès (MR) zal niet fysiek aan dat overleg deelnemen.
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken laat op Twitter weten verdachte symptomen te hebben en heeft beslist zich volgens de normale procedure te isoleren en haar arts te raadplegen voor een coronatest. Ze laat weten dat er geen positieve gevallen in haar entourage zijn en dat ze met collega's en haar team altijd de afstandsregels heeft gerespecteerd. "Toch is het beter voorzichtig te zijn."
© Photo News Grote corona-uitbraak op Britse kernonderzeeër na losbandig gedrag tijdens tussenstop
Meer dan 30 bemanningsleden van een Britse kernonderzeeër zijn besmet geraakt met corona na een tussenstop in de VS. Dat bevestigen Amerikaanse ingewijden na berichtgeving in de Engelse pers.
De met een kernwapen bemande HMS Vigilant voer op een niet nader genoemd tijdstip naar een marinebasis in Georgia voor een geplande onderhoudsbeurt. De bemanning was gevraagd om de basis Kings Bay niet te verlaten, maar dat lapten velen aan hun laars. De militairen trokken naar Cocoa Beach in de aangrenzende staat Florida, 320 kilometer verder. Ze zetten het ginds op een feesten en bezochten volop restaurants, cafés en stripteaseclubs. Lees hier meer.
© British Defense Ministry — De Britse nucleaire onderzeeër HMS Vigilant. Fons Verplaetse overleden "na korte ziekte en gevolgen Covid-19"
Fons Verplaetse, de voormalige gouverneur van de Nationale Bank en als kabinetschef van premier Wilfried Martens een van de architecten van het Belgische herstelbeleid in de jaren 80, is aan het coronavirus overleden. Dat meldt de Nationale Bank. Verplaetse werd 90 jaar oud. Lees hier meer.
Kliniek Sint-Jan in Brussel lanceert oproep: "Durf te komen, het is veilig hier"
"Ik dring echt aan: als mensen iets voelen in hun borst, als ze ongerust zijn, aarzel niet, maar bel". Dat is de oproep die dr. Hilde Vernaeve, hoofd van de borstkliniek van Sint-Jan in Brussel, vandaag lanceert. De oproep komt er na de negatieve ervaring tijdens de eerste coronagolf in maart-april. "Wij hebben gezien dat - spijtig genoeg - mensen heel veel schrik hadden om naar een ziekenhuis te komen. Dat moet nu tijdens de tweede golf ten allen prijze vermeden worden", zegt dr. Hilde Vernaeve.
Zeker op een kankerafdeling kan het uitstel van een controle nefast zijn volgens dr. Vernaeve. "Er zijn heel veel verschillende tumoren. Als dat een heel agressieve tumor is, dan kan die op vier à vijf maanden groter worden met als gevolg dat er meer noodzakelijkheid is om chemo te geven." "We hebben het hier over de niet-voorziene raadplegingen. De telefoontjes van: 'Ik heb iets gevoeld, wanneer mag ik komen.' Die telefoontjes zijn tijdens de eerste golf nauwelijks gebeurd.
Onterechte schrik volgens het hoofd van de borstkliniek, want in alle ziekenhuizen zijn er maatregelen van kracht, ook in Sint-Jan. Als je naar een supermarkt gaat, heb je meer kans om besmet te worden dan hier in het ziekenhuis", maakt Vernaeve zich sterk.
Ministers roepen op enkel nog essentiële verplaatsingen tussen België en Nederland te maken
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roept samen met haar Nederlandse collega Ferd Grapperhaus op om enkel noodzakelijke verplaatsingen te maken tussen beide landen.
In beide landen laait het coronavirus op en zijn de maatregelen aangescherpt, onderstrepen Verlinden en Grapperhaus vandaag in een persbericht. De grenzen blijven open, maar ze roepen hun landgenoten op om niet-noodzakelijke verplaatsingen tussen Nederland en België uit te stellen. Lees hier meer.
© BELGA — Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Corona-uitbraak in kerncentrale van Doel
Minstens 26 personeelsleden van de kerncentrale van Doel zijn besmet met het coronavirus. Dat bevestigt Engie Electrabel. Om te vermijden dat de uitbraak te veel kritiek personeel doet uitvallen, moeten medewerkers voortaan thuiswerken als dat mogelijk is. De positief geteste medewerkers worden in quarantaine geplaatst en de kerncentrale doet aan contactopsporing om de uitbraak verder in kaart te brengen. Lees hier meer.
© BELGA "We kunnen ons geen misstappen veroorloven"
Ook Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, roept de bevolking op om de verantwoordelijkheid op te nemen.
"Geniet van het weekend, maar verantwoord. We kunnen ons geen misstappen veroorloven, want daar zal het virus van profiteren. Focus op de dingen die nog wel in alle veiligheid mogen, zoals een wandeling in het bos, in plaats van op dingen die niet meer mogen. Samen kunnen we dit virus overwinnen."
© Crisiscentrum Eén op drie mensen twijfelt om zich te laten vaccineren tegen corona
Erg opvallende resultaten ook wat betreft een coronavaccin: "50 procent van de deelnemers is van plan om zich zeker te laten vaccineren tegen Covid-19, 33 procent weet het nog niet zeker of ze wel gevaccineerd willen worden, en 17 procent geeft aan zich niet te zullen laten vaccineren", legt Van Gucht uit.
"Eén van de belangrijkste oorzaken van twijfel of weigering is de angst voor de bijwerkingen. Deze mensen hebben vaak ook een negatief persoonlijk standpunt ten opzichte van vaccinatie in het algemeen. Het gaat ook vaker om mensen met weinig vertrouwen in de overheid of in wetenschappelijke instellingen."
"Veel mensen wachten het advies van hun huisarts af. De huisarts zal dus een cruciale rol spelen in het vertrouwen van het coronavacin", merkt de viroloog op.
© Photo News — Beeld ter illustratie. Opvallende resultaten corona-enquête: er wordt minder rekening gehouden met hygiëne- en afstandsregels
Sciensano publiceert vandaag de resultaten van haar meest recente corona-enquête, 30.000 volwassenen namen deel. "De ontevredenheid over de beperking van onze sociale contacten is algemeen afgenomen", geeft Van Gucht mee over de resultaten van die enquête. Verder blijken onder meer de angstgevoelens onder de bevolking toe te nemen in vergelijking met afgelopen zomer.
Daarnaast gaven mensen aan dat hun kennis over de coronamaatregelen is afgenomen in vergelijking met de voorbije maanden. "Er wordt ook minder rekening gehouden met de hygiëne- en afstandsregels", laat de viroloog ook nog verstaan. "En de aanbeveling om thuis te blijven in geval van ziekte wordt minder opgevolgd dan voordien. Het aantal mensen dat een mondneusmasker draagt, is wel toegenomen."
Sinds het begin van de coronacrisis blijkt verder in totaal 21 procent van de Belgische bevolking een arts te hebben geraadpleegd omwille van Covid-achtige klachten. Bijna een kwart van de deelnemers (24 procent) werd getest.
Situatie in de woonzorgcentra: houden nog vrij goed stand
Het aantal nieuwe besmettingen in de woonzorgcentra is sinds half september beginnen stijgen. "In Brussel en Wallonië lijkt de trend zich gelukkig voorlopig wat te stabiliseren. In Vlaanderen is de besmettingsgraad lager, maar zet de stijging zich nog wel nog door." Op 13 oktober werd Covid vastgesteld bij 6 op 1.000 bewoners in de Vlaamse woonzorgcentra, in Wallonië bij 9 op 1.000 bewoners en in Brussel bij 20 op 1.000 bewoners. In de Duitstalige gemeenschap werden geen besmettingen vastgesteld in de woonzorgcentra.
Verder heeft 9 procent van de Vlaamse woonzorgcentra minstens één Covid-geval. In Wallonië is dat 19 procent, in Brussel 21 procent. "Het goede nieuws: de meerderheid van de woonzorgcentra is dus nog steeds Covid-vrij, vooral in Vlaanderen: 91 procent van de Vlaamse woonzorgcentra is vrij van Covid."
Vanaf 10 Covid-gevallen in een woonzorgcentrum is er sprake van een uitbraak. "Het aantal grote uitbraken stijgt licht, maar treft nog steeds een kleine minderheid", aldus Van Gucht. "1,7 procent van de Vlaamse woonzorgcentra kent momenteel een grote uitbraak, in Wallonië is dat 2 procent, in Brussel 3,8."
De viroloog lanceert opnieuw "een warme oproep om extra voorzichtig te zijn voor onze ouderen en bij het bezoek aan een woonzorgcentrum."
© Crisiscentrum Ook steeds meer Covid-sterfgevallen
Ook de overlijdens blijven toenemen. De voorbije week waren er elke dag gemiddeld 23 Covid-overlijdens, een toename van 90 procent tegenover de week daarvoor. "Er zijn ondertussen ook al meerdere dagen geweest met meer dan 30 Covid-overlijdens per dag", meldt Van Gucht.
Bijna 2.000 Covid-patiënten in het ziekenhuis, bezetting op intensieve zorgen neemt sneller toe
Ook de ziekenhuiscijfers nemen dag na dag toe, de afgelopen week waren er gemiddeld 193 nieuwe opnames per dag. "Ook dat getal verdubbelt in vergelijking met de week ervoor. Er liggen nu bijna 2.000 patiënten (1949, red.) in het ziekenhuis."
327 mensen daarvan liggen op intensieve zorgen. "De bezetting op intensieve zorgen neemt sneller toe en verdubbelt nu elke 11 dagen", legt de viroloog uit. "Indien de huidige stijging aanhoudt, zullen we binnen de week de kaap van 500 patiënten op intensieve zorgen overschrijden en begin november de kaap van de 1.000 patiënten. Dat is de helft van de maximale capaciteit in België."
De situatie lijkt momenteel het meest precair in Brussel en Wallonië. "Het totaal aantal bezette bedden in deze gewesten - en dan spreek ik over alle bedden - bereikt nu de helft van het maximumaantal bezette bedden tijdens de eerste golf."
© Crisiscentrum Positiviteitsratio blijft stijgen
"De testcapaciteit staat onder druk", legt Van Gucht uit. "Maar toch voeren we nog steeds meer testen uit. Het percentage positieve testen blijft weliswaar toenemen." Nationaal gezien zitten we momenteel aan een positiviteitsratio van al bijna 13 procent. "In Brussel en in de Waalse provincies liggen de cijfers nog beduidend hoger, met uitschieters tot 20 procent in Brussel en Luik."
© Crisiscentrum Blik op de cijfers
Dan volgt een blik op de cijfers, die dus niet goed zijn. De afgelopen week zijn in België gemiddeld 5.976 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat is een stijging met 96 procent in vergelijking met de week ervoor.
"Maandag werd opnieuw het trieste record verbroken qua besmettingen, met 8.582 nieuwe besmettingen", legt viroloog Steven Van Gucht uit. "Voor dinsdag zijn de cijfers nog maar voor 70 procent compleet, we verwachten dat het geconsolideerde cijfer voor die dag boven de 10.000 zal uitkomen."
Beetje bij beetje verglijden de besmettingscijfers ook naar de oudere leeftijdscategorieën, die het meeste risico lopen. "De helft van de besmettingen wordt momenteel vastgesteld bij mensen jonger dan 35 jaar, in september was dit nog 32 jaar. De cijfers nemen ook sneller toe bij de 30 tot 70-jarigen."
Op het vlak van de provincies zien we overal stijgingen, "maar in het bijzonder in het Waalse Gewest". "In Henegouwen, Namen en Luxemburg verdubbelen de cijfers elke zes dagen. Sinds kort heeft Luik het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook voorbijgestoken als regio met het hoogste aantal besmettingen."
In Luik en in Brussel komen er elke dag meer dan 1.000 besmettingen bij, daarna volgen Henegouwen en Antwerpen qua grootste aantal besmettingen per dag.
© Crisiscentrum "Strengere maatregelen zijn nodig, gebruik dit weekend uw gezond verstand"
"We nemen vandaag een belangrijke volgende stap in de strijd tegen het coronavirus", zo vangt interfederaal woordvoerder Yves Van Laethem op de persconferentie aan. "Vandaag wordt de langverwachte coronabarometer aangekondigd en worden er strengere maatregelen aangekondigd dan de maatregelen die we nu kennen."
"Die nieuwe maatregelen zijn nodig", vervolgt hij. "Alle cijfers en indicatoren blijven in het rood en zijn niet goed." Hij roept specifiek op om dit weekend, vlak voor het ingaan van strengere maatregelen (waarschijnlijk) maandag, niet overdreven 'te profiteren', verwijzend naar onder meer lockdownfeestjes zoals in maart.
Viroloog Steven Van Gucht roept mensen eveneens op om dit weekend al hun gezond verstand te gebruiken. "Maak geen extra plannen de komende dagen en denk niet: 'we profiteren er nog even van nu het nog kan'", aldus Van Gucht. "Hoe vroeger we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we het virus terug bij het nekvel kunnen pakken."
© Crisiscentrum Zo meteen persconferentie van het Crisiscentrum
Zo meteen (11 uur) start de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de stijgende coronacijfers in ons land.
85 procent minder passagiers op Brussels Airport in september
In september kwamen er in totaal 379.303 passagiers op Brussels Airport, een daling met 84,8 procent in vergelijking met september 2019. Het lage cijfer is te wijten aan de toenemende reisbeperkingen. Dat meldt Brussels Airport in een persbericht.
Van de passagiers in september waren er 175.594 vertrekkende passagiers en 203.709 aankomende passagiers. Dit verschil komt door het einde van de zomervakantie en door het feit dat veel bestemmingen een rode zone werden - met de belangrijkste bestemming Spanje op de eerste plaats - waardoor passagiers genoodzaakt waren naar België terug te keren. Het aantal transferpassagiers was ongeveer 15 procent.
De eerste negen maanden van het jaar kwamen er in totaal zo'n 5.859.201 passagiers naar de luchthaven, terwijl dat er vorig jaar in die periode meer dan 20 miljoen waren. Dat is een daling van 70,9 procent.
Het vrachtvervoer is in september voor de vierde maand op rij gestegen. Vorige maand was de luchtvracht 18,9 procent hoger in vergelijking met september 2019. Dankzij dit resultaat doet Brussels Airport het beter op het vlak van luchtvracht dan zowel de globale als de Europese groei.
© Photo News 4-jarige Kaïs ligt op intensive care door Covid-19, zijn papa waarschuwt
De vader van het jongetje (4) dat op intensieve zorg ligt met Covid-19, waarschuwt andere ouders. Het kind heeft door corona MIS-C opgelopen, een zeldzame kinderziekte die een ontsteking van de hartspier kan veroorzaken.
“Ik was niet ongerust over Covid-19, tot ik mijn eigen zoon moest achterlaten in het ziekenhuis. Hij hyperventileert, zijn hartfunctie en ademhaling zijn ernstig aangetast. Ik deel dit bericht met het doel om te informeren. Pas goed op jullie kinderen, want deze ziekte is ook gevaarlijk voor hen.” Lees hier meer.
© Facebook/Grégory Chaudy — Kaïs (4) in het ziekenhuis. Uitbraak in Chinese miljoenenstad gelinkt aan havenarbeiders
De autoriteiten in de Chinese metropool Qingdao denken dat het coronavirus zich lokaal kon verspreiden door twee havenarbeiders. De overheid laat vanwege de uitbraak in de oostelijke kuststad in enkele dagen tijd alle negen miljoen inwoners testen. Die operatie moet vrijdag worden afgerond.
In de stad kwamen deze week dertien nieuwe coronabesmettingen aan het licht. Die konden in de meeste gevallen worden gelinkt aan een ziekenhuis. Daar zouden de besmette havenarbeiders een medische controle hebben ondergaan en het virus hebben verspreid. Er waren volgens een gezondheidsfunctionaris onvoldoende maatregelen genomen om dat te voorkomen.
Het is niet de eerste keer dat een hele stad wordt getest in China. Dat gebeurde eerder al in Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook. Ook in hoofdstad Peking zijn op grote schaal mensen getest. Het 1,3 miljard inwoners tellende China heeft volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit intussen in totaal ruim 90.000 besmettingen gemeld, veel minder dan bijvoorbeeld België.
© AFP — Aan de lopende band testen in Qingdao. © AFP Nog 1 nauw contact, horeca vroeger of helemaal sluiten, verplicht telewerk: dit ligt op tafel bij het Overlegcomité
Het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land komt vandaag om 14 uur bijeen om te vergaderen over de verdere corona-aanpak.
Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte donderdag in de Kamer nog dat de cijfers voor ons land niet goed zijn. Er komen zo goed als zeker strengere maatregelen. Maar welke dan? Hier een overzicht van wat er op tafel ligt.
© Photo News — Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). 4 op 10 Belgen ervaren meer stress op het werk door coronacrisis
Vier op de tien medewerkers ervaren meer stress op het werk door de aanhoudende coronacrisis. Een kwart geeft ook aan dat ze minder gelukkig zijn op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij 2.000 medewerkers. Lees hier meer.
Takeda wil in Henegouwse Lessen coronamedicijn produceren
Het Japanse farmabedrijf Takeda heeft de vestiging in het Belgische Lessen (Lessines) uitgekozen voor de productie van een behandeling tegen Covid-19. Dat zegt de woordvoerder op Radio 1. Het middel op basis van bloedplasma zit momenteel in de derde onderzoeksfase. Takeda gaat nu de doeltreffendheid van het medicijn na.
Het gaat om een geneesmiddel tegen de ziekte, en dus niet een preventief vaccin, onderstreept woordvoerder Stefaan Fiers op de radio. “Er is bloed verzameld bij patiënten die genezen zijn van Covid-19. Dat bloed bevat antistoffen om de ziekte te bestrijden. We gaan daar plasma uit distilleren en vervolgens ook versterken zodanig dat wanneer we dat bij een andere patiënt zullen inspuiten dat ook het immuunsysteem van die patiënt versterkt wordt." Lees hier meer.
© Shutterstock — Takeda wil bloedplasma gebruiken voor de behandeling van patiënten met Covid-19. Marc Van Ranst geeft toelichting
Als het aantal besmettingen volgende week daalt, dan betekent dit dat de eerste reeks maatregelen effect heeft gehad, maar dat is nog niet zeker. Dat zei viroloog Marc Van Ranst vanmorgen in HLN LIVE.
Het overlegcomité zit deze namiddag samen en we zullen ons aan nieuwe maatregelen mogen verwachten. Die zullen er op neerkomen dat we "zo ongeveer in ons kot moeten blijven", aldus Van Ranst, die ervan uitgaat dat het woord "lockdown" zoveel mogelijk vermeden zal worden, al zal het aantal toegestane sociale contacten vermoedelijk sterk beperkt worden.
Van Ranst verwacht ook dat er verscherpte regels zullen komen voor de horeca. Of er een voorbeeld wordt genomen aan Nederland, waar alle restaurants en cafés dicht blijven, valt nog af te wachten. Verder blijft het voorlopig ook nog de vraag of er een avondklok zal ingesteld worden, zoals in Frankrijk het geval is.
Van Ranst wijst er ook nog eens op dat er op intensieve zorgen mensen liggen van alle leeftijden. De grote meerderheid blijven ouderen en mensen met onderliggende factoren, maar er liggen ook jongere mensen. Dat er in het UZ Brussel momenteel een kind van amper vier jaar op intensieve ligt, is echter nog geen reden om alle scholen te sluiten, stelt de viroloog. "Onderwijs, gezondheidszorg en de brede economie vrijwaren, dat is waar men gaat op inzetten, een aantal andere dingen gaan dan beperkt worden", klinkt het.
Vlamingen getuigen over toestand in Europese broeihaarden
Het aantal besmettingen loopt in heel Europa gestaag op. We polsten bij negen uitgeweken Vlamingen naar de toestand in hun nieuwe thuisland.
Trump zegt dat pandemie vrijwel voorbij is
President Donald Trump heeft donderdagavond (plaatselijke tijd) in een vragenuurtje gezegd dat de coronapandemie in de Verenigde Staten vrijwel voorbij is. Terwijl de president geprikkeld zijn aanpak van de corona-epidemie verdedigde, kreeg hij in het gelijktijdige vragenuur van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden het verwijt dat hij "niets" heeft gedaan om het virus te stoppen.
© AP — Donald Trump tijdens zijn vragenuurtje in Miami. (15/10/2020) Opnieuw recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland
De autoriteiten in de Bondsrepubliek melden opnieuw een recordaantal nieuwe coronagevallen. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van Sciensano, zijn er in het laatste etmaal nog eens 7.334 besmettingen vastgesteld.
Dat is een flinke toename ten opzichte van de 6.638 nieuwe besmettingen die donderdag werden gemeld. Het totale aantal vastgestelde coronagevallen in Duitsland komt na de mededeling van het RKI vrijdag op 348.557. Doordat er 24 Covid-patiënten in het laatste etmaal aan het longvirus bezweken, komt het officiële dodental op 9.734.
De Duitse krant Die Welt meldde eerder op basis van eigen tellingen dat het aantal besmettingen de afgelopen zeven dagen 69 procent hoger ligt dan de week daarvoor. Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is in veertien dagen verdubbeld, volgens de krant.
Duitsland zet zich inmiddels schrap voor de tweede besmettingsgolf en heeft extra maatregelen ingesteld. De Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, zei dat het openhouden van de scholen, kinderopvang en de economie het belangrijkst is. "Er zijn momenteel te veel mensen die zich niet aan de regels houden. De komende dagen moet blijken of de nieuwe maatregelen werken."
© EPA — Reizigers dragen een mondmasker in een Berlijnse stadsbus. (15/10/2020) Bijna 2.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen
Er liggen momenteel 1.949 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 327 op intensieve zorgen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Gisteren lagen er 1.777 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Tussen 6 en 12 oktober zijn in België gemiddeld 5.976 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat is een stijging met 96 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor.
Sinds het begin van de epidemie zijn al 191.959 mensen besmet geraakt.
Tussen 6 en 12 oktober zijn gemiddeld 23 mensen per dag overleden aan de gevolgen van een besmetting. Intussen zijn al 10.327 mensen gestorven aan Covid-19 sinds het begin van de epidemie.
De positiviteitsratio - het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests - is gestegen tot 12,7 procent.
Privérusthuizen krijgen grootste deel compensaties na corona
De grote commerciële rusthuizen krijgen te veel geld uit de compensatiepot die de Vlaamse regering had aangelegd om de leegstand te compenseren. Dat vindt Vlaams Parlementslid Ann De Martelaer (Groen), zo staat te lezen in Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen.
Na de eerste coronagolf daalde de bezettingsgraad fors in de woonzorgcentra. Om die leegstand te compenseren, kregen de woonzorgcentra een vergoeding. Maar één vijfde van dat bedrag, 8 miljoen euro, gaat naar de grootste drie commerciële groepen in de woonzorgsector: Armonea, Senior Living Group en Orpea.
"Terwijl ze maar 15% van de bedden vertegenwoordigen", zegt De Martelaer. "Ze krijgen zo veel omdat hun dagprijzen veel hoger liggen en omdat de compensatie voor een groot stuk afhing van die dagprijs. Dat is oneerlijk."
Groen wil een vast forfait voor alle woonzorgentra.
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) nuanceert. "We toppen af tot maximaal 20% bovenop de gemiddelde dagprijs in Vlaanderen. De zeer hoge dagprijzen compenseren we niet." En het systeem wordt ook veranderd: "Vanaf 1 oktober compenseren we nog slechts 40% van de dagprijs, voordien was het 90%."
Lees ook: De helden van de rusthuizen: deze vrijwilligers staan ópnieuw paraat (+)
Argentinië rondt kaap 25.000 overlijdens
In Argentinië zijn donderdag 421 nieuwe coronadoden gemeld. In totaal zijn sinds de uitbraak van de coronapandemie zeker 25.340 inwoners om het leven gekomen door het longvirus. Dat meldt het dagelijkse bulletin van het ministerie van Gezondheid.
222 dagen na vaststelling van het eerste overlijden door Covid-19, heeft het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd het hoogste aantal coronadoden per miljoen inwoners over de afgelopen zeven dagen.
In tegenstelling tot de meeste andere landen die getroffen werden door de pandemie, neemt in Argentinië het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen onophoudelijk toe sinds maart, ondanks het direct sluiten van de grenzen, een nationale lockdown en een mondmaskerplicht.
Donderdag werden 17.096 nieuwe infecties geconstateerd in het land van 44 miljoen inwoners, een dagrecord. Tot nu toe raakten zeker 949.063 inwoners al besmet met het virus.
Tot september werden de meeste besmettingen geconstateerd in de hoofdstad Buenos Aires en de gelijknamige omliggende provincie. Maar sinds de coronamaatregelen in de rest van het land werden afgebouwd, lijkt het virus zich juist te verplaatsen naar die gebieden. Inmiddels wordt 60 procent van de nieuwe besmettingen buiten de hoofdstedelijke regio geconstateerd.
© REUTERS — Pendelaars verlaten het perron van kopstation Retiro in Buenos Aires. (09/10/2020) Kamala Harris last reispauze in na besmetting manager
De Democratische vicepresidentskandidate Kamala Harris heeft haar reisplannen tot zondag geannuleerd, nu haar communicatiemanager positief is getest op het coronavirus. De running mate van Joe Biden voert tot die tijd online campagne.
Harris (55) werd zelf woensdag negatief getest, meldt haar campagneteam. Ze hoeft niet in quarantaine na de besmetting van communicatiedirecteur Liz Allen. Een crewlid van een vliegtuig waar ze in zat is ook positief getest. Harris is volgens haar team niet in nauw contact geweest met een van beiden. Uit voorzorg cancelt ze haar trips.
Ook Biden zat maandag en dinsdag in een vliegtuig met iemand die later positief testte. Bidens campagneteam meldde donderdagavond dat de presidentskandidaat daarop negatief heeft getest. Volgens zijn campagneteam was Biden (77) minstens 15 meter van deze persoon verwijderd en is er geen reden om in quarantaine te gaan. Beiden droegen een mondkapje.
© AFP — De Democratische vicepresidentskandidate Kamala Harris. Drooglegging treft ook Brits parlement
Britse parlementariërs kunnen in het Lagerhuis vanaf zaterdag geen bier, wijn of sterkere drankjes meer bestellen. Nu de bevolking lijdt onder nieuwe beperkingen tegen het coronavirus is het niet onredelijk dat ook politici de pijn voelen, is de gedachte.
Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle wees op de sluiting van pubs in Liverpool. Ook in andere delen van het koninkrijk kunnen Britten voorlopig niet of maar beperkt genieten van een pint of whisky in hun favoriete café. Aangezien parlementsleden inwoners uit allerlei delen van het land vertegenwoordigen heeft Hoyle besloten de parlementariërs droog te leggen.
Het Verenigd Koninkrijk rapporteerde donderdag net als woensdag bijna 20.000 nieuwe besmettingen, en 138 overlijdens. De regering kondigde eerder donderdag aan dat miljoenen mensen in Londen en andere gebieden in Engeland te maken krijgen met strengere maatregelen.
EU-leiders beloven regelmatig videocontact over corona, Von der Leyen verlaat top voor nieuwe quarantaine
De 27 EU-leiders hebben hun eerste vergaderdag in Brussel afgesloten met het voornemen regelmatiger per video contact met elkaar te hebben over de aanpak van het coronavirus. Bondskanselier Angela Merkel zei na afloop dat de strijd tegen het coronavirus een "uitdaging voor alle regeringen is ". "We zullen allemaal hard moeten werken", zei ze, "om het aantal patiënten te verminderen en geïnfecteerden af te zonderen om de verspreiding af te remmen."
De 27 leiders spraken onder meer over het wederzijds erkennen van coronatests en eenduidige quarantaineregels in de EU op wetenschappelijke basis.
Von der Leyen verlaat EU-top voor nieuwe quarantaine
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de EU-top in Brussel verlaten en gaat opnieuw in quarantaine. Een van haar naaste medewerkers blijkt besmet met het coronavirus. Ze heeft zelf negatief getest, zei Von der Leyen op Twitter, "maar uit voorzorg verlaat ik de top onmiddellijk om in zelfisolatie te gaan".
De top was al niet voltallig: ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki ontbreekt. Ook hij zit in quarantaine na contact met iemand die het virus onder de leden bleek te hebben.
Von der Leyen ging begin deze maand al een keer in quarantaine, nadat ze in de nabijheid van een besmet persoon was geweest. Dat werd vlak na de vorige EU-top openbaar. De EC-voorzitter bleek toen niet besmet.
© EPA — Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. CEO UZ Brussel: "Volgende week fase 1B in alle ziekenhuizen"
Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, hekelt in De Afspraak op Canvas de onduidelijke communicatie naar de ziekenhuizen. Volgens Noppen kregen de Brusselse ziekenhuizen gisteren te horen dat ze moesten overgaan naar fase 1B, wat betekent dat 50 procent van de bedden op de afdeling intensieve zorg moet worden voorbehouden voor Covid-19-patiënten. "Deze namiddag kregen we dan bericht dat we toch niet naar 1B, maar naar fase 1A-accent zullen gaan, waarbij we 33 procent van de bedden op intensieve zorg moeten reserveren. Volgende week woensdag zou er dan op federaal niveau overgegaan worden naar fase 1B, voor iedereen", klinkt het. Dat zou morgen beslist worden op het overlegcomité.
"Deze situatie is onduidelijk. We zijn voorbereid op 1B, zelfs op 2A, want we kennen de voorspellingen van de statistici, en die zijn niet rooskleurig. Maar we zetten de overgang nog niet in gang, want de consequenties daarvan zijn zwaar voor niet-Covid-behandelingen", aldus Noppen. "We willen vermijden dat we nodeloos zorg moeten uitstellen." De CEO van het UZ Brussel benadrukt dat er geen reden is om zorg uit te stellen. "Er is op dit moment geen boodschap 'blijf thuis'. Voor alle duidelijkheid: alle raadplegingen zijn open. Denk je dat er nood is aan specialistische zorg, kom dan naar het ziekenhuis. We bepalen samen met de patiënt de ernst, en als het nodig is voeren wij ingrepen uit. Het ziekenhuis is een veilige plek, je loop er geen besmettingsgevaar."
Noppen hoopt dat de federale regering vrijdag strengere maatregelen zal aankondigen, en dat deze regels zullen opgevolgd worden. UZ Brussel probeert daarom ook alle doelgroepen te bereiken, door onder meer jongeren uit te nodigen op de afdeling intensieve zorg. "Als je met je eigen ogen ziet wat het betekent om aan de beademing te liggen, dan weet je dat je moet opletten. Het virus is niet alleen gevaarlijk voor ouderen, we hebben patiënten van alle leeftijden. De jongste Covid-19-patiënt op intensieve zorg is amper vier jaar oud. Dat is heel aangrijpend, ook voor ons personeel."
© UZ Brussel — Archiefbeeld. Marc Noppen, CEO UZ Brussel. Voor het eerst meer dan 30.000 nieuwe coronabesmettingen in Frankrijk
Er waren donderdag 30.621 nieuwe infecties, wat het totaal sinds de uitbraak van de pandemie op 809.684 brengt. De autoriteiten registreerden 88 nieuwe overlijdens. Covid-19 heeft zo in Frankrijk al aan 33.125 mensen het leven gekost.
Het percentage positieve tests is naar 12,6 procent geklommen. Woensdag was dat nog 12,2 procent, aldus de krant Le Parisien.
Er waren op 24 uur tijd 1.207 nieuwe hospitalisaties tegen 1.133 woensdag.
In heel Frankrijk wordt vanaf zaterdag 17 oktober opnieuw de noodtoestand voor de volksgezondheid van kracht, kondigde president Emannuel Macron gisteren aan.
Duitstalige Gemeenschap treft maatregelen na stijging besmettingen
In de Duitstalige Gemeenschap zijn er de afgelopen twee weken 369 nieuwe coronabesmettingen geteld. Vooral de gemeenten Sankt Vith en Bütgenbach maken zich zorgen. Daarom zijn er vanaf vrijdag nieuwe maatregelen van kracht, die voor minstens drie weken gelden. De Duitstalige minister van Volksgezondheid Antonios Antoniadis wijt de toename aan dorpsfeesten en bijeenkomsten in sportclubs. "Het probleem is vooral dat mensen zich niet altijd aan de regels van social distancing houden", klinkt het.
Om de verspreiding van de epidemie te beperken, heeft de Duitstalige regering nieuwe maatregelen genomen, vergelijkbaar met die in Luik. Ze gaan vrijdag in, en zijn van kracht voor minstens drie weken. Zo is het onder meer verboden om op de openbare weg alcohol te verbruiken. Ook kantines van sportclubs mogen enkel open blijven onder bepaalde voorwaarden: er mag geen alcohol geschonken worden en 45 minuten na de laatste activiteit moeten ze sluiten. Er komt in de sportclubs ook een "Covid-manager", die erop toeziet dat de regels worden nageleefd.
Voor mensen ouder dan twaalf jaar worden indoor contactsporten verboden. Alle sportactiviteiten in groep worden beperkt tot 50 personen en douches en kleedkamers worden gesloten, behalve in zwembaden.
Meer dan helft EU-landen 'rood' op nieuwe coronareiskaart
Meer dan de helft van de landen in de Europese Unie, plus het Verenigd Koninkrijk, hebben donderdag het label rood gekregen op een nieuwe Europese coronakaart. De kaart is uitgegeven nadat de EU-lidstaten dinsdag besloten hun aanpak van reisbeperkingen naar andere landen te coördineren als reactie op de nieuwe corona-uitbraken.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), een agentschap van de Europese Unie, houdt de kaart bij. Zeventien van de 31 landen die onder het ECDC vallen, kregen het label rood of overwegend rood. Ook België kleurt rood op de kaart.
Overwegend rood betekent dat de gemiddelde dagelijkse besmettingsgevallen in de laatste veertien dagen 50 of hoger waren per 100.000 inwoners. Een rode beoordeling volgt als het veertiendaagse gemiddelde 150 gevallen of hoger per 100.000 is.
Behalve de 27 EU-landen bestrijkt het ECDC het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een groene beoordeling betekent dat het veertiendaagse meldingspercentage lager is dan 25 gevallen per 100.000 en oranje zijn de landen die tussen rood en groen vallen.
© Screenshot ECDC — Meer dan helft EU-landen 'rood' op nieuwe coronareiskaart De lidstaten kwamen overeen om geen reisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit regio's die als 'groen' zijn beoordeeld, maar geen enkel land bereikte dat niveau geheel.
Voor landen die rood en oranje zijn, zijn de lidstaten vrij om te beslissen welke maatregelen ze eventueel willen opleggen. Ze kunnen bijvoorbeeld reizigers die uit die landen komen, verplichten in quarantaine te gaan of een coronatest te ondergaan.
Vijf landen - Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en IJsland - kregen geen beoordeling. De ECDC noemde een gebrek aan informatie als reden.