Bekijk belangrijke updates
  1. 16/10/2020

    Jambon: "Horeca dicht is verschrikkelijk maar kans op overdragen virus is er zeer groot"

    Na afloop van de persconferentie verdedigde Vlaams minister-president Jan Jambon in een video-interview met Belga de beslissing om de cafés en restaurants te sluiten. "Het is een verschrikkelijke beslissing", steekt Jambon van wal. "Die beslissing heeft niks te maken met dat de regels door cafés en restaurants niet goed werden opgevolgd. De reden waarom we de beslissing hebben genomen, is omdat tien procent van de bevolking nu de besmetting draagt en horeca de omgeving bij uitstek is waar mensen dicht bij elkaar komen en dus de kans op het overdragen van het virus zeer groot is. Vandaar deze verschrikkelijke maatregel die ook wel gepaard gaat met economische compensatiemaatregelen, want we willen de mensen absoluut niet aan hun lot overlaten."

    Er werd één maatregel genomen voor het hele land. Na de cafés in Brussel, sluiten nu ook alle andere cafés en ook de restaurants in heel België. Is de gezondheidssituatie in Vlaanderen niet beter dan in Brussel en Wallonië? Jambon repliceert: "Nu zijn er nog twee of drie provincies in Vlaanderen die nog niet in de hoogste fase zijn, maar als je de projectie bekijkt, dan zie je dat volgende week alle Vlaamse provincies, behalve misschien Limburg, rood gaan kleuren. Dan heeft het geen zin om dat onderscheid te maken. Tijdens de afbouw, wanneer provincies rapper dan andere in een lager risicogebied komen, zullen daar eerst de maatregelen afgebouwd worden."

    De langverwachte coronabarometer is nog niet klaar, maar zal volgens Jambon niet lang meer op zich laten wachten: "Die zal klaar zijn tegen eind volgende week. De hardware is klaar, maar de laatste elementen van de software moeten nog klaargemaakt worden."

    Tot slot had minister-president Jambon nog nieuws voor de voetbalfans. "Dit weekend verandert er niks, maar de volgende speeldag zal het publiek toegelaten bij voetbalwedstrijden gehalveerd worden."

    Instanews image
    © BELGA
  2. 16/10/2020

    "In de ziekenhuizen staan wij aan de rand van een drama"

    Na afloop van de persconferentie stak Gezondheidsminister Frank Vandenbroucke zijn ongerustheid over de toestand in de Belgische ziekenhuizen deze avond niet weg. "In de ziekenhuizen staan we op de rand van een drama", zei hij in een video-interview met Belga. "Ik wil dat niet verbergen. Het is beter de dingen te zeggen zoals ze zijn."

    Minister Frank Vandenbroucke schetst de situatie in verband met de ziekenhuiscapaciteit op intensieve zorgen: "We hebben 2.000 bedden voor intensieve zorgen in heel België. Die zijn nodig. Beeld u in dat we de helft van die bedden sluiten, dan zou u zeggen 'dat is levensgevaarlijk, want we hebben die nodig', maar dat is wat er gebeurt als het virus zich verder ontwikkelt en de bedden worden ingenomen door mensen besmet met corona. We zijn zover nog niet, maar je ziet dat het penibel wordt in een aantal ziekenhuizen. Als dit nog lang loopt, dan gaan de ziekenhuizen in de onmogelijkheid zijn om de gewone zorgen die ze moeten toedienen nog toe te dienen. Dat mag niet gebeuren. We moeten de gewone zorg laten lopen."

    Ook deed de minister een oproep. De maatregelen gaan pas in vanaf maandag, "maar in godsnaam gebruik uw verstand dit weekend", vraagt hij de bevolking. "Blijf thuis. Kijk naar de Ronde van Vlaanderen op tv. Dat is heel tof, maar ga alsjeblieft niet in de uren die er nog zijn allemaal samen op café hangen. Dat is echt niet slim."

    De maatregelen onmiddellijk laten ingaan, gaat niet, legt Vandenbroucke uit: "Die maatregelen moeten nageleefd worden. Daar staan sancties op. Straffen kan je alleen maar op basis van een door de regering genomen besluit dat gepubliceerd wordt en dat hebben we niet voor maandag."

    Instanews image
    © Photo News — Frank Vandenbroucke
  3. 16/10/2020

    Crisiscel Cultuur roept sector op waakzaam te blijven

    Het Overlegcomité heeft geen nieuwe maatregelen genomen voor de sport- en cultuursector. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité aangekondigd dat de protocollen van de cultuur- en sportsector nog de komende week herbekeken zullen worden. "Onze sector krijgt een week respijt. We kunnen in de komende week nog vasthouden aan onze huidige, veilige en voorzichtige manier van werken. We zijn dankbaar voor dat vertrouwen, maar de vraag is: wat dan? ", zegt woordvoerder van de Crisiscel Cultuur Tom Kestens. De Crisiscel Cultuur roept de sector op om waakzaam te blijven.

    Instanews image
    © AP
  4. 16/10/2020

    Unizo: "Nieuwe klap voor ondernemers"

    De nieuwe maatregelen van de regering in de strijd tegen het coronavirus komen "bijzonder hard binnen". Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo deze avond in een reactie. "We hebben in alle toonaarden een strengere handhaving bepleit van de bestaande maatregelen, eerder dan nog strengere maatregelen in te voeren. Maar het overlegcomité heeft duidelijk anders beslist", zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

    "Onze gedachten gaan nu in het bijzonder naar de horeca die andermaal de deuren moet sluiten, en naar de eveneens bijzonder zwaar getroffen event-, beurzen- en kermissector, die andermaal moeten inbinden, terwijl die nog maar op een fractie van hun capaciteit waren heropgestart. En dat zonder hard bewijs dat deze sectoren de motor zouden zijn van deze nieuwe corona-opstoot", aldus Van Assche.

    Volgens Unizo is het ondertussen duidelijk dat het virus de samenleving, economie en ondernemers nog geruime tijd zal gijzelen. "Van een echte relance kan geen sprake zijn zolang op elke versoepeling telkens weer verstrengingen volgen", zegt Van Assche. "Dit maakt het voor veel ondernemers haast onmogelijk om uit het dal te kruipen, zolang er geen vaccin is. We vinden het daarom bijzonder belangrijk en sterk van zowel de federale als Vlaamse overheid om een stevig pakket aan ondersteuningsmaatregelen te voorzien."

    Unizo is opgelucht over de nieuwe regeling rond telewerk. "We zijn helemaal mee in het verhaal om telewerk als norm in te voeren voor bedrijven en functies waar het kan, maar zonder de initieel gevreesde honderd procentregel. Het is goed dat beperkte, goed georganiseerde terugkeermomenten, met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen, mogelijk blijven waar dat belangrijk is voor de onderneming en bedrijfsvoering. Cruciaal in dit verband is dat ook de scholen maximaal open blijven, toch zeker in de lagere graden, zodat telewerk ook effectief werkbaar is voor ouders van jonge kinderen", klinkt het.

    Van Assche roept tot slot iedereen op om alle veiligheidsmaatregelen strikt na te leven.

    Instanews image
    © EPA
  5. 16/10/2020

    Socioloog: "Voor meeste mensen wel duidelijk dat het niet om te lachen is"

    Hoewel de strengere coronamaatregelen die het Overlegcomité deze avond heeft aangekondigd niet uit de lucht vielen, komen ze wel "hard binnen". Dat zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Samen met het besef dat het ernstig is. Voor de meeste mensen is het nu wel duidelijk dat het niet om te lachen is."

    Dat het Overlegcomité de teugels strakker zou aanhalen, komt volgens Glorieux niet als een verrassing. "Ik denk dat iedereen dat ergens wel verwacht had", zegt hij. "Het ging de afgelopen dagen echt wel duidelijk niet in de goede richting en we zagen ook strenge maatregelen in Nederland en Frankrijk."

    Toch zullen de maatregelen bij veel mensen hard binnenkomen, harder dan de lockdown in maart en april. "Toen was de boodschap dat we vijf weken op onze tanden moesten bijten en dat het daarna wel zou lukken", zegt Glorieux. "Nu is er geen eind in zicht. Er wordt al gesproken over volgende zomer en eind volgend jaar. Het is dus nog een lange tocht met af en toe wat verlichting en dan weer een golf die omhoog gaat. Dat werkt ontmoedigend."

    Daarnaast zijn de omstandigheden ook helemaal anders dan in de lente. "Het was toen prachtig weer, mensen konden buiten zitten en gaan wandelen. Nu worden de dagen korter en regent het vaak. Mensen die thuiswerken komen dan moeilijker buiten."

    Glorieux denkt dat de boodschap van de regering nu wel bij de meeste mensen zal doordringen. "De regels waren duidelijk", zegt hij. "En ook de communicatie was nu al wat duidelijker. Maar eerlijk gezegd kan het nog altijd veel beter hoor." Volgens de socioloog zou het Overlegcomité beter in het geheim samenkomen en rustig werken aan duidelijke videoboodschappen in de verschillende talen.

    Nu blijft het misschien nog een probleem om bepaalde groepen mensen te bereiken. "In de eerste plaats zou je denken aan migranten die de taal niet verstaan, maar onlangs was ik bijna geshockeerd over een reportage waarin men studenten in Louvain-La-Neuve vroeg of ze de maatregelen naleven en dat die echt niet op de hoogte waren en er zich niet naar gedroegen", aldus Glorieux. "Die minderheid die moeilijker bereikt wordt, daar moeten we echt wel een inspanning voor doen om die mee te krijgen", besluit de socioloog. "Als een minderheid zich asociaal gedraagt, dan lukt het niet."