Bekijk belangrijke updates
 1. 18/10/2020

  Duizenden Tsjechen op straat tegen coronamaatregelen

  In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de regering. De politie gebruikte het waterkanon en traangas om de betogers uit elkaar te drijven.

  De manifestanten vragen het ontslag van minister van Volksgezondheid Roman Prymula, de verantwoordelijke voor de coronamaatregelen in het land. Ze geven aan dat ze "geen schapen zijn, maar gewone mensen".

  De manifestatie werd gewelddadig toen de politie de betogers uit elkaar wilde halen omdat ze met veel meer waren dan toegelaten was. "De deelnemers hebben de politie zonder reden aangevallen", aldus de politiechef van Praag. Een andere politiebaas viseerde vooral "radicale voetbalsupporters".

  Een twintigtal agenten raakte gewond. Negen mensen moesten ter plaatse verzorgd worden, vier gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. Voor de betoging van start ging, werd al een vijftigtal mensen opgepakt. Vuurwerkpijlen, wapenstokken, boksbeugels en vuurwapens werden in beslag genomen.

  Minister Prymula veroordeelde de minachting van de betogers tegenover de zorgverleners. "Als resultaat gaan we honderden extra besmettingen hebben", zei hij.

  Tsjechië telt 170.000 coronabesmettingen en 1.400 overlijdens door Covid-19. Het land heeft momenteel het hoogste aantal besmettingen op 100.000 inwoners in Europa (828,4). België staat op de tweede plaats met 700,8 besmettingen op 100.000 inwoners.

  Instanews image
  © AFP
 2. 18/10/2020

  Waals collectief onderneemt stappen tegen sluiting horeca

  Een tijdelijk Waals collectief dient in de loop van de week twee beroepen in tegen de sluiting van cafés en restaurants. Het CIMS (Collectif Indépendant Multi sectoriel) voelt zich gediscrimineerd en meent dat er onvoldoende wetenschappelijke argumenten zijn voor de maatregel. Eerder had Horeca Vlaanderen al laten weten dat ook te overwegen.

  "We verdedigen met deze stop niet alleen de cafés en restaurants, maar ook alle andere handelszaken en bedrijven die de gevolgen zullen dragen van de sluiting van de horeca", licht restauranthouder Gilles Hoyoux toe. Het collectief wil zowel een procedure bij de Raad van State als bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg starten. 

  "Het gaat volgens ons om een disproportionele en discriminerende maatregel", verklaart advocaat Clément Pesesse. "In maart was de lockdown algemeen en had die betrekking op iedereen. Waarom viseert men nu specifiek de horeca? Het gaat om een maatregel die niet te voorzien was en van vandaag op morgen opgelegd wordt. Daarom is er sprake van een fout vanwege de Belgische staat."

  Instanews image
  © Joel Hoylaerts/Photo News
 3. 18/10/2020

  Feestje met 200 personen in shishabar stilgelegd

  De politie van de zone Brussel-Zuid heeft vrijdagavond in Anderlecht een privéfeest moeten stilleggen waarbij een 200-tal personen aanwezig waren. De agenten hebben verschillende pv’s opgesteld, waaronder eentje voor weerspannigheid. Lees er hier meer over.

  Instanews image
  © Belga
 4. 18/10/2020

  De Croo annuleert officieel bezoek aan Nederland

  Premier Alexander De Croo heeft zijn officieel bezoek aan Nederland op dinsdag geannuleerd. 

  Het zou de eerste officiële buitenlandse verplaatsing van de nieuwe premier geweest zijn. De Croo oordeelt echter dat de huidige Covid-19-omstandigheden in ons land een buitenlandse verplaatsing momenteel niet toelaten. Alle aandacht moet nu gaan naar het aanpakken van de crisis.

  Premier De Croo en minister-president Rutte hebben nu afgesproken om de officiële ontvangst in Den Haag in te plannen vanaf het moment dat de situatie dat opnieuw toelaat.

  Instanews image
  © BELGA — Alexander De Croo.
 5. 18/10/2020

  Minstens twintig Italiaanse parlementsleden besmet met corona

  Het Italiaanse parlement lijkt een coronahotspot te worden, met al zeker twintig parlementsleden in beide kamers van het parlement die positief hebben getest op het coronavirus. Dat meldt de krant 'Il Messagero'. Volgens mediaberichten zouden nog meer mensen preventief in quarantaine zijn gegaan.

  Volgens de Italiaanse media vinden er in de komende weken geen stemmingen plaats in de Kamer, maar zullen de debatten en de commissievergaderingen wel doorgaan. "De democratie mag op zo'n gecompliceerd moment niet onderbroken worden", aldus Mariastella Gelmini (een parlementslid van oppositiepartij Forza Italia; nvdr).

  In Italië werden gisteren bijna 11.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. De regering wil vanavond nog strengere coronamaatregelen aankondigen. 

  Instanews image
  © EPA