Bekijk alle updates
  1. 24/10/2020

    Gouverneur van Luik neemt bijkomende maatregelen

    Waarnemend gouverneur van de provincie Luik, Catherine Delcourt, heeft drie politiebevelen uitgevaardigd ter aanvulling van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Het gaat om maatregelen inzake uitgaansverbod, handel en evenementen, die werden besloten na een vergadering van de provinciale crisiscel en na overleg met de vertegenwoordigers van de 84 burgemeesters van de provincie.

    Lees hier meer.

  2. 24/10/2020

    Intensivist Geert Meyfroidt: "Tegen begin november grote problemen in ziekenhuizen"

    "In Vlaanderen is de situatie zeer zorgwekkend en alarmerend. De ziekenhuizen hebben het aantal patiënten onder controle, maar de gewone zorg is al stilgelegd. Wat er nu op ons afkomt, is minstens even erg als tijdens de tweede golf. Een paar dagen geleden kwam er dagelijks een klein ziekenhuis aan patiënten bij, nu is dat een middelgroot ziekenhuis. Dat heb je bij een exponentiële stijging", waarschuwt intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) in VTM Nieuws

    Tegen begin november verwacht Meyfroidt grote problemen in de ziekenhuizen. "Dan gaan we aan de maximumcapaciteit geraken. Wij kunnen ons organiseren tot een bepaalde capaciteit. Dat hebben we niet onder controle, alles hangt af van de maatregelen in de maatschappij. We gaan anders de zorgen niet kunnen geven zoals we ze willen geven en misschien keuzes moeten maken. We moeten de kwaliteit van de gezondheidszorg die in België zo goed is hoog houden." 

    De maatregelen die in Brussel en Wallonië komen volgens Meyfroidt geen moment te vroeg. "Er is eigenlijk veel te laat gereageerd." Nog volgens de intensivist neemt men in Vlaanderen een risico door nog niet in te begrijpen. "Er zit vertraging op de maatregelen en het afbouwen van de epidemie in de bevolking, en er zit vertraging tussen de epidemie in de bevolking en wat we in de ziekenhuizen zien. Als er tegen begin november geen afbuiging komt, zijn we al te ver gevorderd." Over een bijna-lockdown in Vlaanderen zei Meyfroidt: "Er zit niet veel anders op. Liever vroeger dan laat. De timing van de maatregelen is veel belangrijker dan wat je uiteindelijk afspreekt. Het vroeger, hoe minder de epidemie verder ontspoort en hoe meer kans je nog hebt om verder af te buigen."

    Over de coronapatiënten in de ziekenhuizen zei Meyfroidt nog dat het eerst vooral begint met oudere mensen met andere aandoeningen. "Daarna volgen de vijftigers, zestigers en zeventigers. Mensen met overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten vormen nog altijd de risicogroep."

  3. 24/10/2020

    Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) vraagt actie voor Vlaamse Rand na drastische Brusselse maatregelen

    Na de drastische Brusselse maatregelen die vandaag werden aangekondigd, komen ook mogelijk strengere acties voor de Vlaamse Rand in beeld. De coronacijfers liggen er namelijk in de lijn van die van Brussel en Wallonië. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wil de Vlaamse regering in beweging brengen om lokale maatregelen voor de Vlaamse Rand te bekijken.

    Instanews image
    © Marc Baert — Hans Bonte
  4. 24/10/2020

    Georges-Louis Bouchez: "Hoe kunnen wij zulke verschillende maatregelen aanvaarden?"

    Nu Wallonië en Brussel een versnelling hoger geschakeld hebben in de strijd tegen het coronavirus pleit MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor dezelfde maatregelen over het hele Belgische grondgebied. "Helder en eerlijk, zonder iemand aan te vallen en zonder een polemiek te beginnen: hoe kunnen wij politici, zulke verschillende maatregelen tussen 3 gewesten van zo’n klein land aanvaarden, wanneer de algemene ziekenhuissituatie zo erg is", schrijft Bouchez op Twitter.

    Instanews image
    © BELGA
  5. 24/10/2020

    Strengere maatregelen in Brussel: avondklok en mondmaskerplicht

    De Provinciale Crisiscel van Brussel heeft strengere maatregelen aangekondigd:

    -  Een algemene mondmaskerplicht

    - Winkels moeten sluiten om 20 uur, individueel winkelen is de regel. 

    - Een avondklok van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends

    - Het hoger onderwijs schakelt over op volledig afstandsonderwijs. 

    - Daarnaast gaat ook alle sport- en cultuurinfrastructuur (zwembaden, fitnesszaken, musea, ... ) op slot tot 19 november. Amateursportcompetities worden verboden (voor alle leeftijden), trainingen mogen nog voor kinderen jonger dan 12 jaar.

    - Verbod op schooluitstappen.

    - Telewerk wordt verplicht.

    De maatregelen gaan in vanaf maandag. 

    "Ik denk dat we altijd de nodige maatregelen hebben genomen", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "Het Brussels Hoofdstedelijk gewest was een van de eerste die in actie kwam op 11 maart. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen binnen de grenzen van onze bevoegdheden. Dat zullen we blijven doen. We kijken naar het verleden om te leren en geen fouten te herhalen. We proberen zo helder mogelijk te communiceren om de continuïteit van de maatregelen op de beste manier te laten naleven."

    Instanews image
    © Photo News