Bekijk belangrijke updates
 1. 25/10/2020

  Obama kritisch: "Trump volledig gefaald in aanpak coronacrisis"

  De voormalige Amerikaanse president Barack Obama vindt dat zijn opvolger Donald Trump totaal heeft gefaald in zijn aanpak van de corona-epidemie. Dat zei hij zaterdag in Miami (Florida) op campagne voor zijn vicepresident, nu de Democratische kandidaat Joe Biden.

  "Acht maanden na het begin van deze pandemie breken de nieuwe gevallen nog steeds records", verklaarde Obama. "Deze pandemie zou voor elke president moeilijk te beheersen zijn geweest, maar het idee dat dit Witte Huis iets anders deed dan volledig verknoeien is absurd."

  Instanews image
  © AP
 2. 25/10/2020

  H. Hartziekenhuis in Mol neemt tijdelijk geen patiënten meer op

  Het H. Hartziekenhuis in Mol houdt tot maandagmiddag een opnamestop en wordt dus ook tijdelijk afgekoppeld van de 112-centrale. Dat meldt het ziekenhuis zaterdag op zijn website.

  Er zullen geen dringende opnames meer gebeuren in het ziekenhuis, behalve op de diensten pediatrie en materniteit. Alle dringende transporten naar het ziekenhuis van Mol worden afgeleid naar ziekenhuizen in de buurt. Een 'poortfunctie' van de dienst spoedgevallen blijft wel actief om zo nodig patiënten te stabiliseren of om patiënten die niet via de dienst 112 binnenkomen, op te vangen.

  Voor patiënten betekent dit concreet dat ze voor de afdelingen pediatrie en materniteit voor een dringende opname nog naar het H. Hartziekenhuis Mol kunnen komen, maar noodgevallen die een opname vereisen zullen doorgestuurd worden naar de netwerkziekenhuizen van Geel, Turnhout en Herentals.

  Die maatregelen komen er nadat de voorbije week enkele patiënten op 'gewone afdelingen' in het ziekenhuis besmet bleken te zijn met het coronavirus. Het ziekenhuis benadrukt dat het "drastische maatregelen" nam, zo is een strenge isolatie ingevoerd, is iedereen getest en zijn alle ruimtes grondig ontsmet. "Dit zorgt voor een onverwachte en tijdelijke overbelasting van de desbetreffende diensten. Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven bieden, dienen enkele diensten een opnamestop door te voeren", luidt de verklaring. 

 3. 24/10/2020

  Recordaantal van 45.000 nieuwe besmettingen op één dag in Frankrijk

  In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur 45.422 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een record. Er liggen ondertussen al 2.500 coronapatiënten op de intensieve zorgen, meldt de Franse gezondheidsdienst zaterdag.

  Vrijdag werden nog 42.032 bijkomende coronabesmettingen gemeld. De afgelopen 24 uur waren er 138 overlijdens, tegenover 298 een dag eerder. In totaal zijn in Frankrijk minstens 34.645 gestorven door het virus. 

 4. 24/10/2020

  Spaanse regering morgen bijeen over uitroepen noodtoestand

  De Spaanse regering komt morgenochtend bijeen om te bespreken of de noodtoestand moet worden uitgeroepen en onder welke voorwaarden. De maatregel zou de zeventien Spaanse regio's juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen, zoals een uitgaansverbod om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Volgens de regering van premier Pedro Sánchez hebben de meeste autonome regio's het voorstel dat op tafel ligt omarmd. De regio's Castilië en Léon en Valencia hadden erom gevraagd. De regering in Madrid is voorstander van een nachtelijk uitgaansverbod, maar een eerder voorstel werd ingetrokken vanwege verzet van de regio's Madrid en Baskenland.

  Spanje was afgelopen week het zesde land ter wereld en het eerste in de EU dat een miljoen besmettingen meldde. Sánchez zei vrijdag op televisie dat het er vermoedelijk wel 3 miljoen zijn.

  Instanews image
  © REUTERS — De Spaanse premier Pedro Sánchez.

  In Frankrijk werd half oktober voor de tweede keer dit jaar de noodtoestand uitgeroepen. De regering heeft voorgesteld die te verlengen tot 16 februari om langer bevoegdheden te krijgen om de epidemie te bestrijden. 

  De Nationale Vergadering stemde er zaterdag mee in met 71 tegen 35 stemmen. De oppositie sprak haar bezorgdheid uit over het "tussen haakjes zetten van publieke vrijheden". De Senaat stemt er naar verwachting woensdag over, waarna de verlenging begin november een feit moet zijn.

  Het aantal coronabesmettingen passeerde vrijdag ook in Frankrijk de miljoen, nadat er in een etmaal ruim 42.000 gevallen bij waren gekomen, een recordaantal. President Emmanuel Macron zei vandaag tijdens een bezoek aan een ziekenhuis dat hij er vanuit gaat dat het virus 'op zijn best' tot volgend jaar zomer zal rondwaren in zijn land.

 5. 24/10/2020

  Gouverneur van Luik neemt bijkomende maatregelen

  Waarnemend gouverneur van de provincie Luik, Catherine Delcourt, heeft drie politiebevelen uitgevaardigd ter aanvulling van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Het gaat om maatregelen inzake uitgaansverbod, handel en evenementen, die werden besloten na een vergadering van de provinciale crisiscel en na overleg met de vertegenwoordigers van de 84 burgemeesters van de provincie.

  Lees hier meer.