Bekijk alle updates
  1. 25/10/2020

    Herfstvakantie verlengd

    De herfstvakantie wordt dan toch verlengd tot en met 11 november. Dat bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De scholen gaan opnieuw open op donderdag 12 november. “Ik verontschuldig mij bij de ouders die nu een oplossing moeten zoeken", laat Weyts weten.

    Viroloog Marc Van Ranst reageert positief in VTM NIEUWS: "Een goed idee".

  2. 25/10/2020

    Burgemeesters uit Vlaamse Rand onderzoeken morgen strengere maatregelen

    De negentien burgemeesters van de Vlaamse Rand rond Brussel komen maandagochtend samen om zich te buigen over extra coronamaatregelen voor de Rand. Dat zegt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte aan Belga. Bonte zelf pleit er alvast voor de Brusselse verstrengingen over te nemen in de Vlaamse Rand. Bonte "betreurt" ook de "afwachtende houding van de de Vlaamse regering".

    Terwijl Wallonië en Brussel strengere coronamaatregelen nemen, houdt Vlaanderen de boot voorlopig af. Vlaams minister-president Jan Jambon wil eerst bekijken wat het effect is van de huidige maatregelen.

    "Ik betreur die afwachtende houding", reageert Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. "We staan allemaal voor dezelfde uitdaging. We zouden schouder aan schouder moeten staan in de strijd tegen dit virus", aldus Bonte.

    Instanews image
    © Marc Baert — Hans Bonte
  3. 25/10/2020

    Spaanse regering roept sanitaire noodtoestand uit tot begin mei 2021

    De Spaanse regering heeft zondag de sanitaire noodtoestand uitgeroepen over gans het grondgebied. Met uitzondering van de Canarische Eilanden komt er een nachtelijk uitgaansverbod. Dat heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd. De noodtoestand zal duren tot begin mei 2021.

    Lees hier verder.

  4. 25/10/2020

    Jambon: "Eerst effect van huidige maatregelen afwachten"

    Instanews image
    © BELGA — Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

    Terwijl Wallonië en Brussel strengere maatregelen nemen, wil Vlaams minister-president Jan Jambon eerst het effect van de huidige maatregelen afwachten. Als die toch onvoldoende effect zouden hebben, wil Jambon wel "bijsturen".

    Jambon erkent dat de cijfers de verkeerde kant opgaan en dat het gezondheidssysteem onder druk staat. "Maar door vandaag bijkomende maatregelen te nemen, ga je dat niet oplossen." Jambon wil "het hoofd koel houden", zei hij in 'De zevende dag'.

    "Je moet niet bang zijn om maatregelen te nemen, maar men moet ook geen overdreven maatregelen nemen." De N-VA'er wil eerst het effect van de huidige maatregelen afwachten alvorens bijkomende stappen te zetten. 

    "We moeten ons door de cijfers laten leiden" en niet door de maatregelen die in andere gewesten worden genomen, voegde hij toe in VTM Nieuws. In Wallonië zijn de cijfers substantieel slechter dan in Vlaanderen, klonk het.

    "Het duurt 10 to 14 dagen om het effect van maatregelen te zien. Laten we nu eerst zien of het effect zich ook omzet in een ombuiging van de curve." Als dat niet zo is, "dan gaan we moeten bijsturen".

    Nieuwe lockdown is nu niet nodig, maar zeg nooit nooit

    Een nieuwe lockdown zoals in maart is volgens Jambon op dit moment niet nodig. Volgens hem is de situatie en de kennis over het virus nu ook anders. "Maar zeg nooit nooit", aldus nog Jambon.

  5. 25/10/2020

    "Vlaanderen zal niet anders kunnen dan ook maatregelen te nemen"

    Instanews image
    "Vlaanderen zal niet anders kunnen dan ook bijkomende maatregelen te nemen bovenop de federale sokkel", zegt Petra De Sutter (Groen).

    Terwijl zowel de Waalse als de Brusselse regering de afgelopen dagen strengere maatregelen hebben genomen in de strijd tegen het coronavirus, houdt Vlaanderen vast aan de maatregelen die vastgelegd werden op de laatste Overlegcomités. Minister-president Jan Jambon wil eerst het effect van die maatregelen afwachten.

    Maar volgens federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) zal Vlaanderen "niet anders kunnen" dan ook bijkomende maatregelen te nemen bovenop de "federale sokkel".

    Dit virus kent geen gulden middenweg

    Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro

    Ook Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro maakt zich "grote zorgen" en dringt aan op bijkomende maatregelen. Volgens haar neemt Vlaanderen "een risico" door nu niet bijkomend in te grijpen.

    Volgens Cloet staan de ziekenhuizen onder enorme druk en gaat het aantal ziekenhuisopnames binnenkort "door het plafond van maart". "In plaats van te discussiëren over maatregelen, laat ons dat ernstig nemen", aldus Cloet.

    Cloet gelooft daarom niet in een afwachtende houding of de 'gulden middenweg' waar onder meer gezondheidseconoom Lieven Annemans voor pleit.

    "Dit virus kent geen gulden middenweg", zegt Cloet. Om de gezondheidszorg te vrijwaren, zijn volgens haar strengere maatregelen nodig. Zij pleit ervoor om een soort "rustpauze in de maatschappij in te lassen".

    Instanews image
    © Photo News — Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro pleit ervoor om een soort "rustpauze in de maatschappij in te lassen".