Bekijk belangrijke updates
  1. 25/10/2020

    Van Ranst: "Jambon ontkent het zonlicht"

    Minister-president Jan Jambon (N-VA) mag het dan wel ontkennen, volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) staat ook het Vlaams coronahuis in brand. Na de uitslaande brand in Wallonië en Brussel, woedt volgens hem ook in Vlaanderen de epidemie in alle hevigheid. Een afwachtende houding is niet langer een optie, klinkt het. “Als Jambon zegt dat het huis nog niet in brand staat, ontkent hij het zonlicht.”

    Lees hier meer.

    Instanews image
    © Belga/VTM — Jan Jambon/Marc Van Ranst
  2. 25/10/2020

    Afstandsonderwijs vanaf woensdag in Franstalig middelbaar

    Vanaf woensdag 28 oktober zal het middelbaar onderwijs in Franstalig België volledig vanop afstand verlopen. Dat heeft de regering van de Federatie Wallonië-Brussel zondag beslist. De maatregel is ingegeven door de zorgwekkende situatie vanwege het coronavirus, zo zeggen minister-president Pierre-Yves Jeholet en minister van Onderwijs Caroline Désir.

    Voorlopig zal het middelbaar onderwijs ook in de twee dagen nadien vanop afstand verlopen.

    De maatregel moet er volgens een rapport van experts voor zorgen dat de epidemie beter te controleren valt in de scholen.

    "Het gaat wel degelijk om een schorsing gedurende drie dagen van de aanwezigheid van de leerlingen op school, niet om een extra vakantie", zo benadrukt men. 

  3. 25/10/2020

    Vertraging bij coronatests op Brussels Airport

    Er zit momenteel vertraging op de resultaten van de coronatests die op Brussels Airport afgenomen worden. De partner die de analyses doet, is overbelast. Dat meldt woordvoerster Nathalie Pierard.

    Het gaat om een wachttijd van 36 tot 48 uur. Vanaf midden volgende week zou er opnieuw een (maximale) normale wachttijd van 24 uur bereikt moeten worden.

    Instanews image
    © Marc Baert — Het testcentrum op Brussels Airport

    Bij de eerste coronagolf werden in het COVID-19-testcentrum van de luchthaven 230 tot 250 mensen per dag getest. Tegenwoordig is dat aantal gestegen tot 800. "De vertraging is een probleem voor passagiers van wie het land van bestemming een negatieve test eist binnen de 72 uur voorafgaand aan het vertrek", aldus Pierard.

    Om de werklast van de partner, Ecolog, te verlichten, werd beslist om de sneltests, waarvan het resultaat binnen vier tot zes uur bekend is, even te schorsen. Pierard benadrukt dat het geen zin heeft om ter plaatse het resultaat te komen opvragen aangezien dat via mail gecommuniceerd wordt.

    De luchthaven heeft de luchtvaartmaatschappijen van de getroffen reizigers gecontacteerd, maar is naar eigen zeggen afhankelijk van de voorwaarden van die maatschappijen. Brussels Airport raadt de passagiers die een test moeten ondergaan wel aan zich vooraf in te schrijven op brusselsairport.ecocare.center, waardoor de administratie ter plaatse tot een minimum kan beperkt worden. 

  4. 25/10/2020

    CD&V vraagt algemene code rood voor hoger onderwijs

    Nu de herfstvakantie in het basis- en secundair onderwijs verlengd wordt, vindt CD&V de tijd gekomen om ook in het hoger onderwijs strengere maatregelen te nemen. "We moeten naar code rood in alle universiteiten en hogescholen om onze ziekenhuizen en economie te redden", zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

    Instanews image
    © RV — Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V)

    "In het hoger onderwijs kiest elke universiteit en hogeschool zelf haar kleurencode", zegt Warnez. "Het is tijd voor leiderschap en duidelijke keuzes. We zien dat de leeftijdscategorie waartoe de studenten behoren het zwaarst getroffen is door besmettingen. Dat is geen vingerwijzing maar een vaststelling. Dan moet je beslissingen durven nemen."

    Warnez, zelf professor Bestuursrecht aan de UGent, vraagt bij de verstrengde maatregelen voldoende aandacht voor de begeleiding van de eerstejaars en de studenten uit kansengroepen.

  5. 25/10/2020

    Drie Antwerpse ziekenhuizen bereiken coronalimiet: “Moeten patiënten overbrengen”

    De drie Antwerpse GZA-ziekenhuizen (Sint-Augustinus, Sint-Vincentius en Sint-Jozef) kunnen geen nieuwe coronapatiënten meer opvangen: ze hebben hun maximumcapaciteit bereikt. Dat meldt ATV. De patiënten worden daarom overgebracht naar andere ziekenhuizen.

    Lees hier meer.