"Tweede golf potentieel erger"
“Deze golf heeft het potentieel om erger te worden dan de eerste maar hoeft dat niet te zijn”, dat zei Steven Van Gucht in VTM NIEUWS. De viroloog gelooft nog wel dat we het een rampscenario nog kunnen afwenden. De maatregelen die de Vlaamse regering morgen zal nemen, moeten daartoe bijdragen. Lees meer.
© VTM NIEUWS — Steven Van Gucht. Vier Kempense gemeenten leggen sociaal leven plat: “Als hogere overheid het niet doet, doen we het zelf”
De inwoners van Mol, Balen, Dessel en Retie mogen zich alvast aan strengere coronamaatregelen verwachten. Als de hogere overheden zelf geen stengere beperkingen opleggen, willen de vier gemeentes dat zelf doen. “Vanaf vrijdag worden dan de sociale contacten in het verenigingsleven en de vrijetijdssfeer drastisch beperkt", klinkt het.
Berx: "Tijd voor zeer vergaande verstrengingen"
Voor de Antwerpse gouverneur Cathy Berx is het dringend tijd om "zeer vergaande verstrengingen" door te voeren. De sociale contacten moeten nu zo drastisch mogelijk worden teruggeschroefd, "tot datgene wat niet uit te sluiten valt". Dat zei ze in 'De Afspraak' op Canvas. Dinsdag is er een extra Vlaamse ministerraad over bijkomende coronamaatregelen.
Voor Berx is het nu al vijf na twaalf en "is het heel dringend tijd om overleg te hebben en over te gaan tot zeer vergaande verstrengingen". De Antwerpse gouverneur verwees onder meer naar de situatie in de zorg. "Bedden bijstellen is één ding, maar je hebt ook mensen nodig om te verzorgen", zei ze.
De gouverneur verwees naar de al getroffen maatregelen en verstrengingen. "Eigenlijk zijn het druppels op de hete plaat als je ziet dat dat niet helpt. En dat desondanks al die signalen mensen ook nog feestjes organiseren, vaak bijeenkomen, naar binnenspeeltuinen gaan met velen. Het is ook problematisch dat mensen met symptomen nog gewoon op consultatie bij de arts komen en dan op die manier artsen besmetten. Dan is het hek van de dam", zei ze.
"Dat is wat het virus doet: mensen besmetten, mensen ziek maken en mensen doden", aldus nog de gouverneur. "Uw sociale contacten nu zo drastisch mogelijk terugschroeven tot datgene wat niet uit te sluiten valt. Dat is wat er nu moet gebeuren."
© BELGA — Gouverneur Cathy Berx. Malta sluit cafés en verbiedt bijeenkomsten van meer dan zes mensen
Alle cafés op Malta moeten tot 1 december de deuren sluiten. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt bij de aankondiging van een reeks nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
De restaurants mogen wel nog open blijven, maar er mogen hoogstens nog tien mensen aan dezelfde tafel zitten. Daarnaast worden bijeenkomsten met meer dan zes personen op openbare plaatsen niet langer toegelaten.
De maatregelen gaan in vanaf donderdag. Wie de strengere regels overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 200 euro.
Malta, dat zowat een half miljoen inwoners telt, heeft sinds het begin van de coronapandemie 5.578 besmettingen en 53 sterfgevallen gemeld. Het merendeel van de besmettingen vond de voorbije twee maanden plaats.
Epidemioloog Pierre Van Damme: "Verlenging herfstvakantie valt wellicht samen met piek tweede golf"
"De verlenging van de herfstvakantie tot en met 11 november valt waarschijnlijk samen met de piek van de tweede golf van het coronavirus", zei epidemioloog Pierre Van Damme vanavond in 'Terzake' op Canvas. "Als je de scholen en de hele gemeenschap errond even contactvrij kan houden, gedurende twee keer de duur van een incubatieperiode, dan heeft dat impact op het afvlakken van de curve."
Geert Meyfroidt: "In het voorjaar hebben we al de grootste inspanning ooit geleverd en we zullen nu nog een grotere moeten leveren"
"De kans bestaat dat we begin november over 2.000 opnames op intensieve zorgen zitten. We rekenen dat we minstens 800 bedden over hebben voor niet-Covid-patiënten, maar we zullen 1.000 bedden moeten bij maken. Er is personeelsuitval in vrijwel alle ziekenhuizen. Zelfs al sluiten we iedereen nu op, gaan de cijfers nog even doorstijgen", waarschuwde intensivist Geert Meyfroidt in 'De Afspraak' op Canvas.
"We gaan ons heel goed moeten organiseren om niet over die maximumcapaciteit te gaan. We gaan ervoor moeten zorgen dat alleen de juiste mensen op intensieve zorgen terecht komen en tusseneenheden creëren. Het vergt nieuwe organisatie en dat is heel zwaar voor verpleegkundigen. Ze moeten zich voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden", aldus Meyfroidt.
"Ik vind het heel erg dat we er niet in geslaagd zijn om dit onze verpleegkundigen te besparen. Ik word daar heel droevig en boos van. Het huis staat nu al in brand omdat we alle reguliere zorg die uitstelbaar is hebben uitgesteld. Het is afschuwelijk voor patiënten en artsen. We hebben zo'n goede gezondheidszorg en moeten dat nu op pauze zetten omdat er één ziekte is die iedereen buiten duwt. In het voorjaar hebben we al de grootste inspanning ooit geleverd en we zullen nu nog een grotere moeten leveren. Ik hoop toch niet op een derde golf", zei Meyfroidt nog.
Vakbonden en Comeos onderhandelen woensdag opnieuw over strengere maatregels in winkels
Comeos, de sectorfederatie van de handel en diensten, heeft maandag onderhandeld met de vakbonden. De werknemersvertegenwoordigers vragen, nu het nieuwe coronavirus in opmars is, strengere veiligheidsmaatregels in de winkels. Dat meldt de Franstalige christelijke bediendebond CNE maandagavond.
Vorige week riepen de bonden Comeos op om aan de grote ketens drastischere maatregelen te vragen nu er een tweede golf van het virus is. "In de eerste plaats willen we dat alle geldende maatregelen gerespecteerd worden", luidde het.
De onderhandelingen verliepen maandag naar verluidt constructief. Komende woensdag zitten beide partijen vanaf 14 uur opnieuw samen om verder te onderhandelen.
Denemarken registreert voor het eerst meer dan 1.000 besmettingen
Denemarken heeft maandag voor het eerst sinds het begin van de pandemie meer dan 1.000 nieuwe coronainfecties geregistreerd. Maandag werden de Denen ook nieuwe beperkingen opgelegd.
Volgens cijfers die op maandag door het staatsgezondheidsinstituut SSI zijn vrijgegeven, zijn er sinds zondag 1.056 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Door technische problemen ging het dit keer echter over een periode van 28 in plaats van 24 uur. Er liggen intussen 145 personen in het ziekenhuis met COVID-19, het hoogste niveau sinds midden mei. In totaal telt Denemarken iets meer dan 41.400 bevestigde coronabesmettingen en 708 overlijdens.
In een poging de epidemie verder in te dijken zijn maandag nieuwe maatregelen van kracht gegaan. Bijeenkomsten met meer dan 10 personen en de verkoop van alcohol na 22 uur is voortaan verboden. Vanaf donderdag wordt de mondmaskerplicht er ook nog verder uitgebreid van het openbaar vervoer naar alle openbare plaatsen.
Wereldgezondheidsorganisatie WHO slaat alarm over Europa
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maant Europa om de inspanningen in de strijd tegen het coronavirus aanzienlijk te versnellen. De WHO ziet "zeer, zeer grote" aantallen besmettingen, en tegelijkertijd een toenemend gebrek aan capaciteit om effectief contactonderzoek te doen.
Het is gevaarlijk de controle los te laten, aldus WHO-topexpert Ryan. Hij vreest dat de ziekte verder de "duisternis" wordt ingedreven, zodat het verloop steeds onduidelijker wordt en bestrijding steeds lastiger. Ryan roept de Europese landen op meer maatregelen te nemen.
© AFP — WHO-topexpert Michael Ryan. VBO waarschuwt voor tweede lockdown
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de grootste werkgeversorganisatie van het land, roept iedereen op alles in het werk te stellen om een tweede algemene lockdown te vermijden. Dat zou immers de doodsteek kunnen betekenen voor tienduizenden bedrijven, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.
"Als we ons gezondheidssysteem én onze economie niet willen doen kapseizen, dan moeten we nu handelen. Niet straks, niet morgen. Maar nu, vandaag", aldus Timmermans.
Een tweede algemene lockdown zou de fundamenten van onze economie zo diep aantasten dat we de levensvatbaarheid van vele bedrijven bruusk onderuithalen en dat ontzettend veel werknemers hun job verliezen, waarschuwt het VBO.
Daarom roept de werkgeversorganisatie op het aantal contacten te verminderen, verplaatsingen te vermijden en waar mogelijk telewerk te organiseren.
Franse experts denken na over nieuwe lockdown
De kans op een nieuwe lockdown in Frankrijk lijkt stilaan meer waarschijnlijk te worden. De "brutale" tweede golf zou er wel eens "sterker dan de eerste" kunnen zijn, zo waarschuwt Jean-François Delfraissy, de voorzitter van de wetenschappelijk raad die de regering adviseert.
President Emmanuel Macron zal dinsdag een Defensieraad bijeenroepen om de aanpak van de corona-epidemie te bespreken. Daarna zal premier Jean Castex samenzitten met andere politici en met vakbonden en werkgeversorganisaties. Woensdag zou dan nogmaals een Defensieraad moeten plaatsvinden.
Castex wil tijdens zijn ontmoetingen overleggen over "de beoogde verstrengingen bij het beheer van de gezondheidscrisis", zo meldt het kabinet van de eerste minister aan het persbureau AFP.
Ook Delfraissy heeft in een gesprek met RTL Radio al gewaarschuwd dat er wellicht strengere maatregelen aankomen. "De tweede golf zal waarschijnlijk sterker zijn dan de eerste", zo verklaarde hij. "Veel van onze burgers realiseren zich nog niet wat ons te wachten staat." De voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad gaf mee zelf verrast te zijn door "de brutaliteit van wat er de afgelopen tien dagen is gebeurd".
Hij ziet twee mogelijkheden om de krachtige tweede golf aan te pakken. De eerste is een "avondklok die nog uitgebreider is, zowel qua tijd als qua grondgebied". Als dat niet voldoende blijkt, zou vervolgens een lockdown overwogen worden.
De tweede mogelijkheid is om "rechtstreeks te gaan naar een lockdown, die soepeler is dan die van maart". Daarbij zou onder meer geprobeerd worden om wel de schoolactiviteiten en sommige economische activiteiten te ontzien.
Ook de epidemioloog Antoine Flahault maakt melding van een mogelijke tweede lockdown. "Een nieuwe lockdown lijkt mogelijk. Dat is gebeurd in Israël en Australië, met veel succes", zo verklaarde hij aan de nieuwszender BFMTV.
Noorwegen voert nieuwe coronabeperkingen in
De Noorse premier Erna Solberg heeft op een persconferentie vandaag nieuwe beperkingen in de context van de coronapandemie ingevoerd. Zo mogen Noren nog slechts vijf gasten in hun eigen huis ontvangen en worden privébijeenkomsten op openbare plaatsen beperkt tot 50 aanwezigen.
Werknemers uit landen die door de EU als risicogebied worden aanzien, worden bovendien niet vrijgesteld van de verplichte tiendaagse quarantaine vanaf zaterdag. Daartoe zouden Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië behoren, aldus Solberg.
Hoe meer moeite er nu wordt gedaan, hoe groter de kans om een normale kerstvakantie met een grotere familiekring door te kunnen brengen, zei Solberg nog.
Noorwegen heeft de pandemie tot nu toe relatief goed doorstaan in vergelijking met andere Europese landen, met bijna 18.000 gemelde coronabesmettingen en 279 sterfgevallen.
UHasselt schakelt over naar code rood op 1 november
De UHasselt meldt in een persbericht dat ze overschakelt naar code rood vanaf 1 november. De lessen gaan vanaf dan maximaal online door. "Als universiteit zijn we het aan onszelf verplicht om verantwoordelijk te handelen en onze maatschappelijke rol op te nemen. Het is mede aan ons om de verspreiding van het virus tegen te gaan", aldus rector Bernard Vanheusden.
Limburgse gouverneur wil absoluut géén lockdown: “Wel strenger optreden, desnoods met GAS-boetes bij minderjarigen”
Strengere maatregelen, meer politie en handhaving, maar absoluut geen lockdown. Dat is de conclusie van de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) die hij morgen meenement naar het overlegmoment van alle Vlaamse gouverneurs. Vandaag hadden alle Limburgse burgemeesters een digitaal overleg.
© Mine Dalemans — Gouverneur Jos Lantmeeters. Duitsland gaat weer wat op slot in strijd tegen corona
Duitsland gaat weer wat op slot in de strijd tegen corona. Bondskanselier Merkel overweegt een lockdown light, meldt onder meer de Duitse krant Bild.
Voor onder meer scholen, evenementen en de horeca komen er nieuwe beperkingen. Merkel zal daarover woensdag overleggen met de premiers van de zestien Duitse deelstaten. Volgens een regeringswoordvoerder komen er zeker verscherpte maatregelen.
Bars en restaurants moeten dicht, aldus Bild. Ook zouden er voorlopig geen evenementen meer mogen worden gehouden. Winkels mogen openblijven, maar onder bepaalde voorwaarden. Scholen en kinderdagverblijven moeten sluiten in gebieden met een dramatisch groot aantal coronabesmettingen.
In verhouding met buurlanden zoals Nederland doet de Bondsrepubliek het goed, met minder infecties en doden per miljoen inwoners. Maar de laatste tijd stijgt in delen van Duitsland het aantal besmettingen fors.
© Markus Schreiber/AP-Pool/dpa — Angela Merkel. Burgemeester Ridouani: “Leuvense secundaire scholen stappen over op gedeeltelijk afstandsonderwijs”
Leuvens burgemeester Mohamed Riouani (sp.a) steekt een stevige tand bij in de strijd tegen het coronavirus. “We willen onze bijdrage leveren om de curve in België om te buigen. Daarom heeft het stadsbestuur samen met de secundaire scholen besloten om na de verlengde herfstvakantie over te stappen op deeltijds afstandsonderwijs”, zegt Ridouani.
© Vertommen — Mohamed Ridouani. Bijna helft bedrijven overleeft nieuwe lockdown niet zonder steun
Bijna de helft van de ondernemingen (45 procent) zegt een nieuwe lockdown enkel te kunnen overleven met financiële steun. Dat blijkt uit een rondvraag door de Economic Risk Management Group (ERMG), opgericht in de schoot van de Nationale Bank.
De ERMG peilde bij meer dan 5.000 bedrijven naar de effecten van een hypothetische tweede lockdown van zes weken. Vijf procent van de ondernemingen vreest dat zo'n nieuwe lockdown hun faillissement betekent, zelfs wanneer de financiële steunmaatregelen van de eerste lockdown zouden gelden.
Voor 45 procent van de bedrijven hangt hun overleven af van financiële steunmaatregelen. Mochten die niet worden toegepast zoals tijdens de lockdown van deze lente, zou een faillissement onafwendbaar zijn.
Vooral ondernemingen uit de horeca, kunst, amusement en recreatie en ook de niet-voedingswinkels zijn bij een hypothetische tweede lockdown uitermate sterk afhankelijk van financiële steun: voor bijna 80 procent hangt al dan niet overleven af van steunmaatregelen.
Jonge huisartsen gaan in attestenstaking
Heel wat jonge huisartsen verzetten zich tegen het uitschrijven van quarantaine-attesten omdat dit een enorme administratieve overbelasting veroorzaakt. Ze gaan over tot een attestenstaking, zegt werkgroep Jong Domus. Door te weigeren om nog langer dit soort attesten te schrijven, willen de artsen er naar eigen zeggen voor zorgen dat er opnieuw ruimte komt voor de noodzakelijke patiëntenzorg.
Premier De Croo neemt poolshoogte bij vrijwilligers Tele-Onthaal
Eerste minister Alexander De Croo ging vanmiddag in gesprek met medewerkers van Tele-Onthaal en de Franstalige tegenhanger Télé Accueil over de psychosociale gevolgen van de strenge coronaregels. "Mensen voelen zich alleen, zijn angstig voor het virus en onzeker over hun toekomst. Het is belangrijk dat ze met die zorgen ergens terecht kunnen", zegt De Croo.
Het aantal coronagerelateerde oproepen daalde in de weken en maanden na de lockdown tot ongeveer 15 procent, maar sinds de regels opnieuw zijn aangescherpt, zit het aantal coronagerelateerde oproepen opnieuw in de lift, tot ongeveer 30 procent. De meeste oproepen gaan over gezondheid en eenzaamheid, en komen van alleenstaanden.
De premier benadrukt dat de regering nu meer aandacht wil hebben voor het mentaal welzijn dan afgelopen voorjaar het geval was. Dat is "één van de belangrijke lessen uit de eerste golf", klinkt het. "Daarom houden we bij het nemen van maatregelen maximaal rekening met de psychosociale noden van mensen. Zo hebben we om sociaal isolement te vermijden één knuffelcontact behouden."
"Een krachtig signaal", zegt Tele-Onthaal daarover. "De voorbije maanden hoorden onze vrijwilligers het eenzaamheidsvirus steeds harder toeslaan aan de andere kant van de telefoon en chat. Met de donkere dagen van Allerheiligen en het eindejaar in het vooruitzicht, zullen deze eenzame gevoelens bij velen - kwetsbare doelgroepen in de eerste plaats - nog versterkt worden."
Wie nood heeft aan een gesprek kan 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gratis en anoniem terecht bij één van de honderden vrijwilligers van Tele-Onthaal via het nummer 106. De chat is elke dag bereikbaar van 18 tot 23 uur. Op woensdag en zondag is dat van 15 uur tot 23 uur.
© EPA — Premier Alexander De Croo. Directeur vraagt meer aandacht voor buitengewoon onderwijs in corona-aanpak
Bij het debatteren over onderwijs en bij het uitstippelen van coronamaatregelen voor het onderwijs moet er meer aandacht zijn voor het buitengewoon onderwijs. Nu zijn die maatregelen onvoldoende afgestemd op het buitengewoon onderwijs en dat leidt soms tot frustraties. Dat was de boodschap van directeur Bart Petit van school Ter Leie (Deinze) in de coronacommissie in het Vlaams Parlement.
Petit schetste het soms erg moeizame parcours dat zijn school in de coronacrisis heeft afgelegd, gaande van de lockdown in het voorjaar tot de problemen met het leerlingenvervoer bij de start van het nieuwe schooljaar en de recente uitval van personeelsleden. Meermaals nam Petit de woorden "gefrustreerd" en "ontmoedigd" in de mond. Zo werden de regels volgens hem "om de haverklap aangepast" en was het in de richtlijnen vaak "met een vergrootglas zoeken naar aandacht voor het buitengewoon onderwijs type 2".
Bovendien zijn bepaalde coronamaatregelen - denk aan het naleven van de 1,5 meter afstand - in het buitengewoon onderwijs type 2 "onmogelijk" na te leven volgens hem. "Heel wat van onze kinderen hebben toiletbegeleiding nodig, moeten verpamperd worden, hebben woede-uitbarstingen, enzovoort. Het naleven van de social distance is dan gewoon onmogelijk", aldus Petit.
De directeur vraagt om bij debatten over onderwijs niet alleen meer aandacht te hebben voor het buitengewoon onderwijs, maar om debatten ook eens te starten met het buitengewoon onderwijs "in plaats van ergens achteraan in de laatste minuten van het debat."
West-Vlaanderen verbiedt kerstmarkten en ijspistes tot en met 3 januari
Er komen geen kerstmarkten of ijspistes in West-Vlaanderen dit jaar. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) beslist na overleg met de burgemeesters. Het eerder ingestelde verbod, dat tot 19 november liep, wordt verlengd tot en met 3 januari. “Over het voorstel waren alle 64 burgemeesters het eens", zegt Decaluwé.
Nog maximaal 100 betogers in Brussel
Aan betogingen in Brussel mogen nog maximaal 100 personen deelnemen. Die betogingen moeten bovendien statisch zijn, de nodige afstand moet worden gerespecteerd en ze moeten goedgekeurd zijn door de bevoegde overheden. De maatregel geldt tot 19 november. Dat blijkt uit het besluit dat Brussels minister-president Rudi Vervoort in het Staatsblad publiceert.
De federale overheid legt een maximum van 400 deelnemers aan betogingen op, maar "een dergelijk aantal in het licht van de huidige gezondheidssituatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is veel te hoog", klinkt het in het besluit. Vervoort maakt zich sterk dat deze aanpassing het mogelijk maakt "de uitoefening van een basisrecht als de vrijheid van meningsuiting te combineren met de noodzaak om ingevolge de gezondheidssituatie een beperking in te voeren."
© Marc Baert — Een betoging van de reissector eerder deze maand in Brussel. Oost-Vlaanderen wil mondmaskerplicht en schrappen van alle activiteiten buiten het werk in hele provincie
Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter heeft vanmiddag overlegd met de burgemeesters van de provincie over de invoering van strengere maatregelen om het coronavirus aan te pakken.
Uit goede bron hebben we vernomen dat de burgemeesters vragende partij zijn voor uniforme en strengere maatregelen voor de hele provincie. Daarbij wordt gedacht aan de invoering van een mondmaskerplicht tussen bepaalde uren en een verbod op alle activiteiten buiten de werkvloer.
© Wannes Nimmegeers — Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen. Ziekenhuis Verviers bouwt in zes dagen extra opnamepost
De ziekenhuizen in ons land lopen vol met coronapatiënten en zijn wanhopig op zoek naar oplossingen. Het Centre Hospitalier Régional (CHR) van Verviers East bouwde in zes dagen tijd een extra unit voor 34 bijkomende patiënten. "Omdat we niet langer konden wachten. Omdat we de controle terug moeten nemen. Omdat we 119 Covid-patiënten hebben", klinkt het.
Nürnberg gelast wereldberoemde kerstmarkt af
De Duitse stad Nürnberg gelast zijn wereldbekende 'Christkindlesmarkt' of kerstmarkt dit jaar af als gevolg van de coronapandemie. Dat heeft het stadsbestuur van de Beierse stad bekendgemaakt.
"Deze beslissing is erg moeilijk voor ons. De Christkindlesmarkt behoort tot een grote traditie", zegt burgemeester Marcus King. Maar het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt enorm toe volgens het Beierse ministerie van Volksgezondheid . Samen met de Dresdense 'Striezelmarkt' is de Nürnberger 'Christkindlesmarkt' een van de oudste kerstmarkten in Duitsland.
Uitvaartsector vraagt zelfde behandeling als zorgsector
De nieuwe maatregelen omtrent de coronapandemie en semi-lockdown doen de druk ook in de uitvaartsector sterk toenemen. Dat zegt Sereni, de groepering van uitvaartbedrijven. Ook die sector heeft te maken met veel uitval van personeel en vraagt om van dezelfde prioritaire maatregelen te kunnen genieten als de zorgsector.
CEO Bram Coussement van Sereni merkt op dat het zorgtraject niet stopt bij een overlijden. "De uitvaart is een intrinsiek onderdeel van het zorgtraject. Alleen worden we zo niet behandeld en dat weegt op het personeel." Net als tijdens de eerste coronagolf - toen het uitvaartpersoneel ondanks contact met besmette personen niet kon genieten van beschermingsmateriaal - worden ze nu ook niet als prioritair beschouwd bij het testen op het coronavirus.
Veel personeel in de uitvaartsector valt uit door ziekte of omdat ze tien dagen in quarantaine moeten, zegt Coussement. Dat weegt op het nog beschikbare personeel, die bovendien veel emotionele stress ervaren bij de begeleiding van families, voor wie het afscheid zwaarder valt door de coronabeperkingen.
De CEO van Sereni dringt aan op eenzelfde, prioritaire behandeling voor coronatesten als het zorgpersoneel. "Onze activiteit moet kunnen blijven draaien. En een beroep doen op vrijwilligers is in onze sector zeker geen evidentie." Ook bij toekomstige coronamaatregelen zou de uitvaartsector volgens Coussement moeten beschouwd worden als een onderdeel van de zorgsector.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt nu toch prostitutie
Straatprostitutie en "prostitutie in inrichtingen die al dan niet aan deze activiteit zijn gewijd" zijn voortaan, en dat zeker tot 19 november, verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat blijkt uit het besluit van Brussels minister-president Rudi Vervoort dat in het Staatsblad werd gepubliceerd. Eind september had de stad Brussel al een tijdelijk prostitutieverbod afgekondigd, maar dat verbod was door de Raad van State geschorst.
In het besluit wordt erop gewezen dat "de prostitutie-activiteit van nature rauw, nabij en herhaald lichamelijk contact met steeds wisselende personen vereist", en dat dit dus "een activiteit is die in de context van een pandemie een groot risico inhoudt".
Het prostitutieverbod in Brussel-stad was ingegaan op 28 september, en gold voor onbepaalde tijd. Op 9 oktober werd het echter geschorst door de Raad van State, omdat zo'n maatregel niet tot de bevoegdheden van de lokale overheden behoort. Dat verbod richtte zich vooral op de Alhambrawijk in de stad Brussel, waar straatprostitutie en rendez-voushotels vaak voor overlast zorgen.
Vervoort en de 19 burgemeesters hielden zaterdag overleg over het toenemende aantal besmettingen in het hoofdstedelijke gewest. De meeste maatregelen waren zaterdagnamiddag al bekendgemaakt, maar nu Vervoorts besluit in het Staatsblad gepubliceerd is, blijkt het prostitutieverbod van Brussels burgemeester Philippe Close weer opgepikt.
© BELGA — Brussels minister-president Rudi Vervoort. Bouchez waarschuwt: "Maatregelen naleven of nieuwe lockdown"
Ofwel leven we met zijn allen de maatregelen tegen het coronavirus na, ofwel komt er een nieuwe lockdown. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaard. En hij gooit er meteen een bijkomende waarschuwing tegenaan. "Het zal niet simpel zijn om daarna snel te beslissen om die noodtoestand weer op te heffen", aldus Bouchez.
De liberale voorzitter is niet bepaald optimistisch over de moeilijke periode waar we voor staan. "De situatie is ernstig en kritiek. Het zal moeilijk worden, zelfs hard. Wellicht tot de zomer van volgend jaar, we moeten daarin realistisch zijn", verwacht de MR-politicus.
Hij roept daarbij iedereen op aan hetzelfde zeel te trekken en de maatregelen van de verschillende overheden strikt na te leven. Die maatregelen nemen we niet voor ons plezier, maar het zal dit zijn of een nieuwe lockdown, aldus Bouchez.
"Ik wil helder en open zijn: het zou geen gemakkelijke beslissing zijn om weer naar een totale lockdown te gaan. Maar als het moet, moet het. En weet ook: het zal niet simpel zijn om daarna snel te beslissen om die noodtoestand weer op te heffen", waarschuwt hij.
Bouchez roept de burgemeesters van ons land ook op overtreders van de coronamaatregelen effectief te bestraffen. "Het kan niet dat bepaalde burgers de maatregelen en regels nog altijd aan hun laars lappen. Wie weigert mee te doen, moet bestraft worden. Genoeg is genoeg", luidt het.
© Photo News De herfstvakantie verlengd: wat nu met de kinderopvang? En een pak andere vragen beantwoord
De herfstvakantie wordt ook in Vlaanderen verlengd, tot en met 11 november. Maar de mededeling van de minister deed ouders ook massaal in het haar krabben, zo blijkt uit de zowat 1.500 vragen die wij van u ontvingen. Wat nu in hemelsnaam met de opvang? Wanneer komt er duidelijkheid over de sportkampen? En hoe zeker is dat de scholen op 12 november opnieuw openen?
Brusselse ziekenhuizen na stijgende opnames: “Absenteïsme stijgt op sommige verpleegafdelingen”
Ons land is niet ver verwijderd van de kaap van 5.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ook in twee Brusselse ziekenhuizen wordt de situatie met de dag ernstiger. We legden ons oor te luisteren bij het UZ Brussel in Jette en de Kliniek Sint-Jan in Brussel.
Spaanse oppositie wil niet weten van noodtoestand tot in mei
De conservatieve oppositie in Spanje heeft het plan van de regering verworpen om de corona-noodsituatie door het parlement met zes maanden te laten verlengen, tot mei volgend jaar. Oppositieleider Pablo Casado sprak zich uit voor ten hoogste acht weken noodsituatie, tot half december.
"Dit is hoe je 'Kerstmis kunt redden'", zei de voorzitter van de Volkspartij (PP) in Madrid. "Het uitroepen van de noodtoestand getuigt sowieso van de "mislukking" van de linkse regering in de strijd tegen de pandemie", benadrukt Casado. Ook de liberale partij Ciudadanos, de rechtse populisten van Vox en de voorzitters van de regionale partijen wezen een noodsituatie van zes maanden af.
Alleen de Canarische Eilanden vormen een uitzondering voor de noodtoestand. Spanje is een van de zwaarst door de pandemie getroffen landen in West-Europa. Tot nu toe zijn er meer dan een miljoen besmette personen geregistreerd, en stierven bijna 35.000 mensen aan COVID-19.
© EPA — Spaans oppositieleider Pablo Casado. Vlaamse ziekenhuizen: “Tweede golf wordt erger dan de eerste”
Nu het aantal besmettingen fors de hoogte ingaat, zien ook de ziekenhuizen het aantal patiënten sterk toenemen. Op sommige afdelingen is de situatie al bijna zo erg als tijdens de piek van de eerste golf. Het Laatste Nieuws ging polsen in de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen en stelde vast dat ze met een bang hartje toeleven naar de komende weken: "De tweede golf wordt erger dan de eerste", klinkt het.
© Photo News Leuvense huisartsen willen dat KU Leuven overschakelt naar code rood
Dokter Filip Charlier, medisch expert van de eerstelijnszone Leuven Zuid trekt aan de alarmbel en vraagt de KU Leuven alsnog over te schakelen naar code rood. “Hou de studenten een drietal weken thuis, want de besmettingen op kot zijn overweldigend”, stelt hij. De dokter heeft intussen zijn bezorgdheid geuit bij de gouverneur en rector Luc Sels. Lees hier verder.
© Photo News — In Leuven werd een testcentrum geopend voor studenten. Brussels Airport biedt nog 120 bestemmingen aan in winterseizoen
Het winterseizoen in de luchtvaart loopt van 25 oktober tot 25 maart. De coronapandemie heeft een zware impact op het vliegverkeer wereldwijd maar dat betekent niet dat er niet meer gevlogen kan worden.
Vanuit de luchthaven van Zaventem worden de volgende maanden nog 120 bestemmingen aangeboden. In dezelfde periode vorig jaar waren er dat meer dan 200. Bijna de helft (50 bestemmingen, waaronder 16 intercontinentaal) worden aangevlogen door 'home carrier' Brussels Airlines en ook TUI is goed voor meer dan 30 bestemmingen. Daarnaast zijn er nog 38 andere maatschappijen op Brussels Airport actief, waaronder ook een aantal langeafstandsspelers (Air Canada, United Airlines, Emirates, Etihad, Qatar Airwats, Hainan Airlines, Ethiopian Airlines en Rwandair). Wekelijks gaat het om zo'n 450 vertrekkende vluchten.
"Ook in de huidige context kan reizen aangenaam en veilig verlopen", beklemtoont Brussels Airport. De luchthaven nam zelf tal van voorzorgsmaatregelen om de sociale afstand en hygiëne te waarborgen. Luchtvaartmaatschappijen verversen tijdens de vlucht de lucht met HEPA-filters. Voor reizigers die op hun bestemming een negatieve coronatest moeten kunnen voorleggen, bestaat de mogelijkheid om zich op de luchthaven zelf te laten testen. Men moet dan wel op voorhand komen, want de wachttijd bedraagt door overbelasting in het labo nu tussen de 36 en 48 uur, zo bleek afgelopen weekend.
© BELGA — Beeld ter illustratie. Vakbond vraagt dringend oplossing voor kinderopvang
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft zondagavond beslist de herfstvakantie in het onderwijs te verlengen tot en met 11 november. De beslissing bezorgt heel wat ouders die niet kunnen telewerken problemen. "In de gezondheidszorg zijn de uurroosters al lang gemaakt. Die mensen kunnen niet zomaar verlof nemen of thuis blijven", aldus Jan-Piet Bauwens, ondervoorzitter van de socialistische bediendebond BBTK. "En wat moeten de alleenstaanden doen, die niet kunnen telewerken?".
De vakbond zegt heel wat telefoontjes te krijgen van leden die niet weten wat met hun kinderen te doen in de verlengde vakantie. Het nemen van quarantaineverlof zal in heel wat sectoren voor te veel afwezigen zorgen, met stijgende werkdruk tot gevolg.
BBTK dringt dan ook aan op het uitwerken door de regering van een dringende oplossing voor de problemen met kinderopvang in die periode, en dit zonder loonverlies voor de werknemers.
Brusselse coronacommissie schort werkzaamheden op
Het bureau van de bijzondere coronacommissie van het Brussels Parlement heeft maandag beslist de werkzaamheden tijdelijk op te schorten. Commissievoorzitter Rachid Madrane had de mensen van de medische wereld en de rusthuizen gecontacteerd die de komende vergadering gehoord zouden worden. "Het lijkt me ongepast om deze week verantwoordelijke van de Brusselse ziekenhuizen en medisch personeel van de eerste lijn te horen op een ogenblik dat ze te maken hebben met een catastrofale gezondheidstoestand", stelt Madrane in een mededeling.
De hoorzittingen van donderdag 29 oktober (drie Brusselse ziekenhuizen en huisartsenverenigingen), zaterdag 31 oktober (rusthuizen en Artsen zonder Grenzen) en maandag 9 november (geriaters, Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, ziekenfondsen) worden uitgesteld. Op maandag 9 november buigt het bureau van de bijzondere commissie zich opnieuw over de gezondheidstoestand. Dan zal beslist worden of de werkzaamheden hervat kunnen worden of verder uitgesteld moeten worden.
De commissieleden kunnen intussen de opgevraagde documenten analyseren, merkt verslaggever Juan Benjumea Moreno (Groen) op.
Druk op Brusselse ziekenhuizen blijft ook in fase 1B hoog
De druk op de Brusselse ziekenhuizen neemt voorlopig niet af. In het UZ Brussel blijven de opnames stijgen en ook binnen de Chirec-ziekenhuizengroep zitten ze al opnieuw aan de limiet van fase 1B. Tegen volgende week maandag wordt er overgeschakeld op fase 2A.
In het UZ Brussel worden in totaal momenteel 81 Covid-19-patiënten verzorgd. Deze patiënten zijn verdeeld over intensieve zorg, de Covid-19-verpleegafdeling, materniteit en andere eenheden. Vijftien patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen, terwijl op de nieuwe 'medium care'-eenheid drie patiënten liggen. In de afgelopen 24 uur werden zestien nieuwe patiënten opgenomen, terwijl zeven patiënten het ziekenhuis konden verlaten.
In de drie ziekenhuizen van de Chirec-groep (het Delta Ziekenhuis in Oudergem, het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht en het Ziekenhuis Eigenbrakel-Waterloo) liggen negentien Covid-19-patiënten op de dienst intensieve zorgen en 132 coronagevallen worden verzorgd op de gewone verpleegeenheden. De capaciteit van fase 1B is daarmee al overschreden, terwijl er pas vanaf volgende maandag wordt overgegaan naar fase 2A. Dan wordt 60 procent van de bedden op intensieve zorgen voorbehouden aan Covid-19-patiënten.
In de Chirec-ziekenhuizen worden intussen enkel nog dringende ingrepen uitgevoerd, vertelt algemeen medisch directeur Philippe El Haddad. "De vertraging van maart en april werd net geabsorbeerd, maar nu loopt die alweer op. Bepaalde operaties kunnen niet uitgesteld worden, maar we hebben het aantal ingrepen wel echt teruggebracht. De ziekenhuizen zullen geleidelijk leeglopen in de komende dagen", aldus El Haddad.
© Photo News Kabinet-Verlinden verdedigt wettelijke basis coronamaatregelen
Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is er van overtuigd dat er via de huidige manier wel degelijk een solide wettelijke basis is voor de coronamaatregelen. Het wacht het oordeel van de Raad van State af, "maar we zijn op dit moment niet verontrust", aldus de woordvoerster van minister Verlinden.
Een groep burgers, onder wie een handvol academici, kondigde aan naar de Raad van State te trekken om de invoering van de avondklok in ons land aan te vechten. Ze menen dat die ongrondwettelijk is. Eerder klonk ook al kritiek op de manier waarop de federale overheid maatregelen in de strijd tegen het coronavirus via ministerieel besluit doorvoert.
"We nemen uiteraard akte van het verzoekschrift bij de Raad van State en wachten op het antwoord", luidt het op het kabinet van minister Verlinden. Die uitspraak wordt eind deze week of begin volgende week verwacht, "maar we zijn er van overtuigd dat we het niet verkeerd voorhebben."
© Photo News — Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) Vierjarige Kaïs is weer thuis na twee weken ziekenhuis
De Vilvoordse kleuter Kaïs (4) is weer thuis. Het jongetje lag bijna twee weken op intensieve zorgen nadat hij een ernstig ziek werd door het coronavirus. “Hij moet nog zeker een maand aansterken, maar het gaat goed", zegt zijn vader Grégory Chaudy.
Maandagochtend nam Kaïs afscheid van de verpleegsters en dokters in het UZ Brussel. Zij verzorgden hem terwijl hij in een kunstmatige coma vocht tegen de zeldzame kinderziekte PIMS, ook bekend onder de naam MIS-C. PIMS is een syndroom dat niet bestond voor de eerste coronabesmettingen opdoken. Het lijkt sterk op de ziekte van Kawasaki, die kinderartsen al veel langer kennen. PIMS is een ernstige ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie, waardoor er shock kan ontstaan.
Nederland heeft geen plaats voor Belgische coronapatiënten
België heeft Nederland gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om de druk op ziekenhuizen in ons land te verlichten. Voorlopig is er echter geen plek voor Belgische patiënten bij de noorderburen, meldt het Nederlandse persagentschap ANP. "Zoals Duitsland ons heeft geholpen, kunnen wij dat ook voor België doen, op basis van wederkerigheid. Maar op dit moment is het echt lastig en moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Nederland is wel bereid om België te helpen, benadrukt Kuipers, en hij sluit niet uit dat een individuele patiënt een keer de grens over gaat om geholpen te worden. "Maar het is lastig te accommoderen. We hebben allebei een enorme uitdaging", aldus Kuipers.
België kampt onder meer met een grote corona-uitbraak bij Luik, net over de grens bij Maastricht. Maar de bedden in Maastricht zijn ook nodig om patiënten uit bijvoorbeeld Amsterdam op te vangen, zegt Kuipers.
© AFP — Het ziekenhuis in Maastricht, net over de grens bij de zwaar getroffen Belgische provincie Luik, ving eerder al patiënten op uit Rotterdam.