Bekijk belangrijke updates
 1. 26/10/2020

  "Tweede golf potentieel erger"

  “Deze golf heeft het potentieel om erger te worden dan de eerste maar hoeft dat niet te zijn”, dat zei Steven Van Gucht in VTM NIEUWS. De viroloog gelooft nog wel dat we het een rampscenario nog kunnen afwenden. De maatregelen die de Vlaamse regering morgen zal nemen, moeten daartoe bijdragen. Lees meer

  Instanews image
  © VTM NIEUWS — Steven Van Gucht.
 2. 26/10/2020

  Vier Kempense gemeenten leggen sociaal leven plat: “Als hogere overheid het niet doet, doen we het zelf”

  De inwoners van Mol, Balen, Dessel en Retie mogen zich alvast aan strengere coronamaatregelen verwachten. Als de hogere overheden zelf geen stengere beperkingen opleggen, willen de vier gemeentes dat zelf doen. “Vanaf vrijdag worden dan de sociale contacten in het verenigingsleven en de vrijetijdssfeer drastisch beperkt", klinkt het.

 3. 26/10/2020

  Berx: "Tijd voor zeer vergaande verstrengingen"

  Voor de Antwerpse gouverneur Cathy Berx is het dringend tijd om "zeer vergaande verstrengingen" door te voeren. De sociale contacten moeten nu zo drastisch mogelijk worden teruggeschroefd, "tot datgene wat niet uit te sluiten valt". Dat zei ze in 'De Afspraak' op Canvas. Dinsdag is er een extra Vlaamse ministerraad over bijkomende coronamaatregelen.

  Voor Berx is het nu al vijf na twaalf en "is het heel dringend tijd om overleg te hebben en over te gaan tot zeer vergaande verstrengingen". De Antwerpse gouverneur verwees onder meer naar de situatie in de zorg. "Bedden bijstellen is één ding, maar je hebt ook mensen nodig om te verzorgen", zei ze.

  De gouverneur verwees naar de al getroffen maatregelen en verstrengingen. "Eigenlijk zijn het druppels op de hete plaat als je ziet dat dat niet helpt. En dat desondanks al die signalen mensen ook nog feestjes organiseren, vaak bijeenkomen, naar binnenspeeltuinen gaan met velen. Het is ook problematisch dat mensen met symptomen nog gewoon op consultatie bij de arts komen en dan op die manier artsen besmetten. Dan is het hek van de dam", zei ze.

  "Dat is wat het virus doet: mensen besmetten, mensen ziek maken en mensen doden", aldus nog de gouverneur. "Uw sociale contacten nu zo drastisch mogelijk terugschroeven tot datgene wat niet uit te sluiten valt. Dat is wat er nu moet gebeuren."

  Instanews image
  © BELGA — Gouverneur Cathy Berx.
 4. 26/10/2020

  Malta sluit cafés en verbiedt bijeenkomsten van meer dan zes mensen

  Alle cafés op Malta moeten tot 1 december de deuren sluiten. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt bij de aankondiging van een reeks nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

  De restaurants mogen wel nog open blijven, maar er mogen hoogstens nog tien mensen aan dezelfde tafel zitten. Daarnaast worden bijeenkomsten met meer dan zes personen op openbare plaatsen niet langer toegelaten.

  De maatregelen gaan in vanaf donderdag. Wie de strengere regels overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 200 euro.

  Malta, dat zowat een half miljoen inwoners telt, heeft sinds het begin van de coronapandemie 5.578 besmettingen en 53 sterfgevallen gemeld. Het merendeel van de besmettingen vond de voorbije twee maanden plaats.

 5. 26/10/2020

  Epidemioloog Pierre Van Damme: "Verlenging herfstvakantie valt wellicht samen met piek tweede golf"

  "De verlenging van de herfstvakantie tot en met 11 november valt waarschijnlijk samen met de piek van de tweede golf van het coronavirus", zei epidemioloog Pierre Van Damme vanavond in 'Terzake' op Canvas. "Als je de scholen en de hele gemeenschap errond even contactvrij kan houden, gedurende twee keer de duur van een incubatieperiode, dan heeft dat impact op het afvlakken van de curve."