Bekijk belangrijke updates
  1. 30/10/2020

    Hof van beroep oordeelt tegen verlengen briefstemmen in Minnesota

    Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat briefstemmen die in de swingstate Minnesota na de verkiezingsdag op 3 november binnenkomen, niet meer meegeteld mogen worden. Daarmee schaart het hof zich achter de Republikeinen in de staat.

    Volgens de kieswet in Minnesota mogen briefstemmen die tot op de verkiezingsdag zijn ontvangen meegenomen worden. Die sluitingsdatum werd echter verruimd door de hoogste verkiezingsfunctionaris in de staat, nadat een burgergroep eerder dit jaar bezwaar aantekende. Onder de nieuwe regeling mochten stemmen die tot 10 november binnenkomen geteld worden, zolang die voor of op 3 november zijn afgestempeld.

    Het hof van beroep draait dat nu echter terug. Een meerderheid van de rechters vindt dat de verkiezingsfunctionaris in kwestie, de Democraat Simon Paul, met het verleggen van de deadline voor briefstemmen de grondwet schendt. "Simpel gezegd, heeft hij niet de macht om de wetgeving in Minnesota terzijde te schuiven", aldus het hof in een verklaring.

    Omdat de zaak zich in een voorbereidende fase bevindt, heeft het hof nog niet formeel opdracht gegeven de oorspronkelijke datum van 3 november aan te houden als harde grens voor het accepteren van briefstemmen. Wel moeten alle stembiljetten die na de verkiezingsdag binnenkomen apart worden gehouden, zodat die eventueel uit het totaalaantal stemmen geschrapt kunnen worden, mocht daar in de definitieve uitspraak toe besloten worden.

    Over het stemmen per post dienen in de gehele Verenigde Staten tal van rechtszaken. Door de coronapandemie brengen meer Amerikanen dan ooit hun stem per brief uit. President Trump heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt. Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten.

  2. 30/10/2020

    Instagram voert beperking in om verspreiding misinformatie in te dammen

    Ook Instagram neemt maatregelen om de verspreiding van misinformatie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen te voorkomen. Het socialemediaplatform, dat eigendom is van Facebook, haalt het tabblad 'Recent' tijdelijk weg voor Amerikaanse gebruikers.

    "We doen dit om de realtime verspreiding van mogelijk schadelijke inhoud die rond de verkiezingen zou kunnen opduiken te verminderen", stelde Instagram in een verklaring over de maatregel.

    Onder 'Recent' staan posts met eenzelfde hashtag chronologisch gerangschikt en worden bepaalde berichten automatisch uitgelicht. Deskundigen waarschuwden eerder dat misinformatie zich op die manier snel kan verspreiden op Instagram.

    Sociale mediabedrijven staan onder toenemende druk maatregelen te nemen om misleidende informatie en opruiende berichten rond de verkiezingen de kop in te drukken. Zo liet Twitter eerder deze maand weten tweets te verwijderen waarin mensen worden opgeroepen zich te mengen in het Amerikaanse verkiezingsproces, onder meer door middel van geweld.

    Facebook stelde onlangs 2,2 miljoen advertenties en 120.000 berichten te hebben geweigerd omdat die tot doel zouden hebben gehad de verkiezingsopkomst te beperken.

  3. 30/10/2020

    Walmart haalt wapens uit de schappen in aanloop naar verkiezingen

    De Amerikaanse supermarkgigant Walmart heeft in aanloop naar de presidentsverkiezingen vuurwapens en munitie uit voorzorg uit de schappen gehaald. De keten doet dat vanwege mogelijke met de verkiezingen gepaard gaande plunderingen of onrust, stelt Walmart in een verklaring.

    Lees hier meer.

  4. 29/10/2020

    Vlaamse politici geven voorkeur aan Joe Biden

    Uit een kleine steekproef onder Vlaamse politici blijkt dat een grote meerderheid van hen hoopt dat Joe Biden volgende week de verkiezingen wint. Enkel Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken geeft zijn stem aan Donald Trump.

  5. 29/10/2020

    Iedereen naar Florida

    Nog amper vier dagen kunnen Donald Trump en Joe Biden en hun respectievelijke teams campagne voeren, en in die laatste dagen beperkt de campagne zich steeds meer tot de grote swingstaten. Vandaag trekken zowel Biden als Trump naar het felbevochten Florida, met zijn 29 kiesmannen de grootste strijdstaat en dus voor beide partijen van essentieel belang in hun pad naar de overwinning. 

    Trump won Florida vier jaar geleden, vandaag tonen de peilingen een absolute nek-aan-nek-race aan, met Biden die gemiddeld 48,4 procent haalt, en Trump 47,9 procent. 

    De twee zullen vanmiddag allebei dezelfde stad, Tampa, bezoeken met slechts enkele uren ertussen. Bij Trump zal het een traditionele verkiezingsbijeenkomst worden met veel volk, Biden houdt het bij een zogenaamde 'drive-in-rally' waarbij de toeschouwers in hun wagen moeten blijven zitten. 

    Eerder deze week voerde ook ex-president Barack Obama al twee keer campagne voor Biden in Florida, en zaterdag trekt Bidens vicepresidentskandidaat Kamala Harris er nog naartoe.

    Instanews image
    © Getty Images — Biden stapte vanmiddag op het vliegtuig richting Florida.