Bekijk alle updates
  1. 27/10/2020

    Kritiek op de timing van de extra maatregelen

    De burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten (Open Vld) vindt dat Vlaanderen niet tot vrijdag kan wachten om de strengere coronamaatregelen in te voeren. Zij roept op om de maatregelen woensdag om 18 uur te laten starten. "Liefst doen we dat in heel Vlaanderen samen. Maar als het moet, gaan we alleen. Het virus gaat te snel, dus wat moet - moet", tweet de gewezen Open Vld-voorzitter.

    De strengere Vlaamse coronamaatregelen gaan vrijdag in om 18 uur. De Vlaamse regering wil daarmee de betrokken sectoren de kans geven om zich voor te bereiden en wil er ook voor zorgen dat de genomen maatregelen kunnen omgezet worden in heldere regelgeving.

    Maar links en rechts is er kritiek op de timing. "Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan", zei Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, eerder al. "Als het huis in brand staat, moet je nu blussen", vindt ze. En ook sp.a-fractieleider Hannelore Goeman begrijpt niet waarom er nog drie dagen moeten voorbijgaan. "Het virus groeit exponentieel: elke dag getreuzel maakt het probleem dubbel zo groot", zegt ze.

    Ook viroloog Marc Van Ranst dringt op Twitter aan om de strengere coronamaatregelen sneller toe te passen. "Als we deze coronamaatregelen een kans willen geven, dan kunnen we ze best vandaag beginnen toepassen! We hoeven niet tot vrijdag te wachten!", tweet hij.

  2. 27/10/2020

    Deze maatregelen neemt de Vlaamse regering

    "Wij volgen de evolutie van de pandemie uur na uur op", steekt Jan Jambon van wal. Ondanks de genomen beslissingen blijven de cijfers onheilspellend evolueren. Vooral het groeiend aantal opnames in de ziekenhuizen baart ons zorgen.

    "De Vlaamse regering heeft daarom beslist om over te gaan tot nieuwe beperkingen. We willen het virus een stevige tik geven of de nederlaag toebrengen", zegt hij. 

    "Wij vragen met aandrang om het aantal contacten buiten je bubbel tot het absolute minimum te beperken". Alle maatregelen gaan vrijdagavond om 18 uur in. De verstrengingen zullen minstens drie weken van kracht blijven, is bevestigd aan onze redactie. "De maatregelen blijven van kracht tot we de curves onder controle hebben", legt Jambon uit.

    Het samenscholingsverbod en de nachtklok (tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends) blijven geldig. Dit zijn de nieuwe maatregelen: 

    Evenementen (inclusief kermissen, rommelmarkten, kerstmarkten, winterdorpen, schaatsbanen) kunnen niet plaatsvinden, er is een uitzondering voor de wekelijke markten;

    • Alle cultuurhuizen in Vlaanderen gaan dicht vanaf vrijdag 18 uur, zowel in de professionele sector als in de socio-culturele sector kunnen activiteiten niet meer doorgaan. Musea gaan dicht; Bibliotheken blijven wel open;

    • Maximaal telewerken;

    • In het onderwijs was er al de verlengde herfstvakantie voor het leerplichtonderwijs. In het hoger onderwijs schakelt men over naar code rood en dus afstandsonderwijs, met uitzonderingen voor de eerstejaars;

    • Winkelen blijft mogelijk, maar maximaal met twee personen;

    • Erediensten, huwelijken, begrafenissen kunnen nog doorgaan, met respect voor afstandsregels en beperkt tot maximaal 40 personen;

    • Alle indoor vrijetijdsactiviteiten (bioscopen, subtropische zwembaden, binnenspeeltuinen, bowling, fitness) worden aan banden gelegd;

    • Ook indoor sporten zal niet meer mogelijk zijn, behalve voor kinderen tot 12 jaar. Voor professionele sporters wordt in een uitzondering voorzien. Zij moeten wedstrijden voortaan wel zonder publiek afwerken.

    • Alle jeugdactiviteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar worden stopgezet; jeugd- en sportkampen voor -12-jarigen zijn wel nog toegelaten (zonder overnachting); Buitenspeeltuintjes blijven wel open;

    • In de woonzorgcentra blijft bezoek mogelijk, maar wordt dat beperkt tot 1 knuffelcontact en maximaal 1 extra contact per twee weken;

    • Controleurs van De Lijn krijgen de bevoegdheid om GAS-boetes te geven aan wie op het openbaar vervoer zijn mondmasker niet draagt.

    In dit overzicht hebben we alle maatregelen gebundeld.

  3. 27/10/2020

    Absoluut record ziekenhuisopnames gebroken

    Rond 16.30 uur deze namiddag zijn er al 689 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, waarmee het absoluut record van 629 opnames van 28 maart al doorbroken is. Dat zegt een pessimistisch gestemde viroloog Steven Van Gucht aan onze redactie. Bovendien zal dat cijfer nog oplopen aangezien het nog maar voorlopige dagcijfers zijn.

    “We zagen op zondag en maandag een iets lager cijfer dan zaterdag en vrijdag, wat ergens een beetje hoop deed rijzen”, aldus Van Gucht. “Maar de cijfers van vandaag die al zijn binnengekomen, zijn heel wat minder positief. We zijn steil naar omhoog aan het gaan en ik zie daar momenteel echt geen vertraging in, integendeel. Het ziet er echt niet goed uit.” Lees hier meer.

    Instanews image
    © BELGA — Steven Van Gucht
  4. 27/10/2020

    Marc Van Ranst: "Versoepelingen van vorige regering waren misplaatst"

    België is sinds vandaag het zwaarst getroffen land van Europa. Dat is geen benijdenswaardige positie. Hoe is het zover kunnen komen? "Wij waren al een tijd bezig met Tsjechië in te halen en dat is nu ook gebeurd", legt Marc Van Ranst uit tijdens een interview vanop onze LIVE-set. "Tsjechië is nu in lockdown, dus we verwachten niet dat Tsjechië ons land weer gaat inhalen."

    Zowel tijdens de eerste als de tweede golf stond België bovenaan te blinken. Wat zijn daar de redenen voor? "Dat is onder meer te wijten aan de bevolkingsdichtheid en bovendien is ons land een kruispunt in Europa. Je houdt dat virus niet buiten." Maar ook het beleid heeft een rol gespeeld, meent de viroloog. "We moeten ook naar bepaalde beleidskeuzes kijken, zoals beleidskeuzes uit het verleden waarbij men nooit heeft geïnvesteerd in contacttracing in een meer doorgedreven vorm. En je kan ook niet naast de politieke verantwoordelijkheid kijken. Dit is een ingewikkeld land om te regeren. Er zijn te veel regeringen en dat maakt dat snel reageren op bepaalde toestanden moeilijk is. Wanneer je het dan ook nog onderschat - hoewel de virologen ervoor gewaarschuwd hebben - dan wordt het bijzonder moeilijk."

    "De versoepelingen van de vorige regering waren misplaatst. Dat is natuurlijk makkelijk achteraf praten, maar men kan nooit zeggen dat er niet voor gewaarschuwd is. Wanneer dat genegeerd wordt, dan geraak je vlug in de problemen", besluit Van Ranst.

  5. 27/10/2020

    Antwerpse ziekenhuizen in open brief: "Leef coronamaatregelen na"

    De verschillende Antwerpse ziekenhuizen hebben een gezamenlijk statement gemaakt naar de bevolking in een open brief. Daarin vragen de ziekenhuizen met aandrang dat iedereen zich aan de geldende regels houdt om het coronavirus in te dijken. "Doe het niet alleen voor uzelf maar ook voor uw geliefden, uw vrienden, uw buren en onze verpleegkundigen en artsen.”

    "Wat u doet, bepaalt ook de kansen van anderen. Wie zich niet houdt aan de maatregelen qua fysieke afstand en de beperking van contacten tot een absoluut minimum, is een bedreiging voor heel veel medemensen.”

    Instanews image
    © Photo News — Onder andere het Universitair Ziekenhuis Antwerpen ondertekende de open brief .