Bekijk belangrijke updates
 1. 27/10/2020

  Gaat Frankrijk vanaf donderdag maand op slot?

  Frankrijk zet zich schrap voor nieuwe beperkingen in de strijd tegen corona. Volgens Franse media is zelfs niet meer uit te sluiten dat het land opnieuw op slot gaat, zoals tijdens de eerste golf, maar nu wel iets minder streng. Gesproken wordt over een maand vanaf donderdag.

  De Franse president Macron houdt woensdag om 20 uur een live toespraak. Hoewel niet bekend is gemaakt waarover hij gaat spreken, verwachten waarnemers dat er in ieder geval forse en impopulaire maatregelen worden aangekondigd. Nu geldt al voor twee derde van het land een spertijd van 21.00 tot 06.00 uur.

  In Frankrijk sterven honderden mensen per dag aan corona. De dagelijkse aantallen stijgen weer naar het niveau van maanden geleden. Inmiddels is bij bijna 1,2 miljoen inwoners een besmetting vastgesteld. Voor de tweede achtereenvolgende dag moesten meer dan duizend personen met corona worden opgenomen.

  De Franse premier Castex waarschuwde dat er, als het zo doorgaat, over twee weken evenveel zieken op de intensive care liggen als tijdens de eerste piek. Er zou dan geen plek meer vrij zijn op de ic's, aldus een parlementariër over de uitlatingen van Castex achter gesloten deuren.

  Instanews image
  © EPA — Premier Jean Castex tijdens een persconferentie over Covid-19.
 2. 27/10/2020

  Kritiek op de timing van de extra maatregelen

  De burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten (Open Vld) vindt dat Vlaanderen niet tot vrijdag kan wachten om de strengere coronamaatregelen in te voeren. Zij roept op om de maatregelen woensdag om 18 uur te laten starten. "Liefst doen we dat in heel Vlaanderen samen. Maar als het moet, gaan we alleen. Het virus gaat te snel, dus wat moet - moet", tweet de gewezen Open Vld-voorzitter.

  De strengere Vlaamse coronamaatregelen gaan vrijdag in om 18 uur. De Vlaamse regering wil daarmee de betrokken sectoren de kans geven om zich voor te bereiden en wil er ook voor zorgen dat de genomen maatregelen kunnen omgezet worden in heldere regelgeving.

  Maar links en rechts is er kritiek op de timing. "Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan", zei Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, eerder al. "Als het huis in brand staat, moet je nu blussen", vindt ze. En ook sp.a-fractieleider Hannelore Goeman begrijpt niet waarom er nog drie dagen moeten voorbijgaan. "Het virus groeit exponentieel: elke dag getreuzel maakt het probleem dubbel zo groot", zegt ze.

  Ook viroloog Marc Van Ranst dringt op Twitter aan om de strengere coronamaatregelen sneller toe te passen. "Als we deze coronamaatregelen een kans willen geven, dan kunnen we ze best vandaag beginnen toepassen! We hoeven niet tot vrijdag te wachten!", tweet hij.

 3. 27/10/2020

  Spoedarts Jan Stroobants: “Dit is gewoon damage control"

  Jan Stroobants (58), hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, zegt dat de extra coronamaatregelen die de Vlaamse regering dinsdagavond heeft aangekondigd rijkelijk laat komen. De zorgtanker “loopt hoe dan ook tegen de klippen”, zo verklaarde hij vanavond in Terzake. 

  Stroobants geeft ons maar weinig hoop voor wat ons de komende dagen en weken te wachten staat

  Instanews image
  © BELGA — Jan Stroobants, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Spoedartsen
 4. 27/10/2020

  Cathy Berx: "Woensdag nog overleg met burgemeesters"

  Antwerps gouverneur Cathy Berx reageert tevreden op de verscherpte coronamaatregelen van de Vlaamse regering. “Ik hoop dat de mensen nu in hun kot blijven en de maatregelen meteen volgen. Ook aan de middelbare scholen zeg ik: schakel liever morgen dan overmorgen over op afstandsonderwijs.”

  Of er nog extra maatregelen in de pijplijn zitten? De gouverneur zit woensdag rond de tafel met de burgemeesters van haar provincie. “Ik ga hen in elk geval vragen om ook hun scholen aan te moedigen om zoveel mogelijk afstandsonderwijs te organiseren. Verder kan ik niet uitsluiten dat een aantal burgemeesters nog signalen geven om iets te verscherpen. De handhaving zal sowieso strakker moeten. Daar moeten we op inzetten.”

  Instanews image
  © BELGA — Gouverneur Cathy Berx
 5. 27/10/2020

  Kind en Gezin: "Kinderopvang blijft open voor iedereen"

  De kinderopvang blijft open voor baby's en peuters én schoolkinderen. Dat benadrukt Kind en Gezin. 

  De Vlaamse regering heeft ouders al gevraagd om voor de verlengde herfstvakantie enkel gebruik te maken van de kinderopvang als er geen alternatieven zijn. Ook het Agentschap Opgroeien vraagt ouders om hun kinderen op 9 en 10 november "zo veel mogelijk thuis op te vangen zodat het virus zich zo weinig mogelijk verder kan verspreiden".

  Voor ouders die geen alternatief vinden, heeft de Vlaamse regering aan de lokale besturen gevraagd om bij te springen. "Ouders die geen oplossing vinden, kunnen zich bij het lokaal bestuur of lokaal loket kinderopvang inlichten over de mogelijkheden", stelt het Agentschap Opgroeien.

  "De kinderopvang voor baby's en peuters (crèches en onthaalouders) én schoolkinderen blijft open voor iedereen", klinkt het nog. Al is het door de besmettingsgolf niet te vermijden dat er ook in de kinderopvang personeel uitvalt door ziekte of quarantaine.

  Volgens Opgroeien werkt de Vlaamse regering aan een compensatieregeling om vanaf 1 november de financiële gevolgen voor zowel de kinderopvang als de ouders te beperken. Het gaat dan over de subsidies voor de initiatieven en het inzetten van respijtdagen.

  Instanews image
  © Photo News — Archiefbeeld