Bekijk alle updates
 1. 28/10/2020

  Vandenbroucke: "Duitsers klaar voor opvang Belgische coronapatiënten"

 2. 28/10/2020

  Nieuwe coronamaatregelen gaan al om middernacht in

  Het nieuwe Ministerieel Besluit dat oplijst en actualiseert welke coronamaatregelen voortaan voor het hele land gelden, wordt in de vooravond in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. En de maatregelen gaan al in om middernacht. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

 3. 28/10/2020

  Wilmès verlaat intensieve zorg maar blijft in ziekenhuis

  Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft de afdeling intensieve zorg waar ze sinds vorige week verbleef, mogen verlaten. Dat meldt ze zelf op Twitter. Ze is aan de beterhand, maar moet wel "nog even" in het ziekenhuis blijven. Ze bedankte ook iedereen voor de steun die ze afgelopen dagen kreeg.

 4. 28/10/2020

  Ziekenhuizen mogen positief getest personeel inzetten

  Ziekenhuizen mogen - als alle andere maatregelen om een eventueel personeelstekort op te vangen al genomen zijn - zorgpersoneel dat positief testte vragen om te komen werken. Voorwaarde is wel dat het personeel geen ziektesymptomen vertoont. Dat blijkt uit een update van de procedures op de website van Sciensano.

  Ziekenhuizen worden momenteel overstelpt door patiënten met Covid-19. Tegen eind volgende week dreigt de maximumcapaciteit op intensieve zorgen te zijn bereikt.

  De nieuwe maatregel geldt "bij hoge uitzondering". Sciensano stelt ook een aantal voorwaarden. Positief getest personeel oproepen kan alleen "voor personeel dat noodzakelijk is om een minimale basiszorg te kunnen garanderen", dus niet voor ondersteunend personeel zoals schoonmaak- en keukenpersoneel.

  Instanews image
  © Photo News

  De besmette personeelsleden mogen ook alleen ingezet worden voor de zorg van Covid-19 patiënten in een aparte eenheid. Contact met andere personen en collega's moet vermeden worden. Ze gebruiken indien mogelijk een aparte ingang, aparte kleedkamer, aparte ontspanningsruimte en eigen vervoer.

  In bepaalde gevallen is het inzetten van positief getest, asymptomatisch personeel niet toegestaan. Zoals wanneer het testresultaat een hoge virale lading vertoonde of wanneer het personeelslid zich angstig of oncomfortabel voelt bij de gedachte te moeten werken. Ze kunnen nooit verplicht worden om tijdens hun isolatieperiode te werken, staat in de richtlijn van Sciensano.

 5. 28/10/2020

  Viroloog Steven Van Gucht: "Maatregelen kwamen te laat, want er was geen draagvlak"

  "Je kan niet anders dan vaststellen dat er te laat maatregelen genomen zijn", zei viroloog Steven Van Gucht deze middag in VTM Nieuws. "Hadden we drastischer ingegrepen op een vroeger tijdstip dan zouden we er nu beter voorstaan. Dat kan je gewoon niet ontkennen. Maar op dat ogenblik was er ook geen draagvlak bij de bevolking en de politici om dat door te voeren."