Bekijk belangrijke updates
 1. 28/10/2020

  Aantal besmettingen sterk gestegen in onderwijs, maar weinig clusters

  De coronacijfers in het onderwijs zijn de laatste tijd sterk gestegen en evolueren daarmee in de richting van het maatschappelijke niveau, al blijven ze tot nu toe wel lager. Dat blijkt uit een nieuwe update van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's), zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vanavond. Het merendeel van de besmettingen blijkt te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren.

  In de periode tussen 12 en 25 oktober werd er bij 4.964 leerlingen (0,41 pct) en 1.612 personeelsleden (0,98 pct) een positieve Covid-test afgenomen. Zo'n 24.698 leerlingen (2,06 pct) en 1.975 personeelsleden (1,2 pct) werden in quarantaine geplaatst.

  Het merendeel van de besmettingen blijkt evenwel te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren, iets wat wordt bevestigd door de vaststelling dat de voornaamste redenen om over te gaan tot testing een nauw contact binnen de gezinscontext of het vertonen van Covid-19 symptomen is. Er worden volgens de CLB's binnen scholen nog altijd relatief weinig clusters aangetroffen.

  "Deze cijfers bevestigen dat scholen geen eilanden zijn: als de epidemie wild om zich heen slaat in de brede samenleving, dan worden ook leerkrachten en leerlingen besmet. De verlengde herfstvakantie komt op het juiste moment voor de scholen", besluit Weyts uit de nieuwe cijfers.

  Ook de CLB's zijn blij met de beslissing om de herfstvakantie met twee dagen te verlengen. "Dit geeft onze COVID-teams een noodzakelijke rustpauze zodat ze ook de komende maanden paraat blijven", luidt het in een mededeling van de internettensamenwerkingscel van de CLB's (ISC).

  Instanews image
  © Joel Hoylaerts/Photo News
 2. 28/10/2020

  Spaanse regio's sluiten grenzen met Allerheiligen

  Nog eens vijf Spaanse regio's gaan op slot om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Madrid kondigt aan dat de regiogrenzen komend lang weekeinde dichtgaan, tijdens Allerheiligen, als veel Spanjaarden eropuit trekken. De aangrenzende regio's Castilië en León en Castilla-La Mancha gaan zelfs nog langer dicht, tot maandag 9 november.

  Ook de kustprovincies Andalusië en Murcia, bij Madrilenen in trek als uitstapje voor een lang weekend, gaan tot 9 november op slot. Dat betekent dat niemand erin of eruit mag, afgezien van mensen die naar de dokter of naar hun werk moeten.

  Eerder deze maand gooiden al drie andere Spaanse regio's hun grenzen dicht.

  Instanews image
  © AFP
 3. 28/10/2020

  Reissector: "Tegen eind dit jaar 7.000 jobs verloren zonder steun"

  Zonder steunmaatregelen voor de reissector dreigen tegen het einde van dit jaar meer dan 7.000 banen verloren te gaan. Dat zegt de "Cockpit", een naar aanleiding van de coronacrisis opgericht overlegorgaan van de beroepsorganisaties en enkele grote bedrijven binnen de sector. Ook het voorbestaan van 3.000 zelfstandigen en "duizenden" indirecte jobs zijn bedreigd, luidt het.

  Volgens de "Cockpit" verkeert de Belgische reissector "in overlevingsmodus": sinds 13 maart waren er 80 procent minder boekingen, wat neerkomt op een omzetverlies van minstens 6,4 miljard euro. In de sector is sinds maart ook 80 procent van de werknemers tijdelijk werkloos. "Zolang het virus niet onder controle is, heeft de sector geen enkel perspectief", luidt het. "Doordat buitenlandse bedrijven financiële steun genieten staat de concurrentiepositie van de Belgische reisbedrijven onder druk", klinkt het voorts.

  Daarom vragen de leden van het overlegorgaan aan de ministers van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), en Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke (sp.a), steunmaatregelen. Zelf leggen ze een aantal voorstellen op tafel: financiële werkzekerheidssteun voor werknemers die een cruciale job uitvoeren, de verlenging van de tijdelijke werkloosheid voor alle werknemers die zonder werk zitten en een vrijstelling van de patronale sociale bijdragen. "In ruil voor deze steunmaatregelen, voorziet de sector in een opleidings- en begeleidingsproject voor de werknemers die dankzij de steunmaatregelen aan het werk kunnen blijven én voor de werknemers die tijdelijk werkloos zijn", luidt het.

  De "Cockpit" verenigt onder meer de federaties voor touroperators (ABTO), reisbureaus (BTO, VLARA, VVR, UPAV) en autocars en -bussen (FBAA).

 4. 28/10/2020

  Macron kondigt lockdown aan: "Tweede golf nog dodelijker dan eerste"

  De Franse president Macron zegt in zijn toespraak dat er dringend strengere maatregelen moeten getroffen worden om te vermijden dat artsen beslissingen zullen moeten nemen over leven en dood en kiezen wie behandeld zal worden.

  Het staatshoofd waarschuwt ervoor dat de tweede golf nog dodelijker zal zijn dan de eerste. Het aantal bedden op intensieve zorgen zal in het hele land fors uitgebreid worden.

  Vanaf vrijdag gaan in het land nieuwe maatregelen in en gaat het land opnieuw in lockdown. Crèches en scholen blijven wel open mits verscherpte hygiënemaatregelen, de burgers mogen gaan werken, al wordt telewerken waar mogelijk wel opnieuw de regel, en in de rusthuizen worden nog steeds bezoekers toegelaten. Bijeenkomsten met individuen die geen deel uitmaken van het gezin, zijn niet langer toegelaten. Alle restaurants en cafés gaan dicht. 

  Wie zijn woning verlaat, zal daarvoor een attest moeten kunnen voorleggen, net zoals dat vorige keer het geval was. Verplaatsingen zijn enkel toegestaan voor woon-werkverkeer, voor een medische afspraak, het verlenen van bijstand, boodschappen of om een luchtje te scheppen.

  "U zal niet van de ene regio naar de andere kunnen gaan", aldus Macron. Uitzondering is een terugkeer uit herfstvakantie, in dat weekeinde zal er tolerantie zijn.

  De president beklemtoont hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de voorgeschreven regels en hygiënemaatregelen houdt en de protocollen volgt in geval van een besmetting of contact met een besmet persoon, om het virus eindelijk de kop te kunnen indrukken. Hij benadrukt het belang van solidariteit onder bevolking, en erkent tegelijkertijd de vele uitdagingen waar het land voor staat.

  Instanews image
  © AFP
 5. 28/10/2020

  Meer dan 10.000 sterfgevallen in totaal in Turkije

  Met 77 nieuwe sterfgevallen op een etmaal tijd heeft Turkije de kaap van 10.000 corona-overlijdens overschreden, zo heeft minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca woensdag bekendgemaakt. De pandemie heeft in totaal nu al 10.027 mensen het leven gekost in Turkije. Er zijn 368.513 besmettingen vastgesteld.

  Sinds meerdere weken zijn de cijfers weer aan het stijgen in het land, vooral in de metropool Istanbul. Vier op de tien positief geteste mensen in het hele land zijn uit de economische en culturele hoofdstad van Turkije afkomstig.

  Instanews image
  © EPA — Een contacttracing-team aan het werk in Istanbul.