Bekijk belangrijke updates
 1. 30/10/2020

  "Supermarkten mogen niet aanbieden wat in detailhandel ligt"

  "We hebben geleerd uit de eerste lockdown. We zeggen nu bijvoorbeeld dat supermarkten geen waren mogen aanbieden die ook niet in de detailhandel mogen worden aangeboden, zodat je geen concurrentievervalsing krijgt." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon na afloop van het Overlegcomité.

  Jambon gaf ook nog mee dat de poetshulp mag blijven komen. Die moet zich wel voorzien van de nodige beschermingsmiddelen en afstand houden. "Maar als men die omstandigheden respecteert, is er geen reden waarom er niet gepoetst mag worden", aldus de minister-president.

  "We hebben nu een frame van zes weken, omdat we overtuigd zijn dat als we dat doen, we een heel eind opschieten", aldus Jambon. "Maar niemand kan vandaag zijn hand in het vuur steken om te zeggen: zes of zeven weken." Desalniettemin moeten we niet wanhopen: "Als we ons allemaal samen aan de regels houden, hebben we een redelijke kans dat kerstmis fatsoenlijk gevierd kan worden." 

 2. 30/10/2020

  Raad van State behoudt avondklok: “Maar het laatste woord is nog niet gesproken”

  De Raad van State heeft het schorsingsberoep tegen de avondklok vrijdagavond verworpen. De indieners, waaronder een zestal academici, vinden dat de maatregel de Belgische grondwet niet respecteert en vragen de vernietiging. De auditeur-generaal adviseerde eerder vandaag al om het verzoek te verwerpen. Lees hier meer.

 3. 30/10/2020

  Vakantieparken Center Parcs en Sunparks sluiten maandagmiddag de deuren

  Wie een vakantie heeft geboekt in de vakantieparken van Center Parcs en Sunparks kan daar nog tot maandag verblijven. Maandagmiddag sluiten de deuren van de parken, aldus het bedrijf. In de strijd tegen het coronavirus heeft de regering strengere maatregelen opgelegd. Ook vakantieparken en campings zijn getroffen. Die moeten sluiten vanaf dinsdag 3 november.

  De gasten worden gevraagd de parken te verlaten voor maandag om 12 uur. Gasten die vanaf maandag zouden aankomen, worden gevraagd thuis te blijven. De restaurants zullen vanaf zaterdag gesloten zijn, wel wordt afhaal- en of bezorgservice aangeboden.

  Center Parks en Sunparks gaan iedereen zo snel mogelijk informeren per sms en mail. Er zal worden gezocht naar een "passende oplossing" voor de gasten, klinkt het. 

  Instanews image
  © Mine Dalemans
 4. 30/10/2020

  Huishoudhulpen snappen niet dat sector openblijft: "Beslissing is schizofreen"

  De dienstenchequesector begrijpt de beslissing van het Overlegcomité niet om contacten in de privéwoning te beperken tot één persoon en tegelijkertijd de sector open te houden. "De beslissingen zijn schizofreen en onbegrijpelijk voor de huishoudhulpen", klinkt het bij ABVV. De socialistische vakbond vraagt dan ook om de sector te sluiten.

  Volgens het ABVV valt het openhouden van de sector niet te rijmen met de nieuwe, strenge regels rond contacten. "Men kan bezoeken niet beperken tot één persoon per week en tegelijk de huishoudhulpen laten binnenkomen en buitengaan bij meerdere huishoudens", aldus secretaris Issam Benali. "We kunnen niet toestaan dat werknemers die niet als opdracht hebben om zorg te verlenen aan mensen, zich tijdens een pandemie van huis naar huis verplaatsen."

  De dienstenchequesector vertegenwoordigt 140.000 werknemers en meer dan een miljoen gebruikers, waarvan 24 procent ouder is dan 65 jaar. De vakbond wijst dan ook op het gezondheidsrisico. "Voeg daarbij het feit dat vele klanten thuis zijn, vanwege het telewerken of om voor hun kinderen te zorgen, en men ziet dat het beleid niet coherent is."

  Daarom vraagt de vakbond om de sector te sluiten en aan de regionale regeringen om de budgetten voor huishoudhulpen te gebruiken en het inkomensverlies te compenseren. "De politici moeten er koste wat het kost voor zorgen dat werknemers die al zwaar getroffen zijn geweest door de eerste coronagolf, niet nog verder wegzakken in de onzekerheid", besluit Benali.

  Instanews image
  © Getty Images/EyeEm
 5. 30/10/2020

  Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven

  Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf zondag de deuren sluiten. Supermarkten, voedingswinkels, bakkers en beenhouwers blijven dus open, en worden voldoende bevoorraad. Premier De Croo benadrukte dat er dan ook geen enkele reden is om te hamsteren en dat mensen die dat wel doen "zich asociaal opstellen".

  Minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vertelde na de persconferentie dat ook tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen openblijven. Tijdens de lockdown in maart moesten die aanvankelijk nog de deuren gesloten houden. "Daar was nu geen discussie over", aldus Vandenbroucke, die eraan toevoegt dat mensen ook nog naar de fietsenmaker of naar de garage kunnen voor herstellingen. "Mensen kunnen ook nog steeds bestellingen plaatsen bij winkels die gesloten zijn en die dan eventueel voor de deur ophalen. We moeten alleen vermijden dat ze binnengaan, want anders krijgen we weer te veel contacten, en dat is wat het virus wil."