Bekijk belangrijke updates
 1. 07/11/2020

  Woedende tweet van Trump

  Donald Trump, die over twee maanden president-af is nu duidelijk wordt dat Biden met de overwinning aan de haal gaat, laat zijn frustraties op Twitter de vrije loop. In allemaal hoofdletters tweette hij dat er geen waarnemers toegelaten waren in de kamers waar de stemmen geteld werden. "Ik heb de verkiezing gewonnen. Ik kreeg 71 miljoen wettige stemmen. Er zijn slechte dingen gebeurd die onze waarnemers niet mochten zien. Nooit eerder gebeurd. Miljoenen stembrieven werden per post verstuurd naar mensen die er nooit om gevraagd hadden!"

  Twitter heeft de tweet ondertussen al gelabeld en meldt dat Trumps bewering over verkiezingsfraude weerlegd wordt.

  Ook de Amerikaanse Federale Verkiezingscommissie (FEC) deelt mee dat er geen enkel bewijs van fraude is.

 2. 07/11/2020

  Aanhangers Trump de straat op: "Stop het stelen"

  Aanhangers van president Donald Trump gaan in meerdere Amerikaanse steden de straat op. Zij scanderen leuzen als "stop met valsspelen". Trump beweerde tot nu toe altijd dat de verkiezingen van hem "gestolen" worden.

  Honderden mensen kwamen samen in Lansing, de hoofdstad van Michigan. Die belangrijke 'swing state' ging bij de presidentsverkiezingen in 2016 nog naar Trump, maar dit jaar kreeg Biden er de meeste stemmen. Ook in de staten Georgia en Arizona scanderen mensen "stop het stelen". De autoriteiten hebben echter geen bewijs van grootschalige verkiezingsfraude.

  De protesten lijken relatief klein in vergelijking met de grootschalige festiviteiten van aanhangers van Biden. Die gaan in meerdere steden feestend de straat op.

  Instanews image
  © AFP
 3. 07/11/2020

  Sanders: "Niet van belang of Trump nederlaag toegeeft"

  Het is niet van belang of president Donald Trump zijn verkiezingsnederlaag toegeeft. Dat zei Bernie Sanders. "Joe Biden heeft de verkiezing gewonnen en zal aangesteld worden", klinkt het.

  Sanders (79) probeerde zelf meerdere keren om president te worden. Biden versloeg hem eerder dit jaar bij de voorverkiezing. Toch is Sanders blij dat zijn voormalige rivaal nu Trump verslagen heeft. "Godzijdank, de democratie heeft gewonnen", zei hij bij CNN. "Ik wens Joe en Kamala het allerbeste toe bij het leiden van ons land."

  Instanews image
  © AFP — Bernie Sanders.
 4. 07/11/2020

  Donaties voor Trump dienen ook om campagneschulden af te betalen

  Ondanks de verkiezingsnederlaag blijft het campagneteam van Trump zijn supporters oproepen om geld te doneren voor rechtszaken. Uit de kleine lettertjes blijkt echter dat 60 procent van het geld ook dient om campagneschulden af ​​te betalen.

  "De flagrante verkiezingsfraude in corrupte, door Democraten geregeerde steden is ongekend", klonk het in een mail van zijn team. "Links heeft bewezen dat ze alles zullen doen om de macht van het Amerikaanse volk te ontnemen."

  Het schrijven is namens Trump verzonden. "Als ze achter mij aanzitten, zitten ze in werkelijkheid achter jou aan en alles waar je voor staat. Deze verkiezingen zijn nog niet voorbij. We hebben nog een lange weg te gaan en ik moet weten dat ik op je kan rekenen." 

  Wanneer de gebruiker op een link in de mail klikt, wordt hij doorverwezen naar een website. Daarop staat dat Trump een "taskforce" samenstelt om de verkiezingen te redden. De site stelt donaties voor tussen 5 en 2.800 dollar, of een willekeurig bedrag naar keuze.

  Instanews image
  © AFP
 5. 07/11/2020

  Fox News wijst al 290 kiesmannen aan Biden toe

  Joe Biden heeft de verkiezingen met minstens 279 kiesmannen gewonnen, maar dat kunnen er nog meer worden. Op verschillende plaatsen in de VS worden nog steeds stemmen geteld. Enkele media zetten de Democraat al veel verder op voorsprong.

  Na winst in Pennsylvania (20 kiesmannen) en Nevada (6 kiesmannen) staat het officiële totaal op 279. Fox News kent de Democraat echter al 290 kiesmannen toe. Dat komt omdat die nieuwszender hem ook als winnaar aanwijst in Arizona (11 kiesmannen). Veel andere media durven dat nog niet aan.

  Biden won in zeker drie staten die in 2016 nog naar zijn rivaal Donald Trump gingen: Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Als de president-elect ook in Arizona de meeste stemmen krijgt, komt daar nog een vierde staat bij.

  In sommige staten is nog geen winnaar bekend. Dat zijn Alaska, Georgia en North Carolina. Die staten kunnen op dit punt het verschil niet meer maken voor Trump. Hij moet het voorlopig met 214 kiesmannen stellen.

  Instanews image
  © EPA