Bekijk belangrijke updates
 1. 14/11/2020

  Trump: vaccin zal "zeer snel" toegelaten worden

  Donald Trump meent dat de Amerikaanse toelating voor het vaccin tegen het coronavirus "zeer, zeer snel" in orde komt. Dan is het "een kwestie van weken" voor de eerste ouderen en risicopatiënten gevaccineerd zullen worden. Tegen april zou het vaccin dan voor de brede bevolking beschikbaar zijn, zei hij.

  In de tuin van het Witte Huis gaf Trump een update van operatie 'Warp Speed', de strijd van de regering tegen het coronavirus. Het was zijn eerste publieke speech sinds media Democraat Joe Biden tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitriepen.

  Trump verklaarde dat risicopatiënten, ouderen en zorgpersoneel eerst aan de beurt komen zodra het vaccin groen licht krijgt van het geneesmiddelenagentschap FDA. 

  De regering denkt dat eind december al 20 miljoen dosissen uitgedeeld kunnen worden. Moncef Slaoui, topman van "Operation Warp Speed", verklaarde dat  maandelijks telkens 25 à 30 miljoen mensen een vaccin kunnen krijgen.

  De Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse BioNTech kondigden eerder deze week aan dat hun vaccin voor 90 procent efficiënt is. Dat deed de hoop opleven dat het einde van de crisis in zicht is, maar het kan volgens experten nog maanden duren voor de pandemie onder controle is. 

  Instanews image
  © EPA
 2. 13/11/2020

  Bokrijk open tot einde van het jaar

  Bokrijk zal zondag toch niet de deuren sluiten. Het openluchtmuseum blijft als gratis wandelpark open tot en met de eindejaarsperiode. "We willen mensen een plaats geven waar ze veilig naartoe kunnen gaan. Als de infrastructuur er is, dan moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen", bevestigt de voorzitter van de vzw Het Domein Bokrijk.

  Instanews image
  © Bokrijk
 3. 13/11/2020

  Tientallen medewerkers Secret Service liepen besmetting op tijdens campagnemeetings Trump

  Na de vele reizen voor de verkiezingscampagne van aftredend Amerikaans president Donald Trump zijn tientallen medewerkers van de veiligheidsdienst Secret Service besmet geraakt met het coronavirus of zitten ze in quarantaine. Dat melden verscheidene Amerikaanse media. De medewerkers moesten naar de talloze campagnemeetings meereizen en zich opstellen rond het podium, terwijl vele Trump-aanhangers geen mondmaskers droegen en ook geen 'social distancing' in acht namen.

  Volgens de Washington Post zijn 130 medewerkers van de Secret Service getroffen. De veiligheidsdienst is onder meer verantwoordelijk voor de bescherming van belangrijke ambtsdragers zoals de president. Trump hield soms meerdere campagnebijeenkomsten per dag.

  Trump had al kritiek te verduren gekregen dat hij veiligheidsmensen onnodig in gevaar zou gebracht hebben, toen hij - zelf besmet en ziek door COVID-19 - met hen in de presidentiële limousine kroop om zijn fans voor de ingang van het ziekenhuis te begroeten.

 4. 13/11/2020

  Geen kerstexamens in middelbaar onderwijs van Duitstalige gemeenschap

  In de secundaire scholen van het gemeenschapsonderwijs in de Duitstalige gemeenschap zullen dit jaar geen kerstexamens plaatsvinden. De bevoegde minister, Lydia Klinkenberg, wil zo weinig mogelijk lesdagen verliezen.

  In het eerste en tweede jaar van het secundair onderwijs waren de examens al afgeschaft. Deze beslissing geldt dus voor de tweede en de derde graad, die vanaf maandag gedeeltelijk met afstandsonderwijs moeten werken in het licht van het coronavirus. Ze geldt ook alleen voor de scholen van het gemeenschapsonderwijs. 

 5. 13/11/2020

  Nog besmettingen in drie vierde van de Brusselse rusthuizen

  Drie vierde van de Brusselse rusthuizen en woonzorgcentra kampten in de afgelopen veertien dagen nog met gevallen van corona, zo meldt de Brusselse welzijnsinstelling Iriscare. Al lijken de besmettingen wel te stagneren. Intussen zijn er al bijna 27 vrijwilligers van de vrijwilligerslijst van Iriscare ingezet in de Brusselse rusthuizen en woonzorgcentra.

  Op een totaal van 138 rusthuizen en woonzorgcentra in Brussel werden er in 105 nog coronagevallen vastgesteld. In de afgelopen veertien dagen gaat het om een totaal van 1.142 inwoners die positief hebben getest. Bij Iriscare merken ze wel op dat het aantal besmettingen stagneert en de situatie dus licht beterschap vertoont.

  "Bezoek is nog toegelaten in de Brusselse rusthuizen, maar wel met masker op en op afstand in een aparte ruimte. Dus niet op de kamer", meldt Sven Heyndrickx, woordvoerder van Iriscare.

  De vrijwilligerslijst van de Brusselse welzijnsinstelling is aangedikt tot meer dan 800 vrijwilligers die het personeelstekort in de rusthuizen en de ziekenhuizen moeten verlichten. In 12 verschillende zorginstellingen zijn intussen al 27 vrijwilligers ingezet.