Bekijk belangrijke updates
  1. 19/11/2020

    Hoofd spoedafdeling Libramont ontslagen wegens niet dragen van mondmasker

    In het ziekenhuis van Libramont is het hoofd van de spoedafdeling, dokter Guy Mazairac, de laan uitgestuurd op basis van "ernstige gronden in verband met het niet-naleven van de gezondheidsregels". Dat heeft de uitbater van het ziekenhuis, de Luxemburgse intercommunale Vivalia, bekendgemaakt. Mazairac had vorige maand in een interview gezegd dat hij niet altijd een mondmasker droeg bij het uitoefenen van zijn functie.

    De raad van bestuur van Vivalia besliste unaniem om de arts te ontslaan. "De betrokkene werd gehoord en heeft zijn toelichtingen en opmerkingen kunnen formuleren", zegt de intercommunale.

    Mazairac testte positief op COVID-19 en gaf terwijl hij in ziekteverlof was een interview aan de kranten van Sudpresse. "Ik heb altijd mijn masker om mijn hals, maar ik zet het alleen op voor mensen uit risicogroepen", zo gaf hij te kennen. Na die uitspraak had Vivalia de spoedarts al geschorst.

  2. 19/11/2020

    Eerste coronavaccins krijgen mogelijk al in december Europese voorwaardelijke goedkeuring

    Als er de komende weken geen tegenslagen opduiken bij het testen van de coronavaccins van BioNtech-Pfizer en Moderna, kunnen ze in de tweede helft van de maand december al een voorwaardelijke marktvergunning krijgen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd. Zo'n vergunning is de "allereerste stap" van het op de markt brengen van een vaccin, zei ze.

    Von der Leyen nam vanavond deel aan het video-overleg van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Op een persconferentie na afloop zei ze dat het EMA heeft laten verstaan dat in het allerbeste geval de vaccins van BioNtech-Pfizer en Moderna nog voor het einde van het jaar voorwaardelijke groen licht kunnen krijgen, als eerste stap in de goedkeuringsprocedure.

    "In het begin zouden de vaccins in kleine hoeveelheden op de markt komen, daarna komen er grotere hoeveelheden. Daarom hebben we aan de lidstaten gevraagd om met een vaccinatiestrategie te komen", zei von der Leyen.

    In naam van de lidstaten onderhandelde de Commissie met verschillende farmabedrijven over de aankoop van coronavaccins, zodra ze een marktvergunning hebben gekregen. Met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica, BioNtech-Pfizer en CureVac werden reeds contracten getekend, maar ook met Moderna zijn de onderhandelingen reeds afgerond.

    Eerder op de dag liet de CEO en medeoprichter van BioNtech, Ugur Sahin, verstaan dat zijn vaccin nog dit jaar goedgekeurd en verdeeld zou kunnen worden in de VS en Europa. Een aanvraag voor goedkeuring wordt vrijdag ingediend bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA. Volgens Europees Commissievoorzitter von der Leyen staat het EMA in nauw contact met het FDA.

    Lees ook: CEO BioNTech: “Pfizer-vaccin kan mogelijk nog dit jaar verdeeld worden”

  3. 19/11/2020

    Beke erkent fouten

    Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de aanpak van de eerste golf van het coronavirus in de woonzorgcentra. “Ik heb allicht fouten gemaakt en zaken beter kunnen aanpakken. We hebben ons best gedaan, maar op een aantal vlakken misschien niet genoeg”, zei hij vanavond in De Afspraak op Canvas.

    Beke gaf aan dat hij over ontslag heeft nagedacht en gesproken met zijn partijvoorzitter Joachim Coens en collega-minister Hilde Crevits. “Maar zij hebben mij aangemoedigd om verder te doen.”

    Wel gaf Beke aan dat er ook op andere fronten fouten zijn gemaakt, bijvoorbeeld bij de federale stock van beschermingsmiddelen voor zorgkundigen. "Toen wij aansprak wilden maken op die stock, was die er niet. Achteraf kan je je dan afvragen of we niet vaker Vlaamse inspecteurs hadden moeten sturen om te kijken hoe het nu zat met die mondmaskers. Dat is niet gebeurd.”

    Ook lost extra geld niet alles op, klonk het. “Een van de paradoxen is dat geld alleen niet zal volstaan. Er zijn vandaag meer dan 1.000 vacatures in onze woonzorgcentra voor verpleeg- en zorgkundigen. Ze vinden ze gewoon niet.”

    Instanews image
    © BELGA — Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
  4. 19/11/2020

    Horeca Vlaanderen tevreden met goedkeuring steunmaatregelen

    Horeca Vlaanderen reageert tevreden op de goedkeuring in de Kamer van een nieuw steunpakket van de federale regering voor de sectoren die bijzonder getroffen worden door de coronacrisis. Het gaat om een vrijstelling van de RSZ-bijdragen voor het derde kwartaal en dubbel overbruggingsrecht voor alle verplicht gesloten sectoren, en een subsidie voor de uitbetaling van eindejaarspremies in de horeca. "Eén maand na sluiting is dit een lichtpuntje in donkere dagen", zegt de CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe.

    De kwijtschelding van de RSZ-bijdragen komt volgens de sectorfederatie neer op een injectie "van om en bij de 150 miljoen euro" in de horeca. "De federale regering geeft hier aan de horecazaken de langgevraagde baxter die broodnodig was", zegt De Caluwe. Hij is ook tevreden met de verdubbeling van het overbruggingsrecht en vraagt "een snelle uitbetaling".

    Specifiek voor de horeca komt er ook een subsidie van 167 miljoen euro om de uitbetaling van de eindejaarspremies voor werknemers te garanderen. "Dankzij deze steun zijn onze werknemers zeker van hun eindejaarspremie en zal anderzijds de kostendruk voor de gesloten periode op de ondernemer verlicht worden."

    Instanews image
    © VTM NIEUWS — Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.
  5. 19/11/2020

    Corona treft woonzorgcentrum De Linde: helft bewoners besmet

    Het coronavirus heeft zwaar toegeslagen in woonzorgcentrum De Linde in Wortegem-Petegem. Er zijn 45 bewoners besmet met het virus, dat is de helft van alle bewoners. Bij de zeventig personeelsleden is één derde besmet. “Het personeel is wel nog gemotiveerd om de beste zorg te bieden aan de bewoners.”

    Lees hier meer.