Duitsland verlengt gedeeltelijke lockdown
De gedeeltelijke lockdown in Duitsland om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan krijgt een verlenging tot 20 december, zo na overleg tussen de federale regering en de deelstaten bekendgemaakt. Hoewel de huidige maatregelen, die al meer dan drie weken van kracht zijn, de verspreiding van het virus lijken te vertragen, is nog meer tijd nodig om het sein op veilig te zetten, zei kanselier Angela Merkel.
De verlengde maatregelen kunnen worden opgeheven indien er een onverwachte daling zou zijn van het aantal nieuwe besmettingen. "Jammer genoeg is dit op dit ogenblik nog niet te voorspellen." Er komen ook nieuwe regels. Zo zullen binnen maar vijf mensen mogen samenkomen.
Vlaams Parlement keurt coronatoeslag voor kwetsbare gezinnen goed
Alle Vlaamse gezinnen met een laag inkomen zullen nog dit jaar via het Groeipakket een toeslag krijgen van 35 euro per kind. Het Vlaams Parlement heeft daarvoor woensdag het licht op groen gezet.
De toeslag werd vorige week aangekondigd door Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Bedoeling is om alle gezinnen die recht hebben op het Groeipakket (kinderbijslag) en van wie het inkomen lager ligt dan 31.605,89 euro per jaar automatisch een toeslag van 35 euro per kind te geven. De toeslag moet nog dit jaar uitgekeerd worden.
© ISOPIX — Wouter Beke Zijn handelaars klaar voor winkelen op afspraak?
Een van de belangrijkste knopen die het Overlegcomité vrijdag moet doorhakken, is de vraag of de niet-essentiële winkels open mogen. De meest waarschijnlijke piste is dat wordt beslist dat klanten op afspraak kunnen gaan winkelen. Is dat rendabel? En zijn de handelaars er klaar voor? Vijf vragen beantwoord (+)
© Wannes Nimmegeers — Archiefbeeld: winkelen in Gent Waarom één op de drie huisartsen zich (nog) niet wil laten vaccineren
Vlaanderen lanceert een campagne die huisartsen moet overtuigen van het nut en de veiligheid van een coronaprik. Uit een enquête van de Artsenkrant bleek eerder dat niet alle huisartsen het vaccin omarmen. Al is je huisarts wellicht geen vaccinweigeraar.
Huisarts Patrick Impens (56) uit Lede is één van die artsen die zich — op dit moment — nog niet zal laten inenten. Hier legt hij uit waarom (+)
© Photo News — Illustratiebeeld vaccin Crevits: "Als het veilig kan, moeten niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen"
"Als dat binnen een veilig kader kan, moeten we zorgen dat niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen gaan". Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem (CD&V).
Het Overlegcomité buigt zich vrijdag over de vraag of en onder welke voorwaarden ook niet-essentiële winkels opnieuw open mogen. Bij de aankondiging van de tweede lockdown, een kleine maand geleden, kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) al aan dat er een evaluatie zou komen van de sluiting van de niet-essentiële winkels tegen 1 december. In verschillende buurlanden zijn de winkels intussen open gebleven of gaan ze opnieuw open.
© Photo News — Hilde Crevits (CD&V) Als het van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits afhangt, moeten de niet-essentiële winkels "perspectief" krijgen en moet het ook voor hen mogelijk worden om opnieuw te openen op voorwaarde dat het veilig kan. Onder welke voorwaarden dat precies moet gebeuren, is nog onderwerp van discussie.
De kern van de Vlaamse regering heeft woensdagochtend een overleg gehad met de vertegenwoordigers van de winkelsectoren. "Er is een heel grote vraag om heel binnenkort opnieuw open te kunnen gaan, want december is een belangrijke maand. Maar er is ook een enorme verantwoordelijkheidszin om dat op een veilige manier te doen", aldus Crevits. Een heropening kan volgens de CD&V-minister ook enkel onder voorwaarden die ervoor zorgen dat het virus niet verder verspreid wordt. "Want veel erger dan geduld oefenen, is opnieuw hervallen".
Lees ook: Clarinval wil dat heropening winkels en horeca ernstig wordt overwogen
Meer dan 60 miljoen besmettingen wereldwijd
Over de hele wereld zijn al meer dan zestig miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo blijkt woensdag om 19.00 uur uit het dashboard van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit (JHU).
De JHU registreerde 60.037.735 besmettingen, waarvan zowat een vijfde in de VS (12.642.245), die daarmee het zwaarst zijn getroffen. Daarna volgen India, Brazilië en Frankrijk (2.206.369) dat daarmee het ergst Europees getroffen land is.
Wereldwijd heeft Covid-19 aan 1.414.513 mensen het leven gekost waarbij de VS met 260.591 opnieuw bovenaan de lijst staan. Brazilië en India volgen. Met 55.935 sterfgevallen staat het Verenigd Koninkrijk als zwaarst getroffen land in Europa op de vijfde plaats.
Over heel de wereld overleefden 38.442.797 mensen de ziekte, waarbij India met 8.642.771 de kroon spant.
Groot-Brittannië kent sterftepiek sinds mei
In Groot-Brittannië zijn op een dag tijd 696 nieuwe corona-sterfgevallen opgetekend, zo hebben Britse media woensdag gemeld.
Er zijn ook 18.213 nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens Sky News zijn beide cijfers de hoogste sinds 5 mei. De dag daarvoor was sprake van 11.299 nieuwe infecties en 608 overlijdens. In de voorbije zeven dagen waren er op 100.000 inwoners ongeveer 209 infecties.
Er zijn nu reeds 1.557.007 mensen besmet geraakt. Covid-19 eiste in het Verenigd Koninkrijk al aan 72.000 mensen het leven.
© Getty Images Duitsland verbiedt afsteken vuurwerk op grote pleinen
Duitsland verbiedt het afsteken van vuurwerk op grote pleinen tijdens de jaarwisseling. Verder gaan de autoriteiten de bevolking oproepen het gebruik dit jaar helemaal te vermijden, om de ziekenhuizen in deze coronatijd niet verder te belasten.
De regering in Berlijn en de zestien deelstaten zijn dit overeengekomen tijdens hun jongste overleg over de coronacrisis. Zij besloten verder de coronamaatregelen rond de feestdagen te versoepelen. Van 23 december tot uiterlijk 1 januari zijn bijeenkomsten in de nauwe familie- of vriendschapskring toegestaan voor maximaal tien personen, waarbij kinderen tot 14 jaar niet meetellen.
© thinkstock — Geen vuurwerk met oudejaarsavond in Berlijn dit keer Nationale Arbeidsraad wil geldigheidsdatum maaltijd- en ecocheques verlengen
De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft een unaniem advies uitgebracht om de geldigheidsduur te verlengen van maaltijdcheques, ecocheques, cadeaubonnen, consumptiecheques en sport- en cultuurcheques die momenteel amper of niet kunnen gebruikt worden. De federale regering moet zich nu over het voorstel buigen.
Voor maaltijdcheques, ecocheques en cadeaubonnen die vervallen tussen november 2020 en maart 2021, vraagt de NAR, waarin vakbonden en werkgevers zetelen, een verlenging van 6 maanden vanaf de vervaldatum van deze cheques. Voor sport- en cultuurchecques uitgereikt in 2019, die allemaal een vaste vervaldatum van 30 september 2020 hadden en waarvan de geldigheidsdatum in het voorjaar al verlengd werd tot 31 december, wordt een verlenging tot 30 september 2021 gevraagd. Verder vraagt de NAR dat de geldigheidsduur van alle consumptiecheques verlengd wordt van 7 juni 2021 tot 31 december 2021.
De Adviesraad verzoekt ook dat uitgevers van de cheques een snelle en doeltreffende informatiecampagne op touw zetten voor de begunstigden, hun werkgever en de handelaars, zoals dat tijdens de eerste coronagolf gebeurd is.
De federale regering moet zich nu over het advies buigen, het is nog niet duidelijk wanneer dit gepland staat.
© photo_news — Ecocheques PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT Sciensano: "Aantal griepklachten daalt"
In de afgelopen week daalde de totale incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor griepklachten naar 144 raadplegingen per 100.000 inwoners (inclusief telefonische raadplegingen). Dat blijkt uit het influenzarapport van het gezondheidsinstituut Sciensano dat wekelijks op woensdag uitkomt.
Het aantal deelnemende peilartsen in Brussel was echter laag, zo wordt aangestipt, en de resultaten moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden. Het aantal raadplegingen steeg bij kinderen van 5-14 jaar en daalde bij volwassenen (behalve in Brussel).
De incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor andere acute luchtweginfecties (inclusief telefonische raadplegingen) daalde in alle leeftijdsgroepen.
Vorige week was 31 procent van de testen aangevraagd door de peilartsen positief op SARS-CoV-2, maar de positiviteitsgraad verschilde naargelang de symptomen. Hoewel de patiënten met bevestigde Covid-19, gediagnosticeerd in de eerstelijn nog steeds hoofdzakelijk jongere volwassenen zijn, worden sinds twee weken relatief meer bevestigde Covid infecties onder oudere patiënten (85 jaar of ouder) geobserveerd.
© Photo News — Yves Stevens, Steven Van Gucht en Yves Van Laethem tijdens een persconferentie van Sciensano Het aantal sterfgevallen door alle oorzaken neemt toe vanaf week 43 (19 tot 25 oktober) met 3.349 sterfgevallen meer dan verwacht (54,2 procent oversterfte) in België, waarvan 1.553 extra sterfgevallen (60,4 procent oversterfte) in de leeftijdsgroep 65-84 jaar en 1.596 extra sterfgevallen (58,9 procent oversterfte) in de leeftijdsgroep boven de 85 jaar. De oversterfte ligt hoger in Wallonië, met 1.914 extra sterfgevallen sinds week 43 (91,9 procent oversterfte).
Voorlopig vond de piek in de sterfte door alle oorzaken plaats op 7 november met 556 doden, terwijl de piek in de Covid-sterfte plaatsvond op 6 november met 214 doden.
Fauci bevestigt contact met overgangsteam van Biden
Anthony Fauci, de topfunctionaris van de Amerikaanse regering voor de strijd tegen het coronavirus, heeft eindelijk overleg gepleegd met de overgangsploeg van de komende president Joe Biden, waardoor de hoop ontstaat dat de overgang vlot zal verlopen wat de aanpak van de pandemie betreft.
Fauci bevestigde woensdag in een interview dat hij basiskwesties overlopen had met Ron Klain, de stafchef van Biden. Fauci zei dat hij "uiteraard" bereid was deel uit te maken van een coronawerkgroep van de regering-Biden. Biden had aan de vooravond gezegd dat zijn staf in contact stond met Fauci.
Een van de grote projecten van 2021 wordt het toedienen van vaccins. Voorts neemt het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames sterk toe in de Verenigde Staten.
President Donald Trump gaf deze week groen licht voor de transitie naar de regering-Biden, ook al blijft hij ontkennen dat hij de presidentsverkiezing verloor en blijven zijn advocaten verkiezingsuitslagen aanvechten voor rechtbanken.
© AP — Anthony Fauci Tot drie keer meer kerstbomen verkocht door coronarush
Dag op dag een maand voor Kerstmis hunkert de Belg naar gezelligheid, zeker in coronatijden. In de 250 Aveve-winkels in ons land zijn momenteel al drie keer meer kerstbomen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. "We zijn door de grote vraag al op 9 november gestart met verkopen, twee weken vroeger dan normaal", zegt woordvoerder Stéphanie Deleul van Arvesta, moederbedrijf van Aveve.
Traditioneel volgt de grootste piek in de verkoop van kerstbomen pas na Sinterklaas, weet Deleul. "Maar je voelt ook in je omgeving dat dit jaar anders is. We verkochten al een paar duizend bomen, drie keer meer dan in 2019. Het gaat alleen over natuurlijke bomen, want de kunstvariant mogen we door de coronamaatregelen niet meer verkopen."
Ook de kerstboomtelers in ons land voelen die tendens. Meer dan 90 procent van de Belgische kerstbomen worden geteeld in Wallonië, waarvan twee derde in Luxemburg en één derde in Namen. In 2019 teelde en verkocht de Waalse federatie van boomkwekers (UAP) 3,5 miljoen bomen, ten opzichte van 3,2 miljoen in 2018.
"Ongeveer 708.000 daarvan zijn bestemd voor de Belgische markt, de rest voor export, in de eerste plaats naar Frankrijk", zegt Didier Ernould van de Waalse boomkwekersfederatie UAP. "Onze klanten, zoals tuincentra en groothandels, bestellen ook vroeger. De mensen hunkeren duidelijk naar een lichtpunt in deze donkere tijden."
De populairste boom blijft de Nordmannspar, goed voor 90 procent van de verkoop, zegt Ernould. UAP teelt ook onder meer de Fraseri- en de edelspar.
De Vlaamse sierteelt- en groenfederatie AVBS merkt ook meer vraag, die vroeger komt dan andere jaren. "Dat kan ook te maken hebben met de sluiting van niet-essentiële winkels, waardoor de lokale telers vaak de enige optie zijn", zegt secretaris Miet Poppe.
© Benoit De Freine — De Kerstboom op de Grote Markt van Antwerpen wordt versierd. Van Ranst: "Een hevig griepseizoen zullen we ons niet kunnen permitteren
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) verwacht dat het komende griepseizoen niet al te fel zal zijn. "Dat zou een meevaller zijn, want het omgekeerde kunnen we ons niet permitteren in combinatie met de aanhoudende Covid-pandemie", zo heeft hij woensdag gezegd.
"Ik denk dat we dit seizoen maar weinig griep zullen hebben", zegt Van Ranst woensdag aan Belga. "Veel bacteriën en virussen hebben we dit jaar minder vaak gezien."
De oorzaak daarvan ligt bij de verschillende maatregelen die genomen worden om een besmetting met het coronavirus te vermijden. Het gaat dan niet enkel om de lockdown, maar ook om het opvolgen van basisregels als handen wassen en afstand houden. "We zien duidelijk het belang van die maatregelen voor het voorkomen van andere aandoeningen. Zo waren er deze zomer minder maag- en darminfecties."
Ook voor de verspreiding van het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt, kan dit dus een remmend effect hebben. "In Australië was er dit jaar ook bijna geen griep", duidt Van Ranst.
Het blijft afwachten of die trend zich ook hier zal doorzetten. Maar als dat het geval is, dan zal dat in elk geval een "meevaller" zijn, klinkt het. "Het omgekeerde kunnen we ons niet permitteren. Een combinatie van een derde golf coronabesmettingen met een normaal griepseizoen zou een 'perfecte storm' zijn die ons zorgsysteem zou overbelasten."
Van Ranst benadrukt dat ook de evolutie van het griepvirus volop in het oog wordt gehouden.
© AFP — Viroloog Marc Van Ranst Ook Delhaize bedankt personeel met extra verlofdag
Ook supermarktketen Delhaize geeft, net zoals Colruyt Group, haar winkelpersoneel in 2021 een dag extra verlof, om hen te bedanken voor hun uitzonderlijke prestaties tijdens dit ongewone jaar. Dat meldt woordvoerder Roel Dekelver. "Het personeel kan de verlofdag vrij inzetten op een dag naar keuze", klinkt het woensdag.
Ook voor het winkelpersoneel was 2020 een buitengewoon vreemd jaar. Om hen te bedanken voor alle inspanningen die ze geleverd hebben om winkelen tijdens de coronpandemie veilig te laten verlopen, beloont Delhaize hen nu met een extra dag verlof.
Eerder liet Colruyt Group ook al weten de werknemers te belonen met een extra vakantiedag, maar dan wel specifiek op zaterdag 2 januari 2021. De winkelketen wil daarmee werknemers laten genieten van een extra moment met het gezin. Door de beslissing blijven die dag meer dan 500 winkels van de Colruyt Group dicht.
© rv — De nieuwe AD Delhaize in Ardooie. Spanje wil hoogstens zes personen bij kerstvieringen
De Spaanse regering overweegt kerstvieringen te beperken tot zes personen. Dat aantal zou volgens gezondheidsdeskundigen laag genoeg zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
"Dit getal komt niet zomaar ergens vandaan", vertelde premier Sanchez op een persconferentie in Mallorca. "Het is een aantal dat volgens gezondheidsdeskundigen en wetenschappers streng en restrictief genoeg is om een nieuwe golf van infecties te voorkomen."
Het plan dat de Spaanse regering woensdag naar buiten bracht, moet nog besproken worden met de regionale autoriteiten dus kan nog veranderen. In sommige regio's, zoals Catalonië en Madrid, pleiten de autoriteiten voor een minder streng limiet van tien personen tijdens de feestdagen.
In Spanje is bij 1.594.844 mensen het coronavirus vastgesteld, waarmee het land wereldwijd een zesde plek inneemt. Dinsdag steeg het dodenaantal met 537 naar 43.668. Dat was tot nu toe de hoogste dagelijkse stijging in de tweede golf.
Lees ook: OVERZICHT. Zo pakken onze buurlanden de kerstperiode aan: wat doet België vrijdag? (+)
© EPA — Premier Pedro Sanchez Oostenrijk start begin december met coronatests op grote schaal
Vrijwillige tests op het coronavirus gaan in Oostenrijk massaal van start in het eerste weekend van december. Tirol en Vorarlberg, met samen ongeveer 1,1 miljoen inwoners, houden als eerste deelstaten van 4 tot 6 december een grootschalige testactie, naar het voorbeeld van Slovakije en Zuid-Tirol, zo heeft bondskanselier Sebastian Kurz woensdag in Wenen aangekondigd.
De termijnen voor de andere deelstaten volgen later. De deelstaat Salzburg kondigde woensdag massale tests aan voor 12 en 13 december. Daarnaast kunnen in het eerste weekend van december specifieke beroepsgroepen als leerkrachten en politieagenten zich laten testen in Oostenrijk.
© REUTERS — Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz. Oppositie vraagt snelle ingrepen tegen personeelstekort woonzorgcentra
Het Vlaams Parlement heeft uitvoerig gedebatteerd over de personeelsuitval in de woonzorgcentra en over het sociaal akkoord in de Vlaamse zorgsector. Volgens oppositiepartijen sp.a, Groen, Vlaams Belang en PVDA heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) opnieuw te laat gereageerd. Met de ruggesteun van minister-president Jan Jambon (N-VA) counterde Beke de kritiek.
De Vlaamse regering kon gisteren uitpakken met een sociaal akkoord voor de Vlaamse zorg- en welzijnssector. Dat akkoord voorziet jaarlijks 577 miljoen euro extra voor de Vlaamse zorgsector. 412 miljoen euro gaat naar de verhoging van de koopkracht en 165 miljoen euro gaat naar maatregelen die de werkdruk moeten verlichten, zoals extra personeel.
© BELGA — Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Leg huisartsen mechanisme van coronavaccin uit"
Leg huisartsen uit hoe het mechanisme van de coronavaccins in elkaar zit. Dat zal de ongerustheid over de vaccins verminderen. Dat stelt Antwerps huisarts en ondervoorzitter van artsensyndicaat BVAS Dirk Scheveneels in een reactie op een enquête gepubliceerd in de Artsenkrant. Daaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van de huisartsen twijfelt om het coronavaccin aan te bevelen aan patiënten.
Slechts 68 procent van de meer dan 830 bevraagde artsen zou het vaccin zeker aanbevelen. Zo'n 15 procent zal dat niet doen en nog eens 15 procent weet het nog niet. Verder blijkt ook dat 37 procent van de huisartsen zichzelf niet zou laten vaccineren.
Bijna 1.000 nieuwe besmettingen in Nederland
Na een scherpe daling de dag ervoor heeft Nederland op 24 uur weer meer coronabesmettingen opgetekend.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4.947 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 3.970 nieuwe gevallen. Dat betekent een toename van 977 in de afgelopen 24 uur.
Het RIVM waarschuwde dinsdag dat het aantal coronagevallen nog wel daalt, maar dat de afname stagneert. In de afgelopen zeven dagen kwamen er ruim 37.200 meldingen van positieve coronatests binnen bij het instituut, iets meer dan de week ervoor. Toen ging het om ruim 36.800 nieuwe gevallen.
Sinds het begin van de uitbraak zijn 498.795 Nederlanders positief getest. Naar verwachting zal dat donderdag meer dan half miljoen zijn.
In Nederland zijn reeds meer dan 9.100 mensen aan Covid-19 overleden. Op 24 uur tijd kwamen er 74 sterfgevallen bij. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 90 overlijdens gemeld.
Longen herstellen meestal goed na besmetting
Het longweefsel van patiënten die ernstig ziek werden na een besmetting met het coronavirus, herstelt zich meestal goed. Volgens longarts Bram van den Borst van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is het herstel te vergelijken met genezing na een zware longontsteking. Hij noemt het "bemoedigend" dat de longen zich drie maanden zo goed herstellen.
Op de speciaal voor corona ingerichte multidisciplinaire nazorgpolikliniek van het Radboudumc is het eerste Nederlandse wetenschappelijke onderzoek gedaan naar hoe het gaat met mensen die tijdens de eerste coronagolf COVID-19 kregen. Uit de woensdag gepresenteerde resultaten blijkt dat het algehele herstel beter is bij patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen dan bij patiënten die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. Vrijwel alle patiënten houden klachten als vermoeidheid, kortademigheid en verminderde kwaliteit van leven. Maar patiënten die niet werden opgenomen, voelen zich slechter.
In twee weken tijd testte 0,07 procent van leerlingen positief
In de periode tussen 9 en 22 november hebben 897 leerlingen (0,07 pct) en 266 onderwijspersoneelsleden (0,16 pct) een positieve coronatest afgelegd. In totaal zijn 1.683 leerlingen (0,14 pct) en 68 personeelsleden (0,04 pct) in quarantaine geplaatst. Dat blijkt uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) waarvan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de resultaten bekendmaakt. Het merendeel van de besmettingen zou gebeuren buiten de schoolcontext.
De meeste besmettingen bij leerlingen zijn vastgesteld in Oost-Vlaanderen (281) en Antwerpen (210). Daarna volgen West-Vlaanderen (151), Limburg (107), Vlaams-Brabant (88) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (60).
Bij de leerkrachten staat Antwerpen (64) bovenaan, gevolgd door Oost-Vlaanderen (63), West-Vlaanderen (47), Vlaams-Brabant (44), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (25) en Limburg (23).
Eerste schepen van Waterloo overleden aan corona
De eerste schepen van Waterloo, Yves Vander Cruysen, is dinsdagavond overleden is aan COVID-19 na een strijd van vijf weken tegen de ziekte. Dat heeft de gemeente Waterloo vandaag bekendgemaakt.
Yves Vander Cruysen werd geboren in 1963, was journalist van opleiding en werkte voor de krant L'Avenir. Hij was schepen in Waterloo sinds 1991 en provincieraadslid voor Waals-Brabant sinds 1999.
Vander Cruysen was een gecultiveerd man die gepassioneerd was door Waterloo. Hij stond mee aan de wieg van het Belgo-festival en het Festival van de Historische Film in Waterloo. Hij schreef ook boeken over de slag bij Waterloo en over de geschiedenis van de gemeente en de provincie Waals-Brabant.
Hij was bijna 30 jaar schepen van Cultuur en in die hoedanigheid blies hij het toerisme nieuw leven in door de herwaardering van het slagveld van Waterloo, met de organisatie van verscheidene historische heropvoeringen. Hij was ook het levende geheugen van de gemeente.
"Yves was de meest ervaren mandataris die nog in functie was in Waterloo", reageert burgemeester van Waterloo Florence Reuter. "We verliezen een persoonlijkheid, een toegewijde schepen, die zich onvermoeibaar inzette voor zijn passie: zijn gemeente. Hij zette Waterloo op de kaart met zijn boeken en de vele evenementen waarvan hij de oprichter was. Een grote politieke persoonlijkheid heeft ons verlaten. Waterloo is in rouw."
© DR — Yves Vander Cruysen. Colruyt Group bedankt winkelmedewerkers met een extra verlofdag op 2 januari
Volgens Colruyt Group vragen uitzonderlijke omstandigheden om uitzonderlijke maatregelen. Om de werknemers te bedanken voor hun onafgebroken inzet tijdens de coronacrisis, krijgen ze een extra verlofdag. "Zo kunnen we onze collega's van de winkels laten genieten van een extra moment met hun gezin, om zo het intense jaar 2020 af te sluiten en het nieuwe jaar vol energie aan te vatten", aldus CEO Jef Colruyt.
Door de beslissing blijven op zaterdag 2 januari meer dan 500 winkels van Colruyt Group dicht. Het betreft de winkels en afhaalpunten van Colruyt, Collect&Go, OKay, OKay Compact, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Fiets! en Dreambaby. De zelfstandige ondernemers van de Spar Colruyt Group-winkels blijven wel open op 2 en 3 januari. Ook de Cru-markten openen hun deuren op zondag 3 januari.
© Dieter Nijs — Colruyt Group bedankt medewerkers voor hun inzet tijdens de coronacrisis met een extra verlofdag op zaterdag 2 januari. Die dag blijven alle 500-winkels van de groep gesloten. Geen extra Lijnbussen op oudejaarsnacht
De Lijn zet dit jaar geen speciale bussen en trams in op oudejaarsnacht omwille van de coronamaatregelen. Dat meldt de openbaarvervoersmaatschappij. "Omdat er geen evenementen zijn en iedereen verzocht wordt maximaal thuis te blijven, dreigen de bussen en trams quasi leeg rond te rijden", verklaart woordvoerster Karen Van der Sype.
ECB waarschuwt voor te snel terugschroeven overheidssteun
Overheden kunnen de steunmaatregelen voor bedrijven best niet te snel loslaten. Dat geeft de Europese Centrale Bank aan. En banken moeten er rekening mee houden dat hun winstgevendheid onder druk zal blijven.
De overheden in de eurozone namen maatregelen voor bedrijven en gezinnen om de coronacrisis financieel door te komen. Die maatregelen te snel of te laat afbouwen, houdt volgens de ECB risico's in. Versneld stopzetten van staatsgaranties of uitstel van afbetaling voor leningen, kan het economisch herstel vertragen, waarschuwt de centrale bank. De maatregelen moeten wel gericht blijven op pandemie-gerelateerde steun, klinkt het.
De winstgevendheid van de banken zal naar verwachting laag blijven. Ze hebben meer reserves ingebouwd voor leningen die niet worden terugbetaald, maar die "lijken optimistisch in bepaalde gevallen", aldus ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos. Door de overheidssteun aan bedrijven kunnen de effecten van de crisis op de banken immers met vertraging doorsijpelen.
Herstel uitzendsector zet zich door
Het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid is in oktober dit jaar toegenomen tegenover september, maar zit nog een stuk onder het niveau van oktober vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Federgon.
Het aantal gepresteerde uren nam in oktober met 3,46 procent toe tegenover september. Het aantal gepresteerde uren nam toe met 3,99 procent in het arbeiderssegment en met 2,81 procent in het bediendesegment.
In vergelijking met oktober 2019 was er weliswaar nog een daling van 8,15 procent. Dat is het resultaat van een afname van de activiteit met -10,09 procent in het arbeiderssegment en met -5,42 procent in het bediendesegment.
Skivakantie kan volgens duidelijke criteria, meent Duitse toerismecommissaris
De commissaris voor toerisme van de Duitse regering, Thomas Bareiss, denkt niet dat een algemeen verbod op skiën nodig is dit seizoen, ondanks de pandemie van het coronavirus. "Veiligheid komt ook in de winter op de eerste plaats, maar ik ben ervan overtuigd dat skiën in bepaalde mate en volgens duidelijke criteria, zoals een maximumaantal skipassen per dag, zonder problemen mogelijk is", zei Bareiss woensdag.
"We moeten dingen mogelijk maken als voor veiligheid kan worden gezorgd. Een algemeen verbod is verkeerd." Niet alleen willen veel mensen eropuit trekken, het skiseizoen is ook een belangrijke economische factor voor veel regio's in Duitsland.
De federale en deelstaatregeringen zijn van plan de lockdown tot kort voor Kerstmis te verlengen om de alarmerende stijging van coronabesmettingen om te buigen. De federale regering zou de financiële hulp voortzetten.
De Italiaanse premier Giuseppe Conte wil de skioorden zeker tot 10 januari dichthouden en heeft een "Europese coördinatie" gesuggereerd. De premier van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, steunt dit voorstel. "Ik zou de voorkeur geven aan een gelijkvormige overeenkomst op Europees niveau: nergens skiliften open of nergens vakantie", zei hij dinsdag. Oostenrijk verwierp dinsdag het voorstel om de skistations te sluiten.
© AFP — Het skigebied Sudelfeld in Duitsland. Handelaars kunnen pakjes nu ook afgeven aan lokaal postkantoor waar consument ze zelf kan ophalen
Handelaars kunnen voortaan hun verkochte producten afgeven in een lokaal postkantoor, waar de consument de bestelling kan afhalen wanneer het past. Volgens bpost kan de handelaar zich zo concentreren op de verkoop en afhandeling, en hoeft die zich niet meer bezighouden met de levering of de bemanning van een afhaalpunt.
De verkoper kleeft etiketten op de pakjes met de verkochte producten. Die brengt hij vervolgens naar een postkantoor naar keuze. De koper ontvangt een e-mail zodra het pakje beschikbaar is en kan de bestelling afhalen binnen de openingsuren van het kantoor. De service is beschikbaar in alle postkantoren. De lokale postkantoren worden zo een stockageruimte en afhaalpunt. Voor de verkoper bedragen de kosten 1 euro per pakje. De pakjes blijven 14 dagen ter beschikking in het kantoor.
In een persbericht stelt CEO Jean-Paul Van Avermaet dat bpost nieuwe oplossingen blijft ontwikkelen om "er voor te zorgen dat alle pakjes voor de feestdagen bij de bestemmelingen geraken".
"Dit initiatief speelt in op een verdere ontwikkeling van de e-commerce en zorgt tegelijkertijd voor een heel efficiënte en echt lokale aanpak van de belevering", zegt minister van Overheidsbedrijven en Post Petra De Sutter in datzelfde persbericht.
© BELGA Bulgaarse regering legt dan toch beperkingen op
De Bulgaarse regering was tot dusver terughoudend om de bevolking nieuwe beperkingen op te leggen in de strijd tegen het coronavirus, maar de slechte cijfers dwingen Sofia nu toch om scholen, restaurants en winkelcentra te sluiten. In het land krijgen de ziekenhuizen te maken met een grote toestroom nu het aantal besmettingen met het coronavirus een forse stijging kent.
De maatregelen zullen gelden vanaf vrijdagavond en tot 21 december, kondigde minister van Gezondheid Kostadin Anguelov aan. "Bedoeling is het risico op besmetting te halveren", aldus het hoofd van de crisiscel, Ventsislav Moetaftsjiski. Die beklemtoonde verder nog dat de Bulgaarse maatregelen "liberaler zijn dan elders".
De maatregelen betekenen ook dat sportwedstrijden zonder publiek moeten plaatsvinden. De theaters kunnen wel nog tot 30 pct van hun capaciteit van hun zalen gebruiken.
Bulgarije, het armste land van de EU, was een van de eersten om in maart een lockdown op te leggen, maar kreeg in de zomer met zwaar protest te maken waarop de meeste maatregelen teruggedraaid werden. Een mondmasker dragen bleef wel verplicht.
In Bulgarije bezweken al 3.226 mensen aan het coronavirus, van wie meer dan 150 in de laatste 24 uur.
© EPA — Na de bekendmaking van de strengere coronamaatregelen in Bulgarije kwamen een aantal personen in hoofdstad Sofia de straat op uit protest. "Sneltests zijn bij symptomatische personen bijna even betrouwbaar als PCR-testen"
Coronacommissaris Pedro Facon en professor Herman Goossens, voorzitter van de werkgroep testing, zijn te gast op de persconferentie en lichten er de nieuwe teststrategie met sneltesten toe. "PCR-testen blijven de gouden standaard in het testbeleid, omdat zij de meest betrouwbare resultaten bieden", aldus Facon. "Maar nieuwe wetenschappelijke technieken laten ons toe om ook met nieuwe technieken aan de slag te gaan".
Snelle antigeentests zijn bij personen die symptomen vertonen bijna net zo betrouwbaar als de PCR-testen, klinkt het. Daarvoor moeten die sneltests wel binnen de eerste vijf dagen na het optreden van de symptomen worden afgenomen. "Het is uiteraard ook belangrijk dat de testen goed worden afgenomen, door geschoold personeel en in een geschikte omgeving die de veiligheid van alle betrokken garandeert", voegt Facon daar nog aan toe. Deze testen zullen volgens professor Goossens worden ingezet in ziekenhuizen, in test- en triagecentra en in huisartsenpraktijken. "Het protocol om deze testen uit te voeren is quasi klaar, we hopen dit dan ook zo snel mogelijk te kunnen opstarten", aldus Goossens.
Personen die coronasymptomen vertonen, maar een negatieve sneltest afleggen, zullen voor alle zekerheid toch nog onderworpen worden aan een PCR-test.
Bij personen die geen symptomen vertonen, blijken de snelle antigeentests significant minder betrouwbaar dan de PCR-tests. "Ze kunnen wel worden gebruikt als aanvulling van PCR-testen bij hoog-risicocontacten, bijvoorbeeld voor een clusteronderzoek in onder meer scholen en bedrijven", legt Facon uit. Daarom zijn deze testen op dit moment niet geschikt om gebruikt te worden als bewijs voor de afwezigheid van een corona-infectie. "Hoogstens kan gezegd worden dat de persoon op de dag dat hij of zij getest werd, en waarbij de test negatief was, op die dag niet besmettelijk was", legt Goossens uit.
Tenslotte zullen voortaan ook speekseltesten worden ingezet bij herhalingstesten. "Het speeksel kan door de personen zelf worden verzameld, waardoor geen gezondheidspersoneel moet worden ingezet", klinkt het.
De coronacommissaris merkt nog op dat zelftesten op dit moment in België niet zijn toegelaten, al geeft hij wel aan dat deze piste nog verder onderzocht wordt voor de toekomst. Ook de inzet van speurhonden en ademhalingstesten wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht.
Het FAVV heeft een lijst opgesteld van de meest betrouwbare sneltesten die kunnen worden gebruikt. De verschillende overheden in ons land hebben onderling afspraken gemaakt over de prioritaire inzet van de antigeentesten. Maandelijks zal de teststrategie en de inzet van de verschillende technieken worden geëvalueerd.
© Nationaal Crisiscentrum — Professor microbiologie Herman Goossens, voorzitter van de werkgroep testing, op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum GSM-signalen tonen aan dat mobiliteit opnieuw is toegenomen
De besmettingsgraad in België is intussen lager dan in onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum. "We zijn goed bezig, maar nog een heel eind verwijderd van de veilige haven. Wat we nu doen, doen we goed, het is zaak om dat te blijven volhouden", klinkt het.
Het Crisiscentrum merkt aan de hand van gegevens van telecomoperator Proximus echter op dat de mobiliteit vorige week opnieuw is gestegen, is wat deels te verklaren is door het einde van de herfstvakantie. Toch benadrukt van Gucht nog eens het belang van telewerken: "We moeten maximaal blijven inzetten op telewerk en onze dichte contacten zoveel mogelijk blijven beperken. Alleen zo kunnen we de huidige daling blijven verder zetten".
© Nationaal Crisiscentrum — Op deze grafiek van het Nationale Crisiscentrum is te zien dat de mobiliteit in alle provincies opnieuw is toegenomen. 'Conflicthelden': online platform om jongeren en hulpverleners samen te brengen
'Conflicthelden': zo heet het nieuwe online platform dat hogeschool UCLL vandaag lanceert. Het platform is beschikbaar voor jongeren tussen 13 en 18 jaar die in aanraking komen, of dreigen te komen, met conflicten. "Het kan dan gaan om ruzies thuis, pesten op school of online, maar eveneens om vormen van agressie", vertelt onderzoeker Stijn Custers. Ook professionals uit de jeugdhulp, scholen en geestelijke gezondheidszorg kunnen er terecht om jongeren nog beter te ondersteunen aan de hand van methodieken die aansluiten bij hun leefwereld.
'Conflicthelden' telt twee grote componenten: een steunruimte met onder meer getuigenissen van andere jongeren en adviezen, en een leeromgeving waarbinnen jongeren zelf aan de slag kunnen, bijvoorbeeld aan de hand van een logboek. Alessio Barberi, gezinscoach van Gezin Centraal, getuigt: "Het online logboek geeft de jongere veel zelfregie, en het maakt het voor mij ook makkelijk om zijn proces te volgen, ook al kunnen we elkaar nu geruime tijd niet zien."
Ondertussen schreven al meer dan 425 begeleiders, organisaties, zorgcoördinatoren van scholen, beleidsmedewerkers en dergelijke zich in op het platform.
Von der Leyen: "Eerste Europeanen mogelijk al voor eind december gevaccineerd"
Vorige week zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen al dat, als alles meezit, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in de tweede helft van december de eerste coronavaccins een voorwaardelijke marktvergunning kan geven. Woensdag maakte ze duidelijk wat dat in de feiten betekent: "De eerste Europeanen kunnen mogelijk al voor eind december gevaccineerd worden. Er is eindelijk licht aan het einde van de tunnel". De Commissie sloot al met zes farmabedrijven een contract af voor de aankoop van vaccins.
Vaccins zijn dus belangrijk, maar vaccinaties zijn nog belangrijker, zei von der Leyen. Ze riep de EU-landen nogmaals op de toediening van een coronavaccin aan hun burgers logistiek goed voor te bereiden. "Waar we het over hebben, zijn miljoenen injectienaalden en de koelketen, het inrichten van vaccinatiecentra, de aanwezigheid van opgeleid personeel, noem maar op. De lidstaten moeten zich voorbereiden op de uitrol van honderden miljoenen dosissen. Want dit is onze uitweg uit deze crisis."
Von der Leyen riep ook op om lessen te trekken uit de zomervakantie en de coronamaatregelen nu niet te snel te versoepelen. "Dat zou een risico op een derde golf na Kerstmis creëren."
© EPA — Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen Risk Assessment Group neemt functie Celeval over
Coronacommissaris Pedro Facon kondigde vorige maand al aan dat Celeval, de evaluatiecel die de overheden van ons land adviseert in het beheer van de coronacrisis, een nieuwe samenstelling zou krijgen. De top van de federale regering stemde maandag in met zijn voorstel om de functie van Celeval door de geven aan de Risk Assessment Group (RAG). Die analyseert het risico voor de bevolking op basis van epidemiologische en wetenschappelijke gegevens. De Risk Assessment Group bestaat uit artsen-epidemiologen van Sciensano, de gezondheidsautoriteiten van de federale overheid en de deelstaten en experten met specifieke kennis over het gezondheidsrisico. De RAG werd in 2018 opgericht in de schoot van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.
De functie van Celeval verdwijnt dus op zich niet uit het federale crisisbeheer, maar zal dus worden waargenomen door de RAG. Die zal wetenschappelijk advies overmaken aan de Covidcommissaris. Die zal dat advies dan bundelen in een beleidsrapport en in aanbevelingen, samen met bijvoorbeeld het advies van de Crisiscel, dat dan specifiek gaat over het luik veiligheid en handhaving.
De aanpassing moet het volgens de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open Vld) mogelijk maken de wisselwerking tussen het federale niveau en de deelentiteiten beter te stroomlijnen. In het Overlegcomité werd een balans gezocht om in een consensusmodel te beslissen tussen het federale en de deelstaten, en dat is daar op wetenschappelijk vlak een vertaling van, luidt het.
Minister Clarinval en MR-voorzitter Bouchez pleiten voor heropening winkels
Vrijdag komt het Overlegcomité samen over de coronamaatregelen in ons land. Onder meer een versoepeling voor niet-essentiële winkels, die op dit moment gesloten moeten blijven, ligt er op tafel. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez spreekt zich op Twitter alvast uit voor een heropening. "België mag geen eiland zijn waar we niets doen voor de winkels", schrijft Bouchez. "Er zijn strikte regels nodig om besmettingen te voorkomen, maar een evenwicht betekent ook dat we vertrouwen geven aan de handelaars".
Ook zijn partijgenoot David Clarinval, minister van Zelfstandigen, pleitte er deze ochtend op RTBF opnieuw voor om niet-essentiële winkels "zo snel mogelijk" te heropenen. Volgens Clarinval is het heropenen van die winkels een kwestie van "leven of dood": "Als we dat niet doen, zullen we zo'n ernstige economische en psychologische schade oplopen dat we in een crisissituatie zullen belanden die even ernstig is als de situatie in de ziekenhuizen", klinkt het. Lees hier verder.
De intrede van het vaccin betekent niet dat we zomaar terug kunnen naar onze oude wereld
We mogen — nee, we moeten blij zijn met zoveel positief nieuws van het vaccinfront. Maar hoe feller het licht aan het einde van de ellendig lange coronatunnel ook begint te schijnen: een terugkeer naar het oude normaal is nog niet voor morgen. Zelfs niet voor volgend jaar. Wat zal er wél al kunnen, wat nog niet? Lees hier de analyse van onze journalist Brecht Herman(+).
Chinese ontwikkelaar wil coronavaccin op markt brengen
De Chinese vaccinontwikkelaar China National Biotec Group (CNBG) wil zijn coronavaccin op de markt brengen. Als de Chinese autoriteiten een aanvraag daarvoor goedkeuren, zal het dochterbedrijf van farmaceut Sinopharm de tweede ontwikkelaar zijn die een vaccin voor publiek gebruik beschikbaar kan stellen. Rusland ging CNBG voor. Farmaceuten zoals Pfizer en AstraZeneca zijn nog in het stadium van het aanvragen van toestemming voor noodgebruik van hun mogelijke injecties tegen corona. Die toestemming verleende China maanden geleden al aan zijn ontwikkelaars.
De aanvraag bevat mogelijk ook tussentijdse testgegevens, van onderzoeken die CNBG uitvoerde op tienduizenden proefpersonen in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot westerse koplopers, heeft CNBG nog geen gegevens over de effectiviteit van zijn coronamiddel openbaar gemaakt. Dat maakt het moeilijk om het vaccin met andere te vergelijken, of om in te schatten hoe snel het zal worden goedgekeurd.
Wel is bekend dat het vaccin op de temperatuur van een normale koelkast kan worden bewaard, en dat CNBG afspraken over leveringen heeft met onder meer Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan en Maleisië.
© AP — Het coronavaccin van de Chinese vaccinontwikkelaar CNBG. Topdokters hebben duidelijke boodschap: "Versoepelen voor eindejaar: doe het niet”
Heel wat Belgen willen de coronamaatregelen tijdens de feestperiode blijven naleven. Toch klinkt ook de roep om versoepelingen - heropenen van winkels en meer mensen rond de kerstdis - steeds luider. Hoe zien ze in de ziekenhuizen, en dan vooral op de afdelingen intensieve zorg, eindejaar tegemoet? Lees hier het volledige plusartikel.
© Termonia - UZ Leuven — Topdokters De Waele en Meyfroidt in koor: "Versoepelen voor eindejaar: doe het niet" Heeft u een vraag voor viroloog Marc Van Ranst? Stel ze hier!
Liggen er bij het Overlegcomité van komende vrijdag versoepelingen op tafel, net zoals in Frankrijk? En wat mogen we verwachten tijdens de kerstperiode? Deze en andere vragen stellen wij om 8.15 uur aan viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in HLN LIVE.
U kan uw vragen insturen via dit formulier.
Recordaantal van 410 doden in Duitsland, ook aantal besmettingen neemt opnieuw toe
Op 24 uur tijd zijn in Duitsland 410 mensen overleden aan het coronavirus, een nieuw record. Dat meldt het Robert Koch Institut woensdag. In totaal zijn in Duitsland al 14.771 mensen bezweken aan het virus. Midden april werden er op één dag tijd al eens 315 overlijdens opgetekend, maar dat trieste record is nu dus drastisch bijgesteld.
Er waren ook 18.633 nieuwe besmettingen woensdag, of 1.000 meer dan wat een week geleden gemeld werd. Dinsdag waren dat er nog 13.544. Afgelopen vrijdag werd wat betreft het aantal besmettingen een nieuw record gemeld: toen waren dat er 23.648.
Duitsland nadert nu met rasse schreden de kaap van de 1 miljoen besmettingen. Woensdag zijn dat er al 961.320.
Woensdag zitten bondskanselier Angela Merkel en de deelstaatpremiers samen over nieuwe maatregelen om het virus te beteugelen.