Bekijk belangrijke updates
 1. 25/11/2020

  Duitsland verlengt gedeeltelijke lockdown

  De gedeeltelijke lockdown in Duitsland om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan krijgt een verlenging tot 20 december, zo na overleg tussen de federale regering en de deelstaten bekendgemaakt. Hoewel de huidige maatregelen, die al meer dan drie weken van kracht zijn, de verspreiding van het virus lijken te vertragen, is nog meer tijd nodig om het sein op veilig te zetten, zei kanselier Angela Merkel.

  De verlengde maatregelen kunnen worden opgeheven indien er een onverwachte daling zou zijn van het aantal nieuwe besmettingen. "Jammer genoeg is dit op dit ogenblik nog niet te voorspellen." Er komen ook nieuwe regels. Zo zullen binnen maar vijf mensen mogen samenkomen.

 2. 25/11/2020

  Vlaams Parlement keurt coronatoeslag voor kwetsbare gezinnen goed

  Alle Vlaamse gezinnen met een laag inkomen zullen nog dit jaar via het Groeipakket een toeslag krijgen van 35 euro per kind. Het Vlaams Parlement heeft daarvoor woensdag het licht op groen gezet.

  De toeslag werd vorige week aangekondigd door Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Bedoeling is om alle gezinnen die recht hebben op het Groeipakket (kinderbijslag) en van wie het inkomen lager ligt dan 31.605,89 euro per jaar automatisch een toeslag van 35 euro per kind te geven. De toeslag moet nog dit jaar uitgekeerd worden.

  Instanews image
  © ISOPIX — Wouter Beke
 3. 25/11/2020

  Zijn handelaars klaar voor winkelen op afspraak?

  Een van de belangrijkste knopen die het Overlegcomité vrijdag moet doorhakken, is de vraag of de niet-essentiële winkels open mogen. De meest waarschijnlijke piste is dat wordt beslist dat klanten op afspraak kunnen gaan winkelen. Is dat rendabel? En zijn de handelaars er klaar voor? Vijf vragen beantwoord (+) 

  Instanews image
  © Wannes Nimmegeers — Archiefbeeld: winkelen in Gent
 4. 25/11/2020

  Waarom één op de drie huisartsen zich (nog) niet wil laten vaccineren

  Vlaanderen lanceert een campagne die huisartsen moet overtuigen van het nut en de veiligheid van een coronaprik. Uit een enquête van de Artsenkrant bleek eerder dat niet alle huisartsen het vaccin omarmen. Al is je huisarts wellicht geen vaccinweigeraar. 

  Huisarts Patrick Impens (56) uit Lede is één van die artsen die zich — op dit moment — nog niet zal laten inenten. Hier legt hij uit waarom (+)

  Instanews image
  © Photo News — Illustratiebeeld vaccin
 5. 25/11/2020

  Crevits: "Als het veilig kan, moeten niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen"

  "Als dat binnen een veilig kader kan, moeten we zorgen dat niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen gaan". Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem (CD&V).

  Het Overlegcomité buigt zich vrijdag over de vraag of en onder welke voorwaarden ook niet-essentiële winkels opnieuw open mogen. Bij de aankondiging van de tweede lockdown, een kleine maand geleden, kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) al aan dat er een evaluatie zou komen van de sluiting van de niet-essentiële winkels tegen 1 december. In verschillende buurlanden zijn de winkels intussen open gebleven of gaan ze opnieuw open.

  Instanews image
  © Photo News — Hilde Crevits (CD&V)

  Als het van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits afhangt, moeten de niet-essentiële winkels "perspectief" krijgen en moet het ook voor hen mogelijk worden om opnieuw te openen op voorwaarde dat het veilig kan. Onder welke voorwaarden dat precies moet gebeuren, is nog onderwerp van discussie.

  De kern van de Vlaamse regering heeft woensdagochtend een overleg gehad met de vertegenwoordigers van de winkelsectoren. "Er is een heel grote vraag om heel binnenkort opnieuw open te kunnen gaan, want december is een belangrijke maand. Maar er is ook een enorme verantwoordelijkheidszin om dat op een veilige manier te doen", aldus Crevits. Een heropening kan volgens de CD&V-minister ook enkel onder voorwaarden die ervoor zorgen dat het virus niet verder verspreid wordt. "Want veel erger dan geduld oefenen, is opnieuw hervallen". 

  Lees ook: Clarinval wil dat heropening winkels en horeca ernstig wordt overwogen